EĞİTİM - 27 Nisan 2024 Cumartesi 14:25

GAÜN’de 4 yeni program açılıyor

A
A
A
GAÜN’de 4 yeni program açılıyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayağazağa Yerleşkesi’nde düzenlenen Yapay Zeka, Dijitalleşme ve Büyük Veri Toplantısı’nda üniversitelerde yeni bölüm ve programların açılacağını duyurdu.


YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerde yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında 21 lisans, 50 önlisans olmak üzere toplam 71 programın açılacağını belirterek, bu programların bu yılki ÖSYM Kılavuzu’na dahil edileceğini açıkladı.


Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, GAÜN’de yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında 4 yeni programın açılacağını söyledi. Rektör Prof. Dr. Özaydın, “Bilgi ekonomisinin zorunlu kıldığı bu bölümlerin üniversitemizde açılmasına izin veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkür ederim” dedi.


GAÜN’de, Ön - Yüz Yazılım Geliştirme, Arka - Yüz Yazılım Geliştirme, Robotik ve Yapay Zeka ile İmalat Yürütme Sistemleri programları açılacak.


Toplantıya, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Prof. Dr. Hüseyin Karaman, YÖK Üyesi Prof. Dr. Burhaneddin Sandıkçı, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın ile yeni programların açılacağı diğer üniversitelerin rektörleri katıldı.



GAÜN’de 4 yeni program açılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Deprem bölgesinde Anneler Günü’ne özel duygulandıran ’Askıda Çiçek’ uygulaması HATAY (İHA) – Hatay’da depremde vefat eden annelere çiçek götürmek isteyen vatandaşlara kolaylık sağlamak isteyen esnaf, Anneler Günü’ne özel ’Askıda Çiçek’ uygulaması başlattı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’da 25 bine yakın insan vefat etmişti. Her özel günde olduğu gibi 12 Mayıs Pazar günü kutlanacak Anneler Günü öncesi deprem bölgesinde buruk bir hüzün var. Asrın felaketinde vefat eden anneleri unutmayan Hatay’ın İskenderun ilçesi, Barbaros Mahallesi’nde çiçekçilik yapan afetzede esnaf Kubilay Yolay oldu. Konteyner iş yerinde hizmet veren Yolay, Anneler Günü’ne özel askıda çiçek kampanyası başlattı. Maddi durumu el vermeyen vatandaşlar, hayır sever vatandaşların destekleriyle annelerinin mezarlarını çiçeklerle donatabilecek. Depremde hayatını kaybeden anneleri unutmamak adına ‘Askıda Çiçek’ kampanyasını başlattıklarını dile getiren işletme sahibi Kubilay Yolay (20) deprem bölgesinde başlattığı kampanya kapsamında, "6 Şubat gecesi biz herkes gibi buradaydık, işimizi ve akrabalarımızı kaybettik. Biz de 6 Şubat sonrası enkazın üzerine konteynerimizi yaptık işimizi kurduk, işimize devam ediyoruz. 6 Şubat gecesinden sonra özel günlerde, özellikle 6 Şubat’ı unutturmamak adına birçok projeye yer vermeye çalıştık. Bu şekilde devam edeceğimizi düşünüyoruz. Şu anki son projemiz Askıda Çiçek projesi, Askıda Çiçek projesiyle Anneler Günü’nde depremzede annelerimize ulaşmayı hedefliyoruz. Askıda Çiçek bölgede tek bir uygulama şu an için yapılmamıştı. Biz bunu hayata geçirmeyi planlıyoruz umarım başarılı olur, farkındalık oluştururuz insanlardan duyarlılık bekliyoruz" ifadelerini kullandı. "Şimdi ağlayabilirim samimiyetimle söylüyorum, çok duygusal oldu" Kampanyaya ilk desteği veren Nevzat Engür (72), duygusal anlar yaşadığını dile getirerek, "Şimdi ağlayabilirim, samimiyetimle söylüyorum, çok duygusal oldu. Bu çocuklarımıza teşekkür ederim. Benden de bir istekleri varsa benim başımın üstünde, onlar bizim neslimiz için kendilerini feda ettiler. Çoğu anneler yavrularla beraber kucağında gitti" şeklinde konuştu. 6 Şubat depremine İskenderun Numune Mahallesi’nde yakalanarak 5 saat enkazda kalan, oğlunu ve eşini kaybeden depremzede Hatice Zümrüt (43), "6 Şubat depremini yaşadım, depremde eşim ve oğlumu kaybettim. Anneler Günü’nü telaffuz ettiklerinde benim yüreğim yanıyor, bir daha anne olamamak bir daha anne kelimesini duyamamak, duyamayacağını düşünmek bile gerçekten çok acı ve acı verici bir durum. Anne olan, annelik duygusunu yaşayan, gerçekten anneliği bilen kadınların Dünya Anneler Günü kutlu olsun. Bu çiçek hediyesini getiren düşünüp de hepinize çok teşekkür ederim. Çok güzel bir kampanya, bir nebze de olsa bütün annelerin yüreğine su serpmeniz gerçekten iyi. Hatta kendi çiçeğimi kendim almıştım ama bugün çiçek almak da üstüne tuzu biber oldu. Mutlu ettiniz beni, emin olun ve kurumadığı sürece gözüm gibi bakacağım" dedi.
Şırnak Gabar ve Cudi dağı bölgesi ‘geçici özel güvenlik bölgesi’ ilan edildi Şırnak Valiliği, Gabar ve Cudi dağı bölgesinin 15 gün süreyle “geçici özel güvenlik bölgesi” ilan edildiğini, girişlerin yasaklandığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, “İlimiz mülki sınırları içerisinde yer alan; milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması, şiddet olaylarının meydana gelmesinin önlenmesi ve yaşanabilecek her türlü olumsuz bir durumun önüne geçilebilmesi amacıyla, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11’inci maddesi ile 2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32/A maddesine istinaden; Şırnak il merkez ilçe ve Güçlükonak ilçesi sınırlarında bulunan Gabar Dağı bölgesi ile merkez ilçe, Silopi ve Cizre ilçeleri sınırlarında bulunan Cudi Dağı Bölgesinde, bahse konu bölgelere gidebileceği değerlendirilen vatandaşların, mezkûr bölgelerdeki yasadışı unsurlardan ve bunlara yönelik alınacak tedbirlerden zarar görmemeleri açısından 10 Mayıs (Dâhil) 2024 - 24 Mayıs (Dâhil) 2024 tarihleri arasında (15) on beş gün süreyle “Geçici Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edilmiştir. Bahse konu bölgelere, vatandaşlarımızın can ve mal güvenlikleri bakımından girmeleri yasaklanmıştır” denildi.
İstanbul ’Vakıf İstanbul’ sergisi sanatseverlerle buluştu Vakıf haftası dolayısıyla Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Üsküdar Atik Valide Külliyesi’nde ’Vakıf İstanbul’ temalı sergi açıldı. Birbirinden kıymetli eserin yer aldığı sergi yoğun ilgi gördü. Anadolu ve Rumeli’nin imarında önemli yer tutan vakıf medeniyetini geniş kitlelere tanıtmak, vâkıf insan olma bilincini gelecek kuşaklara aktarmak amacı ile yaklaşık 10 gün sürecek "Vakıf İstanbul" temalı sergi kapılarını sanatseverlere açtı. Geleneksel Türk el sanatlarını yaşatmayı ve genç kuşaklara sevdirmeyi amaçlayan, hat, minyatür, tezhip ve ebru sanatına gönül veren sanatçılara yaptırılan ve İstanbul’un çeşitli semtlerinde bulunan 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar inşa edilmiş vakıf eserlerinin tasvir edildiği 30 adet minyatürlerden oluşan koleksiyon Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Üsküdar Atik Valide Külliyesi’nde açılan sergiyle sanat severlerle buluştu. Sergiye Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Şimşek, Prof. Dr. Turan Gökçe, Sergi Küratörü Gökhan Burkan, okulun öğrencileri, öğretmenleri ve çok sayıda sanatsever katıldı. Sergi söyleşilerle başlarken, tüm katılımcıların sergide yer alan eserleri incelenmesiyle devam etti. 8 Mayıs’ta kapılarını açan ’Vakıf İstanbul’ sergisi, 18 Mayıs’a kadar ziyaretçileri ağırlamaya devam edecek. Sergide konuşan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Şimşek, "Vakıf haftası nedeniyle, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bir üniversitesi olarak Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve bölge müdürlüğümüzle iş birliği içerisinde bir etkinlik düzenlemeyi amaçladık. Vakıf söyleşisi yaptık. Vakıf kültür ve medeniyeti üzerine, tarihimizden günümüze bazı değerlendirmelerde bulunduk. Vakıf sergisi çerçevesinde bu sergimizi açıyoruz" diye konuştu.
Van Yuvalarına dönen leylekler kuluçkaya yattı İlkbahar ile birlikte binlerce kilometre uzaklıktan Van’ın Özalp ilçesindeki yuvalarına dönen leylekler kuluçkaya yattı. Baharın gelmesi ile birlikte Van Gölü havzasına gelen leylekler yuvalarında kuluçkaya yattı. Özalp ilçesinde bağlı Yukarı Dönerdere Mahallesi’ndeki elektrik direğine yaklaşık 48 yıldır gelip yuva yapan leylekler, bu sene de yuvalarına geldi. 4 yumurtası bulunan 2 leyleğin ise uçan dronu gördüğünde verdiği tepki dikkat çekti. Leylek dronu görünce yumurtalarının üzerine yatarak korumaya çalıştı. Yumurtalarını yalnız bırakmayan leylekler, karınlarını doyurmak için nöbetleşe bölgedeki sulak alanlara gidiyor. Böcek ve sürüngenlerin yanı sıra balıkla beslenen leylekler, sulak alanda anbean kaydedildi. "Van Gölü havzası yılın 12 ayında, her mevsiminde çeşitli hayvan türlerini misafir ediyor" Bahar mevsiminin her zaman olduğu gibi canlılığı, üretimi ve bereketi temsil ettiğini söyleyen Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, “2019 yılından bu yana küresel ısınmaya bağlı olarak Van Gölü havzasında sulak alanların azalması, sulak alanların tahrip edilmesi ve yiyecek bulamadıkları için leylek sayısında azalma görüldü. Baharın yağışlı olmasında dolayı bu sene sulak alanların artmasıyla yaban hayvanlarında büyük bir artışa neden oldu. Eski üreme yerlerine gelen leylekler, bu yıl sayılarında da bir artış olduğu görüldü. Leylekler hem yuvalarında yumurtalarını yapmışlar hem de sulak alanlarda karınlarını doyuruyorlar. Bundan sonra leylekleriyle, allı turnalarıyla, dikkuyruklarıyla, balıkçıllarıyla leylekler haber getirdi. Van Gölü havzası yılın 12 ayında, her mevsiminde çeşitli yaban hayvan türlerini misafir etmekte. Bize düşen bu alanları korumak, bu hayvanlara sahip çıkmak. Yaban hayvanları veya canılar, eğer bir yerde gıda varsa güvenlik varsa oraya yerleşir. Gıda ve güvenlikte tehlike görünce arayı terk eder” dedi.