GÜNDEM - 25 Kasım 2016 Cuma 21:23

Soylu’dan AB’ye ‘return’ çağrısı

A
A
A
Soylu’dan AB’ye ‘return’ çağrısı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bugün Avrupa’nın yanlış okuması batının yanlış okuması net bir şekilde görüldü. Fakat bana göre cesametinden ve büyüklüğünden dolayı yani ortaklığından dolayı ortak ülkelerin varlığından dolayı maalesef ‘return’ dediğimiz bir dönüş yapamıyor. Biz onu dönüşünü bekliyoruz” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yunanistan İçişleri Bakan Vekili Nikolaos Toskas, Bulgaristan İçişleri Bakanı Rumiana Bachvarova’nun katılımlarıyla Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nda bulunan Ortak Temas Merkezi’nin açılışı yapıldı. Açılış sonrası Ortak Temas Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bakan Soylu, dünya ve Avrupa ülkelerinin karşı karşıya kaldığı en önemli meselenin Suriye’den kaynaklanan insanı trajedinin ve göçmen sorununun olduğunu söyledi.

“Türkiye, 6 yılda Suriyeliler için 25 milyar dolar harcadı”
Soylu, Türkiye’nin bugün itibariyle 25 milyar dolar harcayarak 3 milyonu aşkın Suriyeliye ev sahipliği yaptığını dile getirerek, “Ne yazık ki insanlık ikinci dünya savaşından sonraki en büyük nüfus hareketiyle karşı karşıya kalmıştır. Bugün Türkiye’de yaklaşık 3 milyon misafirimiz var. Altıncı yılına giren Suriye meselesinde Türkiye en fazla duyarlılık ve fedakarlık gösteren ülkedir. Katıldığımız tüm uluslar arası toplantılarda Türkiye’nin bu hakkı teslim edilir. Bu insanlık için yaptığımız harcama sivil toplum kuruluşlarının yardımlarıyla beraber bugün 25 milyar dolar seviyesindedir” dedi.

Soylu’dan AB’ye ‘return’ çağrısı

“İnsanlık şartla yönetilemez”
Avrupa Birliği ülkelerinin Suriye ve yasa dışı göç konusunda gerekli hassasiyeti göstermediğini işaret eden Bakan Soylu, “Bulgaristan ve Yunanistan ile birbirimizi çok iyi anladığımızı bu ortak noktada hareket etme kabiliyeti bulunduğunu belirtmek isteriz. Biz burada birbirimizi anlıyoruz maalesef Avrupa Birliği’ni yöneten dostlarımız bu konuda gerekli hassasiyeti bugüne kadar göstermediler. Çok net. Açıkça söylemek lazım, insanlık şartla yönetilemez. ‘Şunu şöyle yaparsak, bunu böyle yaparsak diye’ bir sözleşmenin parçası insanlık olamaz. Bu yanlış bir şeydir. Bu doğru bir şey değildir. Bakınız biz burada ihtiyaçlarımız için ülkeleri ortak gayreti ile bulunuyoruz ve burada bir süreç yöneteceğiz. Bu ülkelerimizin menfaati olduğu gibi aslında geleceğe yönelik de çok önemli bir adımdır. Işıltılı bir adımdır, aydınlık veren doğru bir adımdır. Oysa 6 yıldır dünyanın temel meselesi haline gelen Suriye meselesinde maalesef Avrupa’yı yöneten dostlarımız aynı kararlılığı ve aynı süreci göstermemişlerdir. Bunun üzüntüsünü yaşıyor muyuz? Yaşıyoruz. Ama inanınız ki bunu Suriyeli kardeşlerimize yansıtmıyoruz. Yani biz böyle gördüğümüz için şu anda bu masadayız çok nete söylüyorum. Bu kitlesel göçlerin yaşatacağı travmanın etkisi sadece Suriye ve Suriyelilere değildir. Bu travmanın etkisini insanlık adına ve bu kitlesel göçlerin maliyeti adına hepimiz öncelemeliyiz ve hepimiz iyi bir şekilde ön görüyle beraber politikalarımızla beraber yönetmek durumundayız” ifadelerini kullandı.

AB’ye ‘return’ çağrısı
Soylu, bazı büyük ülkelerin de zaman zaman yanlış okumalar yapabildiğine değinerek, “Avrupa, Türkiye’yi kendine ait bir tampon ülke olarak gördü. Nerede gördü? Ortadoğu ile ilgili sınırlarıyla alakalı gördü. Ve bunun yanılgısını Suriye meselesi ortaya çıkınca anladı. Anladığı şuydu, ‘Demek ki tampon ülke olarak nitelendirebileceği herhangi bir ülke söz konusu değildir. Sınır aşan meselelerin sonrasında ülkelerin birbiri ile yakınlık ve uzaklıklarının hiçbir ehemmiyetinin olmadığını Suriye’de ortaya çıkan sonuçla bütün dünya gördü. Bugün Avrupa’nın yanlış okuması batının yanlış okuması net bir şekilde görüldü fakat bana göre cesametinden ve büyüklüğünden dolayı yani ortaklığından dolayı ortak ülkelerin varlığından dolayı maalesef ‘return’ dediğimiz bir dönüş yapamıyor. Biz onu dönüşünü bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

Ergin Yıldız - Koray Ustabaşı - Tamer Yavuz 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.
Aksaray Uyuşturucu tacirleri ile polisin kovalamacası kamerada Aksaray’da polisin dur ihtarına uymayarak kaçan sürücü ile polis arasında kovalamaca yaşanırken, kovalama esnasında araçtan atılan poşette esrar maddesi çıktı. Kısa süren kovalamacayla yakalanan araç sürücünün ehliyetsiz olduğu belirlenirken, sürücü uyuşturucunun araçtan çıkmadığını belirterek ehliyetsiz olduğu için kaçtığını söyledi. Sürücü ve 2 arkadaşı kelepçelenerek gözaltına alındı. Olay, Kurtuluş Mahallesi Kurtuluş Caddesinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde bekçilerle birlikte rutin uygulama yapan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ve Trafik Şubesi ekipleri uygulama noktasına yaklaşan 68 ES 022 plakalı otomobile dur ihtarında bulundu. İhtara uymayan araç sürücüsü fren yerine gaza basarak hızla uygulama noktasından kaçtı. Kaçan aracın peşine düşen polis ve şüpheliler arasında kovalamaca yaşandı. Kovalamaca esnasından araçtan bir poşet atılırken, atılan poşetten kubar esrar maddesi ele geçirildi. Bir süre devam eden kovalamaca sonucu araç 3 şüpheliyle birlikte yakalandı. Araç sürücüsü Ö.F.B. (37) ile araçta yolcu olarak bulunan H.E. (40) ve R.D. (23) kelepçelenerek gözaltına alınırken, araç sürücüsü Ö.F.B. araçtan atılmasına rağmen uyuşturucunun kendilerine ait olmadığını belirterek, “Ne alakası var. Arabada çıktı mı? Çıkmadı, arabadan çıkmadı abi. Bizlik bir şey yok ki. Ehliyetim yok, cezamı yedim zaten biraz önce” dedi. Araç sürücüsüne ehliyetsiz araç kullanmaktan 12 bin 977 TL, dur ihtarına uymamaktan bin 506 TL olmak üzere toplam 14 bin 483 TL para cezası kesilirken ara trafikten men edilerek otoparka çektirildi. Gözaltına alınan 3 kişi sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesine götürüldü. Olayla ilgili tahkikat başlatıldı.