YEREL HABERLER - 29 Nisan 2012 Pazar 14:19

MAMAKLI HANIMLARIN AİLE BÜTÇESİ HANIMELLER ÇARŞISIYLA ZENGİNLEŞİYOR

A
A
A
MAMAKLI HANIMLARIN AİLE BÜTÇESİ HANIMELLER ÇARŞISIYLA ZENGİNLEŞİYOR

Mamak Dayanışma Merkezi bünyesinde açılan kurslarda eğitim gören Mamaklı hanımlar hazırladıkları çeşitli ürünleri Hanımeller çarşısında satışa çıkarıyor. Mamaklı hanımlar her ayın ilk haftası açılan çarşıda kazandıklarıyla aile bütçelerine ciddi katkılar sunuyor.
Mamak Belediyesi`nin hanımlara yönelik başlattığı sosyal projelerden birisi olan ve kadınların sosyal hayat içinde daha aktif rol almasını amaçlayan Mamak Dayanışma Merkezi (MDM) bünyesinde hanımlara yönelik çeşitli dersler veriliyor. MDM`de meslek edindirme derslerine katılan hanımlar ürettikleri her türlü ürünü Hanımeller Çarşısı`nda satışa sunarak aile bütçesine katkıda bulunuyor. Hanımeller Çarşısı Mamak Kültür Merkezi sergi salonunda her ayın ilk haftası açılıyor. Mayıs ayının hazırlıkları
tamamlanan Hanımeller çarşısı Mamaklı hanımların takıdan giysiye, ahşap boyamadan ev yemeklerine pek çok ürünün bir arada bulunduğu çarşıda fiyatlarsa oldukçada uygun. Ürettiklerine pazar yeri arayan hanımlar MDM`ye başvurarak sıra alıyor ve kendilerine tahsis edilen standlarda birbirinden kıymetli ürünlerini satışa çıkarıyor. Mamak Belediyesi bir taraftan meslek edindirme kurslarıyla hanımları eğitirken diğer taraftan da bu meslek edindirme kurslarında ortaya çıkan başarılı ürünlere pazar imkanı sunuyor.
Kadının toplumdaki önemine işaret eden Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, "Ortaya koyduğumuz her türlü sosyal sorumluluk projesiyle kadınlarımızın daha güçlü bireyler olmasının yolunu açıyoruz. Güçlü kadın, güçlü toplum demektir. Bu prensiple hareket eden yönetimimiz kadının toplumdaki yerini daha da güçlendirici çalışmalar ortaya koyuyor. Meslek edindirme kurslarından faydalanan pek çok Mamaklı hanımlar ortaya koydukları bu ürünleri Hanımeller çarşısında satarak değerlendiriyor, aile bütçesine katkıda
bulunuyor. Belediye olarak bu tür çalışmaları sonuna kadar destekliyoruz" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.