YEREL HABERLER - 23 Haziran 2017 Cuma 09:33

Tatlılarda hatalı seçimler mide problemlerine neden olabilir

A
A
A
Tatlılarda hatalı seçimler mide problemlerine neden olabilir

Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma İlhan, bayramda yemek yeme düzenine yavaş yavaş geçilmesi gerektiğini söyledi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma İlhan, bayramda yemek yeme düzenine yavaş yavaş geçilmesi gerektiğini söyledi.


Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma İlhan, bayramda beslenme konusunda bilgiler verdi. İlhan, “Ramazan boyunca azalan günlük öğün sayısı ve 17 saatlik açlıkla birlikte vücut bambaşka bir beslenme düzenine geçiyor ve metabolizma yavaşlıyor. Dolayısıyla bayramla birlikte yasakların ortadan kalkmasıyla psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine giriliyor” dedi.


Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma İlhan, Toplum olarak bayram denince akla ilk olarak donatılmış zengin sofralar geliyor. Misafirperverlik gereği bayram ziyaretlerinde baklavadan sarmaya, pastadan böreğe pek çok çeşit ikram ile yakınlarımızı memnun etmek istiyoruz. Ancak kızartma, kavurma, hamur işleri, tatlı gibi bayramlarda tüketmeyi alışkanlık haline getirdiğimiz besinler Ramazan’da yavaşlayan metabolizmaya ağır gelerek sağlık problemlerine neden olabiliyor” ifadelerini kullandı.


Bayram boyunca sıklıkla karşılaşılan bu sorunların başında mide problemlerinin geldiğini söyleyen Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma İlhan, bunlara ek olarak kan şekerinde dengesizlikler ve tansiyon yükselmelerinin da yaşanabildiğini de kaydetti. İlhan, “Mevcut hastalıkları olan kişilerde veya yaşlılarda ise tehlike daha da artıyor. Elbette ki ‘Geleneksel yemeklerden vazgeçin, hiç şekerli besin yemeyin’ mesajı bayramda çok gerçekçi olamıyor. Bu durumda önemli olan noktanın neyi, ne kadar, ne zaman tükettiğinizdir” şeklinde konuştu.


İlhan, “Peynir, zeytin, domates, salatalık, tahıllı ekmek, buğday gevreği, haşlanmış yumurta, süt ve meyve gibi mideyi rahatsız etmeyecek ürünlerden oluşan dengeli ve hafif bir kahvaltı yapın. Kızartmalarla, hamur işleriyle donatılmış geleneksel kahvaltı sofraları hazımsızlık ve şişkinlik problemlerine neden olarak bayramın zorlu geçmesine neden olabilir” dedi.


“Az ve sık yiyin”


Bayramda az ama sık yenilmesi gerektiğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma İlhan, “Yavaşlayan metabolizmayı canlandırmak için az az, fakat sık beslenmek büyük önem taşıyor. Öğünleri, aralarında 2-3 saat olacak şekilde 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere, planlayın. Ana öğünlerde kızartma, kavurma, hamur işleri, şerbetli tatlılar gibi kalorisi yüksek ağır yemekler yerine, ızgara, buğulama, haşlama yöntemleriyle pişirilmiş daha hafif yemekleri tercih etmeye çalışın. Ana öğünlerinizde lif açısından zengin tam tahıllı veya çavdar ekmeklerinin tüketilmesi sindirim sisteminin düzenlenmesinde de yarar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.


Ara öğünlerin de atlanmaması gerektiğini belirten Altay, “Ara öğünler iki ana öğün arasında kan şekerinin dengede tutulması aynı zamanda, bir sonraki öğüne çok fazla açıkmış olarak başlanmaması için son derece önem taşıyor. Aynı zamanda metabolizmanın da hızlanmasında etkili olan doğru seçilmiş ara öğünler, kilo kontrolüne de yardımcı oluyor. Ancak bunun için tüketilecek gıdaların yağlı ya da şeker içeriği yüksek kalorili ürünler olmamasına özen gösterin. Kan şekerinizin ani yükselmesine engelleyecek ve aynı zamanda kilo kontrolünüze yardım edecek meyve, kepekli tost, kepekli bisküvi, peynir, sade veya meyveli yoğurt, ayran ara öğünlerde doğru seçimler olacaktır” şeklinde konuştu.


İlhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Hızlı yemek yemek, tokluk hissini geciktirdiği için daha fazla yemek yenmesine neden oluyor. Bunun aksine besinleri fazla çiğneyip yavaş yemek ise beynin doygunluk hissini daha çabuk algılamasını sağlıyor. Bu yüzden her zaman olduğu gibi bayramda da besinleri iyi çiğneyerek yavaş yemeniz, hem hazımsızlık probleminin yaşanmamasını önleyecek, hem kilo kontrolüne yardımcı olacaktır. Bayram boyunca ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmesi gerekiyor. Bayramda bilinçsizce fazla çikolata ve tatlı tüketilmesi, mide yanması, bağırsak bozuklukları, hazımsızlık sorunlarına neden olabiliyor. Bunlara ek olarak tansiyon yükselmesi, kan şekerinde dengesizlik gibi problemlerle de karşılaşılabiliyor. Bu nedenle tatlı olarak da sütlü ve meyveli tatlıların tercih edilmesi çok daha sağlıklı olacaktır. Yüksek miktarda kafein içeren çay ve kahve tüketmek uykusuzluk, çarpıntı ile anksiyete gibi pek çok sağlık problemine yol açabiliyor. Bu nedenle çay, kahve gibi kafeinli içecekler yerine ikramlık olarak bitkisel çaylar, ev yapımı limonatalar, meyve suları, ayran ve su tercih edin.


Günde 3 bardaktan fazla çay, 2 bardaktan fazla kahve tüketmemeye özen gösterin. Ramazan aylarında su tüketiminin az olmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmesi gerekiyor. Kişiye göre değişmekle beraber günde en az 2,5-3 litre su içilmesi genel sağlığın korunmasına, metabolizmanın hızlanmasına büyük yarar sağlıyor. Sıvı tüketiminizi desteklemek amacıyla öğünlere; ayran, taze sıkılmış meyve suyu, şekersiz limonata ve komposto gibi sıvı gıdaları ekleyebilirsiniz. Ramazan’da birçok kişi sahuru hiç uyumadan beklediğinden bu süre içinde gece yemek yemek bir alışkanlığa dönüşebiliyor. Bunun Ramazan sonrasında sürdürülmesinin ciddi kilo ve yağ artışlarına, gece oluşan sindirim problemlerine bağlı olarak uykusuzluğa neden olabilir. Bayramla beraber vücudu yavaş yavaş eski beslenme düzenine döndürmek gerekiyor. Kahvaltı öğününden itibaren sağlıklı ve dengeli beslenip, ara öğünlerin düzenine özen gösterirseniz gece yemek yeme alışkanlığınız devam etmeyecektir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan EBYÜ’de “Klinik Nütrisyon Sempozyumu” düzenlendi Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ev sahipliğinde “Klinik Nütrisyonunun Mihenk Taşları 3-Multidisiplinler Bakış Açısıyla Klinik Nütrisyon Sempozyumu” düzenlendi. Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen sempozyuma Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Türkiye Diyestisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ayhan Dağ, Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mutlu Doğanay, Rektör Yardımcıları A. Ercan Ekinci, Prof. Dr. Adem Başıbüyük, Prof. Dr. Çağrı Çırak, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadiye Özer, Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ufuk Kuyrukluyıldız, sağlık çalışanları, akademik ve idari personel, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan sempozyum programı, açılış konuşmaları ile devam etti. İlk olarak konuşma yapan EBYÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadiye Özer, Klinik Nütrisyonunun Mihenk Taşları 3- Multidisiplinler bakış açısıyla Klinik Nütrisyon Sempozyumu’na ev sahipliği yapmanın mutluluğunu ifade etti. Beslenmenin bir yaşam aktivitesi olduğunu ve hastalık durumunda bu aktivitenin sürdürülmesinin multidisipliner bir yaklaşım gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Özer, Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği’nin bu konuda en güzel örneklerden biri olduğunu söyledi. Programa Erzurum, Sivas, Bayburt, Gümüşhane, Malatya, Van, Bingöl, Trabzon, Tokat ve Samsun gibi illerden gelen öğrenci, mezun hekim, hemşire, diyetisyen ve eczacılardan oluşan 750 katılımcıyı ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Özer, sempozyumun hayata geçirilmesinde katkıda bulunan herkese teşekkürlerini sundu. Daha sonra konuşmalarını yapmak için kürsüye gelen Prof. Dr. Mutlu Doğanay, organizasyon için teşekkürlerini ileterek bu sempozyumun bilgileri güncellemek adına önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ayhan Dağ ise sempozyumun gerçekleşmesindeki çabalar için üniversite ve diyetetik bölümüne teşekkürlerini iletti. Son olarak nütrisyon tedavisinin önemine vurgu yapan Dağ, sempozyumun başarılı geçmesi temennisinde bulundu. Erzincan İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, beslenme ve diyetetiğin önemine vurgu yaparak bu tür bilimsel sempozyumların sağlık alanlarına önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Sağlık alanında yapılan bilimsel etkinliklerin, sağlık hizmetlerinin gelişimine ve toplumun bilinçlenmesine büyük faydalar sağladığına değinen Dr. Tekin, Klinik Nütrisyonunun Mihenk Taşları 3 - Multidisipliner bakış açısıyla Klinik Nütrisyon Sempozyumu’nun bu anlamda önemli bir platform olduğunu ekledi. Rektör Prof. Dr. Akın Levent ise konuşmasında nütrisyonun, malnütrisyonun tedavisi yani yetersiz beslenme tedavisi olduğuna değinerek kötü beslenmenin hayatı olumsuz etkilediğini ve bilinçlenme adına bu tür programların düzenlendiğini söyledi. Günümüzde beslenmenin sağlık üzerindeki etkileri giderek daha fazla önem kazandığına değinen Rektör Levent, son zamanlarda özellikle hanımların beslenmeye özen göstermelerine dikkat çekti. Son olarak Rektör Levent, Klinik Nütrisyonunun Mihenk Taşları 3 - Multidisipliner bakış açısıyla Klinik Nütrisyon Sempozyumu’nun katılımcılara çok yönlü bir perspektif sunarak değerli bilgiler aktaracağını belirtti. Protokol konuşmalarının ardından Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ayhan Dağ, Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mutlu Doğanay’ a katkılarından dolayı Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadiye özer tarafından plaket takdimi yapıldı. Sempozyum programında Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Taner Uluçay önderliğinde öğrenciler tarafından Erzincan yöresine ait türkülerden oluşan müzik dinletisi gerçekleştirildi. Program dört oturum şeklinde devam etti ve panelistlere program sonunda teşekkür belgeleri takdim edildi.
Erzincan Jandarmadan üniversitede fidan dikimi etkinliği Jandarma Genel Komutanlığının kuruluşunun 185’inci yıl dönümü kutlamaları kapsamında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde fidan dikimi etkinliği gerçekleştirildi. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Yalnızbağ Yerleşkesi’nde düzenlenen etkinliğe Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Erzincan Vali Yardımcısı Mehmet Emre Canpolat, Erzincan Jandarma İl Komutanı Veysel Yanık, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ile başlayan programa ilişkin günün anlam ve önemini belirten konuşma Jandarma Üsteğmen Buğra Kocaş tarafından yapıldı. Kocaş, ağaçlandırmanın ve fidan dikmenin önemine değindiği konuşmasında, “İklim değişikliği ve erozyonu önlemek gibi fidan dikmenin birçok önemi var. Burada yetişecek her bir fidan bizlere en büyük miras olacaktır. Yeşil görmeyen gözler zevkten mahrumdur. Erzincan Jandarma İl Komutanlığı olarak şehrimizin yeşiline katkı sunmaktan gurur duyuyoruz” dedi. Konuşmanın ardından Erzincan İl Jandarma Komutanlığına bağlı eğitim köpekleri ile bomba arama gösterisi ve itaat eğitimi gösterileri yapıldı. Jandarma Asayiş Komando Bölük Komutanlığı tarafından hazırlanan tüfekli hareketler gösterisi katılımcılardan büyük beğeni topladı. Gösterinin ardından konuşmasını icra eden Erzincan Jandarma İl Komutanı Veysel Yanık, “Kültürümüz, tüm bitkiler ve hayvanlar dâhil canlıların tamamına karşı sevgi ve şefkatle yaklaşmamızı öğütler. Atalarımızdan, babalarımızdan devraldığımız ağaç, çevre, yeşil sevgisini yeni nesillere aktarmak en başta gelen görevlerimizden biridir. Orman varlığımızın arttırılması hususunda dün olduğu gibi bugün de, yarın da Jandarma Teşkilatı olarak daima yerimizi alacağız” dedi. Jandarma Genel Komutanlığının kuruluşunun 185. yılı münasebetiyle üniversitemizde düzenlenen törende konuşan Rektör Prof. Dr. Akın Levent, “Bu etkinliğin Jandarma tarafından okulumuzda düzenlenmesinden mutluluk duyduk. Jandarma Genel Komutanlığının kuruluşunun 185. yıl dönümünü kutluyorum. Bu vesile ile başta Cumhuriyetimizin Banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere şehitlerimize rahmet, gazilerimizi de hayırlı uzun ömür diliyorum” ifadelerini kullandı. Fidan dikimi etkinliğinde konuşan Vali Yardımcısı Mehmet Emre Canpolat, “Jandarma Genel Komutanlığının 185. yıl dönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen fidan dikimi etkinliği, kurumumuzun köklü tarihine ve doğaya olan saygısını simgelemektedir. Bugün dikilecek fidanlarla hem geçmişimizi onurlandıracak hem de geleceğe sağlam bir miras bırakmış olacağız” dedi. Etkinliklerin icra edilmesinin ardından fidan dikim faaliyeti gerçekleştirildi. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Yalnızbağ Yerleşkesi, Erzincan İl Jandarma Komutanlığı tarafından mavi ladin, Avrupa ladin, dişbudak; akağaç, akasya, yapraklı ve ibreli türlerinden fidanlarla ağaçlandırıldı. Rektör Prof. Dr. Akın Levent, ağaç dikim alanında öğrencilerle sohbet edip fotoğraf çektirdi. Ağaç dikim alanından sonra Rektör Levent Erzincan İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen sergiyi Jandarma Alay Komutanı Veysel Yanık ve öğrenciler eşliğinde gezdi.
Erzincan Çayırlı’da küçükbaş hayvanlarda aşılama kampanyası Çayırlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı teknik ekipler, mesai mefhumu gözetmeden, küçükbaş hayvanlara yönelik bakanlık tarafından programlı olarak yürütülen aşılama kampanyasını sürdürüyor. Aşılama esnasında yeni doğan kuzulara küpeleme çalışması da yapılıyor. Hayvan sağlığı ve refahı için görev başında olan ekipler, çiftçilere ve Erzincan’a katma değer sağlamak, küçükbaş hayvancılık sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla yayla yayla, mera mera gezerek ağıllarda küpeleme ve aşılama çalışmalarını sürdürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından programlı bir şekilde yürütülen çalışmalarda küçükbaş hayvanlara çiçek, veba ve brucella hastalığına karşı aşılanıyor. Küçükbaş hayvancılık sektörünü daha ileri seviyelere çıkarmak için Erzincan genelinde çalışmalarını sürdüren tarım teşkilatı, Çayırlı’nın Gelinpınar Köyü’nde bir yandan programlı aşılama kampanyasını sürdürürken diğer yandan yeni doğan kuzularda küpeleme çalışmalarını sürdürüyor. Küçükbaş hayvancılık sektörüne büyük zarar veren çiçek, veba ve brucella hastalığına karşı tetikte olan tarım teşkilatı mera ve ağıllarda sabahın erken saatlerinde çalışmaya başlıyor. Aşılama kampanyası hakkında bilgi veren Çayırlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Emrah Demir, “Hayvan sağlığı ve hayvan refahının korunmasının yanı sıra, hastalıkların önlenerek halk sağlığının korunması amacıyla, il genelinde hazırlanan plan, program ve projeleri uygulayarak, hayvan hastalık ve zararlılarına karşı koruyucu hizmetler yürütmeye devam ediyoruz. Bakanlığımız tarafından programlanan aşılama kampanyasında dahilinde İl Müdürlüğümüzün talimatlarına uygun olarak ilçemiz genelinde küçükbaş hayvanlarda aşılama ve küpeleme çalışmalarımız aralıksız sürdürülüyor. Ayrıca küpeleme çalışmaları ile yeni doğan hayvanlar kayıt altına alınarak kimliklendirilirken, çiftçilerin de devlet desteklerinden faydalanması için bilgilendirme yapıyoruz. İlçe Müdürlüğü olarak büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği başta olmak üzere yetiştiricilerimizin, çiftçilerimizin her zaman yanındayız. Hem sahada hem kurumda her türlü ihtiyaçlarına ve beklentilerine cevap verebilmek için çalışıyoruz. Üreticilerimizin ürünü bol kazancı bereketli olsun” diye konuştu.