EKONOMİ - 26 Ocak 2022 Çarşamba 13:21

Elektrikli araç devleri gözünü Türkiye’ye dikti

A
A
A
Elektrikli araç devleri gözünü Türkiye’ye dikti

Türkiye’de elektrikli araç potansiyeli artıyor. Şarj istasyon noktalarının yaygınlaşmasının da etkisiyle 2021 yılında Türkiye elektrikli araç pazarı yüzde 237 arttı. Bu durum elektrikli araç devlerinin de dikkatini çekti. Tesla, MG, Jaguar gibi global markalar Türkiye pazarına girdi.

Türkiye’de elektrikli araç kullanımı yaygınlaşıyor. Son bir yılda elektrikli araç pazarı Türkiye’de yüzde 237 arttı. 2021 yılında toplam elektrikli otomobil pazarı 2 bin 849 olarak gerçekleşti. 2020 yılında bu rakam 844 adet olarak gerçekleşmişti. Türkiye’de yükselen elektrikli araç talepleri küresel alanda söz sahibi otomobil üreticilerinin dikkatini çekti. Son yıllarda global markaların son teknolojiye sahip elektrikli araçları Türkiye pazarında girdi.
Tesla ‘Süper Şarj’ noktalarına Türkiye’den 10 il ekledi.

Elektrikli araç devleri gözünü Türkiye’ye dikti

Aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla’nın Türkiye’de faaliyete başlaması bekleniyor. Şirketin 2022 içerisinde Türkiye'de resmi olarak kuruluşunu ve yapılanmasını tamamlayarak 4 modelini de satışa sunması öngörülüyor. Tesla’nın supercharger altyapısını da Türkiye’ye getirecek. Süper Şarj istasyonları için Tesla'nın internet sitesinde Türkiye’den 10 il yer aldı. Bu iller; İstanbul, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Edirne, Sakarya, İzmir ve Konya olarak sıralandı.

Elektrikli araç devleri gözünü Türkiye’ye dikti

Dünya devleri Türkiye’de

İngiliz elektrikli araç markası MG, geçtiğimiz yıl Türkiye’ye SUV modeli ZS EV ile giriş yaptı. Yüzde 100 elektrikli araçlar lansmanın ardından satışlara başladı. Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) rakamlarına göre 2021 yılında MG’nin elektrikli SUV modeli ZS EV 318 adet satıldı. 2022 yılında markanın farklı modeller ülkemize gelecek.

Mercedes Benz, 2030 yılına kadar elektrik dönüşümünü tamamlama hedefiyle elektrikli araçlarını tanıtmaya ve piyasaya çıkarmaya devam ediyor. Ülkemizde geçtiğimiz yıl 331 adet Mercedes Benz EQC satıldı. Global markalardan Volvo da Türkiye’de yükselen pazarın farkında. Ülkemizde 2021 yılında 23 adet Volvo XC40 satıldı. Elektrikli piyasasında adından sıkça söz ettiren Jaguar I-PACE ise 31 alıcıya gitti.

TOGG 2023'te seri üretime geçiyor

Türkiye gelişen elektrikli pazarına TOGG ile giriş yapmaya hazırlanıyor. Teknik donanımı ve fiyatıyla dünyadaki rakipleriyle rekabet edebilecek bir araç olan TOGG’un 2023 yılının ilk çeyreğinde seri üretimine başlanması planlanıyor. Rakipleriyle baş edebilecek dizaynda üretilen TOGG, ABD’nin Las Vegas şehrinde 5-7 Ocak tarihleri arasında düzenlenen CES’te dünya sahnesine çıktı.

Ali Canberk Özbuğutu
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Diyarbakır’da Anneler Günü’nde kadınlara savunma eğitimi verildi Diyarbakır’da, Anneler Günü’nde aralarında işitme engelli kadınlarında olduğu kadınlara kendilerini koruma ve savunma alanında eğitim verildi. Uluslararası Kendini Koruma ve Mücadele Organizasyonu Genel Sekreteri, Pars Yakın Müdafaa Eğitmeni Mücahit Yılmaz’ın eğitmenliğinde Kadayıfçı Sıtkı Usta’da toplanan işitme engellilerinde olduğu kadınlara önce kendilerini savunma ve korumaları yönünde eğitim verildi. Daha sonra Anneler Günü kutlandı. Eğitmen Mücahit Yılmaz, Sıtkı Usta işletmecilerinden Ahmet Altunbay ile beraber kadına yönelik şiddete farkındalık oluşturabilmek için bu anlamlı günde seminer düzenlediklerini söyledi. Burada genç, yaşlı ve işitme engelli olan hanımların olduğunu belirten Yılmaz, onlara yararlı olabilmek için sokakta kıyafet nasıl olması gerektiğini, kapıda alışverişin nasıl yapılması gerektiğini, sağlıklı bir antrenmanın nasıl yapılması, şiddetle, tacizle karşılaştıklarında bilinçli bir şekilde nasıl hareket etmeleri gerektiğini anlattıklarını ifade etti. Semineri teknik ve taktiklerle gösterdiklerini aktaran Yılmaz, şöyle konuştu: “Bu gibi projelerimizin devamı oluşacaktır. Sıtkı Usta ailesine teşekkür ediyorum. Bu gibi çalışmalarımızı daha çok artıracağız. İçişleri Bakanlığı’ndan yeni projeler oluşturarak topyekûn, tüm hanımlarımızı bu konularla ilgili bilgilendireceğiz. Bilgilendirdiğimiz konu, par yakın müdafaa, pars yakın müdafaa sistemi, kısa zaman içerisinde hem kendimizi, hem sevdiklerimizi, hem de saldırganı kontrol altına almayı öğreten çok muhteşem bir sistem. Bu sistem, kişilerde sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmayı, vücut lisanı oluşturmayı ve vücudun daha dinamik, daha güçlü ve daha güvende olmalarını sağlıyor. Buradan tüm annelerimizin Anneler Günü’nü kutluyor, nice günler diliyorum.” Katılımcılardan Melek Doruhan, Mücahit Yılmaz’ın kendilerine yakın savunma sporundan bazı taktik ve teknikler öğrettiğini dile getirdi. Doruhan, “Keşke dünya böyle olmazsa. Hiçbir kadın veya hiçbir insan şiddette maruz kalmazsa. Bu tür savunma sporlarının birçok katkısı oluyor. Dünya bu haldeyken en azından bu tür sporların katkısı oluyor. Kadınlar veya bu tür olaylara maruz kalmış insanlar adına bir umut ışığı oluyor. Bu özel günde böyle bir program olması da sevindirici oldu. En azından bir farkındalık oluşturdu” dedi. Kadayıfçı Sıtkı Usta personeli Servet Umay ise, “Sıtkı Usta ailesi olarak burada Anneler Günü’nde kadınlara eğitim dersi verilip bizde ev sahipliği yaptık, ikramlarda bulunduk. Anneler Günü’nü kutluyoruz” ifadelerini kullandı.
Kayseri Bir annenin başarı hikayesi: 41 yaşından sonra takı yapmayı öğrenerek, kendi iş yerini açtı Kayseri’de yaşayan 2 çocuk annesi Hacer Nur Sığırcı, Kayseri Mesleki Eğitim ve Kültür A.Ş.’de (KAYMEK) 41 yaşından sonra aldığı eğitimle kendi iş yerini açtı. Kayseri’de yaşayan 2 çocuk annesi Hacer Nur Sığırcı, Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan KAYMEK’in kurslarına giderek, 41 yaşından sonra takı yapmayı öğrendi. Hacer Nur Sığırcı, KAYMEK kurslarında eğitim alarak, hayatına yön vererek, kendi iş yerini açtı. Başarı hikayesini anlatan Hacer Nur Sığırcı, “Ev hanımıyım ama yeni dükkân açtım. Doğal taş, tespih ve gümüş üzerine. Türk Dili Edebiyatı mezunuyum. Zaten kurslar gitmeyi seven, kendini geliştirmeyi seven birisiyim” dedi. “Biz orada hayallerimizi paylaştık” KAYMEK’in kalitesine vurgu yapan Sığırcı, "KAYMEK’e gelme serüvenimde uzun süredir taşlarla ilgileniyordum, bunu takıya, sanata dönüştürmek eksiğim vardı, araştırdım, evime çok yakın bir şekilde nasıl gidebilirim derken bunu KAYMEK’te gördüm. KAYMEK’in kaliteli oluşunu biliyordum. Alanında çok profesyonel olan hocamdan, arkadaşlarımdan çok memnun kaldım. Halen KAYMEK öğrencisiyim, hem kursuma hem de dükkânıma geliyorum. Biz orayı artık abla, kardeş gibi görüyorum, biz orada hayallerimizi paylaştık. Doğal taş önce merakla başladı, daha sonra bunu işe döktüm. Ücretsiz alabileceğiniz, herkesin evine, semtine yakın, profesyonel alabileceğiniz kurslara herkes gitsin. Sertifikasını alsın, ev hanımları evlerinde durmasınlar, bir şeyler üretsinler, insanlar tanısınlar” diye konuştu. “Ayağımıza hizmeti getirdi desek yeridir” Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a vatandaşlara böyle bir hizmet vermesinden dolayı teşekkürlerini dile getiren Sığırcı; “Belediye Başkanımız Memduh Büyükkılıç’a teşekkür ediyorum. O bu imkânları sağlamasa biz bu kursları göremezdik. Ayağımıza hizmeti getirdi desek yeridir” dedi.
Manisa Yunusemre Belediyespor’un yeni Başkanı Bülent Kanik oldu Yunusemre Belediyespor’un olağanüstü genel kurul toplantısında başkanlığa Bülent Kanik seçildi. Yunusemre Belediyespor’un olağanüstü genel kurul toplantısı gerçekleştirildi. Millet Çarşısı’nda tek liste ile yapılan kongrede kulübün yeni başkanı Bülent Kanik oldu. Kongreye katılan Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, eski yönetime hizmetleri için teşekkür ederken, yeni yönetime de görevlerinde başarılar diledi. Başkan Balaban yaptığı konuşmada, "Bizim spora bakış açımız amatör sporu en iyi şekilde desteklemektir. Yunusemre’mizde amatör sporu teşvik ederek tüm amatör spor kulüplerimize eşit mesafede olup hepsine imkanlar ölçüsünde destek olacağız. Kulüplerimize tesislerimizi sonuna kadar açacağız. Kulübümüze hizmet eden geçmiş yönetime teşekkür ediyor, göreve seçilen yeni yönetime başarılar diliyorum. Kongremiz hayırlı uğurlu olsun" dedi. Hedef daha fazla genci sporla buluşturmak Yeni başkan Bülent Kanik ise konuşmasında sporun içinden geldiğini hatırlatarak, Lalelispor’da uzun yıllar başkanlık yaptıktan sonra Manisa Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu yönetiminde yer aldığını, akabinde de Türkiye Futbol Federasyonu İl Temsilcisi olduğunu kaydetti. Yunusemre Belediyespor’da aldıkları bayrağı daha yukarı taşımaya çalışacaklarını ifade eden Kanik, "Bizlere güvenerek yönetime layık gören Yunusemre Belediye Başkanımız Semih Balaban’a teşekkür ediyoruz. Görev süremiz boyunca en önemli hedefimiz daha fazla çocuk ve gencimizi sporla buluşturmak olacak. Türk sporuna branş ayrımı yapmadan hizmet ederek mevcut milli sporcu sayımızı artırırken, ulusal ve uluslararası müsabakalarda büyük başarılar elde etmeyi hayal ediyoruz" şeklinde konuştu. Bülent Kanik başkanlığındaki yönetim kurulu asil üyeleri şöyle: "Murat Akgül, Oktay Doğan, Engin Uzun, Uğur Cömert, İsmail Aydın, Zuhal Güneş, Mehmet Sargın, Halil Çakıcı, Barış Mersinli, Yücel Taşçı, Metin Keleş."