GÜNDEM - 21 Haziran 2016 Salı 14:44

Emekli profesörden deprem uyarısı

A
A
A
Emekli profesörden deprem uyarısı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, İstanbul Kandilli Rasathanesi'nin Marmara Bölgesi Adalar fayında 7 şiddetinde deprem beklenildiği yönündeki açıklamalarının ardından birtakım endişelerinin olduğunu söyledi.

Perinçek, "Benim endişem Marmara'dan ziyade Çanakkale ve civarında kuzeyde Şarköy ya da hemen güneyinde Ezine, Çan, Yenice ve Bandırma dolaylarından endişeleniyorum" dedi. Marmara ve Ege bölgelerinde sürekli deprem olması nedeniyle enerjinin birikmediğini belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Marmara ve Ege bölgesinin iç kısımlarındaki faylarda kırılma olmadığını, dolayısıyla enerji boşalması yaşanmadığı gerekçesiyle endişelerinin olduğunu söyledi.

"BİRTAKIM ENDİŞELERİM VAR"
Perinçek, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Benim endişem Çan, Bandırma ve Ezine arasında. Marmara ve Ege'de çok fazla depremler oldu. Dolayısıyla bu bölgede kalan faylarda enerji birikmesi oldu, birden bire patlayabilir diye düşünüyorum. Şuan için bu şahsi görüş tabi ki benim endişem Marmara'dan ziyade Çanakkale ve civarında Kuzey'de Şarköy, ya da hemen Güneyi'nde Ezine, Çan, Yenice ve Bandırma dolaylarında birtakım endişelerim var. Depremlerin şiddetiyle ilgili bilgi vermek mümkün değil ama şöyle söylemek gerekirse Gökçeada depreminden iki hafta önce benzer bir yorum yapmıştım. Niye yaptım bunu? Bir takım bilgilere dayanıyordu. Marmara Denizi'nde son 30 gün içerisinde 3 şiddetinden büyük 3 tane deprem oldu. Gökçeada-Saros civarında da 3 şiddetinden büyük 3 tane deprem oldu. Dolayısıyla ben o zaman endişelendim. Şimdi benzer durumu tekrar yaşıyorum ama depremin şiddet ve zamanını vermek mümkün değil. Yani henüz o imkanlarımız yok. Şu an sadece yorum yapabiliyorum bu şekilde."

UTKU YAŞAR CÜCE

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Büyükşehir’den Pınarbaşı’ya mahalle mahalle tarımsal hizmet Kayseri Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Pınarbaşı ilçesinde 2024 yılının ilk 5 ayında mahalle mahalle saç sıvat, beton sıvat, arazi sulama ve hayvan içme suyu taleplerini yerine getirip, hizmetlerine aralıksız devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, merkez mahallelerde olduğu kadar kırsal mahallelerde de yaşam konforunun artması ve merkez ile kırsal arasındaki farkın giderilmesine yönelik çalışmalarına devam ediyor. İlçelerde vatandaşlara hizmet etmeye özen göstererek kırsalı adeta ihya eden Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından çevre temizliğinden fidan dikimine, çocuk oyun grubu kurulumu, toprak dolgu ve tesfiye işlemleri ile spor aletleri ve kameriye taşımasına kadar pek çok konuda Pınarbaşı’da 2024 yılının ilk 5 ayında hizmetler gerçekleştirildi. Bu kapsamda ilçelerde çalışmalara devam eden Büyükşehir Belediyesi, Pınarbaşı mahallelerinde hizmetleri sürdürüyor. Şabanlı, Pazarsu, Beserek, Uzunpınar, Saçlı, Taşoluk mahallelerinde Büyükşehir Belediyesi tarafından saç sıvat talepleri karşılandı ve diğer talepler de karşılanmaya devam ediyor. Pınarbaşı’da Artmak, Elmalı mahallerinde beton sıvat talepleri çalışmalar devam ediyor, talepler de sırayla karşılanıyor. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi tarafından Elmalı, Sacayağı, Kızıldere, Bahçecik, Büyükkömarmut, Gölcük, Taşlıoğlu, Taşlıgeçit, Kurttepe mahallelerindeki talepler yerinde tespit edildi ve çalışma listesine eklendi. Diğer muhtar taleplerinin de yerinde tespit çalışmaları devam ediyor.
İzmir Büyükşehir’in 3 tesisi ISO 50001 belgesi aldı İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet verdiği tesislerde enerji yönetim sistemine geçti. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Buz Sporları Salonu ve Buca Sosyal Yaşam Kampüsü “ISO 50001” belgesi aldı. 3 tesisten yıllık 48 bin kilovat saat enerji tasarrufu sağlandığına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, yenilenebilir enerji yatırımlarını en üst seviyeye çıkaracaklarını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek çevre uygulamaları devam ediyor. Binalarında enerji yönetim sistemine geçen Büyükşehir, enerji verimliliği çalışmaları nedeniyle TS EN ISO 50001: 2018 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi almaya hak kazandı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Bornova Buz Sporları Yerleşkesi ve Buca Sosyal Yaşam Kampüsü Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yürütülen belgelendirme tetkik sürecini başarıyla tamamladı. Sertifika, Egemenlik Evi’nde düzenlenen törenle, TSE Ege Bölge Koordinatörü Hakan Ozan tarafından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a verildi. TSE İzmir Belgelendirme Müdürü Ahmet Namlı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu ile İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı yetkililerinin de katıldığı törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, bu üç yerleşkeden yıllık 48 bin kilovat saat enerji tasarrufu sağladıklarını söyledi. Önceliğimiz enerji verimliliği Başkan Tugay, yenilenebilir enerji yatırımlarına yeni dönemde öncelik vereceklerini vurgulayarak, “Enerji verimliliğinin belediyenin tüm birimlerinde sağlanması son derece önemli. Diğer binalarımız için de enerji yönetim sistemi belgesi alacağız. Yenilenebilir enerji ve atık yönetimi ile ilgili de birçok projemiz var. Bu alanda İzmir’i daha üst seviyelere taşıyacak çalışmalarımız olacak” dedi. İş birliğimiz mutluluk verici TSE Ege Bölge Koordinatörü Hakan Ozan ise İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yürüttükleri bu çalışmanın önemine değindi. Bu yatırımların devam edecek olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Ozan, Başkan Tugay’a dünyada bugünkü anlamda ilk standardı hazırlayıp yürürlüğe koyan (Kanunname-i İhtisab-ı Bursa) Sultan 2. Bayezid Han’ın rölyefini ve TSE bayrağını takdim etti. Hedef sürdürülebilir çevre ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ile enerji tüketimlerinin düzenli izlenmesi ile takip edilmesi, kayıt altına alınması, tüketimi azaltmak için tasarruf yöntemlerinin araştırılması sağlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, enerji yönetimi konusunda 16 organize sanayi bölgesine sahip kentte birçok firmaya ve enerji tüketimi yüksek binalara bu çalışma ile örnek teşkil etmeyi hedefliyor.