DÜNYA - 28 Ocak 2024 Pazar 19:27 | Son Güncelleme : 28 Ocak 2024 Pazar 19:30

Kosova’da 1 Şubat’tan itibaren Sırp para birimi dinarın kullanımı yasaklanıyor

A
A
A
Kosova’da 1 Şubat’tan itibaren Sırp para birimi dinarın kullanımı yasaklanıyor

Kosova’da Sırpların çoğunlukta yaşadığı belediyelerde 1 Şubat tarihi itibariyle dinar kullanımı yasaklanıyor.

Kosova’da Sırpların çoğunlukta yaşadığı belediyelerde dinar yerine euro kullanılacak. Kosova Merkez Bankası (BQK) alınan karar doğrultusunda, Sırp çoğunluğun yaşadığı belediyelerde 1 Şubat tarihinden itibaren dinar kullanımının yasaklanacağını ve sadece euronun kullanılacağını açıkladı. BQK, 1 Şubat tarihinde yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre, nakit ödeme işlemlerinde ve Kosova Cumhuriyeti'ndeki ödeme sisteminde kullanılmasına izin verilen tek para biriminin euro olarak belirlendiğini duyurdu.

Kosova’da karar öncesi Sırpların çoğunlukta olduğu yerleşim yerlerinde ödeme için Sırp dinarı kullanılıyordu ve ülkede Sırbistan’a ait kurumlarda çalışanların maaşları, emekli maaşları, sosyal yardımlar ve çocuk yardımlar dinarla ödeniyordu.

“Kosova’da resmi olarak kullanılan bir para birimi var o da eurodur”

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka yaptığı açıklamada, Kosova’da resmi olarak kullanılan para biriminin euro olduğunu söyledi. Damka, “Biliyorsunuz Kosova’da resmi olarak kullanılan bir para birimi var o da eurodur. Bu Kosova bağımsızlığı öncesi ve bağımsızlık sonrası da Merkez Bankamızın yasalarının öngördüğü para birimidir. Fakat bugüne kadar Sırpların yaşadığı belediyelerde kendi aralarında ödeme para birimi olarak dinar kullandıkları tespit edildi, zaten bu biliniyordu. Artık bunun uygulanmayacağı konusunda gerekli adımları atacağımızı beyan ettik. Her hangi bir yasal düzenleme yapmamıza gerek yok çünkü bizim sadece bununla ilgili yasal düzenlememiz zaten mevcut. Sadece bunu artık uygulamada gerekli önlemlerimizi alacağımızı beyan ettik” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Büyükşehir’den ‘Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet Hazırlığı’ semineri Kayseri Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı tarafından Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet Hazırlığı konulu seminer düzenlendi. Kamu kurum kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşları ile iş birliği içerisinde çeşitli konularda eğitimler düzenleyen Kayseri Büyükşehir Belediyesi, afetlere karşı gerekli hazırlıklar ve tedbirler kapsamında da eğitim ve seminerlerini sürdürüyor. Bu kapsamda, kentte yaşayan tüm vatandaşların afetlere karşı bilinç düzeyini arttırmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı, engelli bireyleri de unutmadı. Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı tarafından Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet Hazırlığı konulu seminer düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen seminere Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın, seminer konuşmacısı Prof. Dr. Onur Kurt, Büyükşehir Belediyesi personelleri ve Sivil Toplum Kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri ile vatandaşlar katıldı. Katılımcıların, engelli bireylere afet hazırlığı nedir, nasıl yapılır, aşamaları nelerdir, bir engelli bireyin afete hazırlanması için neler yapması gerekir gibi konularında fayda saylayabilecekleri bilgi, beceri ve donanımı kazanmaları hedeflenen seminerde, Prof. Dr. Onur Kurt katılımcılara önemli bilgiler verdi. Öte yandan, Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı’nca düzenlenen eğitim ile seminere katılan personellerin bir engelli vatandaş ile buluşarak afet hazırlığı yapması planlanıyor.