GÜNDEM - 30 Nisan 2016 Cumartesi 20:09

Atatürk Havalimanı, Avrupa’da ikinciliğe koşuyor

A
A
A
Atatürk Havalimanı, Avrupa’da ikinciliğe koşuyor

Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Orhan Birdal, “Atatürk Havalimanı 10 yıl önce Avrupa’da 16’inci sıradaydı. Bugün Atatürk Havalimanı, Londra Heathrow ve Paris’ten sonra Avrupa’nın üçüncü havalimanı oldu. İnşallah 2016 verileri çıktığında yani bu yıl sonunda ikinci havalimanı olacak” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Havayolu Pilotlar Vakfı(PİLVAK) tarafından liseler arası düzenlenen ‘Havacılıkta Gelecek Sizinle Gelecek’ adlı şiir, kompozisyon, resim, fotoğraf ve kısa film yarışmasının finali gerçekleştirildi. Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Başkanlığı’nda düzenlenen törende kendi branşlarında dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. Ödül törenine Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Orhan Birdal, PİLVAK Başkanı Hüseyin Belpınar, THY Uçuş Eğitim Başkanı Sedat Şekerci ile çok sayıda davetli katıldı.

HAVACILIK SEKTÖRÜNDE CİRO 26,5 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ

Ödül töreninin açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Orhan Birdal, Türkiye’deki havacılık sektörünün son yıllarda hızlı bir şekilde geliştiğinin altını çizdi. 2003 yılında havacılık sektörünün toplam cirosunun 2, 2 milyar dolar olduğunu ifade eden Birdal, geçen yıl sonunda bu rakamın 26,5 milyar dolara çıktığını kaydetti.

ATATÜRK HAVALİMANI’NIN AVRUPA’DAKİ BAŞARISINA VURGU

10 yıl önce bu havacılık sektöründe çalışan sayısının 50 bin olduğunu günümüzde ise sayının 120 bine çıktığını dile getiren Birdal, “Türkiye, Nuri Demirağ’ın Vecihi Hürkuş’un başlatmış olduğu havacılık serüvenini daha da ileriye götürmek için, gerçekten dünya ölçeğinde havacılıkta var olduğunu ispat etmek için yoğun gayret sarf ediyor. THY, dünyada 10 yıl önce sayısı bile belli değilken, 20’inci sıranın da altında bir havayolu şirketiyken bugün dünyanın üçüncü, dördüncü havayolu şirketi haline geldi. Atatürk Havalimanı 10 yıl önce Avrupa’da 16’inci sıradaydı. Bugün Atatürk Havalimanı, Londra Heathrow ve Paris’ten sonra Avrupa’nın üçüncü havalimanı oldu. İnşallah 2016 verileri çıktığında yani bu yılsonunda ikinci havalimanı olacak. Bunlar hep büyümenin göstergesidir” ifadelerine yer verdi.

2015’TE 186 MİLYON YOLCU UÇTU

Orhan Birdal, Türkiye’de 2003 yılında uçan yolcu sayısının 33 milyon olduğuna da dikkati çeken Orhan Birdal , “Geçen sene bu 186 milyona çıktı. Aktif çalışan havalimanı sayımız 26’ıydı, havalimanı sayımız bugün 55’e çıktı. Bu rakamlar gerçekten Türkiye’nin havacılıkta ne kadar büyüdüğünü gösteriyor” dedi.
THY Uçuş Eğitim Başkanı Sedat Şekerci de, “Bu insan kaynağını sağlamak için siz gençlerimizin bu sektörü, havacılığı sevmesine, buna gönül vermesine katkıda bulunmak bizim için çok önemli. Bu katkıları da sağlamaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

PİLVAK Başkanı Belpınar da THY Genel Müdürü Temel Kotil ile yaptıkları görüşmede gençleri havacılık sektörüne yönlendirme konusunda çalışma yapma kararı aldıklarını belirtti.

Belpınar, Türkiye genelindeki böyle bir organizasyonu Milli Eğitim Bakanlığıyla müşterek olarak planladıklarını dile getirerek, “Yaklaşık 5 ay süren bir çalışma neticesinde Türkiye’nin 67 ilinde yüzlerce okuldan, yüzlerce yarışmamızın katılımıyla gençlerin hem havacılığımıza hem de Türkiye’nin ihtiyaç duyduğunda, her konuda nasıl canla başla katkı sağladığını görmek bizleri duygulandırdı. Ayrıca eser değerlendirme esnasında gençlerin değil resim, fotoğraf, kısa film; gerçek uçak yapacak istek, yetenek ve kararlılıkta olduğunu görmekten hem pilot hem de emekli asker olarak mutluluk duydum.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından ‘Havacılıkta Gelecek Sizinle Gelecek” isimli şiir, kompozisyon, resim, fotoğraf ve kısa film yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. 

FERHAT YASAK
İSTANBUL

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.