DÜNYA - 18 Ocak 2024 Perşembe 16:45 | Son Güncelleme : 18 Ocak 2024 Perşembe 16:47

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: “Zelenskiy Davos'ta tüm dünyaya açıkça yalan söyledi”

A
A
A
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: “Zelenskiy Davos'ta tüm dünyaya açıkça yalan söyledi”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın dış politikası ve dünyada yaşanan gelişmeleri değerlendirdiği basın toplantısında, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin Davos’ta Minsk anlaşmalarına dair yaptığı konuşmanın gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, “Zelenskiy Davos'ta tüm dünyaya açıkça yalan söyledi” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus diplomasisinin 2023 yılı faaliyetleri ve dünya dış politikasında yaşanan gelişmelere ilişkin bugün basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna’dan Ortadoğu sorununa kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşa değindi. Lavrov, “Eğer Minsk anlaşmaları uygulansaydı 7 yıl önce Ukrayna sorunu çözülebilirdi. Ancak Batı buna izin vermedi” dedi.
Davos’ta yaptığı konuşmada Minsk anlaşmalarının uygulanamamasından Rusya’yı sorumlu tutan Vladimir Zelenskiy’i hedef alan Lavrov, eski Almanya Başbakanı Angela Merkel ve eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin Ukrayna'yı savaşa hazırlamak için Minsk anlaşmalarını imzalamadıklarını itiraf ettiğini hatırlatarak, “Minsk anlaşmalarının bir ara aşama olmadığını herkes çok iyi biliyor. Bu anlaşmalar, bu sorunu sonlandırmayı amaçlıyordu ve BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylandı. Anlaşma (Minsk anlaşmasının uygulanması) Putin tarafından yok edilmedi. Merkel ve Hollande anlaşmanın uygulanması için çabalamadı. Her ikisi de anlaşmayı Ukrayna’ya zaman kazandırmak ve savaşa hazırlamak için onayladı. Zelensky, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nun kürsüsünden uluslararası topluma açıkça yalan söyledi” ifadelerini kullandı.

“Ukrayna’nın geleceği de Irak, Afganistan ve Libya gibi olacak”

ABD başta olmak üzere batılı ülkelerin Ukrayna’ya verdiği askeri ve ekonomik desteği eleştiren ve bunun çatışmayı uzattığını ima eden Lavrov, “Geçmişte benzer olaylar nerede yaşandı? Afganistan. ABD'liler 20 yıl boyunca oradaydı. İstedikleri kadar mı, yoksa kalabildikleri kadar mı kaldılar? Orada ne başardılar? Ya da Irak, Libya. ABD ve uydularının maceralara atıldığı diğer ülkeler. Neresi daha iyi hale geldi? Bütün bunların amacı olan demokrasi nerede tesis edildi. Ve ne yazık ki Ukrayna da aynı gelecekle karşı karşıya” şeklinde konuştu.
Batılı ülkelerin çatışmayı sürdürmek için çabalarını sürdürdüğünü de vurgulayan Lavrov, “Hayat her zaman ki gibi bize çok şey öğretiyor. Kiev’i destekleyen batılılar önceden desteklerini ‘sonuna kadar’ diye söylerken şu sıralar ‘mümkün olduğu kadar’ diyorlar. Bu küçük bir nüans değişikliği” dedi.

“Askeri operasyonlar tutarlı bir şekilde sürecek”

Ukrayna ile tekrar bir müzakere ve diyalog kurulması ihtimalini de değerlendiren Lavrov, “Herkes ne zaman durulacağına ve çatışmanın gerçekçi şartları hakkında ciddi bir konuşma yapılacağına karar verecek tarafın Ukrayna olmadığını anlıyor” diyerek bu adımın iki tarafın da atması gerektiğine vurgu yaptı.
Öte yandan Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonlarını da sürdüreceğini söyleyen Lavrov, “Rusya'nın herhangi bir şekilde mağlup edileceğine dair bir umut yok. Bu zaten birçok kez söylendi. Tarih okumamış olanlar ki onlar Batı’da çok var, bu konuda istediği kadar hayal kurabilirler. Diğer ülkelerin Ukrayna ile imzaladığı anlaşmalara itiraz da etmiyoruz. Ancak bu bizim hedefimizi hiçbir şekilde değiştirmiyor” dedi.

Bu konunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından da teyit edildiğini belirten Lavrov, “Özel askeri harekatın hedeflerine tutarlı bir şekilde, ısrarla ilerleyeceğiz ve bu hedeflere ulaşacağız” diye konuştu.

Batılıların Ukrayna’daki savaşın sonlanmasına dair bir çözüm arayışı içerisinde olmaktan ziyade çatışmayı körüklediğini söyleyen Lavrov, “Ukrayna'daki çatışmaya adil çözüm bulunması konusunda ne ABD'nin ne de NATO'nun en ufak bir ilgisini görmüyoruz. Kaygılarımızı duymak bile istemiyorlar. Temel ihtilafların ortadan kaldırılması konusunda ciddi bir konuşma yapmak istemiyorlar. Batı bunun aksine Ukrayna’daki çatışmayı tırmandırmak için elinden geleni yapıyor. Bu da yeni stratejik riskler oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

“Yakın ilişkilerimiz olan ülkeler arasında Türkiye’de var”

Rusya’nın Çin ile politik ve stratejik yakınlığına dair konuşan Lavrov, aynı zamanda Rusya’nın yakın ilişkilerini sürdürdüğü başka ülkelerin de olduğuna dikkat çekerek, “Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkilerin gelişimine dair değerlendirmelerimizi bildiğinizden eminim. Çin, Hindistan ekonomisiyle birlikte en hızlı büyüyen ekonomiye sahip. Çin ile ilişkiler, asırlara dayanan tarihinde en iyi dönemini yaşıyor. Eğer yakın çevremizden bahsedecek olursak, elbette bunlar Ortadoğu ülkeleridir. Yakın ilişkilerimizin olduğu ülkeler arasında Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar yer almaktadır” şeklinde konuştu.

Afrika ülkeleriyle de ortaklıklarını stratejik bir düzeye taşıdıklarını kaydeden Lavrov, “Bu durum geçtiğimiz temmuz ayında St Petersburg'da gerçekleştirilen ikinci Rusya-Afrika zirvesinde de teyit edildi” dedi.

“ABD, Yemen saldırıları ile uluslararası hukuku tanımadı”

ABD ve İngiltere’nin, Yemen’deki Husi hedeflerine düzenlediği hava saldırılarını eleştiren Sergey Lavrov, “ABD İngilizlerle birlikte sadece ticari gemilerin korunması çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi kararı da dahil olmak üzere akla gelebilecek her türlü uluslararası hukuk normunu ihlal etmiş ve ayaklar altına almıştır. Yemen'in bombalanmasına kimse izin vermedi” diye konuştu.
ABD ile diplomatik ve uluslararası güvenlik konusunda henüz bir zemin oluşmadığını belirten Lavrov, “Sadece silahların kontrolü ve stratejik risklerin azaltılması alanında ek ortak tedbirler için değil, genel olarak stratejik istikrar konusunda ABD ile herhangi bir görüşme için herhangi bir zemin görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Azerbaycan, barış anlaşmasına hazır”

Güney Kafkasya’daki gelişmeleri değerlendirirken Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanması için görüşmeleri süren barış anlaşmaları konusuna da değinen Lavrov, “AB, Fransa, Almanya ve ABD’nin, Rusya’nın ev sahipliğindeki Ermenistan-Azerbaycan barış sürecinin sonuç verdiğini fark eder etmez davet edilmeden bu süreçlere nasıl sızmaya başladıklarını gördük. Oyun bozucu rolünü oynayarak Erivan ve Bakü arasında Rusya'nın aracılık ettiği anlaşmaların gerçekleşmesine (batılılar) izin vermek istemediler” diye konuştu.
Batılı meslektaşlarının Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki barış anlaşmasının kendi topraklarında imzalanmasını istediklerini söyleyen Lavrov, “Ancak Azerbaycan'ın bu anlaşmayı Rusya topraklarında imzalamaya hazır olduğu da bir gerçek. Aslında çatışmayı sona erdirme ve tüm meseleleri çözüme kavuşturacak bir etkileşim sistemi kurma çabaları da zaten burada başladı. Erivan'ın buna ne ölçüde hazır olduğunu bilmiyorum. Batı'nın bencil amaçları, hem Ermenistan'ın hem de Azerbaycan'ın temel çıkarlarının gerçekleştirilmesine engel olması üzücüdür” dedi.

“Çözüm Filistin Devleti’nin kurulmasıdır”

Ortadoğu’da yaşanan olayları değerlendirirken BM Güvenlik Konseyi toplantısına katılacağını ve Filistin konusunda çözüm önerileri sunacaklarını söyleyen Sergey Lavrov, “Yakın zamanda gerçekleşecek BM Güvenlik Konseyi toplantısında, Filistin konusunda kolektif çözümün yeniden başlatılması için önerilerimizi açıklayacağız. Bu sorunun çözümü için ana yönelim Filistin Devleti’nin kuruluşu olmalıdır. Bu olmadan şiddet her zaman yeniden patlak verir. Çünkü Filistin devleti olmadan Filistinliler kendilerini dezavantajlı konumda görmeye devam edecek Ayrıca Filistin devleti olmadan İsrail’in güvenliği sağlanamaz” dedi.

Sorunun çözümü için ayrıca İsrail ve Filistin taraflarının da görüşmelere başlaması gerektiğini savunan Lavrov, “Çözüm için İsrail ile Filistinliler arasında doğrudan temas olmalı. Yetişkin adamlar oturup konuşup Filistinlilerin nasıl yaşayacağına dair bir karar verebilirler diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Erhan Altıparmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İbrahim Üzülmez: "Kayserispor iyi oynayarak bizi yenmedi" Pendikspor Teknik Direktörü İbrahim Üzülmez, maçın genelinde istatiksel olarak rakipten daha iyi olduklarını söyleyerek, "Kayserispor iyi oynayarak bizi yenmedi" dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Pendikspor, sahasında karşılaştığı Kayserispor’a 2-1 mağlup oldu. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Pendikspor Teknik Direktörü İbrahim Üzülmez, "Bizim için final niteliğinde bir maçtı. Oyuna iyi başladık. Her hafta aynı şeyleri dejavu gibi yaşıyoruz. Maçın geneline baktığınız da pozisyon üstünlüğümüz var, gol var. Başarılı bir ameliyat geçiriyoruz. Ekip iyi, doktor iyi ama hasta ölüyor. İstatiksel olarak sahada iyiyiz. Öne geçiyoruz. İkinciyi atmak için yükleniyoruz ama atamıyoruz. İkinci yarı ikinci golü yiyoruz. Ben geldiğim günden itibaren oynadığımız hiçbir maçta oyun olarak rakiplerin gerisinde kalmadık. Bu maçta da altıpastan atamadığımız 4-5 gol var. Taraftarlar da haklı. Netice olarak olarak puan kaybı yaşanıyor ve sinirleniyorlar. Bizim adımıza en olumsuz olan durum, 3. bölgede sonuca gidemiyoruz. Burası Süper Lig, biz atamayınca rakip atınca bu sefer de mental olarak düşüyoruz. O golleri atamayınca kaybediyoruz. Kaybettikçe de üzülüyoruz. Rakibimizi kutluyorum. İstatistiklere baktım. İki şutları var. Netice olarak duran toptan yediğimiz iki golle kaybettik. Kayserispor takımı iyi oynayarak bizi yenmedi. Sadece mücadele ettiler" diye konuştu.
Bursa Rahvan atları fetih coşkusunu zirveye taşıdı Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 19’uncusu düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri, Türkiye’nin dört bir yanından gelen rahvan atları ve binicilerin kıyasıya mücadele ettiği Rahvan At Yarışları ile sona erdi. Fetih coşkusu ile şahlanan rahvan atlarının birincilik mücadelesi nefes kesti. Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın fethinin 698’inci yılında düzenlediği Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri ile 18 yıldır olduğu gibi bu yıl da kente nisan ayı boyunca bayram havası yaşattı. Şenlikler kapsamında düzenlediği sempozyum, fetih yürüyüşü, köy düğünü ve Uluslararası Tarihi Kent Koşusu gibi etkinlikler ile fetih coşkusunu tüm kente yayan Osmangazi Belediyesi, şenliklerin son etkinliği olan Rahvan At Yarışları ile bu coşkuyu zirveye taşıdı. Osmanlı’dan kalma geleneğin günümüze taşındığı Rahvan At Yarışları, Armutköy Mahallesi’ndeki Ata Sporları Parkı’nda gerçekleştirildi. Bu yılki yarışlara toplam 120 at katıldı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen atlar, Baş, Başaltı, Büyük Orta, Küçük Orta, Deste, Dörtlü Taylar, Üçlü Taylar, İkili Taylar, Kadınlar ve Yerli Doludizgin olmak üzere toplam 10 farklı kategoride birincilik için kıyasıya mücadele etti. Her biri büyük bir rekabete sahne olan yarışlar sonunda dereceye giren at sahiplerine kupanın yanı sıra para ödülü verildi. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, yarış alanına ata binerek giriş yaptı. Mahalle meydanında aracından inen ve yarış alanına kadar tüm yolu at sırtında ilerleyen Başkan Aydın’a rahvan atçıları da at binerek eşlik etti. At sırtında tüm yarış parkurunu turlayarak izleyicileri selamlayan Başkan Aydın’ı vatandaşlar alkış yağmuruna tuttu. Yarışlara katılan tüm at sahiplerine ve binicilerine katılımlarından dolayı teşekkür eedn Başkan Aydın, “Türkiye’nin dört bir yanından gelen rahvan atları, alanı dolduran binlerce vatandaşımıza gün boyu büyük heyecan yaşattı. Önümüzdeki sene bu organizasyonu daha da geliştireceğiz. Yarışların yapıldığı Armutköy Mahallemizdeki Ata Sporları Parkı çok güzel bir tesis. Burası fetih şenlikleri kapsamında düzenlenen Rahvan At Yarışları’na ev sahipliği yaparak yılın sadece bir günü kullanılıyordu. Burasını yılın diğer günlerinde de kullanılır hale getireceğiz. Yıl içerisinde de yine rahvan at yarışları burada düzenlenecek. Çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik organizasyonlar yapacağız. Gençlerimize atçılık sporunu sevdirmek için faaliyetler yürüteceğiz. Vatandaşlarımız hafta sonları şehrin yoğunluğundan kaçıp buraya gelerek nefes alacaklar. Yarışlara katılarak dereceye giren tüm binicileri tebrik ediyorum. Bugün bu yarışta yer alan tüm at sahipleri ve binicileri ödülü hak ediyor. Çünkü bu sporu ve bu geleneği yaşatıyor olmak derece elde etmekten daha önemli. 120 katılımcıya da ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu. Rahvan At Yarışları sonunda dereceye giren at sahiplerine kupa ve para ödüllerini Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ile birlikte protokol üyeleri takdim etti. Büyük bir coşku ve rekabete sahne olan yarışları Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ile Bursa Rahvan Atçılık Kulübü Başkanı İhsan Gür, Osmangazi Belediyesi başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar büyük bir heyecanla izledi.
Antalya Fatih Tekke: “Çok büyük hedef tutturduk” Corendon Alanyaspor Teknik Direktörü Fatih Tekke, İstanbulspor galibiyetinin ardından yaptığı açıklamada, “Geldiğimiz nokta Alanyaspor’un hedefleri her zaman galibiyet için maça çıkmak. Bugünden itibaren çok büyük hedef tutturduk. Alanyaspor’un geleceğinin temellerini oluşturan oyuncular oldular” dedi. Corendon Alanyaspor, Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında sahasında İstanbulspor’u 6-0 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Alanyaspor Teknik Direktörü Fatih Tekke, karşılaşmayla ilgili söylenecek çok fazla söylenecek bir şey olmadığını ifade etti. Tekke, Alanyaspor’un ligde geldiği noktada hedeflerini tutturduğunu belirterek, “Oyuncularımı tebrik ediyorum. İstanbulspor’a başarılar diliyorum. İstanbulsporlu futbolcular çoğuyla vakit geçirdiğim oyuncular. Bizim kurduğumuz takım. Geçen sene onlarla çok ciddi mücadeleden çıktık ve başardık. Onların da üzerimizde çok emeğimiz var. İstanbulspor’u bu kadar zor duruma düşüren Alanyaspor. Antrenmanda yaptığımız çalışmaları maçta da gösterdik. Geldiğimiz nokta Alanyaspor’un hedefleri her zaman galibiyet için maça çıkmak. Bugünden itibaren çok büyük hedef tutturduk. Alanyaspor’un geleceğinin temellerini oluşturan oyuncular oldular. Oyuncularımı bu yüzden tebrik ederim. Çok değerliydi. Bundan sonraki tüm maçlarımızda oyuncu performanslarını devam ettirerek, kazasız belasız ligi bitirmek istiyoruz” diye konuştu.