GENEL - 22 Mart 2012 Perşembe 14:06

ŞEHZADE OSMANOОLU: MUHTEŞEM YÜZYIL`DAKİ OLAYLARA İTİBAR EDİLMEMELİ

A
A
A
ŞEHZADE OSMANOОLU: MUHTEŞEM YÜZYIL`DAKİ OLAYLARA İTİBAR EDİLMEMELİ

Sultan V. Murad`ın torununun torunu olan Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu, Muhteşem Yüzyıl dizisinin kurgudan ibaret olduğunu ve para kazanma amacıyla yapıldığını söyleyerek, dizide geçen olaylara itibar edilmemesi gerektiğini belirtti.
Sultan V. Murad`ın torununun torunu olan Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğluİhlas Koleji`ni ziyareti çerçevesinde düzenlenen seminere katıldı. İhlas Koleji Bahçelievler Kampusu Konferans Salonu`nda düzenlenen seminerde, Osmanoğlu`nun yanı sıra İhlas Haber Ajansı (İHA) Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Pazan, İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü Hami Koç, öğretmenler ve öğrenciler hazır bulundu.
Hayatta bulunan 24 Osmanlı şehzadesinden biri olan Osman Selaheddin Osmanoğlu okunan öz geçmişinin ardından bugüne kadar olan yaşantısı hakkında bilgiler verirken öğrencilerden gelen sorulara da cevap verdi.
"MUHTEŞEM YÜZYIL PARA İÇİN YAPILIYOR"
Osmanlı tarihi hakkında sorulan sorulara cevap veren Osmanlı şehzadesi, Kanuni Sultan Süleyman dönemini temel alarak yapılan "Muhteşem Yüzyıl" dizisi ile ilgili gelen sorular üzerine "Belgesel ve kurgu olayını birbirinden ayırmamız gerekiyor. İngiltere`de belgesel niteliği olan bir yayında en ufak hata bulunsa insanlar yayınlayan kanalı telefon yağmuruna tutarlar. Ama diziyi ise kimse ciddiye almaz" dedi.
Muhteşem Yüzyıl`ın kurgu olduğunun altını çizen Osmanoğlu, dizinin para kazanmak amacıyla yapılmış bir prodüksiyon olduğunu bu sebeple itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.
Doğduğu şehir İskenderiye`deki yaşantısı, gittiği okullar ve ilgi alanlarına yönelik sorulara da cevap veren Osmanoğlu hatıralarını kitap yapıp yapmayacağına yönelik gelen bir soruya "Benim, babam kadar ilginç bir hayatım olmadı. Babamın eski Türkçeyle kaleme aldığı hatıralarını yeni Türkçeye çevirerek basımını yaptık. Şu anda 3. baskısı çıkmak üzere. Ayrıca yakın gelecekte İngilizceye de çevirerek tüm dünyaya sunacağız" dedi.
1974 yılında çıkarılan yasayla yurda dönmelerine izin verilmesinin ardından Türkiye`yi gezip dolaşma fırsatı bulduğunu söyleyen Osmanoğlu daha sonra Beylerbeyi`nde bir ev satın alarak Türkiye`de yaşamaya başladığını belirtti.
PAZAN: OSMANLI TARİHİ BİR DERYA
İHA Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Pazan da Osmanlı Tarihi`nin yanlış anlatılarak yeni nesillere aktarıldığını ifade ederek, tarihi şahsiyetlerin değerlendirilirken daha dikkatli davranılması gerektiğini söyledi. Pazan, tarihimizle ilgili yüzlerce, binlerce film çekilebileceğini vurgulayarak, "Amerikan 200 yıllık tarihi var. Vietnam`da yenilmelerine rağmen yüzlerce kahramanlık hikayeleri var. Osmanlı tarihi ise bir derya" dedi.
KOÇ: GEÇMİŞİNİ YANLIŞ ÖОRENEN GELECEОİNE YANLIŞ ADIM ATAR
Osmanoğlu`ndan sonra söz alan İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü Hami Koç da, böylesine önemli bir şahsiyeti okullarında misafir ettikleri için çok mutlu olduklarını dile getirdi. Tarihe olan bakış açısının artık değişmeye başladığını belirten Koç, öğrencilere hitaben "Geçmişimizi ve tarihimizi öğrenmeliyiz. Bunun için gerçek tarih bilgilerini takip etmeliyiz. Unutulmamalıdır ki, geçmişini yanlış öğrenen geleceğine yanlış adım atar" dedi.
Yaklaşık bir saat süren seminerin sonunda Osman Selaheddin Osmanoğlu`na İhlas Koleji`ne teşriflerinden dolayı Hami Koç tarafından plaket sunulurken, öğrenciler de birer buket çiçek verdiler.
ŞEHZADE OSMAN SELAHEDDİN OSMANOОLU KİMDİR?
33. Osmanlı padişahı Sultan Beşinci Murad Han`ın torununun oğlu Şehzade Ali Vâsıb Efendi ile 35. Padişah Sultan Mehmed Reşad Han`ın torunu Emine Mukbile Sultan`ın oğlu olan Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu 1940 yılında Mısır`ın İskenderiye şehrinde doğdu.
Osman Selaheddin Osmanoğlu Hanedan`ın vatana dönüşü için 1974`de izin çıktığında 34 yaşında idi. İlk zamanlar İstanbul`a turist olarak gelip gitti. Daha sonra İngiltere`de emekli oldu ve Beylerbeyi Sarayı`nın yakınında ve babasının doğduğu Çırağan Sarayı manzaralı bir ev alarak İstanbul`a yerleşti.
Osmanlı hanedanı üye ve mensuplarından halen hayatta, 24 şehzade, 16 sultan ile sultan çocukları olan 21 sultanzade ve 13 hanımsultan bulunuyor. 6 şehzade, 1 sultan, 4 sultanzade ve 1 hanımsultan olmak üzere bu 74 üyenin 12`sini Osman Selaheddin Osmanoğlu ailesi teşkil ediyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Buharkent Gençlik Merkezi, kapılarını açtı Aydın’ın Buharkent ilçesinde Belediye Başkanı Mehmet Erol’un girişimleriyle hayata geçirilen ve yapımı tamamlanan Gençlik Merkezi kapılarını açtı. Aydın’ın dört bir yanında spor yatırımları yükselmeye devam ederken, Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol tarafından ilçeye kazandırılan Gençlik Merkezi kapılarını açtı. İnşaat bedelinin bir kısmının Buharkent Belediyesi tarafından karşılanan merkeze, ilk günden gençlerin yoğun ilgisi olurken, sportif, sanatsal ve kültürel faaliyetler gibi geniş yelpazesi ile Buharkentli gençlerin yeni cazibe merkezi olacak. Gençlerin faydalanabilmesi ve boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirebileceği merkez, uzun bir çalışma sürecinin ardından kapıları gençler için açtı. Modern ve donanımlı bir yapıya sahip olan Buharkent Gençlik Merkezi, resim atölyesi, müzik odası, sınıflar, ders çalışma ortamları ve hasır odası gibi farklı alanlarda gençlerin ilgi ve ihtiyaçlarına yönelik imkanlar bulunduruyor. Merkezin açılmasından memnun kaldıklarını ifade eden gençler ise merkezi beğendiklerini söyleyerek sunulan imkanlar için Belediye Başkanı Mehmet Erol’a teşekkür etti. Verdiği sözler arasında olan Gençlik Merkezi’ni ilçeye kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol ise projeyi gençlerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hayata geçirdiklerini belirterek merkezin, gençlerin sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlayacağını söyledi.