Yerel Haberler
Iğdır
30 Nisan 2024 Salı - 14:26 Iğdır Üniversitesi ABD’deki Üniversitelerin Gazze eylemlerine destek gösterisi yaptı Iğdır Üniversitesi bünyesinde bulunan öğrenci toplulukları bir araya gelerek Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için gösterilere katılan öğrencilere destek olmak ve öğrencilere yönelik orantısız güç uygulamasını kınamak amacıyla gösteri düzenledi. Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü girişinde yapılan basın açıklamasında, İsrail devletinin 7 Ekim’den beri açık bir şekilde Gazze Şeridi’nde kadın, çocuk, sivil ayrımı gözetmeksizin bir soykırım uyguladığı belirtildi. Soykırımın üzerinde geçen altı ayda 14 bin 695’i çocuk, 9 bin 670’i kadın olmak üzere 34 bin 456 Filistinli yaşamını yitirdiği ve 77 bin 575 kişinin de yaralandığı dile getirilirken İsrail’in insanlık dışı bu uygulamalarına dünyanın artık sessiz kalmaması gerektiğine değinildi. Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi; “Geçtiğimiz günlerde ABD’de Columbia Üniversitesinde başlayan ve farklı eyaletlerdeki üniversitelere de yayılan Gazze eylemleri, dünyadaki vicdan, ahlak ve erdem sahibi insanların çığlığıdır. Her ne kadar Gazze eylemlerine katılan öğrenciler orantısız güçle, uzaktan eğitim kararlarıyla bastırılmaya çalışılsa da barıştan, huzurdan, adaletten ve insan haklarından yana olanların sesini kısmayı kimse başaramayacaktır. Iğdır Üniversitesi Öğrenci Toplulukları olarak vicdan sahibi üniversite öğretim üyelerine ve öğrencilerine karşı uygulanan zorbalık, tehdit, gözaltı, görevine ve işine son verme gibi yıldırma girişimlerini, temel insan hakları ve akademik özgürlüğe vurulmuş bir darbe olarak kabul ediyoruz. Mazlumların haklarını savunma konusunda kendilerini sorumlu hisseden vicdanı hür, ruhu özgür tüm akademisyenlerle öğrencilerin yanlarında olduğumuzu beyan ediyoruz. Dünyada mazlum Filistin halkının sesi olan tüm akademisyen ve öğrencilerimize gerek sosyal medya üzerinden gerekse mail yoluyla destek mesajlarımızı ulaştıracağız. Bu noktada uluslararası akademik camiayı da İsrail vahşetine karşı durmaya davet ediyoruz.” Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ile akademik ve idari personellerin de katıldığı gösteride, basın açıklamasının ardından Filistinliler için dualar okundu ve İsrail aleyhine sloganlar atıldı. Öğrenciler gösteride İngilizce ve Türkçe hazırlanmış “Filistin’de soykırım var”, “Bebek katili İsrail”, “Özgür Gazze” gibi yazılı dövizler de taşıdı.
Tayvanlı bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran gerilimine rağmen dünya turundan vazgeçmedi
19 Nisan 2024 Cuma - 10:56 Tayvanlı bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran gerilimine rağmen dünya turundan vazgeçmedi Dünya, İsrail-İran gerilimine odaklanmışken dünya turuna çıkan Tayvanlı bisikletçi Jacky Chen, Iğdır’dan sonra İran’a geçti. Dünya, İsrail-İran geriliminden dolayı diken üstünde iken dünya turuna çıkan Tayvanlı bisikletçi Jacky Chen, turuna devam diyor. Bisikletiyle Iğdır’a gelen Tayvanlı bisikletçi Jacky Chen, "Türkiye’ye bu üçüncü gelişim. Türkiye’yi çok seviyorum. Türk insanı hoş görülü ve misafirperver. Tanıştığım insanlar çay, yemek ikram ediyor. Şimdiye kadar 78 ülkeyi gezdim. Ağrı dağını çok merak ediyordum. Geldim gördüm" dedi. Iğdır’ın tarihi ve doğa güzelliklerini gezerek merak ettiği Ağrı dağını da ziyaret eden Jacky Chen, 2015’ten bu yana 78 ülkeyi bisikletiyle gezdi. Seyahati boyunca 3 kez yolu Türkiye’den geçen Chen, Ağrı Dağı’na buradan ise İran’a ve Orta Asya ülkelerine gitmeyi planladığını söyledi. Jacky Chen, Pandemiden dolayı ara verdiği dünya turu gezisine 2023 yılında yeniden başladı. Geze geze ülkesine gideceğini söyleyen Chen, "Buradan İran’a oradan da Orta Asya ülkelerine gideceğim. Sonrada Tayvan’a geri döneceğim" dedi. Bisikletiyle 4 yılda 22 bin kilometre yaparak 61 ülkeyi gezen Chen, hedefinin 40 ülke daha gezmek olduğunu söyledi. Tayvanlı bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran gerilimine rağmen Iğdır gezisi sonrası bisikletiyle İran’a doğru yola çıktı.
Iğdır’da “Köylerimiz Güzelleşiyor” Projesi
17 Nisan 2024 Çarşamba - 16:04 Iğdır’da “Köylerimiz Güzelleşiyor” Projesi Iğdır İl Özel İdaresi tarafından başlatılan “Köylerimiz Güzelleşiyor” proje çerçevesinde vatandaşların yaşam standartları üst düzeyde tutulması ve köylerin daha yaşanabilir hale getirilmesi için genel çevre temizliği ve güzelleştirme çalışmaları devam ediyor. Köylerin güzelleştirilmesi amacıyla başlatılan proje çerçevesinde köydeki cadde ve sokakların temizliği yapılarak köy meydanlarındaki moloz yığınları İl Özel İdaresinin İş makineleriyle kaldırılıyor. Talepler doğrultusunda köylerde görüntü kirliliği oluşturan ayrıca can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden metruk binalar da yıkılıyor. Köy meydanlarında boya ve badana yapılarak çöp konteynerleri konuluyor. İl Özel İdaresi tarafından köylere konulan yolcu bekleme duraklarının bakım ve onarımları yapılarak köy konakları ve aş evleri önünde bulunan bayrakları yenileniyor. Köy yollarında zamanla yıpranmış, deforme olmuş ve tahribata uğramış kısımların bakım ve onarım çalışmaları yapılıyor. Ayrıca projenin devamı olarak ilerleyen zamanlarda, okul ve sağlık ocağı gibi kullanılmayan binaların restore edilerek, kütüphane ve köy evi gibi ortak kullanım alanlarına dönüştürülmesi, köy meydanlarına oturma bankı konulması ile birlikte köy meydanlarında bulunan çeşmelerin restore edilmesi planlanıyor.