Yerel Haberler
Diyarbakır
Dicle’de öğrenciler çalışmalarını sergiledi 17 Mayıs 2024 Cuma - 17:04:27 Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde öğrenciler, bilgileriyle öğretmenleri eşliğinde hazırladıkları projeleri TÜBİTAK 4006 – B Bilim Fuarı’nda sergiledi. Şehit Bilal Dicle Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu’nda gerçekleşen fuarın açılışını Dicle Kaymakamı Kadir Yurdagül gerçekleştirdi. Kaymakam Kadir Yurdagül ve diğer katılımcılar fuardaki stantları gezerek incelediği projeler hakkında öğrencilerden bilgi aldı. İki gün süren fuarda 10 tasarım, 5 inceleme, 1 araştırma olmak üzere toplamda 16 proje sergilendi. Fuarda 8 danışman öğretmen, proje koordinatörü ve 39 öğrenci görev aldı. Fuarın ikinci gününde okulu ziyaret eden Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü TÜBİTAK İl Koordinatörleri Mehmet Öner ve Recep Gün projeleri yerinde inceledi. Şehit Bilal Dicle Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu Müdürü Salim Adıgüzel, “16 ve 17 Mayıs tarihlerinde 2 gün süren 4006 – B bilim fuarında toplamda 16 projemiz başarılı bir şekilde sergilendi. Bu projelerimiz, danışman öğretmenler rehberliğinde okulumuz bünyesinde bulunan ortaokul ve lise öğrencilerimiz tarafından araştırıldı, tasarlandı ve hazırlanıp sergilendi. Öğrencilerimiz bu projeler sayesinde bilimsel çalışmaların önemini fark ettiler. Amacımız bu tür projeleri gelenek haline getirip daha da çoğaltarak milli ve manevi değerlerimizi yaşatmak ve ülke ekonomisine ve kalkınmasına yardımcı olmaktır. Emeği geçen öğretmenlerimize , öğrencilerimize ve katılımcılara teşekkür ediyoruz” dedi. Fuar açılışına, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sabır, İlçe Emniyet Amiri Ömür Yılmaz, İlçe Jandarma Komutanı Ali Alp, Şehit Bilal Dicle’nin babası Adnan Dicle, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Koordinatörü Mehmet Ali Ayaz, birçok kurum amiri, proje koordinatörü Kimya Öğretmeni Aziz Uluğ, danışman öğretmenler, öğrenciler ve birçok veliler katıldı.
Radikal Eğitim Kurumu ortaokul öğrencileri mezuniyet gecesinde kep fırlattı
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 13:21 Radikal Eğitim Kurumu ortaokul öğrencileri mezuniyet gecesinde kep fırlattı Özel Diyarbakır Radikal Eğitim Kurumu ortaokul öğrencileri, zorlu geçen bir eğitim öğretim dönemi sonunda diplomalarını aldı. Kurum tarafından düzenlenen mezuniyet gecesine katılan öğrenciler gönüllerince eğlenip, mezun olmanın heyecanını keplerini fırlatarak yaşadı. Özel Diyarbakır Radikal Ortaokulu öğrencilerinin mezuniyet töreni Yenişehir ilçesinde özel bir konferans alanında açık havada gerçekleşti. Mezuniyet törenine, kurumun yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı. Müzik ve sahne performanslarıyla davetliler büyük bir coşku yaşadı. Kep atma töreni adeta görsel bir şölene dönüşürken, törende diplomaları verilen öğrenciler anons edilerek geçiş töreni düzenlendi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Özel Radikal Okulları Eğitim Koordinatörü Şahin Demir, Radikal ailesi olarak bu mezuniyetin bir son olmadığını, büyük adımlara ve amaçlara bir başlangıç olmasını dilediğini kaydetti. Demir, “İnsan hayatında çok önemli anlar vardır. Doğmak, ilk adımı atmak, okumaya başlamak ve bugün olduğu gibi eğitimin simgelerinden olan kep giymek en önemli anlardır. Bizim için mühim olan bu anların değerini bilmektir. Doğmak ne kadar önemli ise bunun önemini ve büyüklüğünü anlamak da hayatımızın en büyük değeridir. Başta sizi büyüten ve büyük emeklerle bu seviyeye getiren anne ve babalarınıza, fedakar ve özverili öğretmenlerinize, kısacası emeği geçen herkese en derin saygılarımı ve şükranlarımı sunuyorum. Bu başlangıç çok yüksek ve iddialı üniversiteleri kazanmanıza vesile olsun dileklerimle mezuniyetinizi kutlarım" dedi.
Parklar güzelleştiriliyor
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 12:54 Parklar güzelleştiriliyor Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşların dinlenmek ve vakit geçirmek için yoğun olarak kullandığı parklarda çim biçimi yaptı, aydınlatma ile ilgili arızaları giderdi, kırılan bank ve bordür taşlarının onarımını gerçekleştirdi. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, yaklaşan yaz ayları öncesi vatandaşların parkları sorunsuz şekilde kullanmalarını sağlamak için tespit ettiği eksiklikleri gidermek için alt ve üst yapı çalışmaları başlattı. Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşlar tarafından yoğun şekilde kullanılan Kayapınar ilçe sınırlarında yer alan Park 75’de ekipler, bitkilerin yaşanacak olası sıcaklıklardan etkilenmemesi için altyapı çalışmaları kapsamında su tesisatlarında yaşanan arızaları giderdi. 170 dönüm çim biçimi yapıldı Üst yapı işlemlerinde Kayapınar Belediyesi personelinin de dahil olduğu 61 kişilik ekiple, yaklaşık 170 dönüm çim alanının biçimi gerçekleştirildi. Park içinde bulunan farklı türde çalıların budanmasının yapıldığı çalışmada, ayrıca aydınlatma direklerinde oluşan arızalara da müdahale edilerek yeniden işlevsel hale getirildi. Piknik alanında hummalı çalışma Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, ayrıca, kentin önemli uğrak noktalarından biri olan Yenişehir ilçe sınırlarında yer alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Piknik Alanında tespit ettiği alt ve üst yapı eksikliklerini giderdi. Çalışmalar kapsamında oluşturulan 25 kişilik ekip, yeşil alanda bulunan çimlerin biçimini ve çalıların budamasını gerçekleştirdi. Aydınlatma arızalarının da giderildiği çalışmada, kırılan banklar ve bordür taşları onarıldı. Ayrıca ihtiyaç duyulan alanlara yeni oturma bankları yerleştirildi. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, Sur, Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar ilçelerinde bulunan parklarda tespit edilen eksiklikleri gidermek için çalışmalarına aralıksız devam edecek.
Çermikli kadınlar hem üretiyor, hem kazanıyor
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 10:59 Çermikli kadınlar hem üretiyor, hem kazanıyor Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde 4 yıl önce kurulan Çermik Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinde kaplıca suyundan ürettikleri sabun, turşu ve diğer el emeği göz nuru hediyelik eşya yapan kadınlar aile bütçesine katkı sağlıyor. İlçede 7 kadının girişimiyle kurulan ve şu anda üye sayısı 15’e çıkan kooperatifin başkanı Buket Dinçkuyucu, Çermik ilçesinde bulunan kükürtlü kaplıca suyundan ürettikleri sabunun, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldığını söyledi. İHA muhabirine konuşan Kooperatif Başkanı Buket Diçkuyucu, “Normal zeytinyağlı sabun yaparken bir fikir üzerine kaplıca suyundan sabun yapmaya başladık. Kadınlarla 2 ay deneme yanılma yoluyla kendi formülümüzü oluşturduk. 5 ay gibi bir sürede tescil ve markamızı aldık. Aberna Kaplıca Sabunu olarak markalaştık. Soğuk yöntemle ürettiğimiz sabunlarımızın yüzde 80’ini zeytinyağı ve bitkisel yağlar oluşturmaktadır" dedi. Dinçkuyucu, kooperatif anlamında ilçeyi daha iyi yerlere getirmek istediklerini belirterek, "Bir yerin başarıya ulaşması için çaba ve emek gerekiyor. Arkadaşlarımızla gece gündüz çalışıyoruz. Çok değil ama yağmasa da kadınlarımıza damla damla bir şeyler kazandırıyor. Kaplıca suyundan ürettiğimiz sabununun yanında, coğrafi işaret tescil belgeli Çermik biberinden turşu, pul biber ve el emeği göz nuru hediyelik eşyalarla kooperatif üyesi kadınlara gelir sağlamaya başladık" diye konuştu.
Diyarbakır’da 3 damarı kapalı olan hasta, kapalı bypass ameliyatıyla sağlığına kavuştu
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 10:04 Diyarbakır’da 3 damarı kapalı olan hasta, kapalı bypass ameliyatıyla sağlığına kavuştu Diyarbakır’da 3 damarı kapalı olan 43 yaşındaki hasta, kapalı bypass ameliyatı ile sağlığına kavuştu. Diyarbakır’da Memorial Hastanesi’nde görevli Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Utkan Sevük, 3 damarı kapalı olan İdris Aktan’a (43) kapalı bypass ameliyatı yaptı. Aktan, ameliyat ve tedaviler sonrası sağlığına kavuştu. Meme altından yapılan kapalı bypass ameliyatı, klasik açık ameliyata göre çok daha avantajlı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Utkan Sevük, açık bypass ameliyatlarında göğüs kemiği açılarak 20-30 santimetrelik kesilerle kalbe ulaşılarak bypass yapıldığını, açılan göğüs kemiği çelik tellerle dikilip, ameliyattan sonra 2 ay kemiğin kaynaması beklendiğini ifade etti. Açık bypassta hastaların yaklaşık iki ay yan yattığını, göğüs korsesi takmak zorunda kalabildiğini, kollarını rahatça kullanamadığını aktaran Dr. Sevük, “Bu durum sırt ağrısı, uyku bozukluğu ve konforsuzluğa neden olabiliyor. Bu iki aylık süreçte kemiğin kaynamasına müsaade etmek için yan yatılmaması, ağırlık kaldırılmaması ve araba kullanılmaması gerekir. Gelişecek enfeksiyonlar ise daha ağır seyredebilir ve kesi daha büyük olduğu için kanama riski de fazladır. Kapalı bypassta ise aynı işlem sadece sol kaburgalar arasından 6-8 santimetrelik bir kesi ile ameliyat yapılır. Kemik kesilmez. Böylece kemikle ilgili kaynama ve enfeksiyon problemleri de olmaz göğüs kemiğiyle ilgili problemler yaşanmaz. Korse kullanmaları gerekmiyor. Ameliyat sonrası açık ameliyatlara göre daha konforludur. Toparlanma daha hızlı olur. O yüzden kapalı ameliyat, kişinin normal hayatına devam edebilmesi için harika bir yöntemdir” dedi. Meme altı kapalı bypass ameliyatı ile açık bypass ameliyatında kalbe uygulanan işlemlerin aynı olduğunu belirten Dr. Sevük, “Açık ameliyatta bypass yapılan tüm kalp damarlarına, kapalı yöntemle de bypass yapılabilir. Tek fark kalbe ulaşım yeri önden değil yandan meme altından olur” ifadelerini kullandı.
İş Bankası ve İmeceMobil’den Çiftçiler Günü’ne özel etkinlik
14 Mayıs 2024 Salı - 15:52 İş Bankası ve İmeceMobil’den Çiftçiler Günü’ne özel etkinlik Türkiye İş Bankası ve iştiraklerinden tarım odaklı teknoloji şirketi İmeceMobil, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü vesilesiyle tarımın dünyadaki ve ülkemizdeki kritik önemi, sektördeki zorluklar ve çözümlerin masaya yatırılacağı “İş’le İmece Buluşmaları” etkinlik serisini başlattı. İş Bankası ve İmeceMobil’in “Bir avuç toprak, bir dünya umut” temasıyla hayata geçirdiği “İş’le İmece Buluşmaları”nın ilki 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Diyarbakır’da gerçekleştirildi. 2022 yılında 20 milyar TL’lik bir tarımsal üretim hacmi oluşturmayı başaran ve ekonomik büyüklüğünün yüzde 17’sini tarım sektöründen sağlayan Diyarbakır’daki etkinlikte çiftçiler, sektör paydaşları ve akademisyenlerle bir araya geldi. Etkinliğe Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ve Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar da katıldı. “Doğru yöntem ve teşviklerle tarım üretimi güçlendirilebilir” İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz açılış konuşmasında, Diyarbakır’ın dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yaptığını, yörenin tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin ilk tarihsel izlerini taşıdığını ve bölgenin ülkemizin tarımsal üretimine ve hayvancılık faaliyetlerine önemli bir katkı sağlamaya devam ettiğini ifade etti. Girdi maliyetleri, iklim değişikliği, su kaynaklarının yanlış kullanımı, tarım sektörüyle uğraşan genç nüfusun giderek azalması gibi sektördeki zorlayıcı unsurlara da değinen Sezgin Yılmaz, ancak teknolojinin etkin kullanımı, eğitim, doğru yöntem ve teşviklerle ülkemizin tarım alanındaki potansiyeline kavuşabileceğine işaret etti. Bu yıl kuruluşunun 100. yılını kutlayan İş Bankası’nın tarım stratejisi doğrultusunda üreticiyi desteklemek ve ülkemizin gelişimine katkı sağlamak amacıyla çalışmaya devam edeceğini söyleyen Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “100. yılımızda da tarımı stratejik önceliklerimiz arasında konumlandırıyoruz. Geleneksel bankacılık anlayışının ötesine geçerek tarımı, teknoloji ve finansla buluşturuyoruz. Tarım alanında aldığımız inisiyatifler, ziraat fakülteleriyle düzenlediğimiz etkinlikler, ülkemizin verimli ovalarında açtığımız Tarım İhtisas Şubeleri, gerçekleştirdiğimiz çiftçi buluşmaları ve tarım teknolojisine dair genç girişimcileri destekleyen Workup Agri programımızla, kadın ve çocuk odaklı projelerimizle çiftçiye en çok kazandıran banka olma hedefiyle çalışmaya devam ediyoruz. Ülkemizin bereketli toprakları, dört mevsimi yaşayan iklimi, çok özel coğrafi konumuyla tüm dünyada tarımın ve gıdanın parlayan yıldızı olacağına inanıyoruz.” “Tarımın geleceği için teknolojik gelişim zorunlu” İmeceMobil Genel Müdürü İlker Mehmet Sağlam ise İmeceMobil’in İş Bankası’nın tarım stratejisi doğrultusunda 2019 yılında tarım alanında teknolojinin etkin kullanımı ve üreticilere dijital çözümler sunulması için hayata geçirildiğini ifade ederek tarımın geleceği için teknolojik gelişimin zorunlu olduğunu vurguladı. Sağlam, “Üretimde topraktan tutun gübreye ve insan kaynağına kadar tüm üretim faktörlerinin etkin kullanılması, teknolojinin tabana yayılması ile mümkün. Yapay zeka, otonom ekipmanlar, mevcut ekipmanların otomatikleştirilmesi, uydu ve drone teknolojisi gibi çözümlerle ülkemizde tarım üretiminin artırılması en önemli gayelerimizden biri” diye konuştu. İmeceMobil uygulamasının çiftçilerin ihtiyaçları doğrultusunda yenilendiğini belirten İlker Mehmet Sağlam, çiftçilerin uygulama üzerinden hem finansa hem de uzman destekli uydu servisi, gübre planlama, tarla analiz sistemleri, zirai drone ile bitki besleme gibi akıllı tarım çözümlerine ulaşabildiğini belirtti. Sektör paydaşlarının tarım için her şeye ulaşabileceği dijital tarım platformu olma yolunda adım adım ilerlediklerini ifade eden Sağlam “İmeceMobil uygulaması, tarımsal üretim süreçlerinin dijitalleşmesine katkı sağlamakla kalmıyor, finansal ürün/hizmetlere erişim, ödeme sistemleri gibi alanları da kapsayacak şekilde, yeni tarım ve finans teknolojileri ile sürekli olarak yenilenmeye devam ediyor” dedi. Açılış konuşmalarının ardından İrfan Donat’ın moderatörlüğünde tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu- Harran Üniversitesi, Prof. Dr. Ali Ünlükara- Kayseri Erciyes Üniversitesi, Düziçi Kadın Kooperatifi Kurucusu Rahime Yüksel, Tarım CAN Akademi Kurucusu Mustafa Evran’ın konuşmacı olduğu bir panel gerçekleşti.
Çoklu damar tıkanıklığıyla kalp krizi geçiren hasta Diyarbakır’da hayata tutundu
14 Mayıs 2024 Salı - 15:02 Çoklu damar tıkanıklığıyla kalp krizi geçiren hasta Diyarbakır’da hayata tutundu İzmir’den Diyarbakır’a gezmeye gelen 70 yaşındaki kadın, çoklu damar tıkanıklığıyla kalp krizi geçirdi. Dicle Üniversitesi’nde tedavi altına alınan hasta, tedavilerle tüm damarlar açılarak hayata tutundu. Kentte gezmeye gelen Nur Erengezgin (70), kalp krizi geçirmesi sonucu bir hastaneye sevk edildi. Burada tedavide sorunlar yaşayan hasta, araştırmalar sonucu Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi’nde görevli Kardiyolog Prof. Dr. Hakkı Şimşek’e başvurdu. Dr. Şimşek, tetkikler sonrası hastanın tedavisine başlayarak, tüm damarları onarıp hastasını sağlıklı bir şekilde taburcu etti. Prof. Dr. Hakkı Şimşek, İHA muhabirine, kalp damarları tıkanmış, hastanın kriz geçirdiğini ve başka bir merkeze başvurduğunu söyledi. Yapılan anjiyografi de çoklu damar hastalığı saptandığını belirten Dr. Şimşek, tam tıkalı bir damarına müdahale edilmeye çalışıldığı, açılamayınca ve işlem başarısız olunca açık kalp ameliyatı önerildiğini ifade etti. Hastanın bir şekilde kendilerine ulaştığını aktaran Dr. Şimşek, şöyle konuştu: “Bize geldiğinde biz, uğraşılan damarı değil de, diğer çatallanmış bölge damarları açtık ilk seansta. Bu damarı ikinci seansa bıraktık. Yaklaşık 3 ay sonra gelmesini istemiştik. Hasta, 3 ay bitince ilk başarılı müdahaleden sonra ikinci müdahale için bir hafta önce İzmir’den Diyarbakır’a geldi. yaptığımız tetkikler neticesinde böbrek fonksiyonlarında problem olduğunu saptadık. Bizim yapacağımız anjiyonun da böbreklere daha fazla zarar verip onu diyalize bağımlı hale getirme ihtimalinden dolayı kendisine bir haftalık tedavi verdik. Bir haftalık tedavi sonrasında böbrek değerleri normale inince dün müdahalemizi yaptık. Tam tıkalı olup, daha önce açılmaya çalışılan damarını açtık. Başarılı oldu.” “Hastamızın tüm damarları açık hale geldi” Hastanın şu an açılmayan bir damarı bulunmadığını kaydeden Dr. Şimşek, “Birde yine daha önce müdahale edilen damarında ufak bir yırdık vardı. Orayı da onardık. Böylece hastamızın tüm damarları açık hale geldi. Hastamızın güvenerek İzmir’den buraya kadar gelmesi ve bizimde müdahaleyi başarılı bir şekilde yapabilmemiz ve onu bugün sağlıkla taburcu edip memleketine uğurlamamız bizim için de çok mutluluk verici bir durum” dedi. “Çoklu damar hastalıklarında eskiden tedavinin baypastı, açık kalp ameliyatıydı” diyen Dr. Şimşek, “Son zamanlarda gelişen teknolojiler, malzemelerdeki değişiklikler, özellikli teller, düşük profilli balon dediğimiz çok ince ve geçişi çok iyi olan balon gibi malzemelerin üretilmesiyle hastalarımız baypas kararı yanlış olmamakla beraber eşlik eden hastalıkları, yaşı ve hastanın şiddeti baypas olmama isteği nedeniyle biz bu baypas kararı verilen hastaları modern teknikler ve malzemelerle beraber açabiliyoruz. Hastalarımızı baypasa bağlı olmaktan kurtarabiliyoruz” şeklinde konuştu. Nur Erengezgin ise Diyarbakır’a gezmeye geldiğini, birden rahatsızlanıp kalp krizi geçirdiği söyleyerek, “Bir hastaneye getirdiler az daha ölüyordum. Hemen buraya Hakkı Bey’e getirdiler. O hayatımı kurtardı. Allah, bin kere razı olsun” ifadelerini kullandı.