YEREL HABERLER - 24 Mart 2012 Cumartesi 10:33

MALİYE BAKANI ŞİMŞEK`E AKARYAKIT ZAMMI SORUSU

A
A
A
MALİYE BAKANI ŞİMŞEK`E AKARYAKIT ZAMMI SORUSU

CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, akaryakıt fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`in yanıtlaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı`na soru önergesi verdi.
Türkiye`de dünyanın en pahalı akaryakıtının kullanıldığını vurgulayan Topal, 2002 yılında mazot fiyatı 1.66 iken buğday fiyatının 40 kuruş olduğunu, 2012 yılına gelindiğinde mazot fiyatının 5 liraya dayanmasına rağmen buğday fiyatının hala 50 kuruş düzeyinde kaldığını söyledi.
Şimşek`e seslenen Topal, ``Mazottaki artışın yanında gübre, işçilik, sulama ve diğer giderleri de katarsak, hükümetiniz sayesinde tarım gerçekten bir geçim kaynağı olmaktan çıkmıştır. Eğer İngiltere`de unutmadıysanız, siz de Batman`da doğmuş büyümüş biri olarak bilirsiniz ki, hasat dönemi çiftçilerin bütün umutlarını bağladığı dönemdir`` diye konuştu.
Topal önergesinde şu soruların yazılı olarak yanıtlanmasını istedi: ``Ustalık döneminizin ilk hasadında çiftçiler için uygulamayı düşündüğünüz herhangi bir vergi muafiyeti var mı? Çiftçilerin bu yüksek fiyatlı akaryakıt yüzünden 10 numara yağlara ve kaçak mazota mecbur kaldığını düşünüyor musunuz? Yalnızca tekne, yat sahiplerine tanıdığınız vergi muafiyetinin içine çiftçilerimizi de sokmayı düşünüyor musunuz? Akaryakıt fiyatları ve diğer girdiler bu hızla yükselmeye devam ederse, çiftçimizin toprak ekmekten vazgeçerek, kentlere göç etmesinin sorumluluğunu üzerinize alıyor musunuz?``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Foça’da sezonluk ev kiraları yüzde 80 arttı İzmir’in turistik ilçesi Foça’ da yaz sezonun gelmesiyle sezonluk daire ve villa fiyatlarında artış yaşandı. Yaz sezonunun başlamasıyla otellerin yanı sıra mayıs ve eylül aylarını da kapsayan tatil sezonunda kiralanan daire ve müstakil evlere olan talep, fiyatlarda yüzde seksenlere kadar artış yaşanmasına sebep oldu. Yerli ve yabancı turistlerin gözde tatil yerlerinden birisi olan Yeni Foça’da ikamet eden esnaf Bahadır Ölmez, “Yaz aylarında talep çok olduğu için aylık olarak sezonluk ev kiraları 50 bin liradan başlıyor, 150 bin liraya kadar çıkıyor. Pandemiden sonra Foça ya talep çok arttı. Kış sezonunda da kiralar yüksek ama yaz sezonu girince daha da artış oluyor” dedi. “Artık 100 gün altı kiralama yapılamıyor” “Özellikle yazlık evlerin yoğun olmasından dolayı sezonluk kiralamalar hareketlenmeye başladı” diyen gayrimenkul danışmanı Aytaç Candan, “Örnek verecek olursam; geçen sene 17 bin 500 TL’ye kiraya verdiğimiz kiralık dairelerden, 2024 yılında 30 bin TL istemekteyiz. Yine başka bir örnek verecek olursam; geçen sene villa olarak kiraladığımız yerlerin aylık kirası 45 bin TL iken, bu sene 80 bin TL oldu. Ortalama olarak yüzde seksen bir fiyat artışı oluştu. Ayıraca buradan ev sahiplerimizi de uyarmak istiyorum, artık 100 gün altı kiralama yapılamıyor” ifadelerini kullandı. “100 gün üstünde olan kiralamalara emlakçılar aracılık yapacak” Gayrimenkul danışmanı Ender Sındırgılıoğlu ise “Geçen seneden bu yana ciddi fiyat artışı oldu. Geçen yıl 10 bin TL’den verdiğimiz 2+1 dairenin fiyatı şu anda 20 bin TL’den başlıyor. Sezonluk olarak kiraya verdiğimizde aylık kira bedeli 50 bin TL den başlamaktadır. 1 Ocak 2024’ten itibaren geçerli olan kısa dönemli kiralama yönetmeliğine göre 100 gün altında olan kiralamalarda turizm acenteleri aracılık yapmaktadır. 100 gün üstünde olan kiralamalara emlakçılar aracılık yapacak. Kısa dönemli kiralama yapacak vatandaşlarımız Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda kayıt altına almaları gerekmektedir” diye konuştu.
Bilecik Başkan Subaşı, "Şehrimiz için çevre il ve ilçelerle yakın iletişim kurmaya devam ediyoruz’’ Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, başta İstanbul olmak üzere yakın illere gerçekleştirdiği ziyaretler ile Bilecik faydasına çalışma ve projeleri yakından takip etmeye devam ediyor. Bilecik’i birçok toplantı ve buluşmada en iyi şekilde temsil eden Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tebebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ı ziyaret etti. Geçtiğimiz hafta ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Marmara Belediye Başkanları ile bir araya gelen Başkan Subaşı, Bayırköy Belediye Başkanı Aykut Dilsiz ile birlikte ziyaret ettiği komşu belediye başkanlarıyla Bilecik’e kazandırmak istediği proje ve çalışmaları ele aldı. "Mevcut ve gerçekleştireceğimiz çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunduk" Bilecik’e fayda sağlayacak yeni yatırımlar hakkında da görüş alışverişlerini sürdüren Başkan Subaşı, "Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız Ayşe Ünlüce, Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç’ı, Bayırköy Belediye Başkanımız Aykut Dilsiz ile birlikte ziyaret ettik. Değerli başkanlarımızla, mevcut ve gerçekleştireceğimiz çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunduk" ifadelerini kullandı.
Bilecik Açık tenli her 10 kişiden 3’ünde cilt kanseri riski bulunuyor Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Uzm. Dr. Hatice Pelin Demirel Bulut, açık tenli her 10 kişiden 3’ünde cilt kanseri açısından risk bulunduğunu belirterek konuya dikkat çekti. Bulut cilt kanseri konusuna değinerek baharın gelmesiyle birlikte güneş maruziyetlerinin arttığını bu günlerde gerekli önlemleri almanın faydalı olacağını belirtti. Bulut, "Deri kanserleri, tüm dünyada hızla artan, yüzeysel bir lezyondan başlayıp daha derinlere ilerleyebilen ve yıkıcı görüntülere yol açabilen, uzun vade de ölümle bile sonuçlanabilen ciddi bir halk sağlığı problemidir. Deri kanserlerinin gelişiminde genetik faktörlerin yanı sıra, kişinin fenotipik özelliklerinin, günlük yaşantısının, arsenik maruziyetin ve çevresel faktörlerin, ultraviyole maruziyetinin de ve bazı enfeksiyonların da etken olduğunu bilmekteyiz’’ dedi. "Açık tenli her 10 kişiden 3’ünde cilt kanseri riski bulunmakta" Uzm. Dr. Bulut açıklamasına devam ederek, ‘’Açık tenli her 10 kişinin 3ünde cilt kanseri açısından risk bulunmaktadır. Ailesinde deri kanseri öyküsü olan, yüksek UVR maruziyeti olan kişilerde ise risk gittikçe artmaktadır. Güneş maruziyeti deri kanseri gelişiminde en önemli risk faktörüdür. Bunun yanı sıra ileri yaş, erkek cinsiyet, kızıl -sarı saç, açık ten ve açık göz rengine sahip olmakta ek risk faktörleridir. Asla bronzlaşamayan ve çabuk yanan, tip fiztpatrick tip 1-2 dediğimiz cilt tipine sahip olan kişilerde de cilt kanseri açısından artmış risk bulunmaktadır. Güneş maruziyeti dışında, ışığa duyarlılığı arttıran ilaç kullanımında, UVR maruziyetini arttıracağından cilt kanseri riskini arttırmaktadır. Bazal hücreli karsinom gibi daha ılımlı seyreden deri tümörlerinde olduğu yerde büyüme, daha derin dokuya invazyon olurken, skuamöz hücreli karsinom yada malign melanom gibi daha agresif seyreden tümörler maalesef ölümle sonuçlanabilmektedir. Yüzünüzde veya vücudunuzda, papül dediğimiz minik bir nokta gibi başlayıp daha sonrasında giderek büyüyen, şekil değiştiren, kanamalı veya kanamasız, ağrılı veya ağrısız, bir değişiklik olursa ya da daha önce mevcut olan bir beninizde ‘ABCDE’ kuralı dediğimiz asimetri, şekil değişikliği, sınırlarında düzensizleşme, renk değişikliği, şeklinde büyüme ya da değişimin dışında mevcut olan bir beninizde kanama büyüme ya da nodülleşme dediğimiz kabarıklaşma oluyorsa mutlaka dermatoloji hekimine başvurun. Yapacak olduğumuz dermatoskopik muayene ile beraber beninizin risklerini ortaya koyup gerekli önlemleri beraber alalım. Gerekli durumlarda ileri merkezlerdeki ben takip sistemleri ile beraber benlerinizi kaydedip daha sonraki gelişimlerini ortaya koyalım. Benlerinizin haritasını çıkartalım. Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle’’ dedi.