EKONOMİ - 08 Aralık 2016 Perşembe 16:48

Uluslararası Gastronomi Kongresi Bakan Avcı ile açıldı

A
A
A
Uluslararası Gastronomi Kongresi Bakan Avcı ile açıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türk mutfağının birçok araştırmacıyı cezbettiğini belirterek, “Medeniyetlerin beşiği olarak turizm açısından cazibe merkezi olan ülkemizde, Türk mutfak kültürünün tanıtılması, gastronomi turizmine de bir talep getirecektir” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Travel Turkey İzmir Fuarı ile eşzamanlı olarak düzenlenen Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi’nin açılışına katıldı. Fuar İzmir’de gerçekleşen açılışta konuşan Bakan Avcı, Türk mutfağının zenginliklerinin gastronomi turizmi için önemine değindi.

“Mutfağın tanıtılması, gastronomi turizmine de talep getirir”
Türk mutfak kültürünün bir çok araştırmacıyı cezbettiğine dikkat çeken Bakan Nabi Avcı, şunları söyledi:
“Yeter ki biz kendimizde ürünlerin kıymetini bilelim. Sahip olduğumuz zenginliklerin gençlerimiz tarafından da bilinmesi için bu etkinlikler çok önemli. Bir medeniyeti meydana getiren ve farklılaştıran en önemli unsurlardan biri yeme içme kültürü. Ülkemiz yemek kültürü açısından muhteşem zenginlikleri barındırıyor. Osmanlı zenginliğinin de yer aldığı Türk mutfağı çeşitli yemek yelpazesini içeriyor. Türk mutfağı gerek gastronomi gerek yerel lezzetleri tatmak için turistlerin keşfetmesini sağlayacak pek çok lezzete sahip. Turist hareketliliği için stratejik öneme sahip bu etkinlikleri artırmamız gerekiyor. Türk mutfağının dünyanın en iyi mutfakları arasında yer almasını sağlayan kültürel kazanımları da görmemiz gerekir. Medeniyetlerin beşiği olarak turizm açısından cazibe merkezi olan ülkemizde, mutfak kültürünün tanıtılması, gastronomi turizmine de bir talep getirecektir. Temennim bu kongrenin geleneksel hale gelmesi ve önümüzdeki yıllarda Türk dünyasının başka temsilcilerinin de katılmasıdır. Kongremizin tatlı geçmesini diliyorum.”

“Tarımsal üretimi artırmalıyız”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da gastronomi turizmin değer kazanmasında tarım ve hayvancılığın önemini hatırlatarak, “İzmir tarıma ve hayvancılığa verdiği destekle Türkiye ortalamasının büyümesinden 2,5 kat daha fazla büyüyor. Eğer gastronomi turizminden faydalanmak istiyorsak tarımsal üretimi hem nicelik hem nitelik olarak artırmamız gerekiyor” dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Avcı, sponsor firmalara da plaket verdi.
Bakan Avcı’nın kentten ayrılarak, Eskişehir’e geçeceği öğrenildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Başkan Topuz’dan Engelliler Haftası mesajı Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, 10-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Engelliler Haftası nedeniyle yayımladığı mesajında, haftanın engelli bireylerin toplumda hak ettikleri saygı ve değeri görmeleri için önemli bir fırsat olduğunu açıkladı. Başkan Topuz mesajında, “Bu hafta, toplumumuzda engelli bireylerin yaşadığı zorluklara dikkat çekmek ve onların karşılaştığı engelleri kaldırmak için farkındalık oluşturmamıza da imkân sağlayacaktır. Toplumumuzun önemli bir parçası olan engelli bireylerimizin hak ettiği saygı ve desteği alması, engelli bireylerimizin yaşadığı zorlukları anlamak ve onlara yardımcı olmak her birimizin sorumluluğudur. Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen Engelliler Haftası’nı, engelli vatandaşlarımızın yaşadığı güçlükleri anlamak ve onlara destek olmak için bir fırsat olarak görmeli, onların ihtiyaçlarını karşılamak ve hayatlarını kolaylaştırmak için elimizden geleni yapmalıyız. Engelli bireylerin toplumumuzun birer parçası olduklarını unutmamalı ve onlara karşı her daim anlayışlı ve saygılı olmalıyız. Ve özellikle unutmamalıyız ki; engelli bireylerimizi sadece hafta kapsamında hatırlamamalı, onlara engelsiz alanlar sunarak yaşam alanlarını genişletmeliyiz. Onların yaşadığı zorlukları anlamak ve onlarla dayanışma içinde olmak, toplumumuzun daha kapsayıcı ve adaletli bir yer olmasını sağlayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle engelli vatandaşlarımıza sevgi, saygı ve destek dolu bir hafta diliyorum” dedi.
Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: "Kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü demektir" Dünya İnme Farkındalık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, "Kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü demektir" dedi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, ’Dünya İnme Farkındalık Günü’ çerçevesinde açıklamalarda bulundu. İnmenin çok hızlı tedavi gerektiren bir durum olduğunu belirten Dr. Sarıkaya, inme tedavisinde en önemli faktör tedaviye çabuk ulaşabilmek olduğunu ve kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü demek olduğunu söyledi. İnmenin çok hızlı tedavi gerektirdiği kaydeden Dr. Sarıkaya, "İnme beyin damar hastalıklarının ani olarak ortaya çıkan ve çok hızlı tedavi gerektiren bir durumdur. İnme tedavisinde en önemli faktör tedaviye çabuk ulaşabilmektir. Yani kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü demektir. İnme sonrasında doktor tarafından talep edilen ileri tetkikler de yaptırılmalıdır. Bu tetkikler, inmenin nedeninin belirlenmesi ve doğru tedavinin planlanması adına gereklidir. İnmeye neden olan risk faktörlerinin bilinmesi, doktorun tavsiyelerine uyulması ve sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesi doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması ve sürdürülmesi çok önemlidir. Bu hususta, yüksek tansiyon hastalarının tansiyonunun kontrol altına alınması, beslenmedeki doymuş yağ miktarı ve kolesterolün azaltılması, sigara kullanımı varsa bırakılması, diyabet yönetimi diyet ve egzersiz ile fazla kiloların verilmesi önemlidir. Bunun yanında meyve sebzeler açısından zengin bir beslenme de bu dönemde alınabilecek önlemler arasındadır. Hareketsiz bir yaşam yerine düzenli bir egzersiz rutini, birçok yönden felç riskini azaltır.Yapılan egzersizle kan basıncı düşürülebilir, kan damarları ve kalp sağlığı iyileştirilebilir. Sağlıklı beslenerek, kilo kontrolü sağlayarak fiziksel aktivite yaparak inme riskinizi azaltın" ifadelerini kullandı.