DÜNYA - 17 Nisan 2023 Pazartesi 21:18

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan F-16’lar için modernizasyon kitlerinin Türkiye’ye satışına onay

A
A
A
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan F-16’lar için modernizasyon kitlerinin Türkiye’ye satışına onay

ABD Dışişleri Bakanlığı, F-16 savaş uçakları için taktik veri bağlantı (TDL) sistemi Link-16 modernizasyon kitlerinin Türkiye’ye satışına onay verdi.


ABD ve Türkiye arasında F-16 savaş uçakları ile ilgili görüşmeler devam ederken, ABD Dışişleri Bakanlığı F-16 savaş uçakları için taktik veri bağlantı (TDL) sistemi Link-16 modernizasyon kitlerinin Türkiye’ye satışına onay verdi. Konuya yakın kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın radarları ve aviyonikleri içeren modernizasyon kitlerinin satışı için resmi bildirimi bugün Kongre’ye ileteceğini aktardı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, "ABD ve Türkiye'nin derin savunma ve güvenlik bağları var ve NATO'nun birlikte çalışabilirliği için Türkiye kritik bir önceliğe sahip olmaya devam ediyor" dedi.
Kongre, söz konusu kitlerin satışına yeşil ışık yakması halinde yıllar sonra Türkiye'ye yönelik ilk büyük askeri satışa onay vermiş olacak. Söz konusu modernizasyon kitleri, Türkiye’nin ABD’den Ekim 2021'de talep ettiği 20 milyar dolar değerindeki F-16 savaş uçakları ve yaklaşık 80 modernizasyon kiti talebinden ayrı olarak yapıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Türk teknoloji girişimleri Londra’ya çıkarma yaptı Avrupa’daki girişim ve yatırım ekosisteminin nabzını tutan Tech.Eu Summit London 2024, bu yıl Turcorn Pavilyonu ile Türk teknoloji girişimlerine ev sahipliği yapıyor. İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen etkinlik, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı liderliğinde İstanbul Kalkınma Ajansı’nın sağladığı desteklerle Türk teknoloji girişimlerinin global arenada adını duyurmasına imkan tanıyor. 16-17 Mayıs tarihlerinde İngiltere Londra’da gerçekleşen Tech.eu Summit London 2024, 100’den fazla konuşmacı ve 2.000’den fazla katılımcıyı bir araya getirerek, küresel teknoloji ve girişimcilik ekosisteminin nabzını tutuyor. Bu heyecan verici etkinlikte, Türk girişimciler de ön saflarda yer alarak, dünyanın önde gelen yatırımcıları, girişimciler ve sektör liderleriyle etkileşim kurma imkânı yakaladı. Teknoloji ve girişimcilik alanındaki en son gelişmelerin ele alındığı paneller ve sunumlar, katılımcılara ilham verici bir deneyim sunarken, Türk girişimcilerin başarıları göz doldurdu. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle Turcorn Pailvyonu içinde ücretsiz stant imkanı sunulan 8 Türk girişimi, yapay zekadan sağlık teknolojilerine, fintekten lojistiğe kadar uzanan geniş bir yelpazede geliştirdikleri ürünlerle uluslararası alanda adından söz ettirdi. Türk girişimciler, küresel pazarda rekabetçi konumlarını her geçen gün güçlendirerek, Türkiye’yi teknoloji ve inovasyonda öncü bir ülke haline getirmeye katkıda bulunuyor. Tech.eu Summit London 2024 Turcorn Pavilyonu Girişimleri: B2Metric: Yapay zeka ile müşteri davranışı tahmini platformu Codeo: 3D yapılandırıcılarla satış ve tasarım süreç optimizasyonu CorPal Health: Çalışanlar ve hastalar için AI destekli bütüncül rehabilitasyon platformu FS Teknoloji A.Ş.: Dünyanın ilk ve tek şartlı taraftar destek platformu LOOP 3D: Büyük hacimli endüstriyel 3D yazıcılar Macellan SuperApp: Dijital cüzdan pazaryeri Orbina AI: Endüstriyel yapay zeka tabanlı no-code müşteri etkileşim platformu PackUpp Technology & Delivery: Sürdürülebilir ve otonom hızlı teslimat teknoloji şirketi Başarı hikayeleri devam ediyor 2023 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan Küresel Girişimcilik Etkinliklerine Katılım Çağrısı kapsamında; İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA); Ankara Kalkınma Ajansı (ANKARAKA), Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) iş birliğiyle 100’den fazla Türk girişimi Lizbon, Helsinki, Las Vegas ve Doha’da düzenlenen girişimcilik ve teknoloji etkinliklerinde yer alarak global pazara açıldı. Bu yıl da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, Kalkınma Ajanslarının iş birliği ile Türk girişimcilerin uluslararası başarısını sürdürmesi için yeni bir çağrı ilan edilmesi planlanıyor.
Hakkari Vali Çelik ters laleleri inceledi Hakkari Valisi Ali Çelik, merkeze bağlı Şivişik bölgesinde doğal ortamda yetişen ters laleleri inceledi. Vali Ali Çelik beraberindeki heyet ile birlikte Şivişk Vadisi’ne giderek doğal olarak yetişen ve halk arasında ’ağlayan gelin’ olarak bilinen ters lalelerin tanıtım etkinliğine katıldı. Karla kaplı dağların erimesi ile ortaya çıkan ve kırmızı ile turuncu renkleriyle görsel şölen oluşturan endemik türlerden olan ters laleler, doğaseverler ve fotoğraf meraklılarına baharı müjdeledi. Burada kısa bir konuşma yapan Vali Çelik, coğrafi alanı, kapasitesi, nitelikleri ve doğal bitki örtüsü açısından güzel bir alanda olduklarını ifade ederek, “Bu güzellikleri herkesin paylaşması en temel gayemizdir. Endemik bitkimiz ters laleler, doğaya ve duruşları itibari ile de insan zihnine ciddi anlamda güzellik katıyor. Bulundukları ortamlarında her çiçek gibi çok güzeller. Her çiçek dalında, yerinde ve coğrafyasında güzeldir. Önemli olan bunları sevgi ile koruyarak gelecek nesillere aktarmaktır. Her endemik bitki türleri gibi ters lalelerimizde koruma altındadır. Her şey doğasında ortamında güzel. Onu doğadan ayırdığınızda yaşam alanları kısıtlanıyor. Ters lalelerimiz de Hakkari ile özdeşleşmiş endemik bir bitki türüdür. Bizlerde onu koruyarak, coğrafyamıza ve zihinlerimize kattığı o güzelliği ve sevgiyi barındırmaya devam edeceğiz” dedi.