GENEL - 19 Ekim 2018 Cuma 16:39

Üçüncü uluslararası enerji ile mühendislik kongresi açılış töreni gerçekleşti

A
A
A
Üçüncü uluslararası enerji ile mühendislik kongresi açılış töreni gerçekleşti

Gaziantep Üniversitesi tarafından hazırlanan 3.

Gaziantep Üniversitesi tarafından hazırlanan 3. Uluslararası Enerji ve Mühendislik Kongresi’nin açılış töreninde konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, “Türkiye çok stratejik bir konumda yer alıyor. Anadolu coğrafyasında niçin savaşların olduğunu anlamanız gerekiyor. Herkesin gözünü diktiği, yer üstü ve yer altı zenginliklerin pay almak istediği bir coğrafyanın sahipleriyiz” dedi.


GAÜN Hukuk Fakültesi Amfisinde açılışı gerçekleştirilen kongrede Prof. Dr. Gür konuşmasının devamında, “Avantajlarımız gibi dezavantajlarımız da var. Herkes bu toprakları istiyor. O yüzden bu coğrafyada milli birlik ve beraberlik halinde güçlü olmak zorundayız. Bunun için bizi en çok zorlayan şey, dışarıda ithalat olarak enerjiye bağlılığımızdır. İnsan kaynaklarımız, genç beyinlerimiz ve düşünce ufkumuz mükemmel. Anadolu coğrafyasında en iyi kaynaklarımız, milli birlik ve beraberlik ruhu ve genç beyinlerimizdir. Onlar bizim genç beyinlerimizi transfer ederek kendi ülkelerini kalkındırıyorlar. Ama artık geri dönüş beyinlerle bunu önlemeye başladık” ifadelerini kullandı.


“Güçlü bir gelecek vizyonumuz var”


Sanayide ve teknolojide gelişme gösterildiğini kaydeden Gür, öğrencilere seslenerek, “Sizin beyinleriniz ile güçlü bir gelecek vizyonumuz var. Ama bunun yanı sıra enerji açığımız da var. Enerjide yüzde 70’e yakın dışarıya bağımlıyız. O halde bunun tek yolu iki şey yapacağız. Bir ithal ettiğimiz ham maddeyi burada üreteceğiz ikincisi de üretimi yapmak için enerji açığımızı kapatacağız. Türkiye’nin buna potansiyeli var. Güneş enerjisinden, rüzgâr enerjisinden istifade edebiliriz. Bize sürekli olarak ertelettirilen nükleer enerji kurma zorunluluğumuz var. Sınırımızın hemen yanı başımızda Ermenistan ve Bulgaristan’da nükleer enerji var. Fransa da 40 üzerinde nükleer enerji kaynağı var. Oralarda kurulurken hiçbir sıkıntı yok, Greenpeaceler onlarla hiç savaşmıyorlar. Sürekli Anadolu coğrafyasını atılan büyük adımları engellemek için piyasaya çıkıyorlar. Bir nükleer enerji santrali Türkiye enerjinin yüzde 10, 11’ni karşılıyor. Eğer altı ya da yedi enerji sistemi kurarsak enerji açığımızı kapatıyoruz” şeklinde konuştu.


Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Adem Atmaca ise kongrenin 4 eş zamanlı salonda toplam 13 oturumda yapılacağını, 10 farklı ülkeden 376 katılımcının 148 bildiri sunacağını söyledi. Üniversitelerin bir ülkenin ilerlemesindeki en önemli odak noktalarından birisi olduğunu belirten Doç. Dr. Atmaca, “Gelişmiş ülkelere bakıldığında en tepedeki ülkelerin üniversiteleri sağlam oluyor. Biz yeni teknolojik gelişmelerin öncüsü olmalıyız. Bu tür organizasyonlar yeni kişilerle tanışmamızı yeni fikirler edinmemize katkısı oluyor. İdaremizin destekleriyle böyle bir etkinlik başlattık” ifadelerine yer verdi.


“Enerji vazgeçilmez biz ihtiyaç”


GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Günal ise, enerjinin vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Endüstri 4 devrin içerisindeyiz artık sürekli enerji kaynaklarımıza ihtiyacımız olacak. Bu tür kongrelerde bilgi alışverişi yaparak özelikle ileri teknolojiler üzerine fikir alışverişi yapmamız, yeni fikirler üretmenizi sağlayacaktır. Özelikle öğrenciler bu kongreye katılarak sunumlar dinleyerek oradan fikirler elde etmeleri ve bitirme projelerinde bu fikirleri eklemelidir. Çünkü öğrenciler geleceğimizsiniz bundan sonra da ortaya koyacağınız yeniliklerle ülkemiz ileriye gidecek. Burada önemli olan takım olarak çalışıp ortaya yeni fikirler çıkartmanız gerekiyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Çağımızın hastalığı: Karaciğer yağlanması İEÜ Medical Point Hastanesi Gastroenteroloji bölümünden Prof. Dr. Ahmet Ömer Özütemiz, karaciğer yağlanması rahatsızlığının tedavi edilmezse karaciğer kanserine kadar gidebileceğini söyledi. Özütemiz, “Dünyada obezite, şeker hastalığı artıyor ve artmaya da devam ediyor. Bununla birlikte karaciğerde de yağlanma artıyor. Yağlanmayla başlayan bu süreç karaciğer iltihabını ve karaciğer sirozunu beraberinde getirip hastalık karaciğer kanserine kadar gidebiliyor” dedi. Karaciğer yağlanması rahatsızlığı son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya üzerinde artarak devam ediyor. Karaciğerde biriken yağ zamanla bu organın büyümesine neden olurken, tedavi edilmemesi durumunda ise sonu siroza, devamında da karaciğer kanserine kadar gidebiliyor. İEÜ Medical Point Hastanesi Gastroenteroloji bölümünden Prof. Dr. Ahmet Ömer Özütemiz de bu konu hakkında önemli uyarılarda bulundu. Karaciğer yağlanmasında dünya genelinde büyük bir artış olduğuna vurgu yapan Özütemiz, “Karaciğer yağlanması rahatsızlığı, 21’inci yüzyılın başlangıcındaki en sık rastlanan karaciğer hastalığı olarak göze çarpıyor. Çünkü dünyada obezite, şeker hastalığı artıyor ve artmaya da devam ediyor. Bununla birlikte karaciğerde de yağlanma artıyor. Yağlanmayla başlayan bu süreç karaciğer iltihabını ve karaciğer sirozunu beraberinde getirip hastalık karaciğer kanserine kadar gidebiliyor” dedi. "Önemli olan erken teşhis" Siroz hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Ahmet Ömer Özütemiz, “Siroz da karaciğerin kronik bir hastalığıdır. Genellikle çok çeşitli nedenler sonucu gelişen ama aynı sonuca ulaşan klinik bir tablodur. Alkol kullanımına, bağışıklık sistemine, ilaçların yan etkilerine, metabolik doğuştan hastalıklara, bakır ve demir birikimine bağlı gelişebilmektedir. Hastalara çok büyük belirtiler vermez. Daha sonra karında su toplama, sarılık ve kanamalar gibi belirtiler vermeye başlar. Eskiden siroz tedavi edilemezdi. Ancak bugünkü teknolojilerle hastanın tamamen iyileşebildiğini görüyoruz. Önemli olan erken teşhis etmek.” ifadelerini kullandı. Karaciğer rahatsızlıklarında doktor kontrolünün önemine vurgu yapan Özütemiz, “Şeker hastalarının, ailelerinde hastalık öyküsü olanların, kronik hepatit B hastalarının, alkol kullanan kişilerin mutlaka doktor kontrolüne gitmesi gerekiyor. Kontrolün ardından ortaya çıkan tablo neticesinde bu kontrollerin ne kadar sıklıkta olacağına hekiminiz karar verecektir.” diye konuştu.
Ankara İstanbul ilk 3 ayda 3 milyon 766 bin 718 yabancı ziyaretçi ağırladı İstanbul, yılın ilk 3 ayında 3 milyon 766 bin 718 yabancı ziyaretçi ağırladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre mart ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 8,49 artışla 1 milyon 309 bin 200 yabancı ziyaretçi ağırlayan İstanbul, Türkiye turizminin de lokomotifi oldu. İstanbul’a mart ayında giriş yapan en çok ziyaretçiyi 163 bin 548 kişi ile Rusya Federasyonu oluştururken, 121 bin 194 kişi ile İran ikinci, 115 bin 563 kişi ile Almanya üçüncü, 57 bin 97 kişi ile İngiltere (Birleşik Krallık) dördüncü oldu. İngiltere’yi sırasıyla 55 bin 940 kişi ile Amerika Birleşik Devletleri, 40 bin 828 kişi ile Fransa ve 35 bin 446 kişi ile İtalya izledi. Mart ayında Arap ülkelerinden İstanbul’a gelen ziyaretçi sıralamasında ise Cezayir birinci, Irak ikinci, Fas üçüncü, Suudi Arabistan dördüncü sırada yer aldı. Suudi Arabistan’ı Lübnan, Libya, Mısır, Ürdün ve Tunus takip etti. Ayrıca 2024’ün ilk 3 ayında İstanbul, 3 milyon 766 bin 718 yabancı ziyaretçi ağırladı. “En çok yolcu İstanbul Havalimanı aracılığıyla geldi” İstanbul’a mart ayında gelen yabancı ziyaretçiler en çok İstanbul Havalimanı aracılığıyla şehre giriş yaptı. İstanbul Havalimanı, mart ayında 918 bin 36 yabancı ziyaretçi tarafından tercih edildi. Mart ayında İstanbul’a havayoluyla gelen toplam yabancı ziyaretçi sayısı içerisinde İstanbul Havalimanı’nın payı yüzde 70,55 oldu. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan da yine mart ayında 382 bin 96 yabancı ziyaretçi giriş yaptı. Sabiha Gökçen Havalimanı en çok yabancı ziyaretçinin giriş yaptığı ikinci sınır kapısı olurken, havayoluyla İstanbul’a giriş yapan yabancıların yüzde 29,37’sini oluşturdu. Mart ayında havayoluyla İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçi sayısı da 2023 yılının aynı ayına göre yüzde 8,83 artarak 1 milyon 301 bin 194 oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın en son yayımladığı konaklama istatistiklerine göre Bakanlık belgeli tesislere geliş sayısı bu yılın şubat ayında toplam 1 milyon 3 bin 842 oldu. Bu tesislerde toplam 2 milyon 205 bin 835 geceleme yapılırken, ortalama kalış süresi 2,20 gün oldu. İstanbul’daki konaklama tesislerinin şubat ayı doluluk oranı ise yüzde 45,67 olarak gerçekleşti.
Bingöl Bingöl Valisi Usta: "Jeotermal kaynaklar açısından son derece zengin bir coğrafyaya sahibiz" Bingöl Jeotermal Kaynaklarının Değerlendirilmesi Toplantısı’nda konuşan Vali Ahmet Hamdi Usta, "Jeotermal kaynaklar açısından son derece zengin bir coğrafyaya sahibiz. İlimizin jeotermal potansiyelinin güçlü projelerle etkin bir şekilde kullanılması, turizm ve ekonomi açısından daha aktif ve katma değer sağlayan birer parametreye dönüştürülmesi gerekiyor" dedi. ‘Bingöl Jeotermal Kaynaklarının Değerlendirilmesi’ bilgilendirme toplantısı, Vali Ahmet Hamdi Usta başkanlığında gerçekleştirildi. Bingöl jeotermal kaynaklarının etraflıca ele alınıp değerlendirildiği toplantıda, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanları ile Prof. Dr. Alper Baba birer sunum yaptı. Bingöl’ün jeotermal kaynakları konusunda bilgi paylaşımında bulunan Prof. Baba, Bingöl’ün jeotermal kuyu bakımında zengin bir konumda olduğunu belirterek, Bingöl bölgesinde seracılık, termal turizm, ısıtma ve soğutma yapılabileceğini ifade etti. "Veriler ve öneriler doğrultusunda çalışacağız" Toplantıda açıklamalarda bulunan Vali Ahmet Hamdi Usta, bölgedeki kaynakların ekonomiye kazandırılması için detaylı bilgiler aldıklarını söyledi. Vali Usta, "Jeotermal kaynaklar açısından son derece zengin bir coğrafyaya sahibiz. İlimizin jeotermal potansiyelinin güçlü projelerle etkin bir şekilde kullanılması, turizm ve ekonomi açısından daha aktif ve katma değer sağlayan birer parametreye dönüştürülmesi gerekiyor. Bu amaçla Balçova-İzmir jeotermalde birlikte çalıştığımız bu konuların uzmanı İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba ve MTA Genel Müdürlüğü Enerji Hammadde Etüt ve Arama Daire Başkanı Ejder Yapıcı, MTA Jeotermal Enerji ve Hidrojeoloji Koordinatörü Lütfi Taşkıran’ı Bingöl’e davet ettim. Değerlendirme toplantısına katkıları için değerli hocamız Prof. Dr. Alper Baba’ya ve uzman arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Vali yardımcılarımız, Belediye Başkanımız, Rektör Yardımcımız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız ile paydaş kamu kurum ve kuruluş yetkililerinin de katıldığı toplantıda Bingöl’deki jeotermal kaynakların potansiyeli, değerlendirilmesi gereken alanlar ile bu kaynakların ekonomiye kazandırılması konusunda Hocamız ve MTA yetkililerinden detaylı bilgiler aldık. Kendilerine teşekkür ediyorum. Veriler ve öneriler doğrultusunda çalışacağız. Bugün temiz enerji kaynaklarının dünya literatüründeki yeri herkesçe malum. Herkesin hassasiyet gösterdiği şey temiz enerji kaynaklarıdır. Bizler de Bingöl olarak, bölgede kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmayı planlıyoruz. Bu konuda kamu, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları el birliği ile bu yönde durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Valilikte gerçekleşen toplantıya; Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftçi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanlarının yanı sıra paydaş kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.