DÜNYA - 25 Ocak 2024 Perşembe 20:17 | Son Güncelleme : 25 Ocak 2024 Perşembe 20:18

Irak ve ABD arasında Yüksek Askeri Komite kuruldu

A
A
A
Irak ve ABD arasında Yüksek Askeri Komite kuruldu

Irak ve ABD arasında, ABD liderliğindeki terör örgütü DEAŞ karşıtı koalisyon güçlerinin Irak’tan çekilmesine ilişkin takvimin hazırlanması amacıyla Yüksek Askeri Komite kuruldu.

ABD, Irak’tan geri çekilmeye hazırlanıyor. Irak ve ABD arasında ABD liderliğindeki terör örgütü DEAŞ karşıtı koalisyon güçlerinin Irak’tan çekilmesine ilişkin takvimin hazırlanması amacıyla Yüksek Askeri Komite kuruldu.
Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Irak ve ABD arasında Ağustos 2023'te başlayan müzakereler sonucunda Yüksek Askeri Komite'nin kurulmasına karar verildiği aktarılarak, söz konusu komitenin Irak’taki terör örgütü DEAŞ karşıtı koalisyon güçlerinin görevini sonlandırmak için kurulduğu ifade edildi.

Yüksek Askeri Komite’nin görevinin uluslararası koalisyon güçlerinin Irak'ta bulunma süresini sonlandırmak için bir takvim belirlemek olduğu belirtilen açıklamada, komitenin ayrıca Irak ile koalisyon güçleri ülkeleri arasında siyasi, ekonomik, kültürel ve askeri ilişkiler kurmak için çalışacağı ifade edildi.
Irak’ın koalisyon güçlerinin güvenliğini sağlamaya devam edeceği vurgulanan açıklamada, “Bu müzakere sürecinde Irak, ülkenin her yerindeki uluslararası koalisyon güçlerinin güvenliğinin, istikrarın ve gerilimin önlenmesi konusundaki kararlılığını yineliyor” denildi.

“Yüksek Askeri Komite, sürecinin başlatılması ABD'nin bölgesel istikrar ve Irak'ın egemenliğine olan derin bağlılığını yansıtmaktadır”

ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin ise yaptığı yazılı açıklamada, Yüksek Askeri Komite’nin 7-8 Ağustos 2023 tarihlerinde ABD’nin başkenti Washington DC’de düzenlenen ABD-Irak Ortak Güvenlik İşbirliği Diyaloğu (JSCD) sırasında iki tarafında taahhüt ettiği bir süreç olduğunu belirterek, Yüksek Askeri Komite toplantılarının önümüzdeki günlerde başlayacağını ifade etti. Austin, “Yüksek Askeri Komite, sürecinin başlatılması ABD'nin bölgesel istikrar ve Irak'ın egemenliğine olan derin bağlılığını yansıtmaktadır” dedi.

Yüksek Askeri Komite’nin ABD ve Irak arasında kalıcı bir ikili güvenlik ortaklığına geçişi sağlayacağını aktaran Austin, “ABD askeri personeli, Irak hükümetinin daveti üzerine, Irak güvenlik güçlerine DEAŞ’a karşı devam eden mücadelelerinde danışmanlık ve yardım sağlama misyonunun bir parçası olarak Irak'ta bulunmaktadır. ABD, güvenli, istikrarlı ve egemen bir Irak'a olan bağlılığını sürdürmektedir” dedi.

Abdulkadir Hacıoğlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Fuat Erdal’dan, play-off başarısına tebrik mesajı Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, TFF. 3. Lig’de play-off oynamaya hak kazanan Anadolu Üniversitesi Spor Kulübü’nü tebrik etti. TFF 3. Lig 2. Grup’ta mücadele eden Anadolu Üniversitesi Spor Kulübü, bugün tamamlanan son hafta mücadelelerinde, deplasmanda karşılaştığı Hacettepe 1945’i 1-0’lık skorla mağlup etti. Eskişehir ekibi bu skorla beraber topladığı 39 puanla ligi 6. sırada tamamladı. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, yayınladığı bir mesajla futbolcuları, teknik ekibi, taraftarları ve emeği geçenleri kutladı. Fuat Erdal mesajında, "Türk yükseköğretimine birçok ilki kazandıran üniversitemiz, kuruluşundan itibaren eğitim, araştırma ve sanat alanında olduğu gibi spor alanında da ülkemize önemli katkılar sunmuştur. Üniversitemiz modern tesislerinde öğrencilerimize, akademik ve idari personelimize çok çeşitli branşlarda düzenli spor yapma imkanı sunarak bugüne kadar farklı branşlarda 16.000’in üzerinde sporcu yetiştirmiş ve ne mutlu ki ülkemize 800’ün üzerinde de millî sporcu kazandırma başarısı göstermiştir. Buradan şunu ifade etmek isterim ki Anadolu Üniversitesi, sağlıklı bir yaşam için sporu yaşam biçimi haline getirmeyi başarabilmiş, aktif bir spor kültürü oluşturabilmiş üniversiteler arasında en ön sıralarda yer almaktadır. Geçtiğimiz yıl 3. Lig’e çıkan futbol takımımızın bir ilk sezonda play-offlara kalma başarısı göstermesi bizleri çok mutlu etti. Tüm taraftarlarımızı, sporcularımızı, teknik ekibimizi, kulüp yönetimimizi ve emeği geçen herkesi kutluyorum. Karşıyaka maçında takıma başarılar diliyorum" dedi.