KÜLTÜR SANAT - 09 Mayıs 2022 Pazartesi 16:35

Tarihi Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi Belgeseli’nin galası yapıldı

A
A
A
Tarihi Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi Belgeseli’nin galası yapıldı

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) ve Payas Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen Payas Film Atölyesi içerisinde çekilen “Tarihi Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi Belgeseli”nin galası Tarihi Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi'nde yapıldı.

Gala gecesinde Film Atölyesinde çekilmiş olan “Tarihi Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi Belgeseli”nin gösterimi yapıldı. İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin hocalarının mentorlüğünde öğrencilerin çekmiş olduğu görüntüler kurgulanarak izleyicilerin beğenisine sunuldu. Ardından 7-9 Ocak tarihleri arasında gerçekleşen Film Atölyesi’nin kamera arkasına, öğrencilerin atölyeye ilişkin düşüncelerini içeren röportajlarına yer verildi.

Atölyeye katılım sağlayan ve oyunculuk, kameramanlık, yönetmenlik, senaryo yazarlığı, kamera arkası gibi sinemanın çeşitli alanlarına ilgi duyan 25 lise öğrencisine sertifikaları takdim edildi.

Tarihi Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi Belgeseli’nin galası yapıldı

Ayrıca Film Atölyeleri’nin Proje Danışmanı Prof. Dr. Nail Öztaş’a, Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Şükran Güzin Ilıcak Aydınalp’e, Proje Yürütücüsü ve Yapımcısı Doç. Dr. Nagihan Çakar Bikiç’e, Atölye Yürütücüsü Yönetmen/Öğr. Gör. Ahmet Bikiç’e, Basınla İlişkiler Direktörü Dr. Bilent Deyirmenci’ye, Reji ekibinden Arş. Gör. Eda Çekemci, Enes Dalgıç, Polat Bakırtaş ve Film Atölyeleri Tasarımcısı Arş. Gör. Ayten Bengisu Cansever’e plaketleri verildi.

Sertifika-plaket takdiminin ve film gösteriminin ardından Antakya Medeniyetler Korosu Konseri gerçekleşti.
Film Atölyesi Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Nagihan Çakar Bikiç, çekimler süresince çok güzel süreçler yaşandığını ifade ederek, “Galada öğrencilerin duygu ve düşüncelerini ve çekim hazırlıkları sürecini anlatan belgeselimizi de seyrettik. Öğrenciler bu süreçten çok keyif aldılar. Payas Belediyesi ve üniversitemiz arasında güzel bir iş birlikteliği gerçekleşti ve sonrasında bir belge niteliği taşıyan ‘Sokullu Mehmet Paşa’ belgesini hazırladık. Belgeselimiz tüm Hatay ve Payas halkıyla buluştu. Çok heyecanlıyız, tüm film atölyesi ekibimizle buradayız” diye konuştu.

Tarihi Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi Belgeseli’nin galası yapıldı

“Film Atölyeleri öğrencilerle buluşmaya ve film çekmeye devam edecek”

Gerçekleştirilen atölyenin iki önemli özelliği bulunduğunu belirten Bikiç, “Birincisi ailesi veya çevresinde daha önce hiçbir şekilde üniversite ile temas etmemiş lise öğrencilerinin yeteneklerini keşfetmesine imkan sağlamak ve ikincisi de Tarihi Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi’nin belgeselini çekerek önemini dünyaya duyurmak. Bir diğeri ise sosyal sorumluluk duygusuyla hareket eden Film Atölyeleri hız kesmeden yeni duraklarında sinemaya merak duyan öğrencilerle buluşmaya ve film çekmeye devam edecektir” şeklinde konuştu.

“Amacımız atölyelerin yolculuğunu devam ettirmek”

Belgeselin Yönetmeni Öğretim Görevlisi Ahmet Bikiç ise sinema atölyelerinin 3'üncüsünü Payas’ta gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Ekibimizle birlikte bu tarihi külliyenin bütün köşelerini gezdik. Neredeyse her noktasına çekimler yaptık. Böyle bir yapının kazandırılmış olması çok değerli. Benim için de buranın bir belgeselini yapmış olmak ayrıca heyecan verici, belgesel filmimiz ilk defa izleyiciyle buluşacak umarım bütün izleyenler büyük keyif alır. Hedefimiz bütün gençlere, Anadolu’daki insanlara ulaşmak ve bu atölyelerin yolculuğunu devam ettirmek, öğrencilerimiz ile birlikte yeni hikayeler yazmak” dedi.

Tarihi Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi Belgeseli’nin galası yapıldı

“Payas'ı farklı noktalarda tanıtıyoruz”

Payas Belediye Başkanı Bekir Altan ise, “Birkaç ay önce İstanbul Gelişim Üniversitesi ile birlikte ortaklaşa başlattığımız projenin altına imza atarak finalini ve galasını gerçekleştirmenin heyecanını, mutluluğunu birlikte yaşıyoruz. Payas'ı farklı noktalarda tanıtıyoruz. İstanbul Gelişim Üniversitesi rektörüne ve ekibine ilçemizi tercih ettikleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Film Atölyesinin danışmanlığını Prof. Dr. Nail Öztaş, proje yürütücülüğünü, İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güzin Ilıcak Aydınalp, proje yürütücülüğünü ve yapımcılığını Doç. Dr. Nagihan Çakar Bikiç, Atölye yürütücülüğünü Öğretim Görevlisi/Yönetmen Ahmet Bikiç yaparken; atölyenin metin yazarlığında Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan, tasarım ekibinde Arş. Gör. Ayten Bengisu Cansever, teknik ekipte Arş. Gör. Eda Çekemci, basınla ilişkiler direktörlüğünde Dr. Bilent Deyirmenci, seslendirmede Kaan Kıran yer alıyor.

Necati İvgin
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Aynı eğlence merkezinde arka arkaya silahlı saldırı: 2 günde 2 yaralı Bursa’da Podyum Park Eğlence Merkezi’nde çıkan silahlı kavgada güvenlik görevlisi olarak çalışan 26 yaşındaki genç bacağından vuruldu. Yaralı, ambulans ile hastaneye kaldırılırken, aynı mekanda çalışan güvenlik görevlileri ise olay yerinden görüntü alan İhlas Haber Ajansı muhabirini darp etti. Olay, merkez Nilüfer ilçesinde bulunan Podyum Park Eğlence Merkezi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Klarnet isimli bir eğlence mekanında güvenlik çalışan olarak çalışan Murat Enes K. (26), arasında husumet olan kişiyle mekan kapısında karşılaşınca aralarında sözlü tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışma kavgaya dönüşünce saldırgan, Murat Enes K.’yi yanında taşıdığı silah ile bacağından vurdu. Panikleyen vatandaşlar kaçışırken, durum 112 ekiplerine bildirildi. İhbar üzerine bölgeye gelen sağlık ekipleri, yaralıya yaptığı ilk müdahale sonrası Çekirge Devlet Hastanesine sevk etti. Olay yerine gelen basın mensubunu darp ettiler Yaşanan hadise sonrası, olay yerinde polis ekiplerinin çalışmalarını görüntüleyen İhlas Haber Ajansı muhabiri Abdullah Bozkurt ise aynı mekanda çalışan özel güvenliklerin saldırısına uğradı. Haber görevini yerine getiren basın mensubu yaklaşık 10 kişinin kendisini darp etmesiyle yerde kaldı. Polis ekiplerinin müdahalesiyle saldırganların elinden alınan basın mensubu ambulans ile Bursa Şehir Hastanesine sevk edildi. Aynı eğlence merkezinde arka arkaya silahlı saldırı Öte yandan Podyum Park Eğlence Merkez’inde geçtiğimiz gün de silahlı saldırı yaşanmış ve bir kişi yaralanmıştı. “Saldırganların hak ettikleri cezayı almasını bekliyoruz” Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, İHA muhabirinin görev yaptığı sırada saldırıya uğradığını üzülerek öğrendiğini belirterek kınama mesajı yayınladı. Saldırının faillerinin takipçisi olacaklarını belirten Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, "Mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelik çirkin saldırılara bu akşam Bursa’da bir yenisinin eklendiğini üzülerek haber aldım. Edindiğimiz bilgiye göre, İhlas Haber Ajansı muhabiri genç meslektaşımız Abdullah Bozkurt, Podyum Park’ta meydana gelen bir olay hakkında bilgi toplarken Klarnet isimli mekanın yetkilileri ve güvenlikçileri tarafından feci şekilde dövülerek hastaneye kaldırılmış. Tek tesellimiz meslektaşımızın hayati tehlikesinin olmamasıdır. Halkın haber alma özgürlüğü adına fedakarca görev yapan meslektaşımıza ‘geçmiş olsun’ diyor, saldırganların yakalanarak hak ettikleri şekilde cezalandırılmasını bekliyoruz. Bursa Gazeteciler Cemiyeti olarak konunun takipçisi olacağız” dedi.
İzmir Göztepe taraftarları ile iş yeri çalışanları arasındaki kavgada 6 gözaltı İzmir’de, Göztepe taraftarlarından kaçarak iş yerlerine sığınan kişiyi kalabalık taraftar grubuna vermeyen iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında çıkan kavgada 6 şüpheli gözaltına alındı. Cep telefonu kamerasıyla da görüntülenen kavgada olaya karışan diğer şüphelileri yakalama çalışması başlatıldı. 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar takımlarının bir üst lige çıkışını doyasıya kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, dün, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı kimliği öğrenilemeyen bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Kavga anı cep telefonu kamerasına yansımıştı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan iş yeri sahibinin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu anlar ile o esnada iş yerini önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer almıştı. Yine aynı caddede, taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülenmişti. 6 kişi gözaltına alındı Öte yandan, motosikletiyle gelerek kavgaya dahil olan iş yeri sahibinin başından yaralandığı olayla ilgili 6 şüphelinin gözaltına alındığı ve kavgaya karışan diğer şahısları tespit etme ve yakalama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.