EKONOMİ - 14 Eylül 2017 Perşembe 10:53

Amik Ovası’nda pamuk hasadı başladı

A
A
A
Amik Ovası’nda pamuk hasadı başladı

Hatay’ın verimli topraklarından olan Amik Ovası’nda yaklaşık 100 bin dönümde ekilen pamuğun hasadına başlandı.

Hatay’ın verimli topraklarından olan Amik Ovası’nda yaklaşık 100 bin dönümde ekilen pamuğun hasadına başlandı.


Bölge çiftçisinin yıllardır vazgeçemediği ve "beyaz altın" diye tabir edilen pamuk hasadı Amik Ovasında başlarken, çırçır fabrikalarında da hareketlilik yaşanıyor.


Pamuk üreticisi hasatla birlikte rahat bir nefes alsa da, hükümetin bir an evvel pamuk taban fiyatını belirlemesini bekliyor.


Sulanan arazilerde dönümüne yaklaşık 500 ila 600 kilo pamuk alan çiftçi hasattan memnun.


Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde pamuk bir yandan insan gücüne dayalı elle, bir yandan da makinayla toplanıyor.


Üretici Mehmet Tekinalp, pamuk hasadının yeni başladığı ifade ederek, "Makine ile değil de elle toplama daha güzel oluyor, daha iyi verim alıyoruz. Devletimiz inşallah taban fiyatını da iyi verir, bizde bundan memnun kalırız" dedi.


Pamuk işçisi Ayşe Tekin, hasat zamanlarında günlük yevmiye ile çalışarak aile bütçesine katkıda bulunduğunu belirterek,”Günlük çalışıyoruz biz mevsimlik işçiyiz. Evimizin, çocuklarımızın rızkı için çalışmaktayız. Yaklaşık 40 lira civarı yevmiye alıyoruz, yaklaşık 9 saat çalışıyoruz. Ailemizi geçindiriyoruz, çocuklarımızı okutuyoruz" diye konuştu.


Pamuğu makine ile elle toplama arasında birçok fark olduğunu belirten çiftçi Bülent Zaroğlu, “Makine ile insan gücü arasındaki en önemli fark, bir günde 100 dönümü 500 kişiyle toplarken bugün bir makine 500 kişinin yaptığı işi bir günde yapıp çıkıyor. Zaman açısından çok kısa sürede toplanıyor, daha kaliteli ve yüksek randımanda pamuk alıyorsun” dedi.


Amik Ovasında, Yaklaşık 40 gün sürecek olan pamuk hasadından, 100 bin dönümden yaklaşık 400 bin ton pamuk rekoltesi bekleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.