DÜNYA - 24 Eylül 2018 Pazartesi 22:10

Belçika enerji sorunu ile karşı karşıya

A
A
A
Belçika enerji sorunu ile karşı karşıya

Belçika’nın nükleer reaktörlerde yaşanan sorun nedeniyle Kasım ayında elektrik ihtiyacını karşılamada zorluk yaşaması bekleniyor.

Belçika'nın yıllardır süren nükleer reaktör sorunu artıyor. Elektrik ihtiyacının büyük bölümünü 7 nükleer reaktörden sağlayan ülkede teknik sorunlar nedeniyle Kasım ayında tek reaktör çalışacak. Bu nedenle Kasım ayında üretilen elektriğin yetersiz kalacağı düşünülüyor.
Elektrik şirketi Electrabel'den edinilen bilgilere göre, ülkede bugüne kadar ilk defa 6 nükleer reaktör aynı zamanda durduruldu. Muhalefetten tepkiler yükselirken, tepkilerin hedefi olan Belçika Enerji Bakanı Marie-Christine Marghemi'den ise henüz bir açıklama gelmedi. Muhalif liderlerden sosyalist John Combrez, Bakan Marghemi'yi Electrabel'in kuklası olmakla suçluyor. Ekolojist Parti Federal Milletvekili Jean-Marc Nollet ise, elektrik kıtlığı riskinin Ocak ve Şubat aylarında da tekrarlanabileceğine işaret etti.

Komşu ülkelere başvurulabilir
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) verilerine göre Belçika'daki nükleer reaktörler dünyanın en sorunlu nükleer reaktörleri arasında. Belçika'nın bu sorunu aşmak için hangi yönteme başvuracağı merak konusu. Çözümlerin başında komşu ülkeler ile pazarlık geliyor.
Eftal Göçer
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.