DÜNYA - 29 Nisan 2024 Pazartesi 19:18 | Son Güncelleme : 29 Nisan 2024 Pazartesi 21:06

Stoltenberg’ten Ukrayna’ya sürpriz ziyaret

A
A
A

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’ya düzenlediği sürpriz ziyarette Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Stoltenberg yaptığı açıklamada, "Ukrayna'nın hak ettiği yer NATO'dur. Ukrayna NATO üyesi olacak” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e sürpriz bir ziyaret düzenledi. Rusya-Ukrayna savaşının başladığı Şubat 2022’den bu yana 3’üncü kez Ukrayna’yı ziyaret eden Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Stoltenberg, Kiev’e gittiği sırada trende yaptığı açıklamada, "Başkan Zelenskiy'e ve Ukrayna parlamentosuna karşı dürüst olacağım, NATO müttefikleri son aylarda vaat ettiklerimizi yerine getirmedi. ABD bir paket üzerinde anlaşmak için altı ay harcadı ve Avrupalı müttefikler söz verdiğimiz mühimmatı teslim etmedi. Ancak şimdi işlerin değişeceğinden eminim" dedi.

“Ukrayna aylardır silahsız”

Stoltenberg, Zelenskiy ile düzenlediği ortak basın toplantısında ise Zelenskiy'nin liderliğini ve Ukraynalıların cesaretini överek, "liderlik ve cesaretin tek başına Rus güçlerini püskürtmeye yetmeyeceğini, silah ve mühimmata da ihtiyaç olduğunu" belirtti. Zelenskiy, Ukrayna’ya destek konusunda yaşanan ciddi gecikmelerin savaş alanında ciddi sonuçlara yol açtığını aktararak, "Ukrayna aylardır silahsız ve daha az Rus füzesi ve insansız hava aracı düşürüldü. Rusya cephe hattında ilerleyebildi. Ancak Ukrayna'nın galip gelmesi için çok geç değil. Daha fazla destek yolda” dedi.

ABD'nin 60 milyar doların üzerindeki yeni yardım paketinin yanı sıra İngiltere, Almanya ve Hollanda'nın da Ukrayna’ya bulunduğu yeni taahhütleri de memnuniyetle karşıladığını belirten Stoltenberg, "Yakında başka açıklamalar da bekliyorum” dedi.

“Moskova şunu anlamalı; kazanamazlar”

Ukrayna’ya desteğin çok yıllı büyük bir mali taahhüde ihtiyacı olduğunu aktaran Stoltenberg, “Ukrayna'ya verdiğimiz desteğin kısa vadeli ve geçici değil, uzun vadeli ve öngörülebilir olduğunu göstermek için. Moskova şunu anlamalı; kazanamazlar” dedi.

Ukrayna’nın NATO’ya üyeliğine değinen Stoltenberg, "Ukrayna'nın hak ettiği yer NATO'dur. Ukrayna NATO üyesi olacak. Şu anda yürüttüğümüz çalışmalar sizi NATO üyeliğine doğru geri dönüşü olmayan bir yola sokuyor. Böylece zamanı geldiğinde Ukrayna hemen NATO üyesi olabilecek” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Özel çocuklara özel etkinlik Samsun Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Birimi, özel çocukları çeşitli etkinlikler ile eğlendirdi. Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Birimi, İlkadım Özel Uygulama Okulu ve Baruthane Ortaokulu iş birliği ile özel gereksinimli çocukların sosyal hayata adaptasyonunu sağlamak adına bir program düzenledi. İlkadım Özel Uygulama Okulu ve Baruthane Ortaokulu öğrencilerinin katıldığı programda, çocuklar çeşitli etkinlikler ile keyifli vakit geçirdiler. Programda eşit sayıda normal gelişim gösteren öğrenciler ve özel gereksinimi olan öğrenciler hep birlikte renk toplama, nesne tombala, matematik, örüntü oyunu, gölge eşleme, ara-bul gibi oyunlar oynadı. Bu etkinliklerle birlikte çocuklar gönüllerince eğlendi. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak engelli öğrencilerin sosyal hayata adaptasyonlarını sağlamaya yardımcı olmak adına çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelli Hizmetler Birim Sorumlusu Çağla Yücel, “Etkinliğimizin amacı normal gelişim gösteren öğrencilerimizle özel gereksinimli öğrencilerimizi bir etkinlikle bir araya getirmek. Düzenlediğimiz etkinliğimiz ile öğrencilerimizin zihinsel ve sosyal becerilerini destekliyor; güzel vakit geçirip yaşıtlarıyla, arkadaşlarıyla iletişime girmelerini sağlıyoruz. Bir yandan da gelişimleri normal seyrinde devam eden çocuklarımıza da farkındalık kazandırmış oluyoruz. Belediye olarak bu tür etkinliklere ev sahipliği yapmaktan ve diğer okullarla iş birliği içerisinde olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Samsun Toraman: “Yeşil pasaport tasarılarının önünü açan süreçler en çok sanayicilerimizin faydasına olacak” SAMSUN (İHA) – Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB) Meclis Başkanı Hacı Toraman, yeşil pasaport tasarılarının önünü açan süreçlerin en çok sanayicilerin faydasına olacağını söyledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) 80. Mali Genel Kurulu yapıldı. Genel kurula, Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz’ı temsilen, ÇTB Meclis Başkanı Hacı Toraman ve Genel Sekreter Sercan Yaşar katıldı. “Yeşil pasaport tasarılarının önünü açan süreçler en çok sanayicilerimizin faydasına olacak” 80. Genel Kurulu değerlendiren ÇTB Meclis Başkanı Toraman, “Çarşamba’nın yaygın üretim ağı fındık ve fındık ticaretine dayanmaktadır. Türkiye ekonomisine, tarıma ve sanayiye sağladığı katkı ile Türk fındığı, emsalinin yetiştirilemediği yüksek kaliteye sahip milli bir ürünümüzdür. Yurt dışı fuarları ve sanayi alanında yapılan gözlemler bölgemiz fındık üreticisi ve sanayicisi için ayrı bir önem arz etmektedir. Odalar ve borsalar adına yürütülen yeşil pasaport tasarılarının önünü açan ve kolaylaştıran süreçler en çok sanayicilerimizin faydasına olacaktır. Başkanımızın da ifade ettiği gibi üretim sahamız dünya ülkelerine oranla daha fazla, bu alanları genişletmeli tarıma, sanayiye ve dolayısıyla Türkiye ekonomisine hep birlikte kazandırmalıyız" dedi.
Bursa Dünya kültürleri Mustafakemalpaşa’da buluştu Mustafakemalpaşa TOKİ Ayas Bey Anadolu Lisesi’nde düzenlenen İnteraktif Kültür Günü, Türkiye ile birlikte 9 ülkenin kültürel değerleri, öğrencilerin görsel sanatların farklı alanlarında hazırladıkları eserlerle tanıtıldı. Mustafakemalpaşa’da her eğitim yılı sonunda özenle hazırlanan el sanatları ve resim sergileriyle farkındalık oluşturan TOKİ Ayasbey Anadolu Lisesi, bu yıl da dünya ülkelerinin kültürel-tarihi değer ve eserlerinin tanıtıldığı bir görsel şölene ev sahipliği yaptı. Interactive CultureDay (İnteraktif Kültür Günü) ve resim sergisinin açılışına Mustafakemalpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Veysel Çalık, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Mehmet Sabri Tekin ve Hüseyin İçal, TOKİ Ayas Bey Anadolu Lisesi Müdürü İrfan Koç, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Okul öğrencilerinden oluşan müzik grubunun şarkıları eşliğinde açılışı yapılan sergide, 9 ülkenin kültürü görsellerle tanıtıldı. TOKİ Ayas Bey Anadolu Lisesi Yabancı Dil öğretmenleri ve öğrencilerinin hazırladığı etkinlik Türkiye, İngiltere, İspanya, Mısır, Almanya, Fransa, Rusya, Japonya ve İtalya sunumları, İngilizce ve Almanca dillerinde yapıldı. Öğrencilerin hazırladığı materyaller ülkelerin tarihi, yemek kültürleri, kültürel değerleri, geleneksel giyimleri, mimarileri, cazibe merkezleri, dini bayramlar ve ritüellerin yanı sıra önemli sembollerini kapsayan çalışmalar, tanıtım stantlarında ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Büyük ilgi gören kültür sergisinin resim bölümünde ise 140 adet tuval üzerine akrilik boya çalışması, 55 adet 80’ler ve 90’lar temalı afiş tasarımı, 50 adet karışık teknikte çalışma, 20 adet bristol kağıdı üzerine nokta-çizgi çalışması, 30 tane porselen üzerine çini motifi tasarımı, 20 adet şablon baskı tasarımı ve 10 adet ‘sevgi temalı’ heykel çalışmaları sanatseverlere sunuldu. Sergiyi gezen katılımcılar en ufak detayı dahi atlamayan eser sahibi öğrencilerden ve öğretmenlerden yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Ziyaretçilerden tam not alan sergide, dünya çapında ün salan ressam ve tabloları canlandıran öğrenciler de büyük ilgi çekti.