GENEL - 07 Aralık 2017 Perşembe 15:27

İBB Başkanı Mevlüt Uysal ‘İTAKSİ’ uygulamasını tanıttı

A
A
A
İBB Başkanı Mevlüt Uysal ‘İTAKSİ’ uygulamasını tanıttı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, geçtiğimiz aylarda hayata geçirilen ‘İTAKSİ’ uygulamasının detaylarını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, geçtiğimiz aylarda hayata geçirilen ‘İTAKSİ’ uygulamasının detaylarını açıkladı. Basın toplantısında taksicilerin uygulamaya ilk iki ay ücretsiz dahil olabileceğini söyleyen Başkan Uysal, ‘‘Sistem işlemeye başlamadan 4 bin taksimiz uygulamaya kayıt oldu’’ dedi.


İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, Türkiye İnovasyon Etkinlikleri kapsamında, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında ‘İTAKSİ’nin detaylarını açıkladı. İBB Başkanı Mevlüt Uysal, Akıllı Ulaşım Sistemleri’nin bir parçası olan zamandan ve yakıttan tasarruf ettirerek aynı zamanda güvenlik, otomatik ödeme sistemleriyle de vatandaşlara büyük kolaylık sağlayan ‘İTAKSİ’ uygulamasını test ederek anlattı. İTAKSİ’yi test etmek için müşteri koltuğuna oturan İBB Başkanı Uysal ödemesini İstanbul Kart ile yaptı. ‘İTAKSİ’nin millileşme ve yerlileşme hamlesine uygun olarak tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilen bir yazılım uygulaması olduğuna vurgu yapan Başkan Uysal, basın açıklamalarının ardından stantları gezdi.



“İTAKSİ uygulaması müşteri ve taksicileri güven ortamında buluşturuyor”


İTAKSİ uygulamasının tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, “İstanbul’da mevcut bir sistem ve 20 bin üzerinde ticari taksi plakası var. Bu sistemle teknolojiyi buluşturmak için uğraşıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak Taksiciler ve Esnaf Odası Başkanımız ve yöneticilerimizle beraber mevcut sistemi daha iyi nasıl işler hale getiririz diye çaba sarf ettik. Yapılan çalışmalarda gördük ki, iki tarafta güvenli bir ortam istiyor. Taksiciler ve müşteriler ne kadar güvenli olduğunu bilmek istiyor. Bu konuda da bu uygulama ile sorunları çözmüş olacağız. Bu sistem müşteri ile taksiyi buluşturmanın yanı sıra karşılıklı güven ortamında karşılaşmalarını sağlıyor” dedi.



“Sistem işlemeye başlamadan 4 bin taksimiz uygulamaya kayıt oldu”


İTAKSİ uygulamasını kullanmak isteyen taksicilerin belirli kriterleri yapmış olması gerektiğini söyleyen Başkan Uysal, “Bu işletim sistemine girmek isteyen taksiciler üye olacaklar. Taksici esnaflarımız üye olmak için aracında olması gereken asgari teknolojik aygıtları takmış olacak. Şu anda 4’bin civarında ticari taksimize bu uygulama takılmış bulunuyor. Yani sistem işlemeye başlamadan 4 bin taksimiz bu uygulamaya kayıt oldu. Bu uygulamayı vatandaşlarımız İBB’nin diğer uygulamalarında olduğu gibi akıllı telefonlarından bunu indirip üyelik sistemine giriş yapmaları gerekiyor. Ondan sonrada istedikleri yerden en yakında bulunan taksiyi çağırabiliyorlar” diye konuştu.



“Sisteme dahil olmak isteyen taksiciler ilk 2 ay ücretsiz dahil olacak”


Bu uygulama ile güven ortamını sağlayacaklarını düşündüğünü belirten Başkan Mevlüt Uysal, “Bu uygulama taksici esnafımıza çok ciddi bir kolaylık sağlayacak. Sokakta gezerek müşteri aramak yerine, teknoloji sayesinde müşterilerin kendilerine ulaşmasını sağlayacak. Bu da taksicinin fazla yakıt harcamadan, trafiği fazla meşgul etmeden müşterinin ayağına gitmesini sağlayacak. Bu sistemle İBB’nin en büyük kazancı yollarda trafik biraz rahatlayacak ve karşılık güvenlik armasıyla birlikte İstanbul’da güvenlik adına önemli bir kazanım elde etmiş olacağız. Bu sisteme dahil olmak isteyen taksiciler 2 ay ücretsiz bir şekilde dahil olsun. İlk 2 ay esnafımız komisyon ödemeden dahil olmuş olacak. Komisyon ödemeden sistemin uzun soluklu olma ihtimali yok. Her durumda yüzde 5’e yakın 4.95 bir komisyon ödemiş olacaklar” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ardahan Başkan Demir eldivenlerini giyerek çöp topladı Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, elleriyle çöp topladı. Ardahan Belediyesi, “Ardahan’ı Birlikte Güzelleştirelim” sloganıyla bahar temizliği çalışması başlattı. Vatandaşlarla birlikte çöp toplayan Belediye Başkanı Faruk Demir, "Temiz bir çevrede yaşamak herkesin hakkı" dedi. Milli Egemenlik Parkı’nda düzenlenen bahar temizliğine katılan Başkan Demir, etkinliğe katılanlarla birlikte farkındalık oluşturmak amacıyla eldivenlerini giydi, eline çöp torbasını aldı ve çöp topladı. Temizlik çalışmaları kapsamında Milli Egemenlik Parkı dip bucak temizlendi. Başkan Faruk Demir, farkındalık etkinliği ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bugün itibariyle şehrimizde bahar temizliği başlatıyoruz. Profesyonel işçilerimizin dışında biz yöneticiler olarak uygun olan günlerde ilimizde ki parklarda temizlik çalışması yapacağız. İş yerlerinin önüne sigara izmaritlerinin atılması için küllükler koyduk ama vatandaşlarımız yine yerlere atıyor. Buradan Gürcistan’a gittiğinde aynı sigarayı yere atmayan hemşerilerimizden burada da aynı hareketi bekliyoruz. Çevre kirliliği konusunda cezai işlem gibi yöntemlere başvurabiliriz. Belediyemizin en büyük masrafı temizliğe gidiyor. Harcadığımız her kuruş vatandaşımızdan alınan paralar. Şehrimizi temiz tutarsak bu paraları farklı yerlere kullanabiliriz. Talimat verdik kurum içerisinde ki birimlerimizde fazla eleman varsa temizlik çalışmalarında kullanacağız. Yan gel yat olayı olmayacak gerekirse 3 kişilik işi 1 kişi yapacak. Ardahan pırıl pırıl olana kadar belediye başkanından odacısına kadar herkesle birlikte temizlik işlerine ağırlık veriyoruz. Vatandaşlarımızdan ricamız çevremizi temiz tutalım, çöplerimizi çöp kutularına atalım” diye konuştu.
Ordu Çılgın arıcı: Arılara yarı çıplak ve eldivensiz müdahale ediyor Ordu’nun Fatsa ilçesinde arıcılık yapan Abdulkadir Yirmibeşoğlu, maske ve eldiven olmadan yarı çıplak bir vaziyette arı kovanlarını açarak, adeta arılara meydan okuyor. Arılarının kendisini tanıdığını iddia eden Yirmibeşoğlu, tehlikeli olduğu bu işin kuralını bilmeyenlerin denememesi gerektiğini belirtiyor. Fatsa ilçesinde arıcılık yapan, 47 yaşındaki Yirmibeşoğlu, kendi arılarına olan güvenini farklı bir yöntemle sergiliyor. Arılarının kendisini tanıdığını iddia ederek, maske ve eldiven olmadan yarı çıplak kovanlarına arasına giren Yirmibeşoğlu, insanların bunu denememeleri gerektiğini belirtiyor. Yirmibeşoğlu arılarına güvendiğini, günün belirli saatlerinde çıplak da girse arıların bir şey yapmayacağını söyledi. “Arı işi şakaya gelmez” Arıcılığın, kendilerinde 3 kuşaktır devam ettiğini söyleyen Yirmibeşoğlu, yarı çıplak vaziyette arılara girmenin tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, “3 kuşak arıcılık ile uğraşıyoruz. Kimi zaman yarı çıplak videolar çekip sosyal medyama atıyorum. Ben arıların ilmini bildiğim için bana bir şey yapmıyorlar. Arıları kızdırmamak gerekiyor. Kıyafetler temiz olacak, sabun ve parfüm kokusu olmayacak. Güneşin kızdırdığı anda ne yaparsanız yapın arı insana dokunmaz, çünkü yem almaya gidiyor. Tabii, bu oyun değil, bunu bilmeyenler kesinlikle soyunmasın, arı işi şakaya da gelmez, sonuçları ağır olabilir” diye konuştu. “Arılarım beni tanır, ben denemedim kimse denemesin” Arılarının kendisini tanıdığını iddia eden Yirmibeşoğlu, “Arı sokması sonucu komaya girenleri gördüm. Arılar beni tanır, zaten insanları, sahibini tanır. Onlar bizim oyuncağımız gibi oldu, çıplak da girsek bir şey yapmıyor” ifadelerine yer verdi. “Yağmurlu ve bulutlu havalarda kesinlikle arıya girilmez” Arı kovanlarının hava şartları ve günün belirli saatlerine göre açılması gerektiğini anlatan Yirmibeşoğlu, “Gündüz sıcakta saat 12.00-13.00 arasında arıya çıplak girilir ama akşam saatlerinde, yağmurlu ve bulutlu havalarda arıya kesinlikle girilmesin, o zaman çok fena çarpar. Bana ‘arılara üfleyen adam’ da diyorlar” şeklinde konuştu.