GENEL - 31 Mart 2009 Salı 11:28

İlk Türk ses markası tescillendi

A
A
A
İlk Türk ses markası tescillendi

Destek Patent, kendisi için özel olarak bestelenen melodiyi Türk Patent Enstitüsü'ne başvurarak tescille koruma altına aldığını bildirdi.

Destek Patent'ten yapılan açıklamaya göre, yapılan beste Türkiye'nin ilk "Türk Ses Markası" olarak kayıtlara geçti.

İlk "Türk Ses" markasının sahibi Destek Patent A.Ş. Genel Müdürü Kemal Yamankaradeniz "Ses markası tıpkı ticaret ve hizmet markası gibi tescil edilebilir. Fikri haklar, ihtiyaçlar geliştikçe bunun ile paralel gelişim gösteren bir konu. Yeni ihtiyaçlar yeni düzenlemeleri beraberinde getiriyor. Ses markasının tescili de bu gelişimin bir sonucu.

Biz de değişen ve gelişen tanıtım ihtiyaçlarımız doğrultusunda bu kararı aldık" dedi.
Destek Patent olarak faaliyet gösterdikleri 26 yıldır kendi sektörlerinde her zaman ilkleri yaptıklarını belirten Yamankaradeniz, "Pazarlama faaliyetleri doğrultusunda kendilerine özel bir melodi geliştirmek istediklerini, JingleTürk firması ile yaptıkları çalışmalar sonucunda ortaya çıkan besteyi de Türkiye'nin ilk "Türk Ses Markası" olarak tescille koruma altına aldıklarını" söyledi.

Markaların reklamlarda, kampanyalarda kullandığı melodilerin kullanım sıklığının arttıkça tüketici nezdinde de bilinirliğinin de arttığını belirten Yamanakaradeniz, ürün-marka ilişkisinin hatırlanması açısından da müziğin her geçen gün daha da önem kazandığının altını çizdi. Ses markasına konu olan melodiyi telefon santrallerinde bekleme müziği, reklamlarda jingle, düzenledikleri toplantılarda fon müziği olarak kullandıklarını belirten Yamankaradeniz "Hatta bazı arkadaşlarımızın cep telefonları da arandıklarında bu melodi ile çalıyor" dedi.

İlk Türk ses markasının bestecisi olan JingleTürk'ün Genel Müdürü Bülent Cenkçi de böyle bir projenin içinde olmaktan mutlu olduklarını söyledi. Yaptıkları besteyi "geçmişten günümüze, gelenekselden teknolojiye" konsepti üzerine oturttuklarını ifade eden Cenkçi, "Bestemiz yeryüzünün her ülkesinde, en ilkelinden en komplikesine kadar tüm müzik aletlerinin çalabileceği bir melodi. Kısa zamanda Destek Patent'le bütünleşeceğine inanıyorum" dedi.

Verilen bilgiye göre ses markası; duyulduğu zaman, belirli bir işletmenin mal veya hizmetini çağrıştıran sesli işaretlere deniyor.

Tıpkı bilinen klasik anlamda yazılı veya görsel olarak ifade edilen markalar gibi sesler de birer marka olarak tescille korunabiliyor. Herhangi bir sesin, marka olarak tescil edilebilmesi için ayırt edici olması gerekiyor. Bir motosiklet sesi ya da cep telefonu melodisi de ses markası olarak tescillenebiliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Arapça bilgi ve etkinlik yarışmasında 3 birincilik Kahta’dan Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Anadolu İmam Hatip Liseleri arasında gerçekleştirilen Arapça Bilgi ve Etkinlik Yarışmasının 11’incisi Adıyaman’da düzenlendi. Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği koordinasyonunda düzenlenen yarışmada öğrenciler, Arapça şiir ve şarkı performanslarını sergilediler. Dil öğrenimin kazanımına katkı sunmayı amaçlayan yarışmada, Kahta ilçesinden katılan öğrenciler il bazında dereceye girdi. Arapça şarkı yarışmasında, Turgut Özal İmam Hatip Ortaokulundan Ayşe Karakaya birinci, Kahta Bölükyayla İmam Hatip Ortaokulundan Ahmet Çetinkaya ikinci, Kahta Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Ortaokulundan Burhan Deniz ise üçüncü oldu. Liseler arası şiir okuma yarışmasında, Adıyaman Şehit Necati Sayın Anadolu İmam Hatip Lisesinden Oğuz Emir Ünsal birinci olurken Kahta Anadolu İmam Hatip Lisesinden Hekim Yardım ikinci, Kahta TP Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinden Derya Ertaş ise üçüncü oldu. Adıyaman’da düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencileri tebrik eden Kahta İlçe Milli Eğitim Müdürü Lütfü Başli, “Arapça, İslam coğrafyasının dili olmasıyla birlikte Kur’an-ı Kerim’i anlamak ve İslami ilimleri öğrenmek için büyük bir öneme sahiptir. Bu yarışmalar, öğrencilerimizin Arapça diline olan ilgisini artırarak, dil öğrenimine katkıda bulunmakta ve onların Arapçayı daha etkin bir şekilde kullanmalarını sağlamaktadır. Yarışamaya katılan tüm öğrencileri yürekten tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Bu yarışmaların düzenlenmesinde emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Şehit Fazıl Gürs İmam Hatip Ortaokulu Konferans Salonunda yapılan törende bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun ise Arapçanın Kur’an-ı Kerim’in dili olduğunu ve İslami ilimleri anlamak için önemini vurguladı.