GÜNDEM
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 17:54 CHP Genel Başkanı Özel: "Müfredat yapmak anayasa yapmak gibidir" CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Saraçhane’deki Büyük Eğitim Mitingi’nde yaptığı konuşmada, "Müfredat yapmak anayasa yapmak gibidir. Müfredat yaparken herkesi duymalı, dinlemeli en doğrusunu tam bir mutabakatla yaparsınız” dedi. CHP ve eğitim sendikaları tarafından Fatih Saraçhane’de ‘Büyük Eğitim Mitingi’ düzenlendi. Mitinge CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Milletvekilleri, sendika üyeleri, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı. Eğitim emekçilerinin haklarını savunmak için toplandıklarını söyleyen CHP Genel Başkanı Özel, "Bu meydanda yok sayılanlar var, hor görülenler var. Bu meydanda haykırsa da sesini duyuramayanlar var. İşte biz onların sesine ses, mücadelelerine destek olmaya geldik. Atanmayan öğretmenin, mülakat mağdurunun yanında duracağımıza dair irademizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bunu ilan etmek için Saraçhane Meydanı’ndayız. Gerekirse masada müzakere ederek, hakkınızı arayarak, derdinizi anlatarak, dinlerlerse ne ala. Dinlemezlerse sizlere bir meydanlara çıkarak, sokaklara dökülerek hakkınızı arayacağız” dedi. “Mevcut öğretmenlerin göreve gelmesi için tam 65 yıla ihtiyaç var” "Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum; madem atamayacaktın bu 1 milyonun günahsızı niye okuttun, niye umut verdin, niye diploma verdin hala daha niye onlara sırtını dönüyorsun?" ifadelerini kullanan Özel, "Bugün 114 bin öğretmeni atadığınızda, 1 tane öğretmen fazlası olmuyor kamuda. Ama ne yapıyorsunuz? Diyorsunuz ki emekli kadar atarız. 23 bin emekli var, 20 binini atıyorlar. Diyorlar ki 3 yıl boyunca tasarruf tedbirleri yapacağız ve emekli kadar öğretmen atayacağız. Bu hesapla mevcut öğretmenlerin göreve gelmesi için tam 65 yıla ihtiyaç var” şeklinde konuştu. Müfredatta yapılan yeniliği eleştiren Özel, "Siz bir partinin seçim sloganını Milli Eğitim müfredatının başlığı yaparsanız ilk düğmeyi de son düğmeyi de yanlış iliklediniz demektir. Maarif modeli diye isim koyduğunuz yüz yıl öncesinin adını taşımakta, 200 yıl öncesinin ruhunu taşımaktadır” ifadelerini kullandı. "Müfredat yapmak anayasa yapmak gibidir” Özel konuşmasının devamında, "Eğitimde şiddet tek başına çıkarılacak bir kanun değildir. Sendikaların, örgütlerin sesi duyulmalı, öğretmenlere, işin uzmanlarına kulak verilmelidir. Müfredat yapmak anayasa yapmak gibidir. Müfredat yaparken herkesi duymalı, dinlemeli en doğrusunu tam bir mutabakatla yapmalısınız. İşte önümüzde size güzel bir sınav. Anayasa yapacağım, katılımcı olacağım, Türkiye’nin yüzde 96’sını temsil edecek anayasa diye. Hadi bakalım müfredat burada, eğitimin anayasası burada. Çağır bakalım yüzde 96’yı, çağır sendikaları. Bundan sonra sesimizi duymayanlara karşı, sesi duyulmayanlar için, kimsesizler için, sesini yükseltse de sesini duyuramayanlar için meydanlarda olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 17:48 Eskişehir Türk Ocağı 2024 Milli Kültür Bilgi yarışmasının final etapları düzenlendi Eskişehir Türk Ocağı’nın düzenlediği Milli Kültür Bilgi yarışmasında, liselerde Eskişehir Atatürk Lisesi, ortaokullarda ise Şehit Teğmen Subutay Alkan Ortaokulu şampiyon oldu. Eskişehir Türk Ocağı ile Millî Eğitim Müdürlüğünün iş birliğiyle yapılan Millî Kültür Bilgi yarışması final turları düzenlendi. Ortaokullar Arası 17’inci, Liseler Arası 2’inci kez yapılan yarışmaya, Millî Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Muhammet Büyük, finale kalan okulların idareci, öğretmen ve öğrencilerinin katılımıyla Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi salonunda gerçekleşti. Yarışma sonunda Liselerde, Eskişehir Atatürk Lisesi 1. olurken, Cevat Ülger Uluslararası İmam-Hatip Lisesi 2., Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesi 3. ve Eskişehir Anadolu Lisesi 4. oldu. Ortaokullarda ise Şehit Teğmen Subutay Alkan Ortaokulu 1. olurken, Vehbi Koç Ortaokulu 2., Dr. Halil Akkurt Ortaokulu 3. ve Ali Fuat Cebesoy Ortaokulu 4. oldu. Yarışmaların ardından ödül töreni gerçekleştirilirken, Türk Ocağı Başkanı Nedim Ünal, çocukların yetişmesinde emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra milli kültürün önemine değindi. Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, "Bu tür yarışmaların çocuklarımızın milli kimlikleri için önemli olduğunu, ister Türk Ocağında ister okulların kendi bünyesinde, ister sınıf düzeyinde olsun bu tür yarışmaların devam etmesi gerekir” dedi. Yarışmacı öğrencilere madalya, başarı belgesi, kitap ve para ödülü verilirken, okul müdürlüklerine ise plaket ve teşekkür beratı takdim edildi.
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 17:45 "Hatırla" sergisi Esenler’de kapılarını açtı Esenler Belediyesi, milli şair Mehmet Akif Ersoy’un “Safahat” adlı eserindeki kelimeler kullanılarak dilimizin zenginliklerini tipografi sanatı ile ortaya koyan “Hatırla" sergisinin açılışına ev sahipliği yaptı. Esenler Belediyesi, milli şair Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerini bir araya getirdiği Safahat’ı tipografi sanatıyla buluşturan “Hatırla” adlı serginin açılış programına ev sahipliği yaptı. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen serginin açılış töreni, ESEV Genel Sanat Yönetmeni Abdülbaki Kömür, eserleri sergilenen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretim görevlisi Yasin Avcı ve çok sayıda sanatseverin katılımıyla gerçekleşti. Türk edebiyatında en çok baskısı yapılan eserlerin başında gelen Safahat’taki kelimeler seçilerek Türkçemizin zenginliklerini tipografi sanatıyla ortaya koyan 17 eser, 26 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek. "Kelimelerin bir ruhu var" Serginin açılış töreninde konuşan ESEV Genel Sanat Yönetmeni Abdülbaki Kömür, kültürümüzde dilin çok önemli olduğunu söyleyerek, “Kelimelerin de bir ruhu vardır. Yaşanmışlığın sonucu ortaya çıkan terimlerdir. Anlam taşıyan sözcüklerdir. Ancak geçmişte kullanılan kelimeler hayatın her anını kuşatan kavramlardı. Eğer hayatı, hiçliği, uzayı ve aklımıza gelebilecek her şeyi yaratan Allah ise kelimeleri de Allah’tan bağımsız düşünemeyiz. Geçmişte bu toplumda yaşayan insanlar kavramları Rableriyle irtibatlı kullanmışlardır. Bu kavramları, bu hayat biçimlerini gençlere de anlatmamız lazım. Onların anladığı dille konuşmalıyız. Onların anladığı dil ise sanat, edebiyat, spor. Bunların arasına koyup da vermeliyiz. Bu hususta teşebbüste bulunan Yasin beyi ve sanatçılarımızı tebrik ediyorum” dedi. "Derin anlamlar taşıyor" Eserleri sergilenen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretim görevlisi Yasin Avcı ise, “Bazı kelimeler günlük kullanımından daha derin anlamlar taşıyor. Eser kelimesi üzerinden bir tanımlama yapmak istiyorum. Eser kelimesinin manası, aslında bir emek sonrası ortaya çıkan üründür. Daha derin manası ayak izi demektir. Yani bir emek sonrası ortaya çıkmasından ziyade eser, dokunduğumuz her şeydir. Dokunduğumuz her şey olduğu için bu nedenle çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü dokunduğumuz her şeyde bizden bir iz kalıyor. Bugün ben de bir ayak izini kaydetmek için böyle bir çalışma içerisine girdim. İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ‘Safahat’ adlı eserinde bulunan 17 kelimeyi tipografi sanatıyla ifade etmeye çalıştım. Serginin açılışına katılan herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Ünverdi’den 19 Mayıs mesajı
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:33 GSO Yönetim Kurulu Başkanı Ünverdi’den 19 Mayıs mesajı Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, yayımladığı mesajla 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı. Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, 19 Mayıs 1919’un Türk Milletinin Büyük Önder Atatürk’ün önderliğinde yeniden varoluş mücadelesinin ilk adımı olduğunu belirterek, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı. Başkomutan Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasıyla yokluktan varlığa geçişin meşalesinin yakıldığını kaydeden Adnan Ünverdi, mesajında, “Vatan toprağımızın işgalci emperyalistler tarafından kuşatıldığı ve aziz milletimizin tümüyle yok edilmek istendiği bir dönmede, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Milletin İstiklalini Yine Milletin Azim ve Kararı Kurtaracaktır’ diyerek milli mücadelemizi başlatmıştır. O günün zor koşullarında aziz atalarımız istiklal ve istikbal uğruna canı pahasına büyük fedakarlıklarla düşmana geçit vermemiş, bu azim ve kararlılık destansı zaferlerin ardından bağımsız Türkiye Cumhuriyeti ile taçlanmıştır. Büyük Önder Atatürk, işgal kuvvetlerine karşı Türk Kurtuluş Savaşı’nın başladığı bu özel günü ‘Gençlik ve Spor Bayramı’ olarak Türk gençliğine armağan ederek, ‘Sizin gibi gençlere malik oldukça, bu vatan ve milletin, şimdiye kadar elde etmeyi başardığı zaferlerin üstüne çok daha büyük zaferler koyabileceğine şüphe etmiyorum’ diyerek gençlere olan güven ve inancını dile getirmiştir. Bugün de tüm dünyada yaşanan gelişmeler karşısında bilimin ışığında, donanımlı, yenilikçi gençlerle ülkemiz daha da büyüyecek ve hedeflerimize ulaşmamızda gençlerimiz öncü rol üstlenecektir. Teknolojinin, yenilikçi ve vizyoner fikirlerin yarıştığı, mesafelerin ortan kalktığı bir dünyada gençlerimize ülke olarak daha fazla fırsat vermeli, her alanda kendilerini desteklemeliyiz. Bu anlamda Gaziantep Sanayi Odası olarak kapılarımız gençlerimize sonuna kadar açıktır. Gerek GSO Mesleki Eğitim Merkezi’miz, gerek Model Fabrikamız ve projelerimiz ile gelişim alanlarına göre kendilerine katkıda bulunmaya devam ediyoruz. Biz inanıyoruz ki Atamızın izinde daha aydınlık ve müreffeh bir Türkiye’yi gençlerimizle birlikte inşa edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, 105. yıl dönümünde gençlerimizin ve tüm milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, aziz vatanımızın kurtuluşu ve bekası için toprağa düşmüş aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.
Özel çocuklara "QR kodlu" koruma
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:30 Özel çocuklara "QR kodlu" koruma Kayseri’de bir özel eğitim uygulama okulundaki engelli öğrenciler için okutulduğunda öğrenci ve velilerinin bilgilerinin bulunduğu QR kodlu bileklik tasarlandı. Kayseri’de 1. kademe ağır derece otizmli ve zihinsel engelli öğrencilerin eğitim aldığı Özkar Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda geliştirilen proje, velileri sevindirdi. Okutulduğunda öğrenci ve okul bilgileri ile veli numarasının öğrenildiği QR kod bulunan bileklik tasarlayan okul, her öğrencisine bu bilekliklerden verdi. Özkar Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Bülent Köseoğlu, “Okulumuzda, özel öğrencilerimizin sosyal ortamlarda kaybolma riskine karşı ailelerin o panik halini önleme adına QR kodlu akıllı bileklik tasarladık. Bu bizim TÜBİTAK 4006 bilim projesinde geliştirdiğimiz projelerden bir tanesi. Gerçekten çok işlevsel bir proje olduğunu düşünüyoruz. Bunun kanıtı da TÜBİTAK tarafından onaylanması. Gelen misafirlerimiz de projeyi çok beğendiler. Kayseri’deki bir STK’mız da bunu bedelsiz olarak çoğaltacağını ve bunu çocuklara bedelsiz olarak vereceğini söylemişti. Bunu yaptık ve bütün çocuklarımız için bu bileklikler hazırlandı. Öğrencilerimizin bileklerine takacağız ve evlerine göndereceğiz. Kullanımını da velilerimize anlatacağız. Normal bir saat şeklinde tasarlandı. Çocuğumuz herhangi bir yerde kaybolduğu zaman, vatandaşımız bulduğunda akıllı telefonları ile QR kod kısmını okuttukları zaman okulumuzun ismi, adresi, velinin ve çocuğun ismi ve velinin cep telefonu numarasına varana kadar bütün bilgiler çıkmaktadır. Sosyal sorumluluk ve insanlık namı adına bu telefonu çevirdiğinde bu çocuğumuzu bulduğunu söyleyecek" ifadelerini kullandı. Köseoğlu, bu projenin diğer okullara da örnek olacağını söyleyerek, "Bunun ülkemizde yaygınlaştırılmasını bekliyoruz. Özel çocuklarımızın hayatını kolaylaştıracak bir adım olarak düşünüyoruz" dedi.
Özel çocuklara "QR kodlu" koruma
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:27 Özel çocuklara "QR kodlu" koruma Kayseri’de bir özel eğitim uygulama okulundaki engelli öğrenciler için okutulduğunda öğrenci ve velilerinin bilgilerinin bulunduğu QR kodlu bileklik tasarlandı. Kayseri’de 1. kademe ağır derece otizmli ve zihinsel engelli öğrencilerin eğitim aldığı Özkar Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda geliştirilen proje, velileri sevindirdi. Okutulduğunda öğrenci ve okul bilgileri ile veli numarasının öğrenildiği QR kod bulunan bileklik tasarlayan okul, her öğrencisine bu bilekliklerden verdi. Özkar Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Bülent Köseoğlu; “Okulumuzda, özel öğrencilerimizin sosyal ortamlarda kaybolma riskine karşı ailelerin o panik halini önleme adına QR kodlu akıllı bileklik tasarladık. Bu bizim TÜBİTAK 4006 bilim projesinde geliştirdiğimiz projelerden bir tanesi. Gerçekten çok işlevsel bir proje olduğunu düşünüyoruz. Bunun kanıtı da TÜBİTAK tarafından onaylanması. Gelen misafirlerimiz de projeyi çok beğendiler. Kayseri’deki bir STK’mızda bunu bedelsiz olarak çoğaltacağını ve bunu çocuklara bedelsiz olarak vereceğini söylemişti. Bunu yaptık ve bütün çocuklarımız için bu bileklikler hazırlandı. Öğrencilerimizin bileklerine takacağız ve evlerine göndereceğiz. Kullanımını da velilerimize anlatacağız. Normal bir saat şeklinde tasarlandı. Çocuğumuz herhangi bir yerde kaybolduğu zaman, vatandaşımız bulduğunda akıllı telefonları ile QR kod kısmını okuttukları zaman okulumuzun ismi, adresi, velinin ve çocuğun ismi ve velinin cep telefonu numarasına varana kadar bütün bilgiler çıkmaktadır. Sosyal sorumluluk ve insanlık namı adına bu telefonu çevirdiğinde bu çocuğumuzu bulduğunu söyleyecek" ifadelerini kullandı. Köseoğlu; bu projenin diğer özel okullarına da örnek olacağını söyleyerek, "Bunu ülkemizde yaygınlaştırılmasını bekliyoruz. Özel çocuklarımızın hayatını kolaylaştıracak bir adım olarak düşünüyoruz" dedi. (AG-
Türkiye’nin en büyük ikinci kütüphanesi Gaziantep’te hizmete açıldı
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:26 Türkiye’nin en büyük ikinci kütüphanesi Gaziantep’te hizmete açıldı Şahinbey Belediyesi tarafından yapılan ve Türkiye’nin en büyük ikinci kütüphanesi olan Şahinbey Millet Kütüphanesi vatandaşın hizmetine açıldı. Gençlere ve eğitime yönelik projeleriyle vatandaşın takdirini kazanan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Türkiye’nin ikinci büyük kütüphanesini Gaziantep’e kazandırdı. Akkent Mahallesi’nde 40 bin metrekarelik alana yapılan Şahinbey Millet Kütüphanesi grup çalışma salonları, çocuk kütüphanesi, engelsiz yaşam kütüphanesi, kafeterya, internet ve ücretsiz çorba hizmetleri ile hizmet vermeye başladı. “Heyecanla beklenen o an geldi” Türkiye’nin en büyük ikinci kütüphanesinin Gaziantep’in ve Şahinbey’in hizmetine sunulduğunu ifade eden Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Gençlerimizin heyecanla beklediği o an geldi ve Şahinbey Millet Kütüphanesi’ni vatandaşımızın ve gençlerimizin hizmetine sunduk. Temelini attığımız ilk günden bu yana şehrimize böyle bir eseri kazandırmak için büyük bir fedakârlık ile çalıştık. 40 bin metrekare alan üzerine inşa ettiğimiz kütüphanemiz 500 bin kitap kapasiteli ve içerisinde grup çalışma salonları, çocuk kütüphanesi, engelsiz yaşam kütüphanesi, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite hazırlık, lisans ve lisansüstü çalışma salonları, bilgisayarlı çalışma salonları, güzel sanatlar ve mühendislik çalışma alanları ile öğrencilerimize hizmet verecek. Kütüphanemiz aynı anda 4 bin 500, günlük 20 bin öğrencimize ve vatandaşımıza hizmet verecek. Kütüphanemizde bilgisayar, internet ve çorba bizden çalışmak ve başarmak ise gençlerimizden. Kütüphanemizi gençlik haftasında vatandaşımızın hizmetine sunduk. Kütüphanemiz hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu. Akıllı kütüphane Mimarisi ve fonksiyonları ile akıllı kütüphane özelliğini taşıyan Şahinbey Millet Kütüphanesi’nin çatısı titanyum malzemelerden yapılıyor. Binanın çatısına kurulan güneş panelleri binanın elektik ihtiyacını karşılarken, çevresine kurulan 30 tonluk depolar sayesinde toplanan sular filtreden geçirilerek yeşil alanların sulanmasında kullanılacak.
TESK Başkanı Palandöken: “19 Mayıs geleceğe inancımızı da ifade ettiğimiz özel bir gündür”
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:25 TESK Başkanı Palandöken: “19 Mayıs geleceğe inancımızı da ifade ettiğimiz özel bir gündür” Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “19 Mayıs sadece bir bayram değil, aynı zamanda geleceğe olan umudumuzu ve inancımızı da ifade ettiğimiz özel bir gündür” dedi. Milli Mücadele’nin fiilen başladığı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı için yazılı bir mesaj yayımlayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şunları kaydetti: “Tarihe yön veren en önemli günlerden biri olan 19 Mayıs, Türk milleti için hem bağımsızlık mücadelesinin başlangıcı hem de çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşu açısından büyük bir öneme sahiptir. 19 Mayıs sadece bir bayram değil, aynı zamanda geleceğe olan umudumuzu ve inancımızı da ifade ettiğimiz özel bir gündür. Türk milletinin gurur kaynağı olduğu kadar, dünyada işgale uğramış tüm milletlere örnek olan bir bağımsızlık hareketidir.” Palandöken, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Gençliğe emanet edilen bu ilkeler, milli birlik ve beraberliğimizin korunması, demokrasinin güçlenmesi ve ülkenin kalkınması için önemli bir rol oynar. Bu duygu ve düşüncelerle, 19 Mayıs’ın 105. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Millî Mücadele’mizin eşsiz kahramanlarını ve geçmişten günümüze kadar bu vatan ve bayrak için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi saygı, şükran ve rahmetle anıyorum. Türk gençliğinin Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum.”
Vali Köşger: “Bağımlılığa feda edilecek tek bir ferdimiz yok”
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:17 Vali Köşger: “Bağımlılığa feda edilecek tek bir ferdimiz yok” Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, tüm kurumlarla birlikte bağımlılıkla mücadeleye devam edeceklerini belirterek, “Bağımlılığa feda edilecek tek bir ferdimiz yok ve bu konudaki mücadelemiz titizlikle sürdürülecek” dedi. Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Yavuz Selim Köşger’in başkanlığında yapıldı. Toplantıya Vali Köşger’in yanı sıra; Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Göktürk Boyvadaoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ile kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Koordinasyon kurulu üyesi kuruluşların yaptığı sunumlarla başlayan toplantıda bir değerlendirmede bulunan Vali Köşger, toplumu tehdit eden ve vatandaşları olumsuz yönde etkileyen bağımlılık ve bağımlılıkla mücadele konusunda daha etkin mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Toplumu yakından ilgilendiren bağımlılıkla başa çıkmak için bu mücadelede görev alan herkesin hassasiyet göstermesi ve iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini söyleyen Vali Köşger, “Bu konuda tüm kurumlarımızla birlikte, topyekun seferberlik anlayışıyla mücadelemizi sürdürerek üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapma gayreti içerisindeyiz. Ancak aile, toplum ve çevrenin desteğiyle bağımlılık illetinin karşısında durarak evlatlarımızı koruyabiliriz” dedi. Bağımlılıkla mücadelede özellikle gençlerin zararlı ve kötü alışkanlıklardan uzak tutulması için çok önemli çalışmaların yürütüldüğünü söyleyen Vali Köşger, “Bağımlılık, sadece bireyleri değil, aynı zamanda aileleri, toplumumuzu ve ekonomimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Biz, türü ne olursa olsun insanı ve toplumu pençesine alan her türlü bağımlılığa karşıyız ama özellikle uyuşturucu ile mücadeleye ayrı bir önem veriyoruz. Bu mücadeleye tüm kurumlarımızla birlikte azim ve kararlılıkla devam edeceğiz. Çünkü bağımlılığa feda edilecek tek bir ferdimiz yok ve bu konudaki mücadelemiz titizlikle sürdürülecektir” ifadelerini kullandı. Görüş alışverişiyle devam eden toplantı, yapılan değerlendirmelerin ardından sona erdi.
Bursa’nın trafiği ve imarı için IPA ile işbirliği
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:14 Bursa’nın trafiği ve imarı için IPA ile işbirliği Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 2075 ve 2100’ü düşünerek işbirliği ile hazırladıkları 2050 vizyonu kent anayasası niteliğindeki genel planları en geç 1 yıl içerisinde ortaya koyacaklarını söyledi. Bursa’nın imarı, trafiği ve denizleri de dahil bir çok konuda İstanbul Planlama Ajansı işbirliği yapacaklarını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "En fazla 1 yıl içerisinde 1/100 bin ölçekli kent anayasası diyebileceğimiz genel planı ortaya koyacağız" dedi Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı ve BGC Yönetim Kurulu üyelerinin ziyaretinde, önümüzdeki 5 yıllık süreçte gerçekleştirmek istediği çalışmalara ilişkin detaylı bilgiler veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, sadece Bursa’da değil, tüm Marmara Bölgesi’nde depreme, çevre kirliğine ve ulaşım sorunlarına karşı ortak çalışma yapılacağını kaydetti. 17 ilçedeki şehir plancıları, muhtarlar ve STK’lar ile birlikte Bursa Planlama Ajansını kurduklarını ifade eden Bozbey, önümüzdeki 5 yıl içerisinde şehri nasıl yöneteceklerini ve hangi projeleri ortaya koyacaklarını stratejik planlarda göstereceklerini kaydetti. Şehrin planlaması ve trafiği konularında da İstanbul Planlama Ajansı IPA’dan destek alacaklarını duyuran Mustafa Bozbey, İstanbul’dan gelen uzman ekibin 3 gün boyunca kritik nokta tespiti yapıp rapor hazırlayacaklarını söyledi. Bozbey ayrıca IPA ile birlikte deniz de dahil Marmara’nın tamamı için birlikte çalışıp birlikte bir rapor hazırlayacaklarını da bildirdi. "Kent Anayasasını en geç 1 yıl içerisinde ortaya koyacağız" Gazeteciler ile Bursa’nın mevcut sorunları hakkında konuşan Mustafa Bozbey, "Bursa Planlama Ajansını (BPA) kuruyoruz BPA ile birlikte tüm ilçelerden şehir plancılarını davet edip birlikte çalışma fırsatı sunacağız. Akademik odalar planlama ajansına danışma kurulu olarak görev yapacaklar. Aynı zamanda 3 üniversitedeki yetkililer de bu kurulun içerisinde olacak. Sanayisinden, turizmine kadar pek çok alanda uzmanlarında görüşlerini alarak Bursa’nın geleceğinin vizyonunu da ortaya koymak istiyoruz. ’2050 vizyonu’ diyoruz buna. Ancak 2075 ve 2100’ü de düşünerek hareket ediyoruz. Planlamasını buna göre hesap edeceğiz çünkü Bursa’nın bundan sonra hazırlayacağımız 1/100 bin planlarla birlikte kent anayasası diyebileceğimiz ana planını ortaya koyacağız. Ve böylece bu plana ilçeler, sivil toplum katmanları uyacak ve Bursa’nın geleceğine sahip çıkacak. Hemen alt başlıklarında da kentsel dönüşüm planları var. Bu süreci master planları da yaparak yöneteceğiz. Süreci en fazla bir yıl içerisinde tamamlarız diye düşünüyorum" dedi. "Önümüzdeki 5 yılın yönetim modelini stratejik planda göstereceğiz" Belediye seçimlerinden sonra 6 ay içerisinde tüm belediyelerin stratejik planını yapmak zorunda olduğunu bu sebeple stratejik planla ilgili de çalışmalara başladıklarını hatırlatan Başkan Bozbey, "Arkadaşlarımızla birlikte 17 ilçesi ziyaret edeceğim.İlçe başkanlarımızla birlikte oturacağız Büyükşehirin hizmet alanı çerçevesinde neler temenni ediyorlar? Ne gibi önerileri olabilir? Bunları 17 ilçeyi de tek tek ziyaret ederek oraya çıkaracağız. Onlardan alacağımız o bilgiler yine katılımcı bir stratejik plan olması için muhtarlarla ve STK’larla destekleyip önümüzdeki 5 yıl boyunca Bursa’yı nasıl yöneteceğimizi ve hangi hizmetleri üreteceğimizi o stratejik plan içerisinde de göstermiş olacağız" diye konuştu. "Bursa trafiğinin karayoluyla çözülmesinin imkanı yok. Temel anlayışımız raylı sistem" Anketlerde Bursa’nın öncelikli en büyük sorunu olarak ilk sırada gösterilen trafik sorununa da değinen Bozbey, "Şimdi çevreyoluna bir bakın. Sabah saatlerinde İnegöl’den batı istikametine gidiş yönünde; akşam ise tam tersi yönde sıkışma oluyor. Uzun yıllardır o yanlış yönetimin yaşattığı sonucun ceremesini çekiyoruz. Neden? Sanayiyi batıya yaptık? İş gücü doğuda. Her gün doğudaki iş gücü batıya gidiyor. Neyle gidiyor? Kendi özel aracıyla gidiyor, otobüsle gidiyor, dolmuşla gidiyor vs.. İkincisi; yıllarca karşı çıkmamıza rağmen özel okulları da batıya yaptık. Özlüce ve Bademli’nin trafiği de sabahları bunun için tıkanıyor. Bunlar tamamen plansız, programsız yönetilmenin karşılığı. Şehir Hastanesi’ni de batıya yaptık. Özel hastaneler de batıda. Bu sebeple Yıldırım, Osmangazi, Kestel ve Gürsu’daki iş gücü sabah batıya akşamda doğuya akıyor. Aynı şekilde sabah okullarına gitmek isteyen binlerce öğrenci doğu yönünden batı yönüne akıyor. Yıllarca yapmayın diye söyledik. Bunun çözümü; raylı sistemi Bursa’da tam anlamıyla etkin bir şekilde uygulayabilmek ve yeni hatlarla birlikte bunları beslemek. Bizim temel anlayışımız bu. Karayoluyla bunların çözülmesinin imkanı yok. Biz Bursa’da artık insanlarımızın kendi araçlarıyla bir yerden bir yere değil, toplu ulaşım araçlarıyla yada raylı sistemlerle bir yerden bir yere ulaşmasını istiyoruz" şeklinde konuştu IPA’dan gelen uzman ekip 3 gün boyunca Bursa trafiğini gözlemleyecek Bozbey sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Sanayi bölgelerini düşünün. Sanayicilerimizle bir araya gelsek sanayicilerimiz sadece servislerini Bursaray’a kadar gelirse, Bursaray üzerinden dağıtım yapıp oradan da dikey olarak mahallelere indirebilsek trafik bir o kadar daha azalacak demektir. Bu konuyla ilgili çalışma yapıyoruz. İstanbul’dan bu konuyla ilgili uzmanlar geliyor. Önümüzdeki hafta programlandı. İstanbul’dan gelen ekip burada 3 gün boyunca tespitlerini yapacak. Kritik noktalar neresidir? Onlarla ilgili çalışmalarını yapacaklar. Sonra bir rapor sunacaklar. O rapor sonrasında biz de iyileştirmeleri yapacağız. Ama bilimsel yapacağız. Bilime dayalı olacak." TEKNOSAB’a raylı sistem ve konut sinyali Bundan sonra özel okullar ve hastanelerin ihtiyaç nerede varsa orada yapılacağını sözlerine ekleyen Mustafa Bozbey, "Özel okullar tek bir yerde olmayacak. İhtiyaç nerede varsa oralarda yapılması lazım. Yada özel hastane yapılacaksa ihtiyacın olduğu yerde yapılması lazım. Sanayi maalesef batıya kaydı. "Daha sanayi yapılırken çevre yolu tıkanacak" dedim. Ben bir süre vermiştim ama o verdiğim süreden önce tıkanmaya başladı. Yeni sanayi bölgesindeki o fabrikalar çalışır duruma gelsin çevreyolu adım adım gidecek. Mutlaka ve mutlaka yeni sanayi bölgesine raylı sistemin ulaşması lazım. Bunun başka bir çözümü yok. Raylı sistemin mutlaka TEKNOSAB’ın ortasına kadar ulaşması ve oradan dağılması lazım. Hep şunu söyledim. Bir sanayi bölgesinin yapılması demek; orada sosyal ve kültürel alanların da oluşması demek. En önemlisi konut alanlarının da orada olması demek. 100 hektar bir alanda sanayi bölgesi yapıyorsanız, daha büyük bir alanda konut, iş yeri ve sosyal alan ihtiyacı doğuyor. Bunları düşünmeksizin yapılan planlar da bu kenti yaşanmaz hale sokuyor. Gelişmiş toplumlarda sanayi alanları oluşturulurken mutlak şartla bu planlarla birlikte oluşturuluyor. Önce konutlar başlıyor, sosyal yaşam ile ilgili tesisler yapılıyor sonra sanayi tesisleri kuruluyor. Orada çalışanlar buralarda oturup faydalanmaya başlıyor. Trafiğin bu denli sorun olmasının sebebini sadece zaman açısından değerlendirmemek lazım" dedi. IPA ile birlikte tüm Marmara’yı planlayacağız "1/100 binlik planı Bursa bazında düşünüyoruz ama İstanbul Planlama Ajansı ile birlikte Marmara’nın tamamını çalışacağız" diyen Bozbey sözlerini şu şekilde tamamladı: "Planlama çalışmaları yapılacak. Sadece Marmara’nın tamamı değil hemen yanı başımızdaki sınır illerde dikkate alınarak bir çalışma yapılacak. Deprem ile ilgili de aynı şekilde yapılacak olan çalışmalarda onlarda dikkate alınacak. Çünkü İstanbul’da olacak bir depremin ardından Bursa o bölgeye nasıl destek verecek yada, Düzce, Sakarya ve Eskişehir nasıl destek verecek. Ya da Bursa merkezli bir depremde İstanbul bize nasıl destek verecek. Hangi kanallardan ulaşabilecek. Bunun bütün çalışmaları plan üzerinde yapılacak. Hem planlama hem deprem aynı zamanda da Marmara Denizi’nin korunması açısından bu planlar çok önemli. 2007’de bir müsilaj sorunu yaşadık. Bilim insanları "Marmara’yı bu şekilde kirletmeye devam edersek; yakın zamanda bir müsilaj sorunuyla karşı karşıya kalırız" diye söylemişlerdi. Nitekim 2021’de yaşadık bunu. Aynı ölçüde biz Marmara Denizi’ni halen kirletmeye devam edersek o zaman Marmara Denizi bir süre sonra yavaş yavaş ölü deniz haline dönüşebilir. Bununla ilgili önleyici çalışmalarında Marmara’daki bütün belediyeler dahil olmak üzere hatta sınırdaki iller de bu projenin içerisine katılması ve tedbirleri alması lazım. Bu konu ile ilgili de çalışma yapılacak çünkü Marmara Denizi’ni korumamız gerekiyor." Trafiğe çözüm arayışı Ulaşım sorununun çözümü konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içinde çalışmaya başladıklarını ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, önümüzdeki hafta içinde İBB trafik uzmanlarının Bursa’ya gelerek ölçümler yapacağını söyledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, açıklamalarını şöyle tamamladı; “Ulaşım mühendisi arkadaşlarımızın bilimsel veriler ışığında kısa sürede hazırlayacakları rapor doğrultusunda kent içi ulaşımı kolaylaştırıcı düzenlemeler yapacağız. Trafik sorununu çözdükçe, çevre sorunları da azalmaya başlayacaktır. Öncelikle egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliğinin ortadan kalkmasını umut ediyoruz. Aracılığınızla bir müjde de bisiklet severlere vermek istiyorum. İlk aşamada Görükle’den başlayan ve kesintisiz olarak Merinos’a kadar devam eden bisiklet yolu projemizi uygulamaya koyacağız. Aşama aşama bu proje gelişecek ve tüm Bursa bisiklet ile ulaşılabilir bir kent haline gelecek.” "En güçlü yerel medya Bursa’da" Yaklaşık 2 saat süren ziyarette verdiği bilgiler için Başkan Bozbey’e teşekkür eden BGC Başkanı Nuri Kolaylı da, Bursa Gazeteciler Cemiyeti olarak Bursa yararına yapılacak çalışmalara destek olmaya hazır olduklarını söyledi. Başkan Mustafa Bozbey’e, Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne ve Bursa basınına ilişkin bilgi de veren BGC Başkanı Nuri Kolaylı, Bursa basının, özellikle yerel sorunları gündeme taşıyarak yol gösterici nitelikte yayın yaptığını ifade etti. Yerel medyanın demokrasilerin gelişmesinde büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan BGC Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Bursa’nın köklü basın kuruluşlarına sahip olduğunu ve en güçlü yerel medyanın Bursa’da görev yaptığına dikkat çekti. Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin 77 yıl önce, 1947 yılında kurulduğunu ve o günden bu yana Bursa basınının Türkiye için adeta bir “gazetecilik okulu” olduğunu ifade eden BGC Başkanı Nuri Kolaylı, “BGC olarak öncelikle basın etik değerlerine önem veriyor ve mesleğimizin onuru için mücadele ediyoruz” dedi. Ziyarete Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın yanı sıra, Başkan Vekili Fuat Kars, Başkan yardımcıları İhsan Altıkardeş, Hakan Işıkkent ve Ahmet Akhan, Genel Sayman Tevfik Fikret Sönmez, Yönetim Kurulu Üyeleri Ersin Yıldıran, Musa Öztürk, Ruhi Berber, Enhar Güneş ve Hurşit Topal ile BGC Genel Sekreteri Sinan Tunç katıldı.
Ortaokul öğrencileri, sobadan yanan arkadaşlarına doğum günü sürprizi yaptı
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:02 Ortaokul öğrencileri, sobadan yanan arkadaşlarına doğum günü sürprizi yaptı Muğla’nın Köyceğiz ilçesi Toparlar Ortaokulu öğrencileri kaza sonucu ağır derecede yanıkları oluşan sınıf arkadaşı Arda Karakuş’a sürpriz bir doğum günü partisi düzenlediler. Köyceğiz Toparlar Ortaokulu 8. Sınıf öğrencisi Arda Karakuş ilk yarıyıl içinde evde soba yakarken meydana gelen kaza sonucu ağır derece yanmıştı. Uzun süredir tedavi gören Arda Karakuş, yanık yaraları iyileşmediği için okula devam edemezken, evde tedavisi devam eden Karakuş’a arkadaşlarının organizasyonunda öğretmenleri ve sınıf arkadaşlarının katılımı ile sürpriz bir doğum günü düzenlendi. Karakuş, düzenlenen sürpriz doğum günü ile çok duygulandığını ve kendisini çok mutlu hissettiğini söyledi. Toparlar Ortaokulu 8. Sınıf öğrencisi Arda Karakuş’un arkadaşları moral olması amacıyla doğum gününü kutlamak istedi. Bu talebi öğretmenlerine ileten öğrenciler, öğretmen ve arkadaşlarının katılımı ile sınıfta sürpriz doğum günü hazırladı. Karakuş, bu sürpriz kutlama karşısında çok mutlu oldu. Kaza sonrası yanan öğrenci Arda Karakuş, soba yakarken yandığını dile getirerek "Vücudumda ağır yanıklar meydan geldi. Çok acılar yaşadım. Tedavim evde devam ediyor, okula devam edemiyorum. Arkadaşlarımı ve öğretmenlerimi özledim. Bana böyle bir sürpriz yaptıkları için arkadaşlarıma ve öğretmenlerime teşekkür ediyorum" dedi.
TSK’den anlamlı etkinlik
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 12:00 TSK’den anlamlı etkinlik Tekirdağ’da lise öğrencileri 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı çerçevesinde 5. Kolordu Komutanlığında araç ve silah sergilerini gezme fırsatı bularak askeri personelle ile güzel vakit geçirdi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın kutlanması ve gençlerin Türk Silahlı Kuvvetleri arasındaki bağın artırılması için etkinlik düzenlendi. Düzenlenen etkinliğe 5. Kolordu Komutanı Tümgeneral Muammer Alper, öğrenciler ve şehit aileleri katılırken, kolordu hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesinin ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Etkinliğin devamında öğrenciler, yerli ve milli imkanlarla üretilen Vuran, Kirpi, komuta aracı, M4K kurtarıcı aracı ve hava savunma araçlarının yer aldığı sergiyi gezerken, zaman zaman araçlara binen öğrenciler askeri personel tarafından bilgilendirildi. Güzel vakit geçiren etkinlikte öğrencilere, keskin nişancı timi, köpek timi ve Kahramanmaraş depremlerinde bölgede çalışma yapan 5. Kolordu İstihkam Alay Komutanlığı Arama ve Kurtarma Bölüğü de tanıtılırken, ardından askeri personel, öğrenciler ve şehit aileleri birlikte fidan dikti. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın kutlanması etkinliği öğrenciler ve askeri personel arasında oynanan voleybol ve basketbol maçıyla sonra erdi. Bu sayede öğrenciler hem askeri birlikler hakkında bilgi aldı, hem de güzel vakit geçirme fırsatı buldu.