DÜNYA - 25 Mayıs 2018 Cuma 18:48

Fransa’da lise öğrencilerinin yarısı üniversitesiz kaldı

A
A
A
Fransa’da lise öğrencilerinin yarısı üniversitesiz kaldı

Fransa’da yeni reform ile değişen üniversiteye geçiş sistemi öğrencilerin yarısının açıkta kalmasına sebep oldu.

Fransa’da yeni reform ile değişen “Parcoursup” adındaki üniversiteye geçiş sistemi öğrencilerin yarısının açıkta kalmasına sebep oldu. Üniversite tercihi yapan öğrencilerden 436 bini çeşitli üniversitelerden kabul alırken 350 bin öğrenci yedek listelerine alındı. 29 bin öğrenci ise tüm tercihlerinden ret cevabı alarak kesin olarak öğrenim dışı kaldı. 

Liselilerin 10 tercihi arasında en az 1 kabul alan “şanslı” yarısının bir haftalık onay verme süresi bulunuyor. Bir hafta içerisinde kabul aldığı yerler arasından tercih yapması gereken öğrencilerden kalan boş kontenjanlar ise yedek listesinde sırada bekleyenlerin tercihine sunulacak. 

Yedek listelerine bile giremeyen 29 bin öğrencinin ise yönlendirildikleri yetkililere mektup yazarak durum izahı ve gelecek projelerini açıklamaları istendi. Milli Eğitim Bakanlığının açıklamasına göre sınavları kazanan ama tercihlerinde reddedilen öğrencilere gelecek projelerine göre “tercihlerine yakın” başka eğitim ve formasyonlar sunulmaya çalışılacağı bildirildi. 

Sosyal medyada üzerinden “Parcoursup” sistemini eleştiren öğrenciler tercihlerinin yayınlandığı sayfanın resmini çekip on binleri bulan yedek listesindeki sıra numaralarını paylaştı. Bununla birlikte bazı öğrenciler sınıf birincisi olmalarına rağmen kabul edilmedikleri tercihlerine kendilerinden çok daha düşük notlara sahip sınıf arkadaşlarının kabul edilmesini sosyal medya üzerinde eleştirdi.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.