GÜNDEM - 01 Temmuz 2016 Cuma 12:03

Suriyeli çocuğun iyileşmeyen hastalığı

A
A
A
Suriyeli çocuğun iyileşmeyen hastalığı

Konya'da vücudunda doğuştan gözenek bulunmayan Suriyeli çocuğun ailesi yetkililerden yardım bekliyor.

Suriye’de çıkan iç savaştan dolayı Konya'ya yerleşen Hammud ailesinin 6 yaşındaki çocukları Hasan’ın cilt rahatsızlığı ailesinin biricik derdi oldu. Suriye’de dünyaya gelen ve vücudunda gözenek bulunmayan küçük Hasan'ın babası İbrahim El Hammud, bu hastalık yüzünden üç yıl önce Halep’ten göç ettiklerini, daha olmadı Konya’nın merkez Karatay ilçesine geldiklerini söyledi.

Sürekli soğuk bir ortamda bulunması gerekiyor
El Hammud, oğlunu tedavi ettirmek amacıyla Suriye’nin bütün şehirlerindeki cildiye doktorlarına götürdüklerini belirterek, “Tedavisi olmayan bir hastalığı olduğunu söylediler. Çocuğun bütün raporları Lübnan’a da götürdük ve muayene ettirdik. Oradan da hiçbir sonuç çıkmayınca Türkiye’ye geldik. Türkiye’ye gelme sebebimiz zaten çocuğumun hastalığıdır. Hasan'ın tek tedavisi soğuk ortamda bulunması. Suriye'de iç savaş nedeniyle elektrik ve su hiç bir şey kalmadı. Türkiye’ye de bu sebepten geldik. Çocuğun daha soğuk, serin bir ortamda kalması için” dedi.

Suriyeli çocuğun iyileşmeyen hastalığı

Ev kiraladı inşaatlarda çalışmaya başladı
Suriye’de oto tamir işinde çalıştığını da ifade eden El Hammud, “Türkiye’ye geldikten sonra inşaatta çalışmaya başladım. 4 çocuğum var Allah’a çok şükür. Oturduğum eve aylık 500 TL kira veriyorum. İnşaat sürekli bir meslek olmadığı için ve sırtımda fıtık olduğu için biraz aksama ve sıkıntılar oluyor” şeklinde konuştu.

Vücudunun hiç bir yerinde gözenek yok
Çocuğunun hastalığının doğuştan konjenktival bir hastalık olduğunu söyleyen baba El Hammud, vücudun hiçbir yerinde gözenekler bulunmadığını ve vücudun ter bezleri olmadığı için vücut sıcaklığının vücut içinde hapsolduğunu ve dışarı atamadığını kaydetti. Baba El Hammud, oğlunun el içi ve ayakaltı derilerinin iki üç günde bir çatlayıp kendiliğinden döküldüğünü de dile getirerek, "Tırnakları da aynı şekilde üç dört gün içerisinde büyür ve kendiliğinden düşüyor. Sürekli nemlendirici ve serinletici kremlere ihtiyacı var. Kremlerinde maliyeti çok yüksek olduğu için biraz zorluk çekiyoruz. Eczaneler bazen ücretsiz ilaç veriyorlar. Ayrıca kazandığım parayla ilaçları karşılamaya çalışıyorum. Elimizden geldiğince bunları yapmamız gerekiyor yoksa çocuğun vücudu dayanmaz” diye konuştu.

Suriyeli çocuğun iyileşmeyen hastalığı

Çatlayan derilerini makasla kesiyoruz
Türkiye’deki yetkililere kendilerini hiç yalnız bırakmadıkları için teşekkür eden El Hammud, çocuğunun durumunu özel olduğunu da söyleyerek, 'tek isteğinin çocuğuna yardım etmeleri ve destek olmaları' şeklinde duygularını dile getirdi. 

Küçük Hasan’ın hastalığı ile ilgili konuşan babaannesi Suad El Zamil ise, “Çocuğa en zarar veren ortam sıcak ortamlardır. Sıcak ortamlarda bulunduğu için çok büyük sıkıntı çekiyor. Vücudun dış sıcaklığı bazen 40 dereceye kadar yükseliyor, ama iç sıcaklığının kaç dereceye kadar çıktığını bilemiyoruz” dedi.

Çocuğun sıcaklığını düşürebilmek için soğuk su dolu küvet içine soktuklarını anlatan El Zamil, “Bazen geceleri çocuk ağlıyor annesini babasını uyutmuyor. Annesi de sabaha kadar onunla beraber uyumadan bekliyor. İki günde üç günde bir vücudu kendiliğinden çatlıyor, çocuğun ağrısını azaltmak için makasla çatlayan derileri kesiyoruz. Çocuğun sıcak ortamda bulunmaması gerektiğinden evimizde bir klima olsa ya da klimalı bir ortam olsa daha iyi olur” ifadelerini kullandı. 

Ömer Sayın
KONYA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Başkan Nallar atölyelerde yapılan faaliyetleri inceledi Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Park ve Bahçeler Birimini ve atölyeleri ziyaret ederek, buralarda yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Yaklaşan yaz mevsimi ile birlikte hareketlenmeye başlayacak olan Süleymanpaşa’da ihtiyaç duyulan kent mobilyalarının üretimi, bakım ve onarımlarının yapıldığı atölyelerde incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Volkan Nallar, üretimi ve tamiri yapılan kamelyalar, seyyar araçlar ve diğer kent mobilyaları ile ilgili bilgi alarak personele işlerinde kolaylıklar diledi. "Önemli organizasyonlarla vatandaşımızın karşısında olacağız" Ziyaretle ilgili açıklamada bulunan Başkan Nallar, Süleymanpaşa’da büyük hareketlilik sağlayan Kiraz Festivali gibi büyük organizasyonlar öncesi tüm birimlerle birlikte hummalı ve uyumlu bir çalışma içine girdiklerini ifade ederek, “Önümüzdeki günlerde önemli organizasyonlarla vatandaşlarımızın karşısında olacağız. Bunların başında tabii ki Kiraz Festivalimiz geliyor. Tüm birimlerimizle hazırlıklara başladık. Bu kapsamda Fen İşleri Müdürlüğümüzün atölyelerinde, Park ve Bahçeler Birimimizde çalışanlarımızla bir araya geldik, yürütülen faaliyetleri yerinde değerlendirerek mesai arkadaşlarımızla fikir alışverişinde bulunduk. Gayretle çalışan tüm personelimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Ankara Gölbaşı Belediyesi’nin vektörle mücadelesi sürüyor Havaların ısınmasıyla ilaçlama çalışmalarına hız veren Gölbaşı Belediyesi ekipleri, Mogan Gölü’nde bulunan sazlık alanda vektörle mücadele kapsamında dron ile ilaçlama yaptı. Atatürk Sahil Parkı’nda sivrisinek larvaları ve haşerelerle mücadele kapsamında Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından dron ile ilaçlama yapıldı. Tam donanımlı ve eğitimli ekipler tarafından gerçekleştirilen ilaçlama sırasında diğer canlılara ve ekolojik dengeye zarar vermeyen ilaçlar kullanıldı. İlaçlama dronu sayesinde toplum sağlığını tehdit edebilecek, ulaşılması zor yerlerdeki vektörlerin alanlarına hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşıldı. “Vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek için çalışmalarımız sürecek” Havaların ısınmasıyla birlikte çoğalan vektörlere karşı belediye ekiplerinin saha çalışmalarına hız verdiğinin altını çizen Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı “Göl ve sulak havzaların bulunduğu ilçemizde ekiplerimiz vektörle mücadele kapsamında çalışmalarına devam ediyor. Dron ile yapılan ilaçlama çalışmalarımızı hızlandırıyor. Ekiplerimizin ulaşması zor olan yerlere dron ile ulaşılarak kısa sürede ve güvenli şekilde ilaçlama çalışması yapılıyor. Dron sayesinde saatlerimizi, hatta günlerimizi alacak ilaçlama çalışmasını dakikalar içerisinde tamamlıyoruz. Bizim öncelikli görevlerimizden biri de toplum sağlığı. Vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltip, daha sağlıklı bir ortamda yaşamlarını sürdürmeleri için sivrisinek larvaları, karasinek ve haşerelerle mücadelemizi aralıksız sürdüreceğiz. Gölbaşılı vatandaşlarımız çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Zonguldak Tribün için 150 bin lira bağışta bulundular Alaplı Çatak Köyü’nde her bayram geleneksel olarak düzenlenen ve bölgede ilk defa futbol turnuvası şampiyonuna dana hediye edilen turnuvanın şampiyonu belli oldu. Toplamda 25 takımın katımıyla Ramazan Bayramı’ndan önce başlayan ve bir ay boyunca devam eden turnuvanın grup ve eleme maçlarının ardından finale çıkan Eleşler Köyü ile Ereğli Gemi finale çıkmaya hak kazandı. Alaplı Çatak Köyü futbol sahasında yüzlerce taraftarın katıldığı final maçında karşı karşıya gelen iki takım finale yakışır bir mücadele ortaya koydular. Maçın orta hakemi Kocaeli Bölgesi İl Hakemi Seda Bayram yaptı. İlk yarısı 1-1 tamamlanan maçın ikinci yarısında bulduğu golle skoru 2-1 yapan Ereğli Gemi turnuvanın şampiyonu oldu ve turnuvanın dana ödülünü almaya hak kazandı. Maçın ardından ödül töreni geçildi ve turnuvanın 3. Olan takımı Cambazlı Köyü’ne maçın orta hakemi Seda Bayram tarafından 3.’lük kupası takdim edildi. İkinci olan takımına ise kupa ve madalyaları Alaplı Belediye Başkan Vekili Yaşar Çevik tarafından verildi. Şampiyon olan takıma ise kupa ve madalyaları Alaplı Kaymakamı Selçuk Köksal tarafından taktim edildi. Kupa töreni sırasında konuşan Alaplı Kaymakamı Selçuk Köksal şunları söyledi; “Turnuvaya katılan tüm takımları tebrik ediyorum. Turnuvanın şampiyonu Ereğli Gemi olmuştur. Kendileri hem buraya yapılacak olan tribüne maddi destek olma sözü vermişlerdir hem de düğün yapacak olan arkadaşlarına ödülü hediye etmişlerdir. İki ayrı bir güzelliğe imza atmışlardır. Ereğli Gemi her zaman devletimizin yanındalar. Bu organizasyonda başından sonuna kadar emeği bulunan herkese çok teşekkürlerimi sunuyorum." Ereğli Gemi yetkileri kupa töreninde yaptıkları açıklamada sahaya yapılacak olan tribün için 150 bin lira bağışta bulundular.
Sinop Sinop protokolü ormanları temizledi Sinop’ta “Orman Benim” kampanyası çerçevesinde protokol tarafından ormanda temizlik çalışması yapıldı. Sinop’ta “Orman Benim” kampanyası kapsamında Sinop Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, orman yangınlarına sebebiyet verecek davranışlara karşı farkındalık oluşturmayı hedeflemek adına, Akliman mevkisinde temizlik etkinliği düzenlendi. Düzenlenen etkinliğe Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, Sinop İl Jandarma Komutanı Ferhat Kuran, Sinop Orman Bölge Müdür Celal Kanbur ve öğrenciler katıldı. Program başında konuşan Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, orman yangınlarının insan kaynaklı olduğunu belirterek, “Yangın tehlikesi açısından genel olarak Türkiye’nin üzerinde bir diske sahibiz. Çünkü, sizin alanınız ormanlık alan yönünden daha fazla. 2 katı neredeyse. 2 katından daha fazla. Burada önemli olan amaç yangına hızlı müdahale, yangını bir an önce söndürme değil. Asıl amaç yangını önlemek. Bunun için buradayız. Bunu nasıl gerçekleştireceğiz? Yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı. Alacağımız basit tedbirlerle bu yüzde 90 oranını düşürebiliriz. Yangının oluşmasını önlediğimiz zaman, zaten yangın olmaz. Yeri kirletmediğimiz zaman zaten temizleme faaliyetine gerek kalmadığı için temiz kalır. Ormanlarımızı temiz tutmamız lazım. Yapmamız gereken basit. Ormanda ateş yakmayacağız ve ormanı tertemiz bırakacağız. Ormanı kendi halinde bırakacağız" dedi. Vali Özarslan’ın açıklamalarının ardından protokol üyeleri, kamu kurum personelleri ve öğrenciler temizlik çalışması gerçekleştirdi.