KENT HABERLERİ - 29 Mart 2015 Pazar 12:54

Nişantaşı sanat parkı ahşap ustalarını ağırladı

A
A
A
Nişantaşı sanat parkı ahşap ustalarını ağırladı

“Ağaç güzeldir” sloganı ile yola çıkan ahşap festivalinin Eskişehir-Odunpazarı’ndan sonraki durağı, İstanbul’da Şişli oldu. Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün katılımıyla Nişantaşı Sanat Parkı’nda düzenlenen etkinlikte ağacın ahşaba dönüşme hikayesi doğaseverlerle paylaşıldı.

Dünyanın hiçbir yerinde görülmeyecek, ustalarının elinden ahşap heykeller ve dünyanın farklı ülkelerine özgü ahşap enstrümanlar “Dünya Ahşap Günü” etkinliklerinde İstanbulluların beğenisine sunuldu. Ağaca şekil veren ellerin sahipleri, ahşap heykelleri ile Nişantaşı Sanat Parkı’nı bir açık hava şenliğine dönüştürdü. Brezilya, Çin, Rusya gibi dünyanın farklı ülkelerinden 50 heykeltıraş, tüm gün boyunca Nişantaşı Sanat Parkı’nda ahşap heykeller yaparak eserlerini sergilediler. Ayrıca dünyanın farklı ülkelerinden festivale katılan müzisyenler, geleneksel ahşap enstrümanlar eşliğinde katılımcılara etnik müzik ve dans performansları sundular.
İslam kültür mirasının paylaşıldığı toprakların sanatı Arap hat sanatı, çalıştırma kolunun döndürülmesi ile hareket gücü kazanan bir mekaniğe sahip olan Japonca “automata” isimli oyuncak ve heykeller, 500 yıllık Rus oyuncağı “bogorodskoe”, eski Çin’de geliştirilen Changzhou tarakları, ahşap minyatür melek, kelebek figürlerinin yer aldığı yontma el sanatları, “boş zil” anlamına gelen Çin yoyosu “kongzhu”, Slovak kuklası “Marionette”, eski Çin’de kukla gösterilerinde kullanılan Taishun kukla başı oymacılığı, Brezilya’ya özgü gravürler, Nişantaşı Sanat Parkı’nda kurulan ahşap atölyesinde ahşabın sanat ustaları tarafından sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

GELENEKSEL AHŞAP ENSTRÜMANLAR EŞLİĞİNDE DÜNYA MÜZİĞİ ZİYAFETİ
Nişantaşı Sanat Parkı, heykeltıraşların yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinden etnik müzik yapan müzisyenlerin müzik ve dans gösterilerine de sahne oldu. Avrupa menşeli hurdy gurdy, Avustralya’ya özgü bir üflemeli çalgı olan didgeridoo, İrlanda’ya özgü uilleann, Ekvator’a özgü pan flüt rondador, Çin müzik tarihinin en eski müzik aletlerinden pipa, Moğollar’ın “at başlı keman” olarak da bilinen morin khuuru, Latin müziğine özgü conga davulu, “çoban borusu” olarak da bilinen İsviçre geleneksel müzik aleti alphorn katılımcılar tarafından tam puan aldı. Etnik müzik eşliğinde eğlenen katılımcılar, ahşap festivalinin keyfini yaşadılar.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Tenis tarihinde ilk kez Quad Milli Takımı Dünya finallerinde Antalya Megasaray Tenis Akademi’de gerçekleşen 21 ülkeden toplamda 44 takımın katıldığı BNP Paribas Tekerlekli Sandalye Dünya Takımlar Şampiyonası’na wild card ile katılan Quad Milli Takımı Brezilya’yı 2-1 mağlup ederek adını tarihte ilk kez finale yazdırdı. Kaptanlığını Sinem Oğuz’un yaptığı Uğur Altınel, Ahmet Kaplan, Ali Ataman ve Fatih Karataş’tan oluşan Quad Milli Takımı Şampiyona boyunca Amerika’yı 2-1, Avustralya’yı 2-1 ve Büyük Britanya’yı 2-1 yenerek grubunu lider olarak tamamladı. Grubundan lider bitirip diğer grubun ikincisi Brezilya ile yarı final mücadelesine çıkan milliler ilk maçında Uğur Altınel sahne aldı. Uğur’un dünya 13 numarası Leandro Pena’ya 6-1, 6-3 mağlup olmasıyla Türkiye 1-0 geriye düştü. İkinci maçta dünya 11 numarası milli sporcu Ahmet Kaplan, Ymanitu Silva’yı 6-4, 6-0 yenerek seride durumu 1-1’e getirdi. Serinin kazananını belirleyecek çiftler maçında Ali Ataman/Ahmet Kaplan ikilisi Leandro Pena/ Ymanitu Silva çiftini 7-6, 6-0 mağlup ederek Türkiye’yi 2-1 Brezilya karşısında öne geçirdi ve final biteni cebine koydu. Milliler dünya şampiyonluğu için yarın 11.00’de başlayacak karşılaşmalarda Şili ile karşılaşacak. "Şampiyonluk için korta çıkıyoruz" Milli takımın final başarısını değerlendiren Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, “Çocuklarımızın korttaki mücadelesi heyecanımızı gittikçe artırıyor. İlkleri yaşamaya alışmış bir federasyon olarak teniste dünyanın iyi takımları arasına girdiğimizi, bir tenis ülkesi olduğumuzu hep söylüyorduk. Bugün çocuklarımız dünya kupasında dünyanın en iyilerini yenerek finale geldi. Şampiyonluk için korta çıkıyoruz. Çocuklarımız yürekleriyle milli formayı canı gönülden taşımayı ve kortlarda mücadele vermeyi başardılar” dedi. Bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapmanın oluşturduğu etkiye dikkat çeken Durmuş, “Çocuklarımız bu turnuvada wild cardla yani puanı yetersiz olduğu halde turnuva ülkesinde olduğu için özel davetle oynayabilme fırsatı buldu. Çocuklarımız dünyanın en iyilerini yenerek namağlup olarak finale geldi. Bu bizim ülkemizde tenise verilen değerin, ilginin arttığının ve hatta çığ gibi büyüdüğünün bir göstergesi” diye konuştu. "İnanılmaz bir duyguydu" Karşılaşmaları değerlendiren milli sporcu Ahmet Kaplan ise, “İnanılmaz bir duyguydu. Teklerde durum 1-1’di karar double’ını oynuyorduk çiftler maçında. Elimizden gelen her şeyi yaptık. İnanılmaz bir savaş vardı. Her şeyimizi verdik. Çok mutluyuz, evimizdeyiz. Yarın final maçımız var kupayı alacağız” dedi. Milli sporcu Ali Ataman ise final karşılaşmasına hazır olduklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Şili favori takımdı. Ama bu dakikadan sonra bizim için fark etmez. Herkesi yenecek güçteyiz. Yarın çok büyük bir başarıyla bu işi sonlandıracağız.”