DÜNYA - 09 Ocak 2024 Salı 20:25 | Son Güncelleme : 09 Ocak 2024 Salı 20:29

2023 kayıt altına alınan en sıcak yıl oldu

A
A
A
2023 kayıt altına alınan en sıcak yıl oldu

Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından yayınlanan Küresel İklim Raporu’nda, 2023 yılı kayıt altına alınan en sıcak yıl olduğu belirtilerek, 2023'te ortalama küresel sıcaklıkların sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,48 derece üzerine çıktığı aktarıldı.

Avrupa Birliği'nin (AB) finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından Küresel İklim Raporu yayınlandı. 2023 yılının 1850’den bu yana kayıt altına alınan en sıcak yıl olduğu belirtilen raporda, 2023 yılı ortalama küresek sıcaklığın 14,98 derece olduğu ve bir önceki en sıcak yıl olan 2016 yılında kaydedilenden ortalama küresel sıcaklıktan 0,17 derece daha yüksek olduğu aktarıldı.
2023 yılının 1850-1900 sanayi öncesi döneme kıyasla ortalama küresel sıcaklığın her gün 1 dereceyi aştığı tek yıl olduğu ifade edilen raporda, 2023 yılını neredeyse yarısının 1850-1900 sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5 derece daha sıcak olduğu ve Kasım 2023'te iki gün sıcaklık artışının ilk kez sanayi öncesi dönem ortalamasına göre 2 dereceyi aştığı belirtildi.

Temmuz ve ağustos en sıcak aylar oldu

2023 yılının haziran ayından aralık ayına kadar olan her ayın önceki yılların aynı dönemine kıyasla daha sıcak olduğu belirtilen raporda, 2023 yılının temmuz ve ağustos aylarının tarihteki en sıcak iki ay olduğu aktarıldı.
2023 kayıt altına alınan en sıcak yıl oldu

Deniz yüzeyi sıcaklıkları

Raporda, 2023 yılından ortalama küresel deniz yüzeyi sıcaklıklarının sürekli ve alışılmadık derecede yüksek olduğu belirtilerek, nisandan aralık ayına kadar deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaştığına dikkat çekildi.
2023 yılında El Nino hava olayına geçiş yaşandığı ifade edilen raporda, “2023 baharında La Nina sona erdi ve El Nino koşulları gelişmeye başladı, Dünya Meteoroloji Örgütü, temmuz başında El Nino'nun başlangıcını ilan etti. Çoğu okyanus havzasında ve özellikle Kuzey Atlantik'teki rekor kıran yüksek deniz yüzeyi sıcaklıkları önemli bir rol oynadı” denildi.
Dünya genelinde sıcak hava dalgaları, seller, kuraklıklar ve kontrol edilemeyen yangınlar da dahil olmak üzere çok sayıda olayın yaşandığı belirtilen raporda, “2023 yılındaki tahmini küresel orman yangını karbon emisyonları, büyük ölçüde Kanada'da devam eden orman yangınları nedeniyle 2022'ye göre yüzde 30 arttı” denildi.
2023 kayıt altına alınan en sıcak yıl oldu

Avrupa’da en sıcak ikinci yıl

Avrupa’da sıcaklığın 2023 yılında, 1991-2020 ortalamasının 1,02 derece üzerinde, 2020'den 0,17 derece daha düşük olduğu aktarılan raporda, 2023 yılının Avrupa tarihindeki en sıcak ikinci yıl olduğu belirtildi. Avrupa'da sıcaklıkların 2023 yılı boyunca 11 ay boyunca ortalamanın üzerinde seyrettiği aktarılan raporda, 2023 Eylül’ün tarihteki en sıcak eylül ayı olduğu kaydedildi.
Aralık 2022 - Şubat 2023 arasındaki dönemin Avrupa’da kaydedilen en sıcak ikinci kış olduğu ifade edilen raporda, Haziran-Ağustos dönemindeki sıcakların Avrupa’da kayıtlara geçen beşinci en sıcak yaz olduğu aktarıldı.
Avrupa 2023 yılında birden fazla günlük sıcaklık rekoru kırıldığına dikkat çekilen raporda, şiddetli yağışlar nedeniyle Avrupa’da ilkbahardan itibaren sel olayları yaşandığı belirtildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Osmaniye Evladını öldürmeyen yılan sokması anneyi öldürdü Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde hayvan otlattığı esnada yılan sokması sonucu hayatını kaybeden Cennet İnci(60) gözyaşları arasında toprağa verildi. Yaşlı kadının oğlunun da aynı bölgede yılan saldırısına uğradığı ve 1 aylık tedaviyle sağlığına kavuştuğu öğrenildi. Düziçi ilçesinin Gümüş köyünde inek otlatırken, yılan sokması sonucu yaralan ve kendi imkanlarıyla ana yola çıkarak çevredeki vatandaşlardan yardımıyla hastaneye kaldırılan 7 çocuk annesi Cennet İnci, hastanede kurtarılamayarak vefat etmişti. Yaşlı kadının cenazesi, otopsinin ardından götürüldüğü köyünde toprağa verildi. Hayatını kaybeden Cennet İnci’nin oğlunu da aynı bölgede yılan soktuğu ve 1 aylık tedavi gördükten sonra sağlığına kavuştuğu öğrenildi. Yılan sokması sonucu hayatını kaybeden Cennet İnce’nin oğlunu da aynı yerde yılan tarafından sokulduğunu söyleyen Gümüş Köyü Muhtarı Ramazan Yakut, ’’Köyümüzün Çirişlikaş Mahallesi’nde bulunan ormanlık alana inek otlatmaya gidiyor yılan sokması sonucu kendini ormandan yol kenarına atarak çevredeki vatandaşlardan yardım istiyor. Yoldan geçen bir vatandaş yardım etmeye gittiğinde kendisini yılan soktuğunu söylüyor. Yardıma gelen vatandaş durumu, İnce’nin akrabalarına bildiriyor. Kendi arabalarıyla hastaneye götürmeye çalışırken Böcekli beldesinin ilerisinde ambulans karşılıyor bunları kadını alıp hastaneye götürüyorlar orada hayatını kaybediyor. Hayatını kaybeden oğlunu da yılan sokmuştu ama o kurtulmuştu annesi kurtulamadı" dedi. "Bu kadının oğlunu da yılan sokmuştu aynı yerde ama o kurtuldu" Köylerinde yılan sokma vakalarının pek yaşanmadığını kendi annesini de yılan soktuğunu ama kurtulduğunu söyleyen Selver İnce, "Kadın ineğini otlatmaya gidiyor, ineğini çözerken otların arasında yılan sokmuş. Yola çıkıp yardım istemiş bir adam yardıma gelmiş ona beni yılan soktu demiş son sözleri bu olmuş. Akrabalarına haber veriyorlar hastaneye götürürken kadının ağzından köpükler geliyor. Benim annemi de yılan soktu annem beni yılan soktu dedi gittik baktık yılanı öldürmüş hemen bacağına turnike yapıp hastaneye götürdük orada tedavi gördü iyileşti. Bu kadının oğlunu da yılan sokmuştu aynı yerde ama o kurtuldu. Şu zamana kadar yılan sokma olayı 3 defa oldu başkada olmadı" dedi.