YEREL HABERLER - 01 Aralık 2011 Perşembe 09:34

KURSİYERLERE TOPLUMSAL CİNSİYET EĞİTİMİ VERİLDİ

A
A
A
KURSİYERLERE TOPLUMSAL CİNSİYET EĞİTİMİ VERİLDİ

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçe Belediyesi Kardelen Kadın Evi tarafından kursiyerlere ’Toplumsal Cinsiyet’ eğitimi verildi.
Kardelen Kadın Evi’nde gerçekleştirilen ’Toplumsal Cinsiyet’ eğitimine kursiyerlerin yanısıra çok sayıda kadın katıldı. Kardelen Kadın Evi çalışanlarından Sosyolog Yıldan Altun tarafından verilen eğitimde kadınlara biyolojik cinsiyet ile toplumsal cinsiyet arasındaki farkları anlatıldı ve toplumun kadın ve erkeğe biçtiği rolleri tartışıldı. Biyolojik cinsiyetin anne karnında oluştuğunu, bu özelliklerin kadın ve erkek arasında bir eşitsizliği değil, sadece bir cinsiyet farkı oluşturduğunu belirten Altun,
toplumsal cinsiyetin bağlayıcı değil, ancak kaçınılmaz olduğunu ve değişebileceğini söyledi. Toplumsal cinsiyet rollerinin çocuğa aktarıldığı, ilk kurumun aile olduğunu kaydeden Altun, "Çocuklar, cinsiyetlerine uygun oyuncaklarla oynarken, gelecekteki kültürel rollerine de hazırlanmış olurlar. Erkek, zeki, evi geçindiren, güçlü, koruyucu, aile reisi olarak nitelendirilirken, kadının ise duygusal, iyi bir eş ve anne, fedakar, korunmaya muhtaç, olarak tanımlanır" dedi.
Daha sonra toplumun gözündeki kadın ile erkeği ve toplumun onlara biçtiği rolleri tartışan kadınlar, seçmedikleri fakat onlara dayatılan rolleri anlattı. Toplumsal cinsiyet eğitimlerinin beli periyotlarla devam edeceğini kaydeden Altun, amaçlarının kadınları bilinçlendirmek olduğunu belirtti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Karapınar’da "Gıda Güvenliği, Gıda Sektöründe Taklit ve Tağşişler" semineri Konya’nın Karapınar ilçesinde üniversite öğrencilerine "Gıda Güvenliği, Gıda Sektöründe Taklit ve Tağşişler" konulu seminer düzenlendi. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Karapınar Aydoğanlar Meslek Yüksek Okulu Prof. Dr. Ahmet Kesik Toplantı Salonunda düzenlenen seminere SÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Karakaya katıldı. Seminerde konuşan Karapınar Aydoğanlar MYO Müdürü Öğretim Görevlisi Naim Çağlar Diri, hayatımızın her bölümünde yer alan gıda konusunda faydalı bir program olduğunu söyledi. Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Karakaya, gıda güvenliğinin; gıdaların hasadı, taşınması, işlenmesi, hazırlanması, depolanması ve tüketiciye sunulması sürecinde gıda kaynaklı rahatsızlıklara ya da hastalıklara neden olan fiziksel, biyolojik, kimyasal nitelikteki çeşitli risk unsurlarını önleyecek ve zararsız kılacak önlemlerin alınması anlamına geldiğini belirtti. Prof. Dr. Karakaya, "Güvenilir gıda, raf ömrü süresince fiziksel, kimyasal ve biyolojik herhangi bir risk taşımaması anlamına gelir. Aksi durumda tüketici olarak bizlerin, bilinçlenmesi gerekir. Günümüzde gıda üretimi zincirinde fazla karşılaştığımız küresel sorun, haksız kazanç elde etmeye yönelik hileli gıda üretimdir. Ülkemizde hileli gıda üreten çok firma mevcut. Ancak yazılan cezalar caydırıcı olmamaktadır. Gıdada taklit ve tağşiş olmak üzere 2 türlü hile var. Gıda güvenliği, gıda güvencesi, gıda güvenirliği, gıda egemenliği diye terimler hayatımızda sıkça kullandığımız terimlerdir. Dünyaya hakim olmak istiyorsanız enerjiyi kontrol altına alın. Bugün savaşların ana sebebi enerjiyi kontrol altına almaktır. İnsana hakim olmak istiyorsanız gıdaya sahip olmalısınız. Gıdaya hakim olmalısınız, gıda egemenliğini sağlamalısınız. Ürettiğiniz sürece güçlüsünüz. Üretemiyorsanız güçlü değilsiniz. Ülkemizde toprağımızla, havamızla, suyumuzla üretme kabiliyetine sahibiz. Bunun yanında üretmek için tohuma, gübreye, ilaca ihtiyacımız var. Bunları temin ettiğimizde üretecek potansiyele ulaşırız. Gıda güvenliği konusu önümüzdeki 100 yılın problemidir. Daha fazla üretebilirsiniz ama ürettiğinizin güvenliği tartışmaya açık olmamalıdır. Yani güvenilir gıda üretmeniz gerekiyor. Her bir bireyin yaşama devam etmesi için güvenli ve yeterli gıdaya erişimi evrensel bir haktır” dedi. Prof. Dr. Karakaya, program sonunda öğrencilerden gelen sorular cevaplandırırken kedisine teşekkür plaketi verildi.
Mersin Mersin’de doğa yürüyüşleri 1 Haziran’da başlıyor Yenişehir Belediyesi vatandaşları spor yapmaya ve sağlıklı hareketliliğe teşvik etmek amacıyla doğa yürüyüşleri düzenleyecek. İlk yürüyüş 1 Haziran’da gerçekleştirilecek. Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Mersin Şubesi işbirliğiyle ’Yenişehir’de hareket zamanı’ sloganıyla gerçekleştirilecek etkinliklerde vatandaşlar bir yandan doğanın keyfini çıkarırken aynı zamanda sağlıklı aktivite yapma fırsatı da bulacak. İlk yürüyüş etkinliği 1 Haziran Cumartesi günü saat 09.00’da başlayacak. Kocahamzalı Mahallesi’ndeki baz istasyonundan başlayacak yürüyüş Çukurkeşlik Mahallesi’nde sona erecek. 5,5 kilometrelik yürüyüş parkurunda vatandaşlar, hareketli ve keyifli bir gün geçirme imkanı bulacak. Yürüyüşe katılmak isteyenler için saat 08.00’de Yenişehir Belediyesi önünden servisler de kaldırılacak. "Sağlıklı hareketliliği ve aktif bir yaşamı önemsiyoruz" Başkan Abdullah Özyiğit, sağlıklı hareketliliği ve aktif bir yaşamı önemsediklerini belirtti. Tüm Mersinlileri gerçekleştirecekleri yürüyüşlere katılmaya ve doğanın tadını çıkarmaya davet eden Özyiğit, “Yönetim anlayışımızı oluşturan 6 temel ilkemizden biri olan hareket ilkemiz kapsamında gerçekleştireceğimiz bir etkinlik olacak. Bu anlamda her yaştan vatandaşlarımıza yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Doğayla iç içe, temiz havada ve keyifli yürüyüşler düzenleyeceğiz" dedi.