DÜNYA - 08 Mart 2024 Cuma 08:37 | Son Güncelleme : 08 Mart 2024 Cuma 08:40

ABD Başkanı Joe Biden “Birliğin Durumu” konuşmasıyla halka seslendi

A
A
A

ABD Başkanı Joe Biden, ABD ordusuna insani yardımları ulaştırmak için Gazze Şeridi kıyısına geçici bir liman kurma talimatı verdiğini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, görevi dönemindeki üçüncü “Birliğin Durumu” konuşmasını bugün düzenlenen ABD Kongresi oturumunda gerçekleştirdi. Özgürlük ve demokrasinin hem yurt içinde hem de yurt dışında saldırı altında olduğunu söyleyen Biden Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna'yı işgal ederek Avrupa ve ötesine kaos tohumları ektiğini ifade etti. “Eğer bu salonda Putin'in Ukrayna'da duracağını düşünen birileri varsa, sizi temin ederim ki yanılıyorsunuz” diyen Biden, “Ancak Ukrayna'nın yanında yer alır ve kendisini savunması için ihtiyaç duyduğu silahları sağlarsak Ukrayna Putin'i durdurabilir. Ukrayna'nın tek istediği bu. Amerikan askeri istemiyorlar” dedi.

İsim vermeden Trump’ı eleştirdi

Ukrayna'ya ABD askeri göndermeme politikalarında değişiklik olmayacağını belirten Biden, isim vermeden eski ABD Başkanı Donald Trump’ı eleştirdi. “Ukrayna'ya yardım, dünya liderliğinden uzaklaşmamızı isteyenler tarafından engelleniyor” diyen Biden, “Eski bir Cumhuriyetçi Başkan olan selefim, Putin'e ‘Ne istiyorsan onu yap’ diyor” ifadelerini kullandı. ABD Kongresi’ne Ukrayna'ya destek konusunda harekete geçme çağrısında bulunan Biden “Eğer Amerika Birleşik Devletleri şimdi çekip giderse, Ukrayna'yı riske atmış olur. Avrupa'yı riske atar. Özgür dünyayı riske atar, bize zarar vermek isteyenleri cesaretlendirir” dedi. Biden, “Başkan Putin'e mesajım basit. Çekip gitmeyeceğiz. Boyun eğmeyeceğiz. Ben boyun eğmeyeceğim” ifadelerini kullandı.

“İsrail’in sivilleri koruma sorumluluğu var”

Yurt içindeki zorluklarla mücadele ederken Orta Doğu dahil yurtdışındaki krizleri de yönettiklerini söyleyen Biden, son 5 ayın İsrail halkı, Filistin halkı ve Amerika'daki pek çok kişi için zor geçtiğini ifade etti. İsrail'in Hamas ile mücadele etme hakkı olduğunu belirten Biden, “Hamas rehineleri serbest bırakarak, silah bırakarak ve 7 Ekim'den sorumlu olanları teslim ederek bu çatışmayı bugün sona erdirebilir” şeklinde konuştu. Devam eden savaşın masum sivillere Gazze'de daha önce yaşanan tüm savaşların toplamından daha fazla zarar verdiğine dikkat çeken Biden, “Hamas sivil halkın arasında faaliyet gösterdiği için İsrail'in ek bir yükü var. Ancak İsrail'in Gazze'deki masum sivilleri korumak gibi temel bir sorumluluğu da var” diye konuştu.

ABD ordusuna talimat verdi

Biden, çoğu Hamas destekçisi olmayan 30 bini aşkın Filistinlinin öldürüldüğünü, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin ise bombardıman altında olduğunu ya da yerinden edildiğini hatırlattı. “Yiyeceksiz, susuz, ilaçsız aileler. Bu yürek parçalayıcı” diyen Biden, “En az altı hafta sürecek acil bir ateşkes sağlanması için durmaksızın çalışıyoruz. Bu sayede rehineler evlerine dönecek, dayanılmaz insani kriz hafifleyecek ve daha kalıcı bir ateşkes sağlanacak” ifadelerini kullandı. Ülkesinin Gazze'ye daha fazla insani yardım ulaştırılması için uluslararası çabalara öncülük ettiğini belirten Biden “Bu gece ABD ordusuna Akdeniz'de, Gazze kıyısında yiyecek, su, ilaç ve barınak taşıyan büyük gemileri alabilecek geçici bir liman kuracak acil durum misyonuna liderlik etme talimatı veriyorum” dedi.

“İsrail üzerine düşeni yapmalı”

Sahada ABD askerinin olmayacağının ve geçici limanın Gazze'ye her gün ulaşan insani yardım miktarında büyük artış sağlayacağının altını çizen Biden, “Ancak İsrail de üzerine düşeni yapmalıdır. İsrail Gazze'ye daha fazla yardım girmesine izin vermeli ve insani yardım çalışanlarının çapraz ateş altında kalmamasını sağlamalıdır” çağrısında bulundu. İsrail yönetimine seslenen Biden, “İnsani yardım ikincil bir husus ya da pazarlık kozu olamaz. Masum hayatları korumak ve kurtarmak bir öncelik olmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Tek yol iki devletli çözüm”

Biden, bölgeye barış getirecek tek yolun iki devletli çözüm olduğunu vurguladı. “Geleceğe baktığımızda tek gerçek çözümün iki devletli çözüm olduğunu görüyoruz. Bunu ömrü boyunca İsrail'in destekçisi olan biri ve savaş zamanında İsrail'i ziyaret eden tek Amerikan başkanı olarak söylüyorum” diyen Biden, “İsrail'in güvenliğini ve demokrasisini garanti edecek başka bir yol yok.
Filistinlilerin barış içinde ve onurla yaşamasını garanti edecek başka bir yol yok. İsrail ile Suudi Arabistan dahil tüm Arap komşuları arasında barışı garanti edecek başka bir yol yok” şeklinde konuştu.

Husi saldırılarına değindi

Orta Doğu’da istikrarın sağlanması için aynı zamanda İran'ın neden olduğu tehdidin kontrol altına alınması gerektiğini ifade eden Biden, “İşte bu nedenle Kızıldeniz'de uluslararası deniz taşımacılığını ve seyrüsefer özgürlüğünü savunmak üzere bir düzineden fazla ülkeden oluşan bir koalisyon kurdum. Husilerin kabiliyetlerini zayıflatmak ve bölgedeki ABD Kuvvetlerini korumak için saldırı emri verdim” dedi.
Biden, ABD ordusunun başkomutanı olarak halkını ve askeri personelini korumak adına daha fazla tedbir almakta tereddüt etmeyeceğini söyledi.

“Çin ile çatışma değil rekabet istiyoruz”

Çin-ABD ilişkilerine de değinen Biden, Cumhuriyetçilerin yıllardır “Çin'in yükselişte olduğu, Amerika'nın ise geride kaldığı” görüşünü dile getirdiğini ifade etti. “Yanlış anlamışlar. Amerika yükseliyor. Dünyanın en iyi ekonomisine sahibiz” diyen Biden, “Çin ile çatışma değil, rekabet istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kan stokları azaldı, vatandaşlar hasta yakınları için sosyal medyadan kan arayışına giriyor Kastamonu’da yeterli kan bağışı olmayınca stoklar azaldı. Yakınları için kan bulamayan vatandaşlar, sosyal medyadan kan arayışına başladı. Türkiye genelinde olduğu gibi Kastamonu’da da Türk Kızılay’ın kan stoklarında düşüş yaşanıyor. Ramazan ayı ve uzun tatil sebebiyle yeterli kan bağışı olmamasından dolayı Türk Kızılayı Kastamonu Şubesi’nde kan stoklarında büyük düşüş yaşandı. Hasta ya da ameliyat olacak yakınları için kan bulmakta güçlük çeken vatandaşlar ise kan ihtiyaçlarını karşılaşabilmek için fazla takipçili sosyal medya hesaplarından paylaşım yaptırmayı çare buluyor. "Ciddi manada sıkıntımız mevcut" Konu ile ilgili konuşan Türk Kızılayı Kastamonu Şubesi Kan Merkezi Sorumlu Doktoru Dr. Ahmet Hilmi San, “Ramazan ayından çıkmamız ve uzun tatil sonrası artan kan ihtiyacını karşılamak adına biz 7 gün 24 saat boyunca çalışmaya devam ediyoruz. Ancak vatandaşlarımızın talebinin artmasından dolayı bazen yetişmekte zorlanıyoruz. Bu konuyla alakalı vatandaşlarımızdan yardım ve destek bekliyoruz. Kapılarımız her zaman vatandaşlarımıza açık. Sağlıklı, herhangi bir sağlık problemleri yoksa gelip kan bağışında bulunabilirler. Bu konuda ciddi manada sıkıntımız mevcut. Özellikle hastanelerde artan ameliyatların ve ani gelişen olayların sürekliliğinin artmasından kaynaklı ciddi sıkıntılar oluşmakta ve bağışçılarımızdan destek talep etmekteyiz” dedi. "Vatandaşlarımızdan kan bağışı yapmalarını talep ediyoruz" Kan ihtiyacını karşılayamayan vatandaşların sosyal medyada paylaşım yaparak gönüllü aradıklarını belirten San, “Vatandaşlarımız sonuçta kan ihtiyaçları karşılanmayınca, sosyal medyada veya iletişim kanallarından kana ulaşmaya çalışıyor. Düzenli yapılan kan bağışlarından sonra, böyle bir şeye ihtiyaç olmadığını belirtmek istiyoruz. Bunun haricindeki gelişen bütün süreçleri Kızılay kendi adına zaten karşılamakla yükümlü. Biz sadece vatandaşlarımızdan kan bağışı yapmalarını talep ediyoruz. İnternet ortamında veya sosyal medya ortamından kan talep etmektense Kızılay kan bağış merkezlerine ulaşmalarını, daha kolay ve daha sağlıklı olarak düşünüyoruz” diye konuştu. Kan ihtiyacı olan bir yakını için kan bağışında bulunan Aynur Karakavuz ise, “Bir arkadaşımızın yakını hasta, yoğun bakımda. Kan lazımmış, biz de onun için buraya geldik. Bence herkesin, tanıyıp tanımayalım kan bağışında bulunması gerekiyor. Bir yakınımızın hasta olmasını beklemeye gerek yok. Kızılay’ın kan depolarının boşalmaması için bütün herkesi kan vermeye davet ediyorum” şeklinde konuştu.