KÜLTÜR SANAT - 08 Haziran 2023 Perşembe 11:09

Duayen Edebiyatçı Prof. Dr. Kemal Yavuz’a vefa

A
A
A
Duayen Edebiyatçı Prof. Dr. Kemal Yavuz’a vefa

Duayen Edebiyatçı Prof. Dr. Kemal Yavuz için Üsküdar’da vefa programı düzenlendi. Prof. Dr. Yavuz, kütüphanesini üniversiteye bağışladı.

Özel bir vakıf üniversitesinin Gönüllü Gençlik Kulübü ile Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı tarafından, "Prof. Dr. Kemal Yavuz’a Armağan Programı ve Bağış Koleksiyonu Açılışı" başlıklı etkinlik düzenlendi. Programa, üniversite idarecileri, çeşitli üniversitelerin dekanları, ilim adamları ve Prof. Dr. Yavuz'un öğrencileri ile sevenleri katıldı.

Duayen Edebiyatçı Prof. Dr. Kemal Yavuz’a vefa

"Yazabilmek için okumak lazım"
Program, üniversitenin İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Öztoprak tarafından sunuldu. Vefa programında konuşan meşhur edebiyatçı Prof. Dr. Kemal Yavuz, “Bugünlere ulaşmamın temelinde yaşadığım çevre ve mekânların geniş tesiri vardır. Ben köyümdeki çobanın belinde bir kitap gördüm. Baktım, Kerem ile Aslı hikayesi vardı. Çoban Kerem ile Aslı okuyorsa o millet millet olur. Her şeyin başı sabırdır. Kendimizi nasıl yetiştiririz? Okuyarak. Yazabilmek için de okumak lazım. Ama sadece kitabı değil, kâinatı, yaşayanları ve yaşanılanları okuyarak" dedi.

Duayen Edebiyatçı Prof. Dr. Kemal Yavuz’a vefa

Üniversiteye kütüphanesini bağışlayan Prof. Dr. Yavuz, kitaplarının bulunduğu bağış koleksiyonunun açılışını yaptı ve sevenlerinin kitaplarını imzaladı.

Duayen Edebiyatçı Prof. Dr. Kemal Yavuz’a vefa

30'dan fazla kitabı yayınlandı
Tam 50 yılını Türk dili, edebiyatı ve kültürüne ayıran Prof. Dr. Yavuz, Âşık Paşa'nın Garipname'si, Gülşehri'nin Mantıku't-tayr'ı, Muini'nin Mesnevi-i Muradiyye'si, Şeyhoğlu'nun Kenzü'l-Kübera ve Mehekkü'l-Ulema'sı, Âşıkpaşazade'nin Tevarih-i Âl-i Osman'ı gibi birçok şair ile yazarın eserlerini Türk edebiyatına kazandırdı, Üniversiteler İçin Türk Dili ve Kompozisyon Dersleri, Hacib Böyle Dedi - Kutadgu Bilig'den seçmeler ve Bir Ömrün Yazıları gibi 30'dan fazla kitap neşretti ve ayrıca 50'den fazla makale ile bildiri yayınladı.

Mefail Akçatepe

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.