DÜNYA - 17 Nisan 2009 Cuma 10:27

Mitchell, Filistinli liderlerle görüşecek

A
A
A
Mitchell, Filistinli liderlerle görüşecek

ABD'nin Ortadoğu elçisi George Mitchell, Filistinlilerin yeni İsrail hükümetiyle müzakerelerdeki pozisyonunu görmek için bugün Ramallah'da temaslarda bulunacak.

Dün Kudüs'te en üst düzeyde görüşmeler gerçekleştiren Mitchell, Ramallah'da Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ve Başbakan Selam Feyyad ile bir araya gelecek.

Abbas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu barış sürecin bir ortak olarak görmek için, ABD'nin de destek verdiği iki devletli çözüme açık destek vermesi gerektiğini söylüyor.

Sağcı Likud partisi lideri Netanyahu ise 10 Şubat seçimleri öncesinde veya sonrasında iki devletli çözüme karşı çıktığını açıkça ifade etmiş ve barışın bir tür "ekonomik bağımsızlık"tan geçtiğini savunmuştu.

Mitchell Kudüs temaslarında, Washington'ın iki devletli çözüme yönelik bir politika yürüttüğünü vurgulamıştı. Koalisyon hükümetinin aşırı milliyetçi ortağı İsrail Evimiz partisinin lideri ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise, geçmiş yaklaşımların işe yaramadığını ve barış sürecinde "yeni fikirlere" ihtiyaç olduğunu" söylemişti.

Bu arada İsrail, Filistinliler'in; ülkenin, Yahudi halkının devleti olarak tanınmasını istiyor ve bunu barış sürecinin yeniden başlatılmasının ön şartı olarak öne sürüyor.

Ma'ariv gazetesine konuşan üst düzey ABD'li bir diplomat ise, Netanyahu'nun bu talebinden endişe duyulduğunu ve bunun bir tür zaman kazanma taktiği olarak görüldüğünü kaydetti.
İsminin açıklanmasını istemeyen diplomat, "İsrail kendisini nasıl uygun görüyorsa öyle tanımlayacaktır. Ancak Filistinliler, İsrail'i bir ulus devlet olarak değil de, niçin Yahudi devleti olarak tanısın?" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Aydın’dan kreş müjdesi Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, seçim döneminde açıkladığı ‘Osmangazi’nin Mahallelerine Kreş’ projesi çerçevesinde ilk kreşin Hamitler Mahallesi’nde inşa edileceğini müjdeledi. Seçim döneminde açıkladığı beyannamede Osmangazi’nin birçok noktasına kreş inşa edecekleri belirten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, göreve gelmesinin ardından bu vaadini yerine getirmek adına çalışmalara başladı. Çocuklara çağdaş ve nitelikli bir eğitim imkanı sunmanın önemine dikkat çeken Başkan Aydın, bu hedef çerçevesinde ilk kreşi Hamitler Mahallesi’nde inşa edeceklerini belirtti. Osmangazi Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konu hakkında bilgilendirmede bulunan Başkan Aydın, Hamitler Mahallesi’nde mülkiyeti Osmangazi Belediyesi’ne ait arazi üzerine hayata geçirilecek kreşin Metin Azak isimli hayırsever bir vatandaşın katkılarıyla inşa edileceğini söyledi. Çocukların gelişimini çok yönlü destekleyebilmek için çağdaş ve güncel bir eğitim programı sunacak olan kreş için ilk kazmanın en kısa süre içerisinde vurulacağını dile getiren Aydın, kreşe hayırsever vatandaşın vefat eden kızının ismi olan Ayça Azak adının verileceğini açıkladı. Başkan Aydın, kreşin 80 çocuğa eğitim verebilecek kapasitede inşa edileceğini dile getirdi. Osmangazi Belediye Meclisi’nde görüşülen kreş inşa edilmesi yönündeki şartlı bağış maddesi, kreş, gündüz bakım evi, çocuk kulübü ve belediye hizmet alanlarında kullanılmak üzere ifadesinin eklenmesi ve Ayça Azak isminin verilmesi şartı ile oy birliğiyle kabul edildi.