DÜNYA - 29 Temmuz 2008 Salı 15:26

"Bağlantısızlar Hareketi önemli roller üstlenebilir"

A
A
A
"Bağlantısızlar Hareketi önemli roller üstlenebilir"

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Bağlantısızlar Hareketi'nin küresel sorunlar karşısında önemli roller üstlenebilecek siyasi ve ekonomik potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Başkent Tahran'da düzenlenen 11. Bağlantısızlar Hareketi Dışişleri Bakanları toplantısında konuşan Ahmedinecad, oluşumun, küresel barış ve adaletin cephesi olabileceğini ve dünyada kutuplaşma ve çatışmaları önleyebileceğini belirtti.

Ahmedinecad, dünyanın büyük bir değişim içinde olduğunu, Asya, Afrika, Irak ve Afganistan gibi bölgelerde çatışmaların devam ettiğini ve bir çözüm yolu bulunamadığını ifade etti.

Filistin'de 60 yıldır devam eden sorunun hala çözülemediğine dikkat çeken İran Cumhurbaşkanı, Filistin'de her geçen gün cinayet ve baskıların arttığını, ablukalarla kadın ve çocukların büyük zararlar gördüğünü ve Filistin halkının "Siyonist rejimin" cinayet ve zulümlerinin kurbanı olduğunu vurguladı.

Dünyada yaşanan susuzluk ve iklim değişikliğiyle beraber ekolojik dengede bozulmaların yaşandığını ve enerji fiyatlarının kontrolsüz arttığını söyleyen Ahmedinecad, bazı küresel sermaye ve para odaklarının bu durumdan istifade etmeye çalıştığını söyledi.

Ahmedinecad ayrıca, nükleer silahlara sahip güçlerin nükleer silahsızlanma yönünde Uluslararası Atom Enerji Ajansı ve Nükleer Silahsızlanma Anlaşması kararlarını hiçe saydıklarını ve diğer ülkelere bu yönde baskı uygulanmaya çalışıldığını ve diğer ülkelerin barışçıl nükleer faaliyetleri aleyhinde bahaneler arandığını kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir