ÇEVRE - 27 Nisan 2024 Cumartesi 15:55

Honaz Belediyesi Yerel Tohum Takas Şenliğinde yerini aldı

A
A
A
Honaz Belediyesi Yerel Tohum Takas Şenliğinde yerini aldı

Tarım alanında hayata geçirdiği projeler ile adından söz ettiren Honaz Belediyesi, Çanakkale düzenlenen Yerel Tohum Takas Şenliği katıldı.



Yerel tohumların gelecek kuşaklara aktarılması ve tarımsal üretimin yerel tohumlar ile yapılmasını teşvik etmenin yanı sıra bu konuda farkındalık oluşturmak, üreticiler ve vatandaşlar arasındaki yerel tohum alışverişinin gerçekleşmesine aracı olmak amacıyla Çanakkale Belediyesi’nin düzenlediği Geleneksel Yerel Tohum Takas Şenliği’nde Honaz Belediyesi de yerini aldı. Çanakkale Belediyesi 5. Tohum Takas Şenliği’nde Honaz Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’de stant açarak bölgeye has özellikleri olan yüzlerce ata tohumunu ve fidelerini sergiledi.



Yerel Tohum Merkezi yetkilisi Ziraat Mühendisi Tuğba Çınar şenlik süresince Honaz ve çevresine has özellikleri barındıran birçok tohum çeşidini ziyaretçiler ile buluşturduklarını söyledi. Tuğba Çınar; “Çanakkale Belediyesi’nce bu yıl 5.’si düzenlenen Tohum Takas Şenliği’nde Honaz’ımız ve bölgesinde yıllardır yetiştirilen ata tohumları tanıtma ve takas imkânı bulduk. İlçemizin farklı mahallelerinde yaşayan annelerimiz, teyzelerimiz sandıklarda, tülbentlerde sakladıkları tohumları bizlere ulaştırdılar. 2020 yılında faaliyete geçirdiğimiz Yerel Tohum Merkezi’mizde bu toplanan tohumları özenle sakladık ve seralarımızda fideye dönüştürmeyi sürdürdük. Elde ettiğimiz Honaz’a özgü Balkan Domatesi, Karakılınç Biberi, Karaçay Fasulyesi gibi yerel lezzetlerimizin yanında farklı türdeki salatalık, kabak, kavun, karpuz tohumlarını ve fidelerini de yine bu gibi etkinliklerde, festivallerde tekrar vatandaşlarımıza ulaştırdık. Amacımız genetiği oynanmamış ürünleri tekrar tarıma, üretime kazandırmaktır” şeklinde konuştu.



“ Yerel tohumlarımız Balkan Domatesi Ve Karakılınç Biberi büyük ilgi gördü”


Tarımsal alanda gerçekleştirilen projelerle her zaman üreticilerin yanında olduklarını belirten Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, “Tarım alanında önemli çalışmalara imza attık. Her zaman üreticilerimizin yanında olduk. 2020 yılında faaliyete geçirdiğimiz Yerel Tohum Merkezi’mizde 1000’i aşkın ata tohumunun saklanmasını ve üretimini sağladık. Belediyemize ait iki farklı arazide yöremize has özellikleri bulunan domatesleri üreterek vatandaşlarımız ile ücretsiz paylaştık. Tüm bu çalışmalarımızın yanı sıra tarım alanında gerçekleştirilen etkinliklere de katılıyoruz. Bu anlamda Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen Yerel Tohum Takas Şenliği’ne katılarak, yerel tohumlarımızı ve fidelerimizi Çanakkale’de üreticilerimize dağıttık ve ilçemizi tarım alanındaki bu önemli platformda tanıtma fırsatı bulduk. İlçemizde üretimi yapılan Balkan Domatesi ve Karakılınç Biberi tohum ve fideleri festivalde büyük ilgi gördü’’ diye konuştu.



Honaz Belediyesi Yerel Tohum Takas Şenliğinde yerini aldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Şehitlerin isimleri, sınıf kapılarında yaşatılıyor Sivas’ta bulunan Mehmet Akif İnan Ortaokulu, örnek bir projeye imza attı. Okulda bulunan 25 sınıfın kapılarına, Sivaslı şehitlerin hayat hikâyeleri giydirildi. Sivas Valiliği himayesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Hedef Projesi kapsamında örnek bir projeye imza atıldı. Öğrencilere milli ve manevi duyguları unutturmamak adına yapılan proje ile okulda bulunan sınıfların kapılarına Terörle Mücadele şehitlerinin hayat hikâyelerinin yer aldığı görseller giydirildi. Her sınıfa farklı bir şehidin isminin verildiği okulun öğretmenler odasına da öğretmen şehidin ismi verildi. “Türk tarihinde her zaman fedakârlıklar olmuştur” Mehmet Akif İnan Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Egemen Kuzu, “Bu proje, şehitlerimizi unutmamak içindir muhakkak. Tek amacının bu olduğunu düşünüyorum. Bir Türk genci olarak hem duyguluyum hem de övünç duyuyorum. Türk tarihinde her zaman fedakârlıklar olmuştur. Bizi diğer Avrupa ırklarından ayıran şey de budur. Hepsinin apayrı hikâyeleri var. Arkasında bıraktığı hiçbir şeyi düşünmeden, gözlerini kırpmadan vatan toprağına sırtlarını dayamaları büyük bir şey” dedi. Kapıları süslemek yerine bu şekilde bir proje yaptıklarını belirten Zehra Almalıoğlu, “Bizim bu projedeki amacımız kapılara süs vermek değil şehitlerimizi anmak. Bu kapılardan her geçtiğimde onları anıyoruz. Onların bu fedakârlığına karşılık bir şeyler yapabilmek beni mutlu ediyor. İsterdik ki elimizden daha fazla şey gelsin ama bizim elimizden de bu kadar şey geliyor. Onların hatıralarını her zaman yaşatmaya çalışıyoruz, inanıyoruz ki yaşatıyoruz da” ifadelerine yer verdi. Proje ile ilgili bilgiler veren Mehmet Akif İnan Ortaokulu Müdürü Murat Kendirli, “Sivas Valiliği himayesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘Hedef Projesi’ çerçevesinde Değerler Eğitimi alanında bir proje gerçekleştirdik. Buradaki amacımız kaybetmeye yüz tutan milli bilinci geliştirmek, maneviyatı unutturmamak, bunları öğrencilerimize aşılamak istedik. Öğrencilerimizi Yukarı Tekke Mezarlığına götürdük. Şehitlerimi ile ilgili bilgiler verdik. Öğrencilerimiz dua ettiler. Buradan Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği’ni ziyaret etti. Sınıflarımıza kapı giydirmeleri yaptık. Kapılardaki bütün şehitlerimiz Sivaslı. Artık 8-A, 8-B sınıfı değil her sınıfımız bir şehit ismi sınıfı oldu. Proje bu şekilde nihayete erdi. 25 sınıfımız olduğu için 25 şehidimizin ismi ve öğretmenler odamıza da öğretmen şehidimizin ismini verdik” şeklinde konuştu.
Eskişehir ESTÜ Ulaştırma Meslek Yüksekokulu Öğrencileri için Yangın Söndürme Sertifika Eğitimi düzenlendi Eskişehir Teknik Üniversitesi Ulaştırma Meslek Yüksekokulu (UMYO) Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri programı son sınıf öğrencileri, 2 Eylül Kampüsünde düzenlenen Yangın Söndürme Sertifika Eğitimine katıldı. Hasan Polatkan Havalimanı İtfaiye Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen eğitim, Acil Emniyet Usulleri dersi yürütücüsü Öğr. Gör. Füsun Adar ile Öğr. Gör. Nevin Yavuz koordinasyonunda yoğun bir katılımla gerçekleşti. Öğrencilerin Öğr. Gör. Adar ve Öğr. Gör. Yavuz ile Hasan Polatkan Havalimanı İtfaiye Müdürlüğü personeli tarafından bilgilendirilmesiyle başlayan eğitimde UMYO Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı öğretim elemanı Öğr. Gör. Sinem Diksu da hazır bulundu. “Havacılık sektörü hata kabul etmez” Eğitimin, yerinde ve uygulamalı olarak gerçekleştirilmesinin öğrenme süreçlerini olumlu yönde etkilemesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Adar ve Öğr. Gör. Yavuz, “Sınıf ortamında yürütülen derslerde öğrencilerimize nitelikli içerikler sunarak öğrenme süreçlerini en iyi hâliyle onlara sunmaya çalışıyoruz. Ancak yerinde ve uygulayarak öğrenmek ve öğretmek en önemlisi. Bu düşünce ve amaçla Yangın Söndürme Sertifika Eğitimini bu eğitim-öğretim yarıyılında yürütmekte olduğumuz Acil Emniyet Usulleri dersi kapsamında üniversitemiz 2 Eylül Kampüsünde yer alan Hasan Polatkan Havalimanı İtfaiye Müdürlüğü binasında ve saha profesyonelleriyle uyguladık. Hata payının hiç olmadığı havacılık mesleği için bu tür uygulamalar hayati değer taşıyor” dedi.