EĞİTİM - 22 Mayıs 2015 Cuma 14:37

Sınav öncesi neler yapılmalı, neler yapılmamalı?

A
A
A
Sınav öncesi neler yapılmalı, neler yapılmamalı?

Dr. Fevzi Özgönül, sınav öncesi ve sınav sırasında çocukların kesinlikle tatlı tüketmemeleri gerektiğini belirtti.

Dr. Özgönül, tatlının enerjiyi çekebileceğini belirterek öğrencilerin sınavda başarısız olmasına neden olabileceğini kaydetti.

Dr. Fevzi Özgönül, şöyle konuştu:
“Artık yaz kendini iyiden iyice hissettirmeye başladı. Okullar da yakında kapanacak. Okul dönemlerinin son günlerinde öğrencilerimizi sınav heyecanı da fazlasıyla sarmış durumda. Peki sınav öncesi neler yemeliyiz ve neler yapmalıyız? Sınav öncesi ve sınav sırasında sakın çocuklarınıza tatlı yedirmeyin. Tatlı, suda oluşan girdap gibi tüm enerjisini çeker ve sınavda başarısız olmasına neden olur. Bu yüzden sınava 1 hafta kala tatlıyı azaltıp daha yüksek kalori ihtiva eden ve kontrollü enerji veren ceviz, çiğ badem, muz gibi gıdaları özellikle öğün sırasında tüketmeye gayret edin. Yumurta, fasulye, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar, vücut amino asitleri üretimi için kullanılan protein açısından zengin gıdalardır. Yumurta genellikle kahvaltılık gıda olarak kabul edilse de her zaman gündüzleri yemek veya aperatif olarak yenilebilir. Yarım bardak süzme peynir, bir bardak yoğurt veya bir parça beyaz peynir günlük protein ihtiyacının yaklaşık üçte birini sağlamaktadır. Bol bol balık ve ceviz tüketin. Balık, 2000 yıldır beynin besini olarak adlandırılır. Omega 3 yağ asitleri konsantrasyon ve hafıza için gerekli olduğundan somon, alabalık ve sardalye yenmesi önerilir. Ayrıca omega 3’,ün hazır kapsülleri de vardır. Ceviz, fındık veya kaju da iyi bir alternatiftir. Bağırsakların daha rahat çalışabilmesi ve sindirimin kalitesi için lifli besinlere de önem vermeliyiz Bu yüzden özellikle gündüz öğünlerindeki zeytinyağı katkılı yeşil salatalar da önemlidir. Çay, kahve gibi uyarıcı içecekler yerine şekersiz yapılmış bir hoşaf ve normal su içmek çok daha sağlıklı olacaktır. Bilgisayardan uzak durun toprakta yürüyün. Son 2 gün açık havada yürüyüş yapmak ve bol oksijen almak beyin faaliyetlerinin sağlıklı olabilmesi için önemlidir. Sınav öncesi çıplak ayakla otlarda veya toprakta yürümek, vücudumuzda toplanan elektriği toprağa ilettiğimiz için bizi dinlendirecektir. Sınav öncesindeki son gün elektromanyetik yorgunluk olmaması için cep telefonu ve bilgisayarlardan uzak durmak bizi daha dinç yapacaktır. Bir gece öncesinde uyanacağınız saatten en az 9 saat önce yatağa girmiş olun. Uyuyamazsanız sakın uyku için bir şeyler içmeyin. Aklınızdan okuduğunuz konuları geçirmeyin çok mutlu olduğunuz bir anınızı düşünün. Sınav bittikten sonraki rahatlığınızı düşünün. Unutmayın hiçbir sınav dünyanın sonu değildir. Obezlikten Korunmak İçin İdeal Kahvaltıda Neler Olmalı ? 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu, 1 yumurta, 1-2 dilim peynir, 1 dilim ham buğday ekmeği, 2-3 ceviz 5-6 badem ve biraz fındık, 4-5 tane zeytin, domates, salatalık, 1 kivi, yarım muz veya 3-4 çilek.” 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Üzümlü’de çiftçilere bağcılık, meyvecilik, sebzecilik ve bitki hastalıkları hususunda eğitim verildi Bağcılık, meyvecilik ve sebzecilik gibi tarımın alt sektörleriyle Erzincan’da ön plana çıkan Üzümlü çiftçisi, Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile düzenlenen toplantıyla bilgilendirildi. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ilçe merkezlerinde başlattığı eğitim ve yayım çalışmalarını sürdürüyor. Havaların ısınmasıyla birlikte tarım sektörü hareketlenirken tarım teşkilatı da eğitim ve yayım çalışmalarına hız verdi. Erzincan Valiliği’nin himayesinde Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde çiftçilere eğitim verildi. Düzenlenen toplantıda çiftçilere yöreye uygun olarak başta bağcılık ve kiraz yetiştiriciliği olmak üzere meyvecilik, sebzecilik ve bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele konusunda bilgilendirme yapıldı. Çiftçilerin istekleri doğrultusunda eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandıran tarım teşkilatı ilçe merkezlerinde hem çiftçileri bilinçlendiriyor hem de eğitim ve yayım hizmetini çiftçinin ayağına götürüyor. Üzümlü ilçesinde yapılan bilgilendirme toplantısına çiftçiler yoğun ilgi gösterdi. Lezzeti ile ülke genelinde tanınan coğrafi işaretli Cimin Üzümünün daha geniş alanlarda yetiştirilmesini, verimi ve kaliteyi artırmak üzere çalışmalarını sürdüren Erzincan İl Müdürlüğü, çiftçilerin yaşadığı sorunların çözümü noktasında Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile birlikte çalışıyor. Tarım sektöründe yapılması gerekenleri, yaşanan yenilikleri Müdürlüğe ait sosyal medya platformları ile duyuran, birçok alanda çiftçileri sürekli sms ile bilgilendiren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, alanda da oluşturduğu teknik ekipler ile sürekli çiftçilerin yanında yer alıyor.