GENEL - 15 Eylül 2018 Cumartesi 12:27

Mevsimlik tarım işçilerinin zorlu mesaisi

A
A
A
Mevsimlik tarım işçilerinin zorlu mesaisi

Elazığ’a şehir dışından gelen tarım işçileri alın teriyle ekmek parasını kazanıyor.

Elazığ’a şehir dışından gelen tarım işçileri alın teriyle ekmek parasını kazanıyor.


Mevsimlik işçiler Türkiye’nin değişik illerinden çalışmak için birçok şehre gittiği gibi Elazığ’a da geliyor. Sabahın erken saatlerinde mesaiye başlayan işçiler akşama kadar ekmek parası için ter döküyor. Memleketlerine para kazanarak dönmek için alın teri döken işçiler, günlük ortalama geçen paranın ise 60-70 TL olduğunu söylüyor.


Diyarbakır’ın Ergani ilçesinden Elazığ’a çalışmaya gelen işçilerden Suat İçli, “Sabah saat 4’te işe başlıyoruz akşam saat 17’de paydos ediyoruz. İşimiz mevsimliktir. 5 ay buralardayız. Havalar çok sıcak ama biz mecburi çalışıyoruz. Ailemize destek olsun diye buradayız. Akşam mesai bittiğinde de yine Diyarbakır’a dönüyoruz. Sıcak havanın altında gördüğünüz gibi domates işi yapıyoruz. Sıcak su içiyoruz. Sıcaklıklar altında çalışmak çok zor. Biz burada çalışıyoruz ama kimse bilmez sıcaklık altında çalışmanın nasıl olduğunu" dedi.


Mevsimlik işte çalışan kadınlar ise "Ailemize destek olmak için bu işte çalışıyoruz. Mevsimlik işçiyiz. 4-5 aydır bu iş ile uğraşıyoruz. Domatesleri hem ekiyoruz hem topluyoruz. Kuruduğunda da torbalara koyuyoruz. Hava, geçen yıla göre daha sıcak. Bu sıcaklıklar altında çalışmak zorundayız. Domatesleri kesiyoruz, kurutuyoruz, topluyoruz ve yurt dışına gönderiyoruz. Sıcaklık etkiliyor ama mecbur olmasak biz bu işe gelir miyiz ama çalışmaya mecburuz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.