POLİTİKA - 07 Temmuz 2015 Salı 23:50

Kurtulmuş'tan BM’ye çağrı

A
A
A
Kurtulmuş'tan BM’ye çağrı

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Çin’de yaşanan olaylara değinerek, “Uygur, Sincan bölgesindeki bu insan hakları ihlalleri noktasına Birleşmiş Milletleri, Dünyada bütün insan hakları kuruluşlarını vazifelerini icra etmeye çağırıyorum” dedi.

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Türkistan Platformu tarafından düzenlenen iftar programına katıldı. Emirgan Korusu'nda düzenlenen iftara Kurtulmuş'un yanı sıra, Doğu Türkistan Dernekleri yöneticileri milletvekilleri ve davetliler katıldı. İftar sonrası bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, son günlerde Çin’de yaşanan olaylara dikkat çekerek İnsanların dini özgürlüklerinin kısıtlanmasının asla kabullenemeyeceğini ifade etti. Kurtulmuş, “Bu çerçevede bu Ramazan’da bu durumla karşılaşılması anlaşılamaz. Ben bu vesile ile 3 çağrıyı bu iftar sofrasında yapmak istiyorum. Bunlardan birisi Çin yönetiminedir. Tarih boyunca da modern zamanlarda hiçbir baskı ve zulüm sonuç vermemiş baskı ve zulüm toplumlarda, huzur içerisinde, toplumsal diyalog içerisinde birlikte bir arada yaşama kültürüne hizmet etmemiş, bu kültürü geliştirmemiştir. Baskının olduğunun bir başkasını bir takım devlet uygulamaları ile zorla sindirilemeye çalışıldığı hiçbir toplumda toplum fertleri arasında diyalog gelişmediği gibi maalesef hiç istemediğimiz manzaralar ortaya çıkmıştır. İşte Saddam yönetimin ortaya koyduğu o zalim yönetim sonrası gelişen olaylarda Irak’ın ne hale geldiği ortadadır. Aynı şekilde komşumuz olan Suriye’de insan hak ve özgürlüklerinden uzaklaşılarak ortaya konulan tablonun ne hale getirildiği ortadadır. Çin yönetimine burada bir kez daha açık bir şekilde ifade etmek istiyoruz. Baskı ve zulüm hiçbir zaman fayda etmez, baskı ve zulüm en fazla yapanlara zarar verir. Bu baskıyı yapanların neyi istiyorlarsa istediklerini ortaya çıkartmaya asla ve asla müsaade etmez. Her baskı daha çok şiddet doğurur. Her baskı daha çok nefret ve toplumların birbirlerinden daha çok uzaklaşmalarına neden olur” dedi.

“BİRLEMİŞ MİLLETLERİ VAZİFELERİNİ İCRA ETMEYE ÇAĞIRIYORUM”

Uluslararası camiaya çağrılarda bulunan Kurtulmuş, insan hakları konusuna da dikkat çekerek, “İnsan hakları ihlallerini takip etmek için nice uluslararası kuruluşlar gayret sarf ediyor, bu kuruluşlar kendi faaliyetlerini icra ediyor. Ama maalesef çoğu zaman Müslüman ülkelerdeki insan hakları uygulamaları, onların aleyhine olan baskılar gündeme geldiği zaman ne yazık ki insan hakları örgütlerinin çok fazla sesi çıkmıyor. Aynı şekilde Uygur, Sincan bölgesindeki bu insan hakları ihlalleri noktasına Birleşmiş Milletleri, Dünyada bütün insan hakları kuruluşlarını vazifelerini icra etmeye çağırıyorum. Bu baskının açık bir şekilde dünya kamuoyu ile paylaşılması bir haksızlık varsa bu haksızlığın açık ve diplomatik yollarla ifade edilmesi, herhalde hem birleşmiş milletlerin hem de insan hakları ihlallerini takip eden örgütlerin en önemli vazifelerinden birisidir” diye konuştu.

“UYGUR TÜRKLERİ’NİN KENDİ HUKUKLARINI KORUMALARINI TAVSİYE EDİYORUZ”

Sincan bölgesinde yaşayan Müslüman Türklere de seslenen Kurtulmuş, Müslümanlık tarihinin Hicret tarihi olduğunu ifade ederek , “Hicretin altında kahır ve zulüm vardır. Biz inandığımız kutlu Peygamberin bile kendi hayatında nice kahırlar nice zulümler çektiğini bilen bir milletiz. Hz. Peygamber, bütün çekmiş olduğu zorluklara işkencelere karşı sabırla ve metanetle direndi. Ne inancından taviz verdi ne de olgunluğunu sabrını ve metanetini terk etti. Onun sonunda Hz. Peygamber, Hicretle emir olundu, Hicret etti ve Medine ortaya çıktı. Şimdi Uygur Sincan Bölgesi’ndeki Müslüman kardeşlerimiz 1952’de Türkiye’ye gelmeye başladılar. Türkiye’de de yaşayan artık o bölgenin insanları var. Ama büyük bir olgunlukla bütün bu zulümlere karşıda direnmesini, sabretmesini becerebiliyorlar. Biz Uygur halkına sabretmelerini, inançla ve inatla bu anlamda da kendi haklarını, hukuklarını korumalarını tavsiye ediyoruz. Biz Türkiye’deki kardeşleri olarak, dünyanın dört bir tarafındaki bütün mazlum milletlerin haksızlığa ve zulme uğramış olan milletlerin, hakkını savunmak için nasıl üzerimize düşeni yerine getirmeye çalışıyoruz. 2015 yılının Ramazan ayında şu günlerde de Uygur Sincan Bölgesi’nde yapılan bu faaliyetlerin açık bir insan hakları ihlali olduğu biliyor bunu açık bir dille her yerde ifade etmeye çalışıyoruz” dedi.

Programda Türkistanlı vatandaşlarla yakından ilgilenen Kurtulmuş, ‘Uygur Milli Başlığı’ olan Doppa’yı giyinerek vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. 

MURAT DELİCE

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Voleybolda milli takımlar için sezon açılış töreni yapıldı FIVB Milletler Ligi ve 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda mücadele edecek A Milli Kadın Voleybol Takımı ile FIVB Milletler Ligi’nde yer alacak A Milli Erkek Voleybol Takımı için sezon açılış töreni gerçekleştirildi. İstanbul’da bir otelde gerçekleştirilen sezon açılışına, Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, TVF Yönetim Kurulu üyeleri, A Milli Kadın Voleybol Takımı Başantrenörü Daniele Santarelli ve A Milli Kadın Voleybol Takımı oyuncularının yanı sıra Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç da katıldı. Milletler Ligi (VNL) 1. ayağı karşılaşmaları hazırlıkları için İtalya’da kamp yapan A Milli Erkek Voleybol Takımı ise gönderdikleri video ile gecede yer aldı. Mehmet Akif Üstündağ: “Önümüzde uzun ve zorlu bir maraton var” Törende bir konuşma yapan TVF Başkanı Üstündağ, yeni sezon öncesi hayırlı olsun dileklerinde bulunarak, “Dünyada hiçbir ülkeye nasip olmayan bir yılda alınan üç başarı bu ülkenin gururu oldu. Önümüzde uzun, yorucu, zorlu bir maraton var. Beklenti büyük. İnşallah elinden gelen her şeyin en iyisini yapacaklarından şüphemiz yoktur. Yediden 70’e kadın erkek herkesi birleştirdikleri için, herkesi bir bütün halinde ayrıştırmadan bütünleştirdikleri için, tek bir hedefe kilitledikleri için bir kez daha huzurlarınıza oyuncularıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Danile Santarelli: “Kendimi evimde hissediyorum” Sezona çok iyi hazırlandıklarını belirten Başantrenör Danile Santarelli de, “Geçen sene bize verdiğiniz destek için herkese çok teşekkür ediyorum. Bu sene de aynı desteği ilk günden itibaren hissetmeye başladık. Oyuncularım harika bir ekip, çok çalışıyoruz. Bu sene de geçen sene neler yaptıysak aynılarını yapmaya devam edeceğiz. Bizim için turnuvanın adının hiçbir önemi yok. Bu takım çıktığı her turnuvada en iyi iyisini vermek için, en iyisini göstermek için ve savaşmak için çıkıyor. Bu sene de aynı şey olacak. Çok zor bir yaz olacağına eminiz. Çünkü herkesin bizi yenmek istediğini biliyoruz. Kendimi evimde hissediyorum. Burada olduğum için çok mutluyum ve keyifliyim. İşimi en iyi yapabileceğim yerde olduğumu düşünüyorum. Sezona Antalya’da başlıyoruz. Antalya benim için çok özel bir şehir. Bu yazın yine geçen seneki gibi harika bir yaz olacağına eminim” diye konuştu. Eda Erdem Dündar: “Elimizden gelen en iyi mücadeleyi vereceğiz” Milletler Ligi’nde ve 2024 Paris Olimpiyatları’nda ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen kaptan Eda Erdem Dündar ise , “Bu yaz bizim için çok değerli. Hepimiz bunun farkındayız. Antalya’da başlıyoruz. Geçen sene Antalya bizim için güzel geçmişti. Bizleri de çok özlediler. Biz de onları çok özledik. Bu sene de elimizden gelen en iyi mücadeleyi vereceğimizin sözünü sizlere verebiliriz. Türk kadınını, Türkiye’yi Avrupa ve dünya arenasında aynı şekilde temsil etmeye devam edeceğiz” cümlelerini kullandı.
Kütahya Başkan İbrahim Güneş: "Rektör Kızıltoprak’a güveniyoruz, camimizin bir an önce ibadete açılmasını istiyoruz" Kütahya Çinili Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Güneş, zemin kayması sebebiyle 6 yıldır ibadete kapalı olan kentin simgelerinden Çinili Camii’nin bir an önce ibadete açılmasını istiyor. Güneş, Kütahya’nın simge yapılarından ve 2016 yılında vefat eden merhum Ressam Ahmet Yakupoğlu’nun eseri olan Çinili Camii’nin Dumlupınar Üniversitesine bağışlandığını hatırlattı. Güneş, caminin çinilerinin sökülmesi için yapılan iki ihalenin iptal edildiğini belirtti. Caminin duruyla alakalı DPÜ Rektörü Süleyman Kızıltoprak’ın yoğun gayret sarf ettiğini belirten Güneş, "Çinili Camimiz 2018’in ekim ayından beri kapalı. Yaklaşık 6 yıl bitti, şu an 7. yıl içindeyiz. Cami kapandığından beri üç tane rektör değişti, üç tane vali değişti. İlk rektörümüzde cami kapandıktan sonra bazı projeler yapıldı. Tam bir şeylere başlanılacak denilirken rektör değişikliği yapıldı. Tam ikinci rektörde, projelerle, ihalelerle bir şeylere başlayacak, bu sefer üçüncü rektör geldi. Şu andaki Rektör Süleyman Kızıltoprak geleli yaklaşık 8-9 ay oldu. Projeler hazırlandı, tekrar her şey sil baştan yapıldı. Her yeni rektör gelişinde her şey baştan yapılıyor. Bu son rektörümüzde iki tane ihale yapıldı, iptal oldu. Şu anda en son ihale 30 Nisan’da yapıldı. 15 günlük bir itiraz süresi var. Bu ihaleyi hangi firmanın aldığını da bilmiyoruz. Ne zaman başlanacak, ne zaman sözleşmeler yapılacak? Biz artık bıktık. Bir an evvel bu ihalelerin, projelerin yapılmasını istiyoruz. Şu anda yapılan ihale sadece çini sökümü ihalesi. Onun arkasından tekrar bir proje hazırlanacak, ihaleler yapılacak, ardından yıkım aşaması onun arkasından yapım aşaması derken, artık biz yıllarca beklemek istemiyoruz. Biz camimize kavuşmak istiyoruz. Her gün buraya onlarca yerli ve yabancı turist geliyor. Artık kimseye bir şey diyemez olduk. Yani utanıyoruz. Camimize kapalı duvarın üstünden geliyorlar, fotoğraf çekinip gidiyorlar" dedi. "İstendikten sonra bu 15 günlük süreler üç aylık altı aylık süreler kısalabilir" Caminin geleceği ile alakalı prosedürlerin asgari seviye indirilmesini isteyen İbrahim Güneş, "Mesela bundan yaklaşık 5-6 ay önce Google’a ‘Kütahya’da gezilecek yerler neresi?’ Diye yazdığınızda Çinli Cami birinci sırada yer alırdı. Şu anda yazarsanız en az 14. sırada yer alıyor, yani korkuyorum. Birkaç ay sonra artık Çinli Cami’yi göremez olacağız. Kütahya’nın bir simgesi bu cami ve Kütahya’nın bir ayıbı. Burada başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere milletvekillerinden, bütün siyasilerden, bürokratlardan destek bekliyoruz. Bu sürelerin aşılmasını istiyoruz, istendiği sürece kısalabilir. Nasıl ki deprem bölgesine bir sene içerisinde 100 bin konut yapıldı, şu 140- 150 metrekarelik Çinili Cami 6 yıldır hala yapılamıyor. Biz Rektörümüze de güveniyoruz, daha önce bu tür projelerde çalışmış şu andaki rektörümüze, Valimize de güveniyoruz ama bazı prosedürler var, süreler var, bu süreleri kısaltalım artık. Bir de şöyle bir şey var. 6 yıldır mahallemizde cenazelerimiz oluyor. Hep başka camilerden kalkıyor yani gözümüzün önünde Çinili Cami dururken başka camilerden cenazelerimiz kalkıyor. Şu anda yapılmasını istediğimiz, bir an evvel bu projelerin, ihalelerin çabuklaştırılması. İstendikten sonra bu 15 günlük süreler üç aylık altı aylık süreler kısalabilir. İstensin yeter ki. Bu caminin açılması istenirse yapılır. Neden açılmıyor, neden bu camiye bu yapılmıyor? Eğer üniversite biz bu işi yapamayacağız, beceremeyeceğiz diyorsa, devretsin Diyanete. Neden devretmiyor? Rahmetli Ressam Ahmet Yakupoğlu bu Çinili Camiyi ve bütün mal varlığını üniversiteye bağışlarken, benim malıma, mülküme, camiye, üniversiteye sahip çıkar diye bağışladı" ifadelerini kullandı. Kütahyalı ressam, neyzen ve minyatür sanatçısı merhum Ahmet Yakupoğlu’nun 1972 yılında yaptırdığı şehrin simgelerinden Çinili Camii, adeta şehrin göz bebeği durumunda. Sekizgen şeklindeki caminin dış yüzeyinin tamamı seramiklerle kaplanırken, minarenin ise Orta Asya üslubunda yapıldığı kaydedildi.