GÜNDEM - 29 Temmuz 2015 Çarşamba 12:12

Suriyeli sanatçılar 'Selam' belgeselinde buluştu

A
A
A
Suriyeli sanatçılar 'Selam' belgeselinde buluştu

Ülkelerinde iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeli sanatçılar, 'Selam' adlı belgeselde yaşadıklarını anlatıyor.

Suriyeli sanatçılar var olan savaşın üzerlerindeki olumsuz etkisini kırarak Türkiye’de sanatlarını icra etmeye devam ediyor. Savaş sebebiyle İstanbul’a göç eden sanatçılar için proje yapan Selam belgeseli, Suriyeli sanatçılardan Mohammad Zaza’yı konuk etti. Selam belgeselinin ilk konuğu olan Ressam ve Müzisyen Mohammad Zaza, savaşı arkasında bırakarak sanatına yepyeni bir umutla sarıldığını söyledi. 

Suriye'deki savaşın milyonlarca kişiyi ülkesinden göç etmek zorunda bırakması ve Suriyelilerin gittikleri ülkelerde kuracağı yeni yaşam ve uyum sürecini merak eden Abdulkadir Gıynaş ve Bilal Alirıza, İstanbul'da yaşayan Suriyeli sanatçıların peşine düştü. Süreç ikiliyi bu konuda bir belgesel çekmeye kadar götürdü. Görüştükleri her sanatçı başka bir sanatçıdan bahsedince kendilerini İstanbul'daki Suriyeli sanatçılar ortamının içinde bulup birbirleriyle tanıştılar. On aylık bir sürecin sonunda yönetmen Bilal Alirıza ve metin yazarı Abdulkadir Gıynaş, kalabalık bir ekiple otuz sanatçıyla iletişim halinde olarak Selam belgeselini Youtube'da yayınladı. Belgesel‘in ilk konuğu Mohammad Zaza oldu. İstanbul ekseninde ilerleyen film on sekiz dakikadan oluşuyor. Suriye sanatına, sanatçının İstanbul deneyimine ve işlerine odaklanıyor. Selam belgeselin altyapısı tanışmalar, söyleşiler ve ana omurgayla beraber bir ay sürdü.

Çekim, montaj ve çevirileri iki haftada bitiren ekip on ay boyunca konuyla ilgili mekânlarda ilgili STK ve kültür merkezleriyle iletişime geçip ortak proje çalışmalarının zeminini aradı. Selam, hem ekibe hem de konu edilen kişilere yeni bir dünyanın kapısını açtı ve iki kültürün küçük çaplı da olsa birbirleriyle tanışmalarına olanak sağladı. Ekip belgeselin yayınlandığı aynı isimdeki Youtube kanalı Selam'da birçok Suriyeli sanatçıyla hazırlanan benzer videolar yayınlamaya devam edeceğini belirtti. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.