SAĞLIK - 09 Kasım 2017 Perşembe 02:10

Küçük oyunlar çocukları obeziteden koruyor

A
A
A
Küçük oyunlar çocukları obeziteden koruyor

Medical Park Tarsus Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Özge Akar Özyaman, çocukları obeziteden korumak için bazı küçük önlemlere başvurulabileceğini belirtti.

Özyaman, zamanının büyük bölümünü dışarıda arkadaşlarıyla geçiren okul çağı çocukları, özellikle öğle yemeklerinde genellikle fast food yedikleri ve gün boyu hazır gıdalara yönelmeyi tercih ettikleri için, obezite tehlikesiyle baş başa kaldıklarını söyledi.

Diyetisyen Özyaman, zararsız fast food önerilerini şöyle sıraladı:

“Hazır olarak satılan içerisinde bir sürü katkı maddesi bulunan hazır kekler yerine,onunla birlikte zaman geçirerek sağlıklı atıştırmalıklar (kek, kurabiye, kraker) yapıp,hatta yaptıklarından arkadaşlarına götürmesini teklif edin,bu sayede kantin modelindense sağlıklı besinlerle beslenmesini biraz da olsa kısıtlamış olursunuz. Evde gün içerisinde sık kullandığı odalara küçük meyve tabakları bırakın. Dikkatini çekmek için doğrayıp kürdana batırın yanına da fındık, badem, ceviz gibi sağlıklı atıştırmalıklar bırakın. Sağlıklı meyve toplarıyla birlikte, meyvelerden şekiller ve figürler yapıp dikkatini çekmesini sağlayabilirsiniz. İçerisi yağ ve kanserojen madde dolu olan cipsler yerine, evde patatesleri incecik doğrayın, baharatlayıp çok az tuzlayın ve fırınlayın. Paket jelibonlar yerine kurutulmuş meyveleri (elma/armut/hurma) kullanmayı deneyin. Kalori deposu olan hazır pizzalar yerine, evde tost ekmeklerinin üzerine 1 er dilim kaşar peyniri, sucuk, domates ve biber koyarak fırınlayın. Böylece alacağı kaloriyi yüzde 70-80 oranında azaltmış olursunuz. Hazır hamburger ve hamburger sosları yerine, evde et köfte, domates sosu, marul ve turşu kullanarak daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Asitli içecekler yerine, evde mevsim meyvelerinden kompostolar yapın. En sevdiği bardağına koyup içerisine buz ve pipet koyarak dikkatini çekmesini sağlayın. Su şişelerinin üzerine sevdiği çizgi film karakterlerininkaplamalarını yapıştırın. Her biten şişeyi başka bir karakterin kabıyla değiştirebileceğini söyleyin. Haftada 2-3 kez yapabileceği bir spor dalı seçip onu teşvik edin ve yeteneğinin daha fazla olduğu bir spor dalını yapmasını sağlayın. Siz yanındayken asansör değil merdiven kullanmaya dikkat edin, böyle daha eğlenceli olduğunu söyleyip, inerken veya çıkarken basamakları saymasını söyleyip eğlenceli hale getirin. Yemek porsiyonlarını ayarlayamayacağı için TV, telefon ve tablet karşısında yemek yemesine izin vermeyin.”

Diyetisyen Özge Akar Özyaman, zararsız fast food yemeklerinin tariflerini de vererek, patatesleri kızartmak yerine uzun elma dilimleri halinde kesip 6 dakika haşlayın, taze biberiye ve zeytinyağıyla harmanlayıp 200 derece fırında altın rengi alana dek fırınlayın. Kızarmış patatesten daha lezzetli, daha sağlıklı olacak. Tavuk baget için kızarmış tavuk bagetlerin lezzeti akılları baştan alsa da tavuğu kızartmadan da aynı sonucu almak mümkün. Sağlıklı bagetin sırrı doğru baharat kullanımında, doğru ısıda pişirmede” dedi.

Özyaman, ekmeksiz burgerda yapılabileceğini ifade ederek, burger köftenizi alırken kasabınıza yağsız olarak iki tur çektirerek alın, sevdiğiniz baharatlarla tatlandırın ve köftenizi evde kendiniz yapın, sotelenmiş kırmızı soğanla karamelize kıvamında soğanlar yapın, üzerinde eritmek için yağlı cheddar peynir ya da burger peyniri yerine yağsız taze kaşar eriterek ekmeksiz servis edin” diye konuştu.

Diyetisyen Özyaman, sebzeli burgerın da zararsız fast food olarak tercih edilebileceğini kaydederek tarifini şu şekilde verdi;

“Soğan, havuç, patates ve kabağı rendeleyin. Maydanozu ince kıyın. Sarmısağı ezin. Tüm malzemeyi, kepekli ekmek kırıntısı, yumurta ve haşlanmış mercimekle karıştırın. Kabak rendesinin suyunu sıkarak koyun. Soya sosu, kimyon, köri, tuz ve karabiberle baharatlandırın. Hamburger ekmeğinizden biraz büyük olacak şekilde yassı köfte şekli verin. Tavayı ısıtın, çok az yağ koyun ve arkalı önlü pişirin. Üzerinde bir dilim taze kaşar eriterek servis edin.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara İstanbul ilk 3 ayda 3 milyon 766 bin 718 yabancı ziyaretçi ağırladı İstanbul, yılın ilk 3 ayında 3 milyon 766 bin 718 yabancı ziyaretçi ağırladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre mart ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 8,49 artışla 1 milyon 309 bin 200 yabancı ziyaretçi ağırlayan İstanbul, Türkiye turizminin de lokomotifi oldu. İstanbul’a mart ayında giriş yapan en çok ziyaretçiyi 163 bin 548 kişi ile Rusya Federasyonu oluştururken, 121 bin 194 kişi ile İran ikinci, 115 bin 563 kişi ile Almanya üçüncü, 57 bin 97 kişi ile İngiltere (Birleşik Krallık) dördüncü oldu. İngiltere’yi sırasıyla 55 bin 940 kişi ile Amerika Birleşik Devletleri, 40 bin 828 kişi ile Fransa ve 35 bin 446 kişi ile İtalya izledi. Mart ayında Arap ülkelerinden İstanbul’a gelen ziyaretçi sıralamasında ise Cezayir birinci, Irak ikinci, Fas üçüncü, Suudi Arabistan dördüncü sırada yer aldı. Suudi Arabistan’ı Lübnan, Libya, Mısır, Ürdün ve Tunus takip etti. Ayrıca 2024’ün ilk 3 ayında İstanbul, 3 milyon 766 bin 718 yabancı ziyaretçi ağırladı. “En çok yolcu İstanbul Havalimanı aracılığıyla geldi” İstanbul’a mart ayında gelen yabancı ziyaretçiler en çok İstanbul Havalimanı aracılığıyla şehre giriş yaptı. İstanbul Havalimanı, mart ayında 918 bin 36 yabancı ziyaretçi tarafından tercih edildi. Mart ayında İstanbul’a havayoluyla gelen toplam yabancı ziyaretçi sayısı içerisinde İstanbul Havalimanı’nın payı yüzde 70,55 oldu. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan da yine mart ayında 382 bin 96 yabancı ziyaretçi giriş yaptı. Sabiha Gökçen Havalimanı en çok yabancı ziyaretçinin giriş yaptığı ikinci sınır kapısı olurken, havayoluyla İstanbul’a giriş yapan yabancıların yüzde 29,37’sini oluşturdu. Mart ayında havayoluyla İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçi sayısı da 2023 yılının aynı ayına göre yüzde 8,83 artarak 1 milyon 301 bin 194 oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın en son yayımladığı konaklama istatistiklerine göre Bakanlık belgeli tesislere geliş sayısı bu yılın şubat ayında toplam 1 milyon 3 bin 842 oldu. Bu tesislerde toplam 2 milyon 205 bin 835 geceleme yapılırken, ortalama kalış süresi 2,20 gün oldu. İstanbul’daki konaklama tesislerinin şubat ayı doluluk oranı ise yüzde 45,67 olarak gerçekleşti.
Bingöl Bingöl Valisi Usta: "Jeotermal kaynaklar açısından son derece zengin bir coğrafyaya sahibiz" Bingöl Jeotermal Kaynaklarının Değerlendirilmesi Toplantısı’nda konuşan Vali Ahmet Hamdi Usta, "Jeotermal kaynaklar açısından son derece zengin bir coğrafyaya sahibiz. İlimizin jeotermal potansiyelinin güçlü projelerle etkin bir şekilde kullanılması, turizm ve ekonomi açısından daha aktif ve katma değer sağlayan birer parametreye dönüştürülmesi gerekiyor" dedi. ‘Bingöl Jeotermal Kaynaklarının Değerlendirilmesi’ bilgilendirme toplantısı, Vali Ahmet Hamdi Usta başkanlığında gerçekleştirildi. Bingöl jeotermal kaynaklarının etraflıca ele alınıp değerlendirildiği toplantıda, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanları ile Prof. Dr. Alper Baba birer sunum yaptı. Bingöl’ün jeotermal kaynakları konusunda bilgi paylaşımında bulunan Prof. Baba, Bingöl’ün jeotermal kuyu bakımında zengin bir konumda olduğunu belirterek, Bingöl bölgesinde seracılık, termal turizm, ısıtma ve soğutma yapılabileceğini ifade etti. "Veriler ve öneriler doğrultusunda çalışacağız" Toplantıda açıklamalarda bulunan Vali Ahmet Hamdi Usta, bölgedeki kaynakların ekonomiye kazandırılması için detaylı bilgiler aldıklarını söyledi. Vali Usta, "Jeotermal kaynaklar açısından son derece zengin bir coğrafyaya sahibiz. İlimizin jeotermal potansiyelinin güçlü projelerle etkin bir şekilde kullanılması, turizm ve ekonomi açısından daha aktif ve katma değer sağlayan birer parametreye dönüştürülmesi gerekiyor. Bu amaçla Balçova-İzmir jeotermalde birlikte çalıştığımız bu konuların uzmanı İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba ve MTA Genel Müdürlüğü Enerji Hammadde Etüt ve Arama Daire Başkanı Ejder Yapıcı, MTA Jeotermal Enerji ve Hidrojeoloji Koordinatörü Lütfi Taşkıran’ı Bingöl’e davet ettim. Değerlendirme toplantısına katkıları için değerli hocamız Prof. Dr. Alper Baba’ya ve uzman arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Vali yardımcılarımız, Belediye Başkanımız, Rektör Yardımcımız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız ile paydaş kamu kurum ve kuruluş yetkililerinin de katıldığı toplantıda Bingöl’deki jeotermal kaynakların potansiyeli, değerlendirilmesi gereken alanlar ile bu kaynakların ekonomiye kazandırılması konusunda Hocamız ve MTA yetkililerinden detaylı bilgiler aldık. Kendilerine teşekkür ediyorum. Veriler ve öneriler doğrultusunda çalışacağız. Bugün temiz enerji kaynaklarının dünya literatüründeki yeri herkesçe malum. Herkesin hassasiyet gösterdiği şey temiz enerji kaynaklarıdır. Bizler de Bingöl olarak, bölgede kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmayı planlıyoruz. Bu konuda kamu, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları el birliği ile bu yönde durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Valilikte gerçekleşen toplantıya; Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftçi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanlarının yanı sıra paydaş kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.