GÜNDEM - 28 Nisan 2024 Pazar 11:11

Türk dönerine Avrupa’da geleneksel ürün tescili geliyor

A
A
A
Türk dönerine Avrupa’da geleneksel ürün tescili geliyor

Türk mutfağı denilince akla gelen ilk lezzetlerden dönerin "geleneksel ürün adı" olarak tescil edilmesi için Uluslararası Döner Federasyonu tarafından Avrupa Birliği’ne (AB) yapılan başvurunun ilanı, AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandı.


Avrupa Komisyonu’nun Resmi Gazete’de yayınladığı karara göre, dönerin sığır, koyun veya tavuk etinin ince ve yatay biçimde dilimlenmiş şekilde kesilerek bir şiş üzerinde sabitlendiği, bunun dikey olarak kendi ekseni etrafında dönerek ateşte pişirildiği bilgisi verildi. İnce ve yatay olarak dilimlenen etlerin pişirme öncesi yoğurt veya süt, biber veya domates püresi, tuz, çeşitli ot ve baharatlardan oluşan bir karışımla terbiye edildiği belirtilen ilanda, dönerin şişlenmesi sırasında et katmanlarının arasına yatay olarak dilimlenmiş yağ yerleştirildiği anlatıldı.


Dönerin 1800’lü yılların başından itibaren İstanbul’dan Osmanlı coğrafyasının çeşitli şehirlerine yayıldığı, lokantalarda ve hanlarda pişirilip satıldığı belirtilen ilanda, Takiyüddin el yazmalarında dönerin dikey pişirilmesinin 1546 yılına kadar gittiği bilgisi verildi. İlanda, dönerin 1962’den 1979’a kadar yoğun bir şekilde devam eden Türklerin Avrupa’ya ve özellikle Almanya’ya göçünün kültürel simgesi haline geldiği, dönerin adı ve üretim süreci değişmeden Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine yayıldığı belirtildi. Dönerin Avrupa’da en popüler sokak yemeklerinden biri haline geldiğine işaret edilen ilanda, döner tabirinin dönmek kelimesinden türediği ve yemeğin adının geleneksel pişirme tekniğiyle ilgili olduğu kaydedildi.


İlanın AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasıyla dönerin AB tarafından "Geleneksel Ürün Adı" tescil sürecinin ilk adımı atılmış oldu. Döner, 3 aylık itiraz süresinin dolmasının ardından tescil edilecek ve Türkiye’den AB’de tescillenen ilk geleneksel ürün adı olacak. Bu gelişmenin ardından Uluslararası Döner Federasyonu bir basın açıklaması düzenledi.



“Döner kültürlerin kaynaşmasını sağladı”


Basın açıklamasında konuşan Uluslararası Döner Federasyonu Baş Danışmanı Huriye Özener, “2020 yılında kendi ülkemizde dönerin geleneksel ürün adı olarak tescilini yaptık. Uluslararası Döner Federasyonu adına Avrupa Birliği Komisyonuna 2022 yılında geleneksel ürün olarak başvurumuzu gerçekleştirdik. Nisan ayının 24’ünde ilan edildi. 3 ay askı sürecimiz var, tescili bekliyoruz. Tescil bizim için çok önemli, bugün 140 ülkede döneri temsil edebilmek bununda UDAFED tarafından yapılıyor olabilmesi bizim için onur ve mutluluk verici. Osmanlı döneminden gelen bir lezzet kültüründen bahsediyoruz. Türklerin iş için Avrupa’ya göç etmesiyle beraber dönerin Avrupa ve diğer ülkelere yayılmasına neden oldu. Döner toplamsal alışveriş ve kültürel birlikteliğe neden oldu. Almanya Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’ye gelişinde dönerle gelmesi bu kültürün örneklerindendir” diye konuştu.



Türk dönerine Avrupa’da geleneksel ürün tescili geliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara MHP, belediye başkanlarıyla kampa girecek Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 31 Mart’taki yerel seçimin ardından 17-19 Mayıs tarihlerinde belediye başkanlarının katılımıyla Kızılcahamam’da kamp düzenleyecek. Edinilen bilgilere göre, belediye başkanlarını "üretken belediyecilik" için kampa alacak. 17-19 Mayıs tarihleri arasından düzenlenecek kamp, Ankara Kızılcahamam’da yapılacak. Kampta, partinin yerel seçimlere yönelik "Üretken Belediyecilik" adıyla hazırlanan seçim beyannamesi çerçevesinde, öncelikle şehircilik anlayışıyla doğal afetlere karşı belediyelerin yapması gerekenler ve kentsel dönüşüm konuları ele alınacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başkanlığındaki kampa, MHP’li 218 belediye başkanı katılacak. Kentsel dönüşüm konuları ele alınacak "Belediyelerde stratejik iletişim ve yönetim modeli" ve "afet riski altındaki alanların dönüşümü-riskli yapılar ve kentsel dönüşüm" konularında belediye başkanlarına sunum yapılacak. Partinin yerel seçimlere yönelik "üretken belediyecilik" adıyla hazırlanan seçim beyannamesi çerçevesinde, öncelikle şehircilik anlayışıyla doğal afetlere karşı belediyelerin yapması gerekenler ve kentsel dönüşüm konuları ele alınacak. Doğal afetlere karşı yapılması gerekenler anlatılacak Küresel iklim krizi nedeniyle artan doğal afetlere karşı belediyelerin yapması gerekenler anlatılacak, doğal, tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve yaşatılmasının, su kaynaklarının ve çevrenin korunmasının, yaşanabilir şehirler inşa edilmesinin önemini de ele alınacak başlıklardan olacak.