GENEL - 18 Temmuz 2017 Salı 15:16

Hem uyuşturucudan kurtuluyorlar hem de meslek sahibi oluyorlar

A
A
A
Hem uyuşturucudan kurtuluyorlar hem de meslek sahibi oluyorlar

Gaziantep’te kurulan bağımlılık ve rehabilitasyon merkezinde yaşları 10 ile 18 arasında değişen yüzlerce genç hem uyuşturucudan kurtuluyor hem de meslek sahibi oluyor.

Gaziantep’te kurulan bağımlılık ve rehabilitasyon merkezinde yaşları 10 ile 18 arasında değişen yüzlerce genç hem uyuşturucudan kurtuluyor hem de meslek sahibi oluyor.


Yaptığı birçok sosyal çalışma ile adından sıkça söz ettiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, uyuşturucunun pençesine düşen yüzlerce gencin umudu oldu. Gaziantep’te kurulan Oya Bahadır Yüksel Ergen Bağımlılık Merkezi, kapısını çalan her uyuşturucu madde bağımlısı genci hem rehabilite ediyor hem de birçok alanda eğiterek meslek sahibi yapıyor.



“Burada uyurken bile bizimle ilgileniyorlar’’


Tedavi olmadan önce 5 yıl boyunca uyuşturucu madde kullandığını belirten 18 yaşındaki F.K. “Madde kullandığımı aileme söylemek zorunda kaldım. Tedavi olmak istediğimi ve maddenin esiri olmaktan kurtulmak istediğimi söyledim. Ailem de sağolsunlar yanımda oldu, beni bu zor süreçte yalnız bırakmadılar. Daha sonra bize böyle bir rehabilitasyon merkezinin olduğunu söylediler. Burada yattıktan sonra beni kendisine köle eden maddeden kurtuldum. Ayrıca şu anda kendimi her alanda gelişmiş hissediyorum. Burası çok güzel, her bağımlının buraya gelmesini tavsiye ediyorum. Burada gece uyurken bile bir görevli başımızda bekliyor. Acaba öksürüyor muyuz, üzerimiz mi açıldı, ateşimiz mi var diye bizi kontrol ediyorlar’’ ifadelerini kullandı.


Oya Bahadır Yüksel Ergen Bağımlılık Merkezi Müdürü Psikiyatri Uzmanı Dr. Cenk Yancar, Türkiye’de başka örneği olmadığını ifade ettiği merkezle ilgili, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve Başkan Fatma Şahin’in de en başından beri başında durarak desteklediği bu projenin diğer projelerden ayıran özellik, tedavi ve rehabilitasyonun birlikte yürüyor olması. Yani hastaların maddeyle alakalı yoksunluk tedavileri esnasında, nasıl maddesiz yaşayabilecekleri ile ilgili baş etme becerilerinin kazandırıldığı, aile ile ilgili eğitimlerin yapıldığı, aynı zamanda tedavinin daha ileriki aşamalarında hobiye yönelik olarak burada gördüğünüz meslek edindirme çalışmalarının da yapıldığı bir proje bu’’ ifadelerini kullandı.



“Tedavinin yanı sıra meslek edindiriyoruz’’


Tedavi olmaya karar veren gençleri madde bağımlılığından kurtarmanın yanı sıra aynı zamanda hayatlarına daha iyi bir şekilde devam etmeleri için çeşitli eğitimler de verdiklerini vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Cenk Yancar, “Hastalar merkezimize direk başvurabildikleri gibi aynı zamanda kurduğumuz mobil ekibimiz de şehir içerisinde dolaşıp risk altındaki hastalara ulaşıyorlar. Daha sonra başlayan 6 aylık tedavi süreci var ve bu süreç içerisinde her hastanın bireysel özelliklerine göre program yapılandırılıyor. Merkezimizde diksiyon eğitiminden tutun, bilgisayar, kişisel gelişim ve mozaik, resim gibi alanlarda hastalarımızı eğitiyoruz. Eğer hastalarımız okuluna devam etme şansı varsa, eğitimine devam ediyor, eğer yoksa da mesleki eğitime tabi tutuluyor’’ diye konuştu.


Uyuşturucu madde bağımlılığından kurtulmak isteyen toplamda 2 bin 500 kişinin başvurduğu merkezde yaklaşık 700 kişi tedavi süreçlerinin ardından kursa ve mesleğe başlarken, çok sayıda hasta iste ise öncelikli tercih olarak görülen okul eğitimine kaldığı yerden devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.
Aksaray Uyuşturucu tacirleri ile polisin kovalamacası kamerada Aksaray’da polisin dur ihtarına uymayarak kaçan sürücü ile polis arasında kovalamaca yaşanırken, kovalama esnasında araçtan atılan poşette esrar maddesi çıktı. Kısa süren kovalamacayla yakalanan araç sürücünün ehliyetsiz olduğu belirlenirken, sürücü uyuşturucunun araçtan çıkmadığını belirterek ehliyetsiz olduğu için kaçtığını söyledi. Sürücü ve 2 arkadaşı kelepçelenerek gözaltına alındı. Olay, Kurtuluş Mahallesi Kurtuluş Caddesinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde bekçilerle birlikte rutin uygulama yapan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ve Trafik Şubesi ekipleri uygulama noktasına yaklaşan 68 ES 022 plakalı otomobile dur ihtarında bulundu. İhtara uymayan araç sürücüsü fren yerine gaza basarak hızla uygulama noktasından kaçtı. Kaçan aracın peşine düşen polis ve şüpheliler arasında kovalamaca yaşandı. Kovalamaca esnasından araçtan bir poşet atılırken, atılan poşetten kubar esrar maddesi ele geçirildi. Bir süre devam eden kovalamaca sonucu araç 3 şüpheliyle birlikte yakalandı. Araç sürücüsü Ö.F.B. (37) ile araçta yolcu olarak bulunan H.E. (40) ve R.D. (23) kelepçelenerek gözaltına alınırken, araç sürücüsü Ö.F.B. araçtan atılmasına rağmen uyuşturucunun kendilerine ait olmadığını belirterek, “Ne alakası var. Arabada çıktı mı? Çıkmadı, arabadan çıkmadı abi. Bizlik bir şey yok ki. Ehliyetim yok, cezamı yedim zaten biraz önce” dedi. Araç sürücüsüne ehliyetsiz araç kullanmaktan 12 bin 977 TL, dur ihtarına uymamaktan bin 506 TL olmak üzere toplam 14 bin 483 TL para cezası kesilirken ara trafikten men edilerek otoparka çektirildi. Gözaltına alınan 3 kişi sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesine götürüldü. Olayla ilgili tahkikat başlatıldı.