Yerel Haberler
Giresun
25 Mayıs 2024 Cumartesi - 15:07 ’Kumral’ın hayatı film oluyor Gerçek bir hayat hikayesinden esinlenerek beyaz perdeye aktarılacak olan “Pembe Kimlik” sinema filmi için çalışmalar başladı. Giresun’da nüfus memurunun yaptığı hatadan dolayı pembe kimlik verilen ve 38 yıl boyunca erkek olduğunu ispatlamaya çalışan 52 yaşındaki Kumral Bodur’un hayatı beyaz perdeye ilham kaynağı oldu. Yazar Aziz Nesin’in filmlere de konu olan “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” romanının ardından, nüfus müdürünün hatası nedeniyle nüfusa kadın olarak kaydedilen Kumral Bodur’un 38 yıl boyunca erkek olduğunu ispatlamaya çalıştığı hayat hikayesi de film oluyor. Trajikomik bir sinema filminin çekimlerine yakın zamanda başlayacaklarını belirten filmin yönetmenliğini üstlenen Abbas Karatekin, “Senaryosu tamamlanmış olan filmin yönetmenliğini yapacak olduğum film için oyuncu arkadaşlarımızla Bulancak ilçesine geldik. Aziz Nesin’ın romanından esinlenerek sinemaya uyarlanan ’Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ filminden sonra iddialı bir film olacağını söyleyebilirim. Güçlü bir hikayesi var. İzahı olmayan şeylerin mizahı olur ya tam da öyle bir hikaye. Görülüyor ki günümüzde de hala kamu kurumlarında bürokrasi Aziz Nesin’in bıraktığı gibi” dedi. Filmin kahramanı olan Kumral Bodur ise “Ben yaşadığım pembe kimlikle çok çileler çektim ama izleyenlerin eğleneceğini düşünüyorum. Çünkü yaşadıklarım tam bir komedi. Evlendiğim halde eşimle ikimizin de kadın görünmemiz, aldığım disiplin cezası sonucu kadın olarak erkekler koğuşuna atamamaları, yıllarca kardeşimin kimlik fotokopisiyle yaşamış olmam,38 yıl boyunca erkek olduğumu ispat etmeye çalışmam hepsi ayrı bir dram ayrı bir komedi. Ben çile çektim ama umarım izleyenler gülecektir” diye konuştu. Filmin yapımcısı Ulaş Karadeniz de böyle bir projenin kendisini heyecanlandırdığını ifade ederek böyle bir projede yer almaktan mutlu olduğunu söyledi. 38 yıl pembe kimlikle yaşamıştı Giresun’un Bulancak ilçesinde yaşayan 52 yaşındaki Kumral Bodur nüfus memurunun yaptığı hatadan dolayı nüfusa kadın olarak yazılmış ve pembe kimlik verilmişti. Ancak yapılan hatanın düzeltilmesi ise tam 38 yıl sürmüş bu süre içerisinde evlenip çocuk sahibi olmasına rağmen ne resmi evlilik yapabilmiş ne de çocuklarını nüfusuna yazdırabilmişti. Çocuklarını kardeşlerinin nüfusuna yazdıran Kumral Bodur, sigortalı bir işe girip çalışamamış ve askerlik görevini de yapamamıştı. 15 hakim, 19 savcının değiştiği hukuk mücadelesi ise tam 38 yıl sürmüştü. Kumral, mahkeme sürecinde yaşadığı psikoloji sorunlar nedeniyle aldığı hapis cezasını da, kadın kimliğiyle, erkek cezaevine girdiğinde ise yanlışlığın fark edilmesi sonucu cezaevinden dışarı çıkartılmıştı.
Giresunlular Haluk Levent ile unutulmaz bir gece yaşadı
21 Mayıs 2024 Salı - 08:36 Giresunlular Haluk Levent ile unutulmaz bir gece yaşadı Giresun Belediyesi tarafından düzenlenen 47. Uluslararası Aksu Festivali kapsamında sahneye çıkan Türk Rock Müziği’nin sevilen ismi Haluk Levent, Giresun Atatürk Meydanı’nı dolduran binlerce Giresunlu’ya unutulmaz bir gece yaşattı. Konser öncesi sahnede sanatçıyla bir araya gelerek çiçek ve fındık hediye eden Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse, Giresunluların ‘Fuat Başkan’ sloganlarına “Asıl başkan sizlersiniz, sizler her şeyin en iyisine layıksınız, o yüzden sizler için Haluk Levent’i Giresun’a getirdik” dedi. Genç hayranı ile dans etti Atatürk Meydanı’nı dolduran genç, yaşlı binlerce Giresunlu Haluk Levent’in seslendirdiği birbirinden güzel şarkı ve türkülerle unutulmaz bir gece yaşadı. Sahnedeki performansının yanı sıra sahneden inerek izleyicilerin arasına karışan sanatçı, şarkılarının bir kısmını seyircilerin yanında söyledi. Haluk Levent, genç kız bir hayranı ile ‘Zor Aşk’ adlı şarkısı eşliğinde dans etti. Konserde duygusal anlar yaşandı Çocukluk yaşlarında yaşadığı hastalığın tedavisinin gerçekleştirilebilmesi için o dönemde desteğe ihtiyacı olan Hayati Gedük ile 1994 yılında kendisi için yardım konseri veren Haluk Levent sahnede yeniden bir araya geldi. Gedük ve eşini sahneye davet eden sanatçı, 30 yıl önce yaşanan anıları seyircilerle paylaşması duygusal anlar yaşanmasına neden oldu. Levent sahnede yaptığı konuşmada, “Hayati, 1994 yılında küçücük bir çocuktu. Yaşadığı hastalığın tedavisi için çok sayıda zorlu ameliyat geçirmesi gerekiyordu. Bende yardım konseri için Giresun’a gelmiştim. Ardından tüm tedavilerinin yapılmasını sağladık. Hayati, şimdi kocaman bir adam oldu, evlendi ve aile kurdu” dedi. Giresunlular’a keyifli bir gece yaşatan sanatçı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayıp, elindeki Türk Bayrağı ile İzmir Marşını söyleyerek konserini tamamladı.
Uluslararası Aksu Festivali kapsamında yöredeki Mayıs 7’si geleneği yaşatıldı
20 Mayıs 2024 Pazartesi - 14:02 Uluslararası Aksu Festivali kapsamında yöredeki Mayıs 7’si geleneği yaşatıldı Giresun’da 47. Uluslararası Aksu Festivali katılan vatandaşlar, dilek tutup dereye yedi çift, bir tek taş attı, sac ayaktan geçti. Giresun’da bazı geleneklerin yaşatılması amacıyla bu yıl 47.’si düzenlenen ’Uluslararası Giresun Aksu Festivali’ne katılan vatandaşlar, dilek tutup dereye yedi çift, bir tek taş atıp, sac ayaktan geçme gibi ritüellerin gerçekleştirildiği 3 bin yıllık gelenek sembolize edilerek yaşatıldı. Yöre halkı tarafından hicri takvime göre 7 Mayıs yaz mevsiminin müjdecisi olarak kabul edilerek bu tarihte uzun yıllardır kutlama yapılıyor. Giresun Belediyesi tarafından bu çerçevede yöreye özgü birtakım geleneklerin yaşatılması amacıyla organize edilen Uluslararası Giresun Aksu Festivali’nin bu yıl 47.’si düzenlendi. Aksu Deresi’nin denizle buluştuğu yerde düzenlenen festivalde vatandaşlar, bu yıl da yerden topladıkları yedi çift, bir tek taşı sırtları dereye dönük olacak şekilde dilek tutarak fırlattı. Vatandaşlar, bir başka geleneği yaşatmak adına da üç ayaklı sacın içinden üç kez dilek tutup geçti. Belediye Başkanı Fuat Köse, festivalde yaptığı konuşmada, “Festivalimizi eski günlerde olduğu gibi coşkuyla kutlamaya devam ediyoruz. Şehrimizin sosyal ve kültürel geçmişini tekrar canlandırarak yaşamaya ve yaşatmaya devam edeceğiz. Topluklar kültürlerini hiçbir zaman kaybetmemelidir. Toplumlar sosyal yapılarını ve kültürlerini kaybettiklerinde dejenere olurlar, yozlaşırlar. Biz sosyal ve kültürel faaliyetlerimizi yaşatmaya devam edeceğiz” dedi. Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti ise “Atalarımızdan bizlere miras kalan gelenekleri yaşatmak, kültürleri unutmamak adına bu festivaller bir fırsattır. Bu festivalin uluslararası olması da ayrı bir kazanımdır. Böylelikle geçmişten gelen kültürlerimizin paylaşılarak gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlanmış olacaktır. Ayrıca bu uluslararası festival turizm alanında da ilimize ayrı bir değer kattığını ifade etmek gerekir” diye konuştu. Etkinlikte Slovakya ve Gürcistan ile yurtiçinden katılan halk dansları topluluklarının gösterileri ile sona erdi.
Giresunspor’da yeni başkan Emin Eltuğral oldu
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 15:43 Giresunspor’da yeni başkan Emin Eltuğral oldu Trendyol 1. Lig’e veda ederek TFF 2. Lig’e düşen Giresunspor’da bugün gerçekleştirilen Olağanüstü Seçimli Genel Kurul’da tek aday olarak seçime giren Emin Eltuğral yeşil beyazlıların yeni başkanı oldu. Çotanak Stadyumu Kapalı Spor Salonu’nda yapılan kongreye genel kurul üyeleri düşük katılım gösterirken, oy kullanma hakkı olan 421 delegeden 89’u oylamaya katıldı. Oylama sonucunda Eltuğral 83 oy alırken, 6 oy geçersiz oldu. Giresunspor’un borcu 403 milyon 92 bin 750 lira Kongrede gündem maddeleri okunarak oylamaya sunuldu. Önceki dönem kulüp başkanı Nahid Yamak ve yönetimi, mali ve idari açıdan ibra edilirken, kulübün toplam borcu 403 milyon 92 bin 750 lira olarak açıklandı. Giresunspor’da başkanlığı devreden Nahid Yamak yaptığı konuşmada, “Öncelikle Giresunspor sevenlerini mutlu sona ulaştıramadığımız için ve yaşanan küme düşmelerin acılarını onlara yaşattığımız için başta ben ve yönetim kurulum olarak özür dileriz. Yeni başkana şimdiden başarılar diliyorum. Ben, 40 senedir Giresunspor’un içindeyim ve ömrümün sonuna kadar Giresunspor destekçisi olacağım benim hakkım helal olsun sizlerde hakkınızı helal edin” şeklinde konuştu. Genel kurulda tek aday olarak seçime giren ve yeni başkan seçilen Eltuğral’ın asil yönetim kurulu listesinde, Bülent Erol, Cihan Demir, Fatih Sakal, Gökhan Kahveci, Hakan Parlakoğlu, Halil Taşhan, İbrahim Güler, Mehmet Yiğit, Mustafa Uzun, Naim Demir, Osmal Topal, Önder Söğünmez, Salih Özkan, Tüncer Çimenli, Zeki Bodur yer aldı. Yeşil-beyazlı ekibin yeni Kulüp Başkanı Emin Eltuğral, yaptığı açıklamada, “Hepinize burada bulunduğunuz için teşekkür ediyorum. Olağanüstü Genel Kurulumuzu gerçekleştirdik. Katılan herkese teşekkür ediyoruz. Önümüzde zorlu bir süreç var. Bir virajın üzerindeyiz. İnşallah kulübün eski başarılı günlerine döndürmeyi başaracağız. Elimizden gelen bütün mücadeleyi vereceğiz. Hedefimiz öncelikle takımı burada tutmak ve tahtayı açmak. Ciddi miktarda borcumuz var. Bu borçlar kongrede ifade edildi. Bunların üstesinden gelmek için arkadaşlarımızla beraber çalışacağız. Arkadaşlarıma benimle birlikte oldukları için teşekkür ediyorum. Bu zor görevi bilerek aldık ama başaracağız” ifadelerini kullandı.
Giresunspor Başkanı Nahid Yamak, camiadan özür dileyip helallik istedi
17 Mayıs 2024 Cuma - 15:16 Giresunspor Başkanı Nahid Yamak, camiadan özür dileyip helallik istedi Trendyol 1.Lig’de küme düşen Giresunspor’da 18 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilecek Olağanüstü Genel Kurul öncesinde açıklamalarda bulunan Kulüp Başkanı Nahid Yamak, yaşanan başarısızlık nedeniyle camiaya özür borçları olduğunu söyleyip helallik istedi. Son iki sezonda önce Süper Lig’den, ardından da bu sezon TFF 1.Lig’de tutunamayarak küme düşen Giresunspor’da, Olağanüstü Genel Kurul kararı alan Başkan Nahid Yamak, görevini devretmeye hazırlanırken 15 aylık başkanlık sürecine dair önemli açıklamalar yaptı. 25 Şubat 2023 tarihinde göreve geldiklerinde karşılaşacakları zorluklara en başından hazır olduklarını fakat kulübün borç rakamının kendilerine söyleneninin 2 katıdan fazla çıktığını belirten Yamak, “Kulübü devraldıktan yaklaşık 1 ay sonra daha önce 190 milyon lira olarak açıklanan borcun 360 milyon liranın üzerinde olduğunu gördük. Fakat yılmadık, sonuna kadar mücadele ettik. Takımın dağılmaması için eldeki yabancı futbolcuların fesihlerini ödemek için uğraştık. Ne yazık ki, 2022-2023 sezonunda elimizden gelen her şeyi yapmamıza rağmen sadece 1 puan farkla Süper Lig’de küme düştük. Bu sezon ise sahipsizlikten dolayı bir kez daha küme düştük” dedi. Görevde oldukları 15 aylık dönemde kulübün ayakta kalması için 180 milyon liralık bir kaynak sağladıklarını belirten Yamak, kapalı olan transfer tahtasını açabilmek için alacaklı olan yabancı futbolcularla gerekli anlaşmaları yaptıklarını fakat ihtiyaç olan 1,5 milyon Euro’yu bulamadıklarını, bekledikleri desteği göremediklerini ve yalnız bırakıldıklarını söyledi. Yamak ayrıca, Giresunspor’un halen FIFA’da 26 ayrı dosyası bulunduğunu, bu dosyaların 22’sinin futbolculara, 3’ünün yabancı kulüplere birinin ise FIFA’ya olan borçlarını içerdiğini belirtti. "Giresunspor’un güncel borcu 400 milyon lira seviyesinde” Kulübün mevcut borcuna ilişkin detayları da paylaşan Yamak, “Şu an kulübümüzün yaklaşık 400 milyon lira seviyesinde borcu bulunmakta. Bu borcun 100 milyon lirası vergi ve SGK borcu, 255 milyon lirası yabancı futbolculara olan borçlar, 28,5 milyon liralık kısmı cari borçlar ve stadyum kirası, kalan kısmı ise yönetici alacakları, verilen çekler ve personel maaş ödemelerinden oluşmaktadır. Vergi ve SGK borcumuza ilişkin incelemeler devam sürmekte, buradaki rakamda değişiklik olabilir” ifadelerini kullandı. Mahkeme süreci eylül ayında başlayacak Yamak, kulübün kendilerinden önceki dönemine ilişkin süren yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarıyla ilgili hukuki sürecin sürdüğünü hatırlatırken, “Tespit edilen usulsüzlük ve yolsuzluklarla ilgili ilk 3 dosya mahkemeye taşındı, ayrıca yapılan incelemeler neticesinde 4. ve 5. dosyalar da hazırlanıp savcılığa gönderildi. Davaya ilişkin yargılamalar Eylül ayında başlayacak. Bundan sonrası yargının ve mahkemelerin işi. Bu kulüpte Giresunluların hakkı var. Biz Türk adaletine güveniyoruz” şeklinde konuştu. Söz konusu dava süreci nedeniyle bazı kesimler tarafından şahsına yönelik karalama kampanyası yürütüldüğünü kaydeden Yamak, “Eğer bu usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarını görmezden gelip, örtbas etseydik, üzerine gitmeseydik, bize karşı cephe alanlar bizim yanımızda görüneceklerdi. Ben hiçbir zaman kolay olanı seçmedim. Giresunspor için kendi ailemden bile olsa zarar verdiğini gördüğüm kimseye izin vermem” ifadelerini kullandı. Cumartesi günü gerçekleşecek kongrenin ardından görevi bırakacak olan Yamak, camiaya şu sözlerle veda etti: “Kimseye bir kırgınlığım yok ama çok yalnız bırakıldım. Keşke yalnız bırakılmasaydık ve istediklerimizi yapabilseydik, keşke geçen sene kulübü Süper Lig’de tutmayı başarabilseydik, ama olmadı. Giresunspor nerede olursa olsun ben orada olmaya devam edeceğim. Bundan sonra takım elbisemi çıkarıp, formamı giyerek tribünde taraftarlarımızla beraber Giresunspor’un yanında olmaya devam edeceğim. Başarısızlık sebebiyle camiadan özür diliyor, tüm taraftarlarımızdan helallik istiyorum.” TFF 1.Lig’de sezonu 7 puanla son sırada tamamlayarak TFF 2. Lig’e düşen Giresunspor’da, 18 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilecek Olağanüstü Genel Kurul öncesinde, mevcut yönetimde başkanvekilliği görevinde bulunan Emin Ertuğral, iş insanı İsmail Demir ve şehrin tanınmış esnaflarından Hüseyin Bayraktar kulüp başkanlığı için adaylıklarını açıkladılar.
Giresun Uğur Anadolu Lisesi’nden başarılı gençlere eğitim bursu
16 Mayıs 2024 Perşembe - 11:35 Giresun Uğur Anadolu Lisesi’nden başarılı gençlere eğitim bursu Giresun Uğur Anadolu Lisesi, Türkiye’nin geleceğine değer katacak öğrencilere eğitim desteği veriyor. 25 Mayıs ve 1 Haziran’da yapılacak sınavda başarılı olacak öğrenciler, ‘Uğurlu Gençlik Bursu’ almaya hak kazanacak. Her yıl öğrencilere verdiği eğitim bursu ile adından söz ettiren Giresun Uğur Anadolu Lisesi, bu yıl da geleneği sürdürüyor. Türkiye’de lise kademesindeki tüm öğrencilere açık olan Uğurlu Gençlik Bursu ile başarılı öğrenciler, sadece bilgi değil aynı zamanda gelecekleri için de sağlam bir temel kazanacaklar. 25 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00’da 8, 9 ve 10’uncu sınıflar, 1 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da ise 11’inci sınıflar için düzenlenecek Uğur Tanı Sınavı (UTS) ve mülakat değerlendirmesi ile Giresun Uğur Anadolu Lisesi’nde burslu okuma hakkı elde edecek. “Ülkemize değer katacak gençleri yetiştirecek olmak heyecan verici” Uğur Okulları olarak geride bıraktıkları 55 yılın tamamını eğitime adadıklarını belirten Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel, “Uğurlu Gençlik Bursu bu adanmışlığın göstergelerinden yalnızca biri. Bizler yarım asrı aşkın deneyimlerimizle iz bırakacak işlere imza atmanın gururunu yaşadık, bundan sonra da yaşamaya devam edeceğiz. Giresun Uğur Anadolu Lisesi’nin Uğurlu Gençlik Bursu ile ülkemize değer katacak gençleri yetiştireceğini bilmek bizleri ilk günkü kadar heyecanlandırıyor. Geleceğe hem akademik hem bilimsel anlamda donanımlı bireyler yetiştirdik, daha da yetiştirmeye devam edeceğiz” dedi. Uğur Okulları Genel Müdürü Mustafa Çakır ise, “Yarım asrı aşkın sınavlara hazırlık geleneğimizden aldığımız güçle kişisel ve kültürel farkındalığı gelişmiş, dünya vatandaşı, duyarlı, saygılı ve hepsinden önce mutlu bireyler yetiştirmeye devam ediyoruz. Uğur Okulları’nın yeni nesil eğitim yaklaşımları ülkemize değer katan, uluslararası başarılarıyla bizleri gururlandıran başarılı nesillerin yetişmesini sağlıyor. Bu kez ülkemize değer katacak gençleri Uğurlu Gençlik Bursu ile Giresun Uğur Anadolu Lisesi’nde yetiştireceğiz” şeklinde konuştu.
Geleceğin öğretmenleri eğitimde şiddeti kınadı
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 11:35 Geleceğin öğretmenleri eğitimde şiddeti kınadı Giresun’da öğretmen adayları, okullarda yaşanan şiddeti kınayarak basın açıklaması yaptı. İstanbul Eyüp Sultan’da bir öğrencinin silahlı saldırısı sonucu öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan’ın ardından eğitimde yaşanan şiddete tepkiler sürüyor. Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri de kampüste basın açıklaması yaparak eğitimde şiddeti kınadı. Yapılan açıklamada, “Toplumumuzda artış gösteren şiddet olaylarının okullarımızda da görülmesini ve öğretmenlerimize yönelmesini büyük bir üzüntü ve endişe ile takip etmekteyiz. Öğretmen yetiştiren fakültenin mensupları olarak biz eğitimciler, şiddetin her türlüsüne karşı olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bilindiği üzere İstanbul’da özel bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan öğretmenimiz, 7 Mayıs 2024’de okulun eski öğrencisi tarafından düzenlenen silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir. Bu elim olayda hayatını kaybeden meslektaşımıza rahmet, ailesine ve eğitim camiamıza başsağlığı diliyoruz. Yine görevlerini fedakârca yaparken şehit olan tüm öğretmenlerimizi de saygıyla anıyoruz. Öğretmenlerimize sıkılan kurşun ve atılan yumruk, ülkemizin ve milletimizin geleceğine indirilmiş bir darbedir. Bu gerçeklik unutulmamalı ve el birliği ile zedelediğimiz öğretmenlik mesleğinin saygınlığı ivedilikle tekrar sağlanmalıdır. Toplumumuzda yaşanan şiddet olaylarının arka planı irdelenerek gerekçeleri ortaya çıkarılmalı ve gerekli çözümler için paydaşların işbirliği yapması kaçınılmazdır. Öğretmenlere yönelik şiddetin önlenmesi için caydırıcı yasal düzenlemelerin yapılmasını ve meslektaşlarımızın can güvenliğinin sağlanmasını talep ediyoruz” denildi.