GENEL - 19 Nisan 2012 Perşembe 17:17

BEYİNCİK SARKMASI TÜRKİYE`DE GÖZDEN KAÇMIYOR

A
A
A
BEYİNCİK SARKMASI TÜRKİYE`DE GÖZDEN KAÇMIYOR

Prof. Dr. Cengiz Kuday, halk arasında `beyin sarkması` olarak bilinen beyincik sarkmasının (Arnold Chiari), Türkiye`de diğer ülkelere göre kolay MR çekilmesi sayesinde erken teşhis edilebildiğini söyledi.
Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, halk arasında `beyin sarkması` olarak bilinen `beyincik sarkmasının (Arnold Chiari)`, gelişimsel bir hastalık olduğunu belirterek beyincik sarkmasının, beyinciğin, kafatasının en büyük deliğinden aşağıya sarkması olarak tanımlandığını söyledi. Hastalığın her bin kişide bir görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Cengiz Kuday, "Diğer bir deyişle, beynin iki parçasının (beyin kökü ve beyincik) normalden uzun olduğu ve
omurilik kanalına doğru çıkıntı yaptığı doğuştan gelen bir anormallik. Vakaların çoğunda semptomlar bebeklikte başlıyor. Ama bunların ortaya çıkışı ergenliğe ve erişkinliğe kadar gecikebiliyor" dedi.
Beyincik sarkmasının, 5mm`ten fazla olmaya başlayınca belirtiler verdiğini kaydeden Prof. Dr. Cengiz Kuday, beyincik sarkmasının, hastaların yüzde 15-30`unda ise hiç belirti vermediğini ifade etti. Hastaların pek çoğunun doktora tesadüfen gittiğini anlatan Kuday, "Hastalık tesadüfen bulunur. Hastaların yüzde 70`nde başın ense kısmında çoğunlukla ağrı vardır. Bu ağrı hapşırmakla ıkınmakla öksürmekle şiddeti artar. Kollarda ve ellerde uyuşukluklar olur. Omuz başlarında ağrılar olur. Kafasını öne veya
arkaya eğerken kol ve bacaklarda hastayı çok rahatsız eden elektriklenmeler olur. Hareketlerinde dengesizlik vardır" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Cengiz Kuday, beyinciğin denge organı olduğunu belirterek, hastaların dengeyi bulamadığını ve görme bozukluğu yaşadığını vurguladı. Kuday, "Gözde anormal hareketler başlar. İleri devrelerinde yutma güçlüğü olur. Bu yutma güçlüğü yemek yerken o kadar had safhada olur ki hasta nefes alamadığı için dudakları morarır.Kişide yürürken düşme atakları, kas sertlikleri olur" dedi.
HASTALIОA OMURİLİK İÇİNDE SIVI BİRİKMESİ SORUNU DA EŞLİK EDİYOR
Hastalığa genellikle omurilik içinde bir sıvı birikmesi sorununun da eşlik ettiğini belirten Kuday, bunun derecesine göre kişide ağrı ve ısıyı duymada bozukluklar olabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Cengiz Kuday, "Hasta sıcağı tuttuğunun farkında olmayabilir. Sigara içerken sigara içtiğinin farkında olmayıp elini yakabilir. Daha ileri safhalarında nefes almakta zorluk olur, uykusunda nefesi birden bire durur" açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Cengiz Kuday, bazen doktorların hastayı "ameliyat olmazsan ölürsün" şeklinde korkuttuklarını, ancak böyle bir şeyin olmadığını ifade ederek, şöyle devam etti;
"Belirti vermiyorsa hasta ameliyat edilmez. Bu hastalar genellikle Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına, Nörolojiye giderler, çekilen filmlerle hastalık görülür. Pek çoğu da korkutulur hiçbir şeyi yokken. Yüzde 30 hiç belirti vermez. Belirti vermeyen kişiye de dokunulmaz. Şans eseri bulunur çünkü çoğu. Boyun fıtığı vardır hastada çekerken bunu görürsünüz. Baş ağrısı vardır bunu görürsünüz."
Prof. Cengiz Kuday, beyincik sarkması ile ilgili en çok bilimsel yazının Türkiye`den yazıldığını da ifade ederek, "Enteresandır bu konuda en çok bilimsel yazı Türkiye`den gitmiştir. Bunun sebebini de şöyle açıklayabiliriz. Türkiye`de MR çok kolay çekiliyor. Başka ülkelerdeki gibi çekilmiyor. Bizde önüne gelen MR çekince bu hastalığı çok çabuk bunu yakalayabiliyoruz. Erken teşhisin önemi var. Her hastalıkta olduğu gibi" dedi.
HASTALIK EN ÇOK ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜYOR
Beyincik sarkması ameliyatının tartışmalı olduğunu anlatan Kuday, "Ameliyatta kafatasının altındaki deliğin etrafı (omurilik orada sıkıştığı için) genişletilir. Veya birinci omurganın arka bölümü çıkartılır ki omurilik rahatlasın. Bu hastalık omurilik sıvısının dolaşımına mani olur.Sıkışıklığı, darlığı ortadan kaldırırsak bu dolaşım rahata erdiği için omurilikte mevcut olan oluşan kistler de kaybolur bir süre sonra.Fakat ameliyat en münakaşalı konudur. Niçin ameliyat edeceğiz? Nasıl ameliyat
edeceğiz?Bunun ameliyatları değişiktir. Basit bir ameliyat değildir. Söylenildiği gibi.Riskleri olan ameliyatlardandır. Az da olsa. Hala bir konsensus yoktur. Kabul edilen şey o bölgenin serbestleştirilmesidir. Bu da doktorun inisiyatifine ve tecrübesine kalmıştır" ifadelerini kullandı.
Prof. Cengiz Kuday, bu hastalığın en çok çocuklarda görüldüğünü vurgulayarak, "Çocukların ameliyatı da biraz farklıdır. Siz kemik yapıyı değiştiriyorsunuz ama çocuk büyüyor. Çocuklarda, kemik yapı büyüdükçe kendiliğinden tamir oluyor, tıkanabiliyor orası. Bunu iyice değerlendirmek lazım. Erişkin kişilerdeki ameliyat daha iyi netice veriyor. Çocuklardaki büyüme hesap edilmeli. Ona göre ameliyattaki yapacağınız teknoloji farklı olabilir" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Dünyaca ünlü fizikçiler Fethiye’de buluştu Muğla’nın Fethiye ilçesinde 9. Uluslararası Süperiletkenlik ve Manyetizma (ICSM2024) ve 2. Uluslararası Kuantum Malzemeleri ve Teknolojileri Konferansları (ICQMT2024) başladı. 9. Uluslararası Süperiletkenlik Manyetizma Konferansı (ICSM2024) ve 2. Uluslararası Kuantum Malzemeleri ve Teknolojileri Konferansı (ICQMT2024) Fethiye’de başladı. Ölüdeniz Mahallesi’nde düzenlenen konferanslara dünyadaki ünlü fizikçiler katıldı. Konferansa Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli ve 55 ülkeden yaklaşık 800 kişi katıldı. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Gencer Başkanlığı’nda gerçekleşen konferans açılışında küresel ısınmaya dikkat çekildi. Prof. Dr. Ali Gencer konuşmasında, “Konferansımızın asıl amacı, küresel iklim değişikliği ve bunun dünyamıza getireceği değişiklikleri önlemek üzere uluslararası bir çabanın ürünü olarak ortaya çıkan yeni teknolojilerin tartışılmasıdır. Dünyanın ortalama sıcaklığı artışı eğer kontrol altına alınamazsa hem ülkemiz hem de dünya açısından gerçekten yaşanamaz bir yer olacak. Ülkemizin uluslararası başlattığı çabalara bir destek olsun diye akademik bir bakış açısıyla gelişmeleri tartışacağız. Ülkemizin bu coğrafyada daha yaşanabilir bir ülke olması için yeni teknolojilerin geliştirilmesi kaçınılmaz. Bunun için Türkiye’nin pozisyon almasına ve yükseltmesi konularını teknik açıdan bu konferansta değerlendirmiş olacağız. Katılım oldukça yüksek” ifadelerini kullandı.