DÜNYA - 05 Nisan 2023 Çarşamba 11:20

İsrail polisi Mescid-i Aksa'da ibadet eden Müslümanlara saldırdı

A
A
A
İsrail polisi Mescid-i Aksa'da ibadet eden Müslümanlara saldırdı

İsrail polisi, Mescid-i Aksa'ya gece saatlerinde baskın düzenleyerek Kıble Mescidi'ne sığınanlara karşı ses bombası ve kauçuk kaplı mermi kullandı, içeridekileri copla darp ederek ters kelepçeyle gözaltına aldı.

İslam aleminin kutsal ayı Ramazan'da işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa’da teravih namazından sonra tansiyon yükseldi. Fanatik Yahudilerin Pesah Bayramı nedeniyle baskın düzenleme ve kurban kesme çağrılarının ardından teravih namazı sonrası Filistinliler, Mescid-i Aksa’nın içindeki Kıble Mescidi'ne sığındı. Filistinliler İsrail polisinin içeri girmesini engellemek için Kıble Mescidi’nin kapılarını kapattı. Mescidin etrafını ablukaya alan İsrail polisi ise Filistinlileri dışarı çıkarmak için camları kırıp içeriye göz yaşartıcı gaz bombası attı. İsrail polisi içeri girerken, Filistinli grup ise havai fişek atarak direnmeye çalıştı. Ortalığı savaş alanına çeviren İsrail polisi, Filistinli gruba ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve kauçuk kaplı mermilerle müdahalede bulunurken, bazılarını ise copla darp etti. Filistin Kızılay’ı, çatışmaların ardından yaralananlar olduğunu aktardı. Baskın sonrası Doğu Kudüs’ün farklı noktalarından Mescid-i Aksa’ya akın eden Filistinliler ile İsrail polisi arasında da tansiyon yükseldi. İsrail polisi içeri girmek isteyen Filistinlilere izin vermedi.

İsrail polisi Mescid-i Aksa'da ibadet eden Müslümanlara saldırdı

İkinci baskın

İsrail polisi ayrıca, Mescid-i Aksa'ya sabah namazından sonra ikinci kez baskın gerçekleştirdi. Namazın ardından İsrail karşıtı slogan atan Filistinli gruba müdahale eden İsrail polisi, bir kez daha kauçuk kaplı mermi ve ses bombası kullandı. Çıkan olaylarda gözaltına alınanlar olduğu öğrenildi.

Filistin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Nabil Abu Rudeineh, İsrail polisinin baskınlarına tepki göstererek, "Kutsal mekanlarda büyük bir patlamaya yol açacak kırmızı çizgileri aşmamaları için işgali uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.

İsrail polisi Mescid-i Aksa'da ibadet eden Müslümanlara saldırdı

İsrail polisinin baskınlarına Türkiye ve diğer ülkelerden tepkiler

Mescid-i Aksa'da yaşanan olaylara Türkiye'den tepki gecikmedi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İsrail güvenlik güçlerinin, dün geceden itibaren Harem-i Şerif'in kudsiyetini ve tarihi statükoyu ihlal ederek Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesini, Kıble Mescidi’ne sığınanlara müdahale etmesini ve çok sayıda Filistinli sivili gözaltına almasını lanetliyoruz. Mübarek Ramazan ayında Mescid-i Aksa'da ibadet edenlere yönelik bu saldırılar hiçbir şekilde kabul edilemez. Başta Gazze olmak üzere şimdiden bölgeye sirayet eden tırmanmadan büyük endişe duyuyoruz. İsrail hükümetinin bölgede gerilimin daha da tırmanmasına yol açabilecek her türlü tahriki, eylemleri ve saldırıları derhal durdurması gerekmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Suudi Arabistan yönetimi de Mescid-i Aksa'daki gelişmelerin endişeyle takip edildiğini duyurdu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail polisinin müdahalesinin kınandığı belirtildi. Barış çabalarını baltalayan ve kutsal mekanlara saygı gösterilmesini gerektiren uluslararası ilke ve normlara aykırı olan söz konusu uygulamaların kabul edilemez olduğu ifade edildi. İsrail işgalinin sona erdirilmesi, Filistin sorununda adil ve kapsamlı bir çözüme ulaşmaya yönelik tüm çabaların desteklenmesi çağrısı yinelendi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise bu tür nefret dolu sahnelerin, İsrail'in kutsal yerlerin statüsünü ihlal etmesinin tüm Filistin halkı ve İslam ümmeti arasında öfke duygularını körüklediği belirtildi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya baskını şiddetle kınandı ve İsrail’in içeride ibadet edenlere karşı uluslararası kuralları ihlal ettiği vurgulandı. Bu tür eylemlerin durdurulması çağrısı yapılan açıklamada, yaşanan olaylardan İsrail sorumlu tutuldu.

İsrail polisi Mescid-i Aksa'da ibadet eden Müslümanlara saldırdı

İsrail’den Gazze Şeridi'ne hava saldırısı

İsrail polisinin baskınlarının ardından İsrail savaş uçakları ise Gazze Şeridi'nde iki noktayı hedef aldı. Saldırılarda can kaybı veya yaralanan olup olmadığına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Dışişleri Bakanlığından İsrail’in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları ve provokasyonlarına sert tepki

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İsrail güvenlik güçlerinin dün geceden itibaren Harem-i Şerif'in kudsiyetini ve tarihi statükoyu ihlal ederek Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesini, Kıble Mescidi’ne sığınanlara müdahale etmesini ve çok sayıda Filistinli sivili gözaltına almasını lanetliyoruz. Mübarek Ramazan ayında Mescid-i Aksa'da ibadet edenlere yönelik bu saldırılar hiçbir şekilde kabul edilemez. Başta Gazze olmak üzere şimdiden bölgeye sirayet eden tırmanmadan büyük endişe duyuyoruz. İsrail hükümetinin bölgede gerilimin daha da tırmanmasına yol açabilecek her türlü tahriki, eylemleri ve saldırıları derhal durdurması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.
 

Muhammed Rabah- Evren Doğru

 


 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Bartın’da kafa kafaya çarpışan araçlar savruldu: 5 yaralı Bartın’da karşı istikametlerde seyir halinde bulunan 2 araç, hız uyarı tabelası önünde çarpıştı. Kazada 2 kişi, su kanalına devrilen araçta sıkışırken, biri çalılık alana, araçların parçaları ise yola savruldu. Kazada 1’i ağır 5 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre Gürgenpınarı’ndan Bartın istikametine seyreden ve sürücüsünün ismi belirlenemeyen 74 ABF 264 plakalı araç ile karşı yönden gelen yabancı ülke plaka kodu bulunan ve sürücüsünün ismi öğrenilemeyen araç ile çarpıştı. Boğaziçi Caddesi üzerindeki hız limitlerini gösteren tabela önünde meydana gelen feci kazanın sebebinin ise aşırı hız olduğu belirtildi. Kazada çarpışmanın etkisiyle araçlardan biri yol kenarındaki su kanalına devrildi. Araç içerisinde bulunan 3 kişiden biri çalılık alana savrulurken, 2’si ise araçta sıkıştı. Diğer araç ise su kanalına ramak kala durmayı başarırken içerisindeki 2 kişi de yaralandı. Hava yastıkları açılan araçta bulunanların hafif şekilde yaralandığı öğrenilirken, araç içerisindeki kan izleri ise dikkat çekti. Her iki araçtan kopan parçalar yola ve yol kenarına savruldu. Kazanın ardından olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Araçta sıkışan 2 yaralı, itfaiye, polis ve sağlık ekiplerinin yürüttüğü başarılı çalışma ile kurtarılarak, ambulansa bindirildi. Yabancı plakalı araçta bulunan ve yaralanan 2 kişinin ise gurbetçi olduğu kaydedildi. Olay yerine gelen polis ekipleri yolda başka bir kazanın yaşanmaması için güvenlik tedbiri aldı. Yapılan ilk müdahalenin ardından yaralılar, Bartın’daki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazada yaralanan 5 kişiden birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kazanın ardından trafiğin kontrollü bir şekilde sağlandığı yol, yürütülen temizlik çalışması ve aracın su kanalından kurtarılması çalışmasının ardından yeniden trafiğe açıldı.
Adana Baraj göletlinde kaybolan adamın cansız bedenine 17 gün sonra ulaşıldı Adana’nın Kozan ilçesinde Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de yüzerek karşıya geçmeye çalışırken kaybolan 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken’in (35), jandarma su altı robotu ile 17 gündür süren arama çalışmasında cansız bedenine gece saatlerinde ulaşıldı. Ankara’dan Kozan’a Ramazan Bayramı tatilini geçirmek için gelen 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de balık tuttuktan sonra baraj göletlinde yüzerek karşıya geçmek isterken bir anda gözden kayboldu. 3 çocuk babası Oktay Sarıtiken’in 17 gündür süren arama kurtarma çalışmasında su altı robotları cansız bedenine ulaştı. Sarıtiken’in cansız bedenine 35 metre derinlikte ulaşıldı Ankara’dan ilçeye gelen Jandarma ekipleri, su altı robotu ile gece saatlerinde yaptığı aramada Sarıtiken’in 35 metre derinlikte ve baraj göletine girdiği yerden 100 metre açıkta cansız bedenine ulaşıldı. 17 gündür Sarıtiken ailesi ve mahallelinin acı bekleyişi sürerken Muhtar Mızrak Acar 17 gündür bir haber almayı beklediklerini ifade ederek "Arama çalışması günlerdir aralıksız sürdü. Çok şükür cenazemize ulaştık. Jandarma ekiplerine ve AKOM ekiplerine teşekkür ederiz Allah razı olsun” dedi. Sarıtiken’in cenazesi Adana adli tip kurumuna gönderildi.