GÜNDEM - 01 Mart 2017 Çarşamba 15:21

Türkiye’den Bulgaristan Seçimlerine Yoğun İlgi

A
A
A
Türkiye’den Bulgaristan Seçimlerine Yoğun İlgi

Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşları 26 Mart’ta Bulgaristan’da yapılacak olan seçimlere yoğun ilgi gösteriyor.

Seçimlerde yurtdışından oy kullanmak için “zayavleniya” olarak nitelenen seçim formlarının doldurulmasına rekor katılım gerçekleşti. 28 Şubat tarihinde sona eren dilekçeler için Türkiye’den 18.894 Bulgaristan vatandaşı katılımda bulunurken, bu sayı Bulgaristan seçimlerine yurtdışından en yoğun ilgiyi oluşturdu. 3 ay önce Bulgaristan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine Türkiye’den 8.000 civarında başvuru yapılmıştı.


Bulgaristan vatandaşlarının yoğun ilgisine karşın Bulgaristan seçim yasasında yapılan değişiklikle aralarında Türkiye’nin de bulunduğu AB üyesi ülkelerde en fazla 35 sandık açılabiliyor.

Bulgaristan’daki Türkler 26 Mart’ta yapılacak olan genel seçimlere DOST Birliği adı altında katılıyor. DOST Partisi ile Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP)’den oluşan DOST Birliği oy pusulasına 13 numarada giriyor. Türklerin oylarına talip olan Hak ve Özgürlükler Hareketi ise milletvekili listesinde aşırı Bulgar milliyetçisi ATAKA partisinin eski 2 milletvekilini aday gösterirken, bu durum soydaşların tepki göstermesine neden olmuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.