GENEL - 09 Aralık 2011 Cuma 12:35

PROF. DR. SAYAR, "İSTANBUL DERSLERİ"NE KONUK OLDU

A
A
A
PROF. DR. SAYAR, "İSTANBUL DERSLERİ"NE KONUK OLDU

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen "İstanbul Dersleri" başlıklı kültürel programlara Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar’ın verdiği ’Kültürel Mekanlar ve Osmanlı Kıraathaneleri’ konferansıyla devam edildi.
Tanınmış akademisyen, bilim adamı ve siyasetçilerle eğitim programlarını sürdüren Marmara Belediyeler Birliği, Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar’ı belediyelerin kültür birimi personeliyle buluşturdu. Programın açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Nail Yılmaz ’İstanbul Dersleri’ ana başlıklı bilimsel konferansların büyük bir ciddiyetle devam edeceğini belirtti.
Dinleyenleri kendine has üslubuyla o günlere götüren Prof. Dr. Sayar, 1870’lerden sonra toplumda kültürel erozyonun başladığını belirterek, bilgisayarla birlikte bu erozyonun zirveye çıktığını belirtti.
"SAHAFLAR, İLİM DOKTORLARIYDI"
Osmanlı Devleti sonrası kültür mekânlarının başında sahafların gelmekte olduğunu söyleyen Prof. Sayar, "Sahaflar ilim doktorlarıydı. İlim hastası gördükleri insanların, derdine derman olmaya çalışırlardı. Her gelenin çalışma ve okuma alanını bilir, müdavimlerinin görmedikleri eserleri onlara çok cüzi miktarlara verirdi. Bu mekanlarda yalnız kitap alış verişi yapılmaz, satılan kitabın ve yazarının üzerine saatlerce sohbet edilirdi. Üniversite çevresindeki hocaların katılımlarıyla her dükkanda belli günler
bir araya gelinilir, belli bir konu etrafında saatlerce sohbetler edilirdi. Bu mekanlar bir okul gibi gelenleri eğitirdi" dedi.
"KIRAATHANELERDE KAĞIT VE OKEY OYNANMAZDI"
Prof. Dr. Sayar, "Osmanlı döneminde mesleğe göre kıraathaneler vardı. Aşıklar Kıraathanesi, Tulumbacılar Kıraathanesi, Meddahlar Kıraathanesi ve Yeniçeri Kıraathanesi bunlardan sadece birkaçıydı. Buralarda kağıt ve okey oynanmaz, mesleki deneyimler ve konular tartışılırdı. Yeniçeri kahvehanelerinde ise devlet yönetimi ve padişahlar tartışılırdı. Kıraathane kültürü, Tanzimat dönemiyle birlikte pastanelere, devamında da meyhanelere kaydı. Örneğin, Asmalımescit’te son derece entelektüel sohbetler edilirdi.
Meyhanede kafalar fazla dağılınca konular 5000 fite çıktığı için, biz meyhane sohbetleri yerine, çay sohbetlerini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir