EKONOMİ
Edirne Selimiye Meydanı’na turist akını 05 Mayıs 2024 Pazar - 19:35:48 Edirne’de 5-6 Mayıs tarihleri arasında ’bahar bayramı’ olarak kutlanan ve yerli yabancı çok sayıda turistin katıldığı Kakava Şenlikleri kent ekonomisini hareketlendirdi. Özel olarak İstanbul başta olmak üzere Ankara, Bursa, Aydın, Muğla gibi çeşitli bölgelerden Kakava turları düzenlenirken, turlarla gelmeyenler ise şenliklere katılmak için kendi imkanlarıyla kente akın ediyor. Şenliklerin oluşturduğu hareketlilik kentteki ciğerci, şekerlemeci, otel işletmecisi başta olmak üzere esnafın da yüzünü güldürdü. Edirne’ye gelen turistler, Selimiye Meydanı başta olmak üzere kentin tarihi ve turistik noktalarında yoğunluk oluşturdu. Turistler, Selimiye Meydanı başta olmak üzere kentin çeşitli noktalarında romanların çaldığı 9/8’lik oyunlara eşlik ederek gönüllerince eğlendi. Bursa’dan gelen Şadiye Metin, "Güzel bir kalabalık var. Çok eğleniyoruz. Alışveriş yaptık. Kavala kurabiyesi aldık. Daha seyahatimizin başındayız akşama eğlenceler var" dedi. Şenlikler için İstanbul’dan gelen Zehra Alfaoğulları, "Böyle festivalleri hiç kaçırmak istemiyorum. Edirne’yi de çok beğendim. Eminim çok eğleneceğim, Kakava şenliklerine katılacağız" dedi. Eskişehir’den gelen Emine Çalış, "Edirne’nin tarihi yerlerini Selimiye, Ulu Cami’yi çok beğendik. Meriç kıyısındaki tarihi köprü çok güzel. Dün çok yoğun değildi. Bugün Kakava şenliklerine çok ilgi var. Konaklamalı geldik. Edirne için güzel bir getiri olmasını diliyorum" diye konuştu. Öte yandan kutlamaların başladığı Selimiye Meydanı’nın bir kısmında oluşan kanalizasyon taşması sorunu oldu. Bölgede tur otobüslerinin olduğu bölümde araçlardan inen misafirler, kötü kokudan yürüyemez hale geldi. Bölgede esnaflık yapan Necat Yavuz, uzun süredir devam eden sorunu yetkililere ilettiklerini ancak çözüm olmayınca kentin en kalabalık gününde böyle olumsuz bir durumla karşılaştıklarını söyledi. Binlerce insanın Selimiye Meydanı’na geldiğini ancak böyle giderse bu kokudan kimsenin kalmayacağını belirten Yavuz, duruma çözüm bulunmasını istediklerini aktardı.
05 Mayıs 2024 Pazar - 16:23 Büyükşehir standına yoğun ilgi Samsun’da bu yıl 8’incisi gerçekleştirilen Yapı, İnşaat Malzemeleri, Asansör, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı’nda yer alan Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin standı yoğun ilgi gördü. 2 - 5 Mayıs 2024 tarihleri arasında TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde 8. kez düzenlenen Yapı, İnşaat Malzemeleri, Asansör, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı’nda Samsun Büyükşehir Belediyesi de kurduğu stantla yer aldı. Gürcistan, Azerbaycan, Rusya, Ukrayna, Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere birçok ülkeden ziyaretçinin de ağırlandığı fuarda Büyükşehir Belediyesi’nin standı ilgi gördü. Büyükşehir Belediyesi’nin Doğaltaş Elemanları Üretim Fabrikası’nda üretilen ürünleri oldukça dikkat çekti. Fuarda yer alan ürünlerle ilgili bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Doğal Taş Elemanları Üretim Tesisi Şube Müdürü Emre Şirin, "TÜYAP’ta standımızda granitten ürettiğimiz kent mobilyaları, yer döşemeleri, hayrat çeşmeleri, peyzaj ürünleri şeklindeki ürünlerimiz ile yer aldık. Büyükşehir Belediyesi olarak kendi maden sahamızda kendi işçilerimiz ile Doğaltaş Elemanları Üretim Tesisimizde 2 boyutlu olarak ürettiğimiz ürünleri burada sergiledik. Çok geniş bir ürün gamımız var. Yaklaşık 40 çeşit ürün üretiyoruz. Fuarı ziyaret eden vatandaşlarımızın standımıza çok güzel bir ilgisi oldu” diye konuştu.
05 Mayıs 2024 Pazar - 14:58 Malatya tarımının sorunları konuşuldu Malatya Tarım Platformu üyelerinin katılımı ile gerçekleşen istişare toplantısında kentin tarım sektöründeki sorun ve sıkıntıları konuşuldu. Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinde gerçekleşen toplantıya Tarım Platformu üyeleri olan birlik başkanları, dernek başkanları, kooperatif başkanları, kadın girişimcileri, örnek yetiştiriciler ve teknik personeller katıldı. Programda bir konuşma yapan Tarım Platformu ve Birlik Başkanı İhsan Akın, "Burada bulunmamızın asıl amacı sorunlarımızı konuşmak, istişare etmek ve çözüm önerileri sunmak. Proje, hibe ve destekler ile ilgili görüşerek üreten ve üretime katkıda bulunan herkesin yanında olmak istiyoruz. Bundan sonraki süreçlerde de her platformda üreticilerimizin yanında olarak onlara destek olmaya devam edeceğiz" dedi. Gıda ve su olmadan hiçbir canlının yaşayamayacağını ifade eden Akın, "İsraf eden iflas eder, üreten hükmeder anlayışıyla üretmemiz ve üretene her alanda ve her anlamda destek olmamız gerekmektedir. Burada bizler bazı zamanlarda olduğu gibi yerel yöneticilerimizden de büyük destekler bekliyoruz. İlgili kurum ve kuruluşlarında elini değil bedenini taşın altına koyması gerekmektedir. Üretime ve üretmeyen insanlarımızı daha çok yönlendirmemiz için her koşulda hangi şartta olursa olsun destek verip yardımcı olmamız gerekmektedir" diye konuştu. Açılış konuşmasının ardından söz alan katılımcılar da yaşadıkları sorun, sıkıntı ve eksiklikleri dile getirdiler. Üreticilere verilmesi gereken desteklerden bahseden katılımcılar, proje ve yapılması gerekenlerle ilgili kurum ve kuruluşların kendilerine destek olmalarını istediler. Başkan İhsan Akın ise gerekli yerlere sorunları ve sıkıntıları ileteceklerini belirterek bu tür konuların yakın takipçisi olacaklarını söyledi.
Eşarj, 1 milyon şarjlanmaya ulaştı
03 Mayıs 2024 Cuma - 11:03 Eşarj, 1 milyon şarjlanmaya ulaştı Eşarj, giderek artan elektrikli araç kullanımı ile beraber kısa sürede 1 milyon şarjlanmaya ulaştı. Enerjisa Enerji’nin yüzde 100 iştiraki olan şirket, 81 ildeki 1000’den fazla istasyonunda hızlı ve kolay şarj deneyimi sunarak Türkiye’nin elektrikli araç dönüşümüne katkı sağlıyor. Enerjisa Enerji’nin iştiraki olan Eşarj, kurulduğu günden bu yana elektrikli araç kullanıcıları için sunduğu yenilikçi çözümler ve 81 ile hızlı şarj istasyonla yayılan geniş hizmet ağı ile müşterilerine 1 milyon kez şarjlanma deneyimi yaşatarak sektörün öncüleri arasında yer aldı. 2025’te 361 bin elektrikli araç trafikte olacak Şirket, ülke genelinde 850’den den fazlası yüksek hızlı (DC) olmak üzere toplamda 1000’den fazla istasyona ulaşmış durumda. Global otomotiv markalarının elektrikli araç modelleri ve yerli otomobil TOGG’un yaygınlığı arttıkça, elektrikli araç şarj istasyonlarına duyulan ihtiyaç da artıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)’nun en iyi senaryo tahmininde, bugün 100 bin civarında olan elektrikli araç sayısının 2025 yılında 361 bine kadar ulaşacağı düşünülüyor. Bu durumda şarj soket sayısının da 61 bine yükselmesi gerekirken, Eşarj sadece son 3 yılda 500 milyon lirayı geçen yatırımlarıyla bu dönüşüme en çok katkı sağlayan şirketlerden biri oluyor. Türkiye araç başına düşen istasyon sayısında Avrupa’da önde Yapılan açıklamaya göre, bugün yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği elektrik ile şarjlanma hizmeti veren ve kaynaktan tekere temiz enerji sağlayan şirket, yaklaşık 2 bin adet soket ve 110 MW’ı aşan kurulu güç kapasitesi ile hizmet verirken, 1 milyon şarjlanmaya ulaşarak sektörüne öncülük edenler arasından yer alıyor. Araç başına düşen şarj istasyonu sayısında Avrupa’da önde olan Türkiye, çevre dostu bir ulaşım sisteminde kararlı adımlar ile ilerliyor ve vatandaşların elektrikli araçlara olan ilgisi hızla artıyor. “2030’da her iki araçtan birinin elektrikli olduğunu görmek mümkün olacak” Türkiye’deki Emobilite dönüşümünü başlatan şirket olmanın gururunu yaşadıklarının altını çizen Enerjisa Enerji CEO’su ve Eşarj Yönetim Kurulu Başkanı Murat Pınar, “Şirketimiz ile birçok ilki yaşadık ve her başarımızda bir sonrakini hedefledik. Bugün 1 milyon şarj işlemine ulaşmamız bizim için hem önemli bir kilometre taşı hem de ülkemizin rotasını Emobiliteye çevirdiğinin kanıtı. Türkiye ve dünyada giderek artan ilgi ile beraber 2030’da her iki araçtan birinin elektrikli olduğunu görmek mümkün olacak. Eşarj olarak, 2023 sonunda 81 ilde 1000 istasyon hedefimize ulaştık. 2024’te de istasyon sayımızı yeni yatırımlarımızla hızla artırırken bir yandan da müşteri deneyimini en üst noktaya taşımak için çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemizin ve dünyanın karbon sıfır hedeflerine katkı veriyor, daha iyi bir gelecek için hiç durmadan çalışıyoruz. Bunu mümkün kılan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Antalya OSB’den Çin’e ticaret köprüsü
03 Mayıs 2024 Cuma - 10:56 Antalya OSB’den Çin’e ticaret köprüsü Antalya OSB Yönetimi tarafından düzenlenen Çin Karma Ticaret Heyeti Programı birçok ticari iş birliği ile sonuçlandı. Bölge sanayicilerine yeni ihracat kapıları açmak için dünyanın dört bir yanına ticaret heyeti programları düzenleyen Antalya OSB Yönetiminin son durağı, Çin Halk Cumhuriyeti oldu. Antalya OSB Başkanı Ali Bahar önderliğinde, Antalya OSB Dış Ticaret Müdürlüğü organizasyonu ile Çin’in Şangay ve Guanco şehirlerine gerçekleştirilen karma ticaret heyeti programında, 28 bölge sanayicisi yer aldı. Antalya OSB Heyetinin Çin’deki ilk ziyaret noktası T.C. Şangay Başkonsolosluğu oldu. Başkonsolos Hüseyin Emre Engin, Antalya OSB sanayicileri ile yaptığı toplantıda Çin Halk Cumhuriyeti’nin sosyal, ekonomik ve politik yapısı hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Başkonsolosluğun ardından Şangay Ticaret Ataşeliğine geçen Antalya OSB Heyeti, Türkiye ile Çin arasında kurulabilecek ticaret potansiyeli hakkında görüşme gerçekleştirdi. Yapay zeka bilim parkı Çin’in önde gelen firmalarından Marshall Lojistik’in yetkilileri ile Şangay ofisinde bir araya gelen Antalya OSB sanayicileri, başta elektronik ve yüksek teknoloji ürünleri olmak üzere ithalat ve ihracatı yapılacak olası ürünlerin lojistik operasyonunda izlenecek yollar görüşüldü. Yapay zeka inovasyonu için Şangay’da kurulmuş olan, 7 binden fazla yapay zeka mühendisi ve bilim insanının çalıştığı Zhangjiang Yapay Zeka Bilim Parkı’nı ziyaret eden Antalya OSB heyeti, bilim parkı yetkilileri ile kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi. Bölge sanayicileri, Yapay Zeka Deneyim Merkezinde sergilenen 140’tan fazla gelişmiş yapay zeka ürününü detaylıca inceleyip, kendi sistemlerine entegre etmek için üreticilerle görüşme yaptı. Yüz yüze görüşmeler Yoğun bir tempoda geçen programın devamında plastik ve kauçuk teknolojileri alanında dünyanın önde gelen fuarlarından biri olan Chinaplas Fuarı’nı ziyaret eden heyet, Şangay Plastik Endüstrisi Derneği yetkilileri ile fuar alanında olası iş birlikleri ve yeni ortaklıkları görüşmek için bir araya geldi. Çin’den ithal etmek istedikleri ham maddelerin üreticileri ile fuar alanındaki B2B alanında yüz yüze görüşmeler yapan Antalya OSB Sanayicileri, birçok yeni anlaşma gerçekleştirdi. Programın sonunda Şangay’dan Guanco’ya geçen Bölge sanayicileri, bu yıl 135’incisi gerçekleşen, dünyanın en önemli ticaret fuarlarından biri olan Canton Fuarı’nı ziyaret ederek, her sektörden ithal ve ihraç ürünlerini inceleyip yeni bağlantılar kurdu. Kuşak-Yol projesi Oldukça verimli bir program gerçekleştirdiklerini ifade eden Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, Çin Ticaret Heyet Programı ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Büyüme ve gelişmenin olmazsa olmazı yeni modelleri, yeni endüstrileri ve sektörün yeni dinamiklerini yerinde gözlemlemektir. Üretim faaliyetlerimize adapte edebileceğimiz yenilikleri incelemek açısından Çin, potansiyeli oldukça yüksek bir destinasyondur. Çin’in artan gelir düzeyi, kaliteli ürünlere eğilimin her geçen gün artması, üretim kapasitesi, nüfus yoğunluğu, dünya ticaretindeki payı ve Kuşak-Yol Projesi dikkate alındığında ihracatçılarımızın bir an önce entegre olması gereken bir pazar olarak karşımıza çıkmaktadır. Biz Türkiye’yi her zaman Çin’in en önemli ortaklarından biri olarak görüyoruz. Heyet programımız kapsamında iş birliği potansiyeli yüksek olan yatırım alanları, lojistik çözümler, üretim hatlarımıza adapte edebileceğimiz yenilikler, ihracat engelimiz olan ürünlerle ilgili üretilebilecek çözümler konularında verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Ayrıca Chinaplas ve Canton Fuarı ziyaretlerimiz esnasında birçok sanayicimiz, arayışında oldukları ham madde ve ürünlerin nokta atışı tedarikçileri ile görüşüp, ticaret yapma noktasına geldi.”
Enflasyon Nisan ayında yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı
03 Mayıs 2024 Cuma - 10:18 Enflasyon Nisan ayında yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı 2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi. Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti. Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.
Enflasyon Nisan ayında yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı
03 Mayıs 2024 Cuma - 10:17 Enflasyon Nisan ayında yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı 2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi. Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti. Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.
Aydın’ın 3 yıllık bitkisel üretim planlaması yapıldı
03 Mayıs 2024 Cuma - 10:16 Aydın’ın 3 yıllık bitkisel üretim planlaması yapıldı Aydın tarımının gelişen risklere karşı garanti altına alınması hedefiyle Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen toplantıda Aydın’ın 3 yıllık Bitkisel Üretim Planlaması yapıldı. Tarımsal Üretim Planlaması İl Teknik Komitesi, Aydın’ın 2025 ile 2027 yıllarını kapsayan 3 yıllık Bitkisel Üretim Planlamasını görüşmek üzere Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş başkanlığında, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin Toprak ve teknik komite üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. İl Müdürü Altıntaş açılış konuşmasında, Aydın’ın tarımsal üretimde Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olduğunu, hem ürün çeşitliliği hem de verimliliğin yüksek olduğu Aydın’da ihracata yönelik ürünlerin üretildiğini ve ülke ekonomisine katkı sağlandığını, tarımın ülke için stratejik öneme sahip olduğunu ve bu nedenle 2025 ile 2027 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanan bitkisel üretim planlamasının öneminden ve ülkenin geleceğine, üreticilere sağlayacağı olumlu etkileri dile getirdi. Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin Toprak ise yaptığı konuşmada üretim planlaması ile üreticilerin korunmaya alınacağını ve gelişen risklere karşı ülkenin geleceğinin garanti altına alınmasının amaçlandığını ifade ederek üretim planlaması çalışmalarının tüm kesimleri kapsayan geniş katılımlı bir çalışma olduğunu belirtti. Gerçekleştirilen toplantıda planlamaya dahil edilebilecek ürünler, örnek münavebe yöntemleri ve tarımsal sulama kısıtlaması da dikkate alınarak hazırlanan Aydın Bitkisel Üretim Planlaması hakkında il sorumlusu teknik personellerce komite üyelerine sunum yapıldı. Ayrıca teknik komite üyeleri bilgilendirildi. Toplantı sonunda Tarımsal Üretim Planlaması İl Teknik Komite Üyeleri’nin katkıları ve ortak görüşü ile hazırlanan 3 yıllık "Bitkisel Üretim Planı" Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunulmak üzere onaylanarak imzalandı.
Sorgun İŞGEM, bölgeye milyon avroluk katma değer sağlıyor, girişimcilerin lokomotifi oluyor
03 Mayıs 2024 Cuma - 10:11 Sorgun İŞGEM, bölgeye milyon avroluk katma değer sağlıyor, girişimcilerin lokomotifi oluyor Yozgat’ın Sorgun ilçesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği tarafından sağlanan 4 milyon 258 bin avro destekle 2018 yılında faaliyete geçen Sorgun İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM), son 5 yılda 7 milyon avro katma değere ulaşırken bu rakamın 1 milyon 100 bin avroluk kısmını ihracat rakamları oluşturdu. Yeni girişimcileri desteklemek, girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve KOBİ’lere destek olarak bulunduğu bölgeye ekonomik bir değer katmak için kurulan Sorgun İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM), kurulduğu 2018 yılından itibaren bölgeye milyon avroluk katma değer sağlıyor. Yüzde yüz hissesi Sorgun Belediyesi’ne ait olan ve Eski Buğday Pazarı arkasında 5 bin 700 metrekare kapalı alana kurulan İŞGEM 34 iş yeri ile girişimcileri ve yeni kurulan iş yerlerini destekliyor. Tekstil ve giyim, mobilya, gıda sanayileri ile kimyasal ve metal sektörleri gibi farkı sektörlerde faaliyet gösteren 21 firmanın bulunduğu Sorgun İŞGEM’de şu ana kadar 20 mezun verilirken binin üzerinde firmaya ise danışmanlık desteği verildi. Sorgun İŞGEM’in, resmi olarak faaliyete başladığı 2018 yılından bu yana oluşturmuş olduğu katma değer 2023 yılı sonu itibariyle 7 milyon avroya ulaşırken 1 milyon 100 bin avroluk kısmını da ihracat rakamları oluşturdu. “Firmalar 3 yıl da mezun oluyor” İŞGEM Şirket Müdürü ve Şirket Yasal Temsilcisi Yusuf Yılgın yaptığı açıklamada Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Avrupa Birliği tarafından sağlanan 4 milyon 258 bin avro destekle 2018 yılında Sorgun İŞGEM’in faaliyetine başladığını söyleyerek, “Şirketimiz yüzde yüz hibe desteğiyle kurulan bir projedir. Yüzde yüz hissesi de Sorgun Belediyemize aittir. Bizim burada amacımız İŞGEM’i organize sanayi bölgelerinin alt yapısı olarak düşündük. OSB’lere geçmede burayı sıçrama tahtası olarak kullanıyoruz. Burada gelişen firmalar 3 yıl içerisinde mezun oluyor eğer mezun olamazsa 2 yıl uzatma veriyoruz ve 5 yıl içerisinde firmalarımız büyüyerek OSB’lere geçme imkanı buluyor. İŞGEM, ortak kullanım alanlarının olması ve girdilerin az maliyetle olması dolayısıyla rekabette emsallerinden bir adım daha önde yer alıyor” dedi. “34 iş yeri bulunuyor, 200 kişiye istihdam sağlanıyor” İŞGEM’de şuan da 26 ana bina dışında, 8’de ana bina içinde olmak üzere toplam 34 tane iş yerinin bulunduğunu da belirten Yılgın, “Burada 200’ün üzerinde istihdam sağlamaktayız. 2018 yılından itibaren faaliyet gösteren firmamızdan 20’ye yakın mezun verdik. Mezun verdiğimiz firmalar büyüme ihtiyacı hasıl olduğundan dolayı daha büyük mekanlara taşındı. 4 milyon 258 bin avroluk bir yatırımın Sorgun’a gelmesi çok güzel. 2018 yılından 2023 yılına kadar Sorgun İŞGEM’de 7 milyon avroluk bir katma değer sağlandı. Bu yıllar arasında firmalarımız 1 milyon 100 bin avro civarında da dış ticaret gerçekleştirdi” şeklinde konuştu. “Yurt dışına da sevkiyat düşünüyoruz” Sorgun İŞGEM’de duşakabin imalatı üzerine faaliyet gösterdiklerini söyleyen Emin Esmek, “Ürettiğimiz duş akabinleri esnaflara yönelik de monte olarak teslimat yapıyoruz. Bir sene önce kurulmuş bir firmayız. Bundan önce Yozgat’ta duş akabin imalatı noktasında kurulan bir firma yoktu. Şu an çevre illere olduğu gibi gibi yurt dışına da sevkiyatla ilgili planlarımız bulunuyor” ifadelerine yer verdi. “2 ton kuruyemiş üretiyorum” Kuruyemiş imalatı yapan Adem Kaya ise İç Anadolu Bölgesinde yetişen nohutlar ile beyaz ve çıtır leblebi yaptıklarını söyleyerek, “Günlük çıtır ve beyaz leblebi olmak üzere 2 ton üretim yapıyorum. Ankara, Kayseri ve Çorum gibi çevre illere bunu gönderiyorum” diye konuştu. “Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyoruz” 3 D yazıcılarla ev dekorasyonu ve oyuncak yaptıklarını belirten Feyyaz Buğra Çelik, “3 D yazıcılarla üretim yapıp online platformlarda satışını yapıyoruz. Burada oyuncak ev dekarosyonu ürünleri yapıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyoruz. Henüz yeni bir oluşum olmamıza rağmen böyle bir fırsat geldi elimize, biz de bunu çok iyi değerlendirildiğimizi düşünüyoruz” dedi.
DAF Trucks’tan Bursa Ağır Vasıta’ya önemli ziyaret
03 Mayıs 2024 Cuma - 10:09 DAF Trucks’tan Bursa Ağır Vasıta’ya önemli ziyaret DAF Trucks ve DAF Trucks Türkiye yetkilileri, Bursa Ağır Vasıta’yı ziyaret etti. Bursa Ağır Vasıta Genel Müdürü Ahmet Uğur, “Bursa Ağır Vasıta olarak, DAF markasıyla yıllardır güçlü bir iş birliği içindeyiz ve bu iş birliğinin her iki taraf için de çok değerli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. PACCAR Parts Europe Genel Müdür Yardımcısı Frank van den Dungen, PACCAR Parts Europe Doğu Avrupa Bölge Satış Direktörü Ronald van de Meerakker ve DAF Türkiye Satış Müdürü Gülten Kuram, Bursa Ağır Vasıta’yı ziyaret ederek, Bursa Ağır Vasıta ile iş birliklerinden memnuniyetlerini dile getirdi. Ziyaret sırasında, DAF markasının Türkiye’deki büyüme stratejileri ve Bursa Ağır Vasıta ile olan iş birliklerinin önemi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Bursa Ağır Vasıta ile yapılan iş birliğinin, DAF markasının Türkiye pazarında güçlenmesinde kritik bir rol oynadığını belirten Frank van den Dungen, "Bursa Ağır Vasıta ile olan iş birliğimiz, DAF markasının Türkiye’deki varlığını daha da güçlendirmemize imkan sağlıyor. Türk müşterilere kaliteli ürünlerimizi sunmak ve araçlarımızın üstün teknolojilerini ve dayanıklılığını kanıtlamak için çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi. PACCAR Parts Europe Doğu Avrupa Bölge Satış Direktörü Ronald van de Meerakker ise şunları ekledi; "Bursa Ağır Vasıta, DAF markasının Türkiye’deki temsilcisi olarak önemli bir rol üstleniyor. Türkiye pazarında büyümek ve daha geniş kitlelere ulaşmak için Bursa Ağır Vasıta ile iş birliğimizi güçlendirerek devam edeceğiz." DAF Türkiye Satış Müdürü Gülten Kuram da görüşlerini şu şekilde dile getirdi; "Bursa Ağır Vasıta’nın DAF markası ile olan başarılı iş birliği, Türkiye’deki müşterilerimize yüksek kaliteli ürünler sunmamızı sağlıyor. Ziyaretleri sırasında gösterdikleri ilgi ve destek için teşekkür ederim. DAF markasını Türk müşterilerle buluşturmak ve araçlarımızın üstün teknolojilerini ve dayanıklılığını kanıtlamak için iş birliğimizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz." Bursa Ağır Vasıta Genel Müdürü Ahmet Uğur ise, “Bursa Ağır Vasıta olarak, DAF markasıyla yıllardır güçlü bir iş birliği içindeyiz ve bu iş birliğinin her iki taraf için de çok değerli olduğunu düşünüyoruz. Bursa Ağır Vasıta olarak önceliğimiz, müşterilerimizin ihtiyaçlarını anlamak ve onlara en uygun çözümleri sunmak. DAF markasının Türkiye’de daha da büyümesi için, müşterilerimizle yakın ilişkiler kurarak, onların beklentilerini en iyi şekilde karşılamaya çalışıyoruz. Aracımızın üstün teknolojileri ve sağlamlığı zaten bilinmekte ancak Türk müşterilere bunları daha da yakından göstermek ve kanıtlamak için sürekli olarak çalışıyoruz. Satış sonrası hizmetler kısmında da servislerimizde yüksek standartları koruyarak, müşterilerimizin araçlarını uzun ömürlü ve verimli bir şekilde kullanmalarını sağlıyoruz. DAF markasının Türkiye’deki varlığını daha da güçlendirmek ve müşterilerimizin memnuniyetini artırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. DAF Trucks ve DAF Trucks Türkiye’ye ziyaretleri için teşekkürlerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.
’Üretici dostu’ belediye
03 Mayıs 2024 Cuma - 10:03 ’Üretici dostu’ belediye Geçen 5 yılda piyasa değeri 76 milyon lira olan 3 milyonu aşkın yazlık ve kışlık fideyi üreticilere dağıtan Ordu Büyükşehir Belediyesi, bu kez piyasa değeri 4 milyon lira olan 300 bin adet yazlık fideyi üreticilere ulaştıracak. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in 5 yıl önce ‘Kendi Kendine Yeten Şehir’ sloganıyla başlattığı tarımsal destekler hız kesmeden sürüyor. Hayvancılık, besicilik, süt ürünleri, seracılık, sebze yetiştiriciliği gibi alanlarda 5 yılda yaklaşık 53 bin üreticiye tarımsal destek sağlayan Ordu Büyükşehir Belediyesi, kendi seralarında ürettiği fideleri üreticiyle buluşturmaya devam ediyor. 300 bir yazlık fide Gülyalı Turnasuyu mevkiinde kendi tesislerinde yetiştirdiği domates, biber, patlıcan ve hıyar fideleri olmak üzere toplam 300 bin adet yazlık fide ilçe ziraat odaları vasıtasıyla üreticilere dağıtılacak. Dağıtımı yapılacak olan fidelerin yetiştirildiği Ordu Büyükşehir Belediyesi seralarında ilçe ziraat odalarının başkanları ile bir araya gelen Başkan Güler, Ordu’da tarımsal alanda çok önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi. Hedef: Kendi Kendine Yeten Ordu Hedeflerinin ‘Kendi kendine yeten bir Ordu’ oluşturmak olduğunu vurgulayan Başkan Güler, “Kendi seralarımızda 300 bin fide yetiştirdik. Bunu 3’te 1 maliyetine ürettik. Şimdi de bu ürettiğimiz fideleri ziraat odaları aracılığı ile dağıtıyoruz. Biz bu çalışmalarla kendi üretimimizi yapalım ve dışa bağımlılığı azaltarak ‘Doğduğu yerde doyan bir kent’ ve ‘Kendi kendine yeten bir Ordu’ oluşturalım istiyoruz. Ben bu fidelerin yetiştirilmesinden dağıtımına kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Ziraat Odası Başkanları: Başkan Güler üretici dostu Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Büyükşehir Belediyesinin tarıma verdiği destekleri yakından takip ettiklerini belirtti. Soydan, “Sayın Başkanımızın ziraat odaları ile iş birliği içerisinde olması bizi mutlu etmiştir. Ziraat odaları olarak bizler çiftçi temsilcileriyiz. Büyükşehir Belediyemizin bu çalışması tüm çiftçilerimiz açısından memnuniyet vericidir. Bizler ziraat odaları olarak Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, İkizce Ziraat Odası Başkanı Atilla Kaynar ve Kabadüz Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Baş ise yaptıkları açıklamalarda 5 yıl boyunca tarım ve üreticiye verdiği desteklerden dolayı minnettar olduklarını dile getirdiler.