SAĞLIK - 19 Kasım 2014 Çarşamba 16:28

19 Kasım Dünya Koah Günü

A
A
A
19 Kasım Dünya Koah Günü

Eskişehir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından her yıl yapılan “Dünya Koah Günü” etkinlikleri kapsamında Eskişehir’de de bir konferans düzenlendi.
Dünyadaki en önemli beşinci sağlık sorunu olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile ilgili konferansa Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mehmet Sinan Erginel ile Doç. Dr. Hüseyin Yıldırım konuşmacı olarak katıldı. Genç yaştaki öğrencilerin yoğun katılımının olduğu konferansta konuşmacılar hastalığın sebebi, nasıl korunulacağı ve tedavisi üzerinde duruldu.
Koah’ın müzmin ve tıkayıcı bir akciğer hastalığı olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Sinan Erginel, önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına rağmen Koah’ın yeterince bilinmediğini ve bu yüzden de erken tanıyı ve etkin tedaviyi güçleştirdiğini ifade etti. Erginel, “Koah için en önemli risk faktörü sigara içimidir. Sigara dumanı ile karşılaşma da solunumla ilgili sorunlara ve Koah’a neden olmaktadır. Koah’a yol açan diğer nedenler arasında mesleki toz ve kimyasal maddeler ve iyi havalandırılmayan konutlarda ısınma ve yemek pişirmede kullanılan odun, kurutulmuş bitki, tezek yakıtlar da yer almaktadır. Son yıllarda fiziksel aktivitede azalma ve hareketsizlikte risk faktörü olarak kabul edilmektedir" diye kaydetti.
HASTALARIN YARISI RAHATSIZLIKLARINI BİLMİYOR
Prof. Dr. Mehmet Sinan Erginel, Koah’lı hastaların yarıdan fazlasının, henüz bu hastalığa sahip olduklarını bilmediğini, bu durumun da hastalığın erken teşhisini ve tedavisini zorlaştırdığını anlatarak şunları belirtti;
“Hastalığın belirtileri olan öksürük, balgam ve nefes darlığı, genellikle hastaların günlük işlerini yürütmesini kısıtlamaktadır. Bir solunum testi ile (spirometri) hastalık kolayca teşhis edilebilir. Koah erken teşhis edilir, erken tedaviye başlanırsa hastalık durdurulabilir, hastalığın sıklığı ve hastalığa bağlı ölümler azaltılabilir. Hastaların sigarayı bırakması, mesleksel ve çevresel hastalık oluşturan nedenlere karşı önlem almaları ve uzaklaşmaları en önemli tedavi yoludur. Nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra uygun fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanması hastalığın ilerlemesini önlemekte yardımcıdır. Koah’dan korunmak ve daha sağlıklı yaşamak için; doğru beslenme, doktor kontrolü altında yapılacak düzenli bir egzersiz programı, düzenli uyku, sigaradan uzak ortamlar, ev içi ve ev dışı hava kirliliğinin önlenmesi, tozlu ve dumanlı iş yerlerinde gerekli önlemlerin alınması önemlidir.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.