EĞİTİM - 27 Kasım 2017 Pazartesi 11:36

Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi toplantısı yapıldı

A
A
A
Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi toplantısı yapıldı

Kilis’te, Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi toplantısı yapıldı.

Kilis’te, Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi toplantısı yapıldı.


Aleaddin Yavaşça Kültür Merkezinde yapılan toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünden Esar Kırkıl, Temel Eğitim Genel Müdürü Hasan Sami Genç, Ortaöğretim Genel Müdürü. Muammer Aksoy Hayat Boyu Öğretim Genel Müdürü Ümit Dogan Din Öğretimi Genel Müdürü Suleyman Altuntaş, Proje Direktör Yardımcısı Taner Aşçı ile proje uzmanı Ömür Zorlu ve Suriyeli aileler katıldı.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, “Kilis kendi nüfusundan fazla Suriyeli barındırmaktadır. Şu anda öğrencilerimizin yarıya yakını Suriyeli kardeşleriyle beraber eğitim öğretim görmekteler. Türk çocuklar nasıl eğitim alıyorsa, Suriyeli çocuklar da aynı oranda eğitim sistemimizden faydalanması, yarının Türkiye’sinde veya gittikleri zaman ülkelerinde orada kurucu isim olarak, hizmetlerine devam etmeleridir. Şunu söylemek istiyorum, ‘Türkiye’de öğrencilerimiz, ne kadar okullaşacaksa veya okullaşmış ise biz Suriyeli kardeşlerimizin de aynı nispette okullaşmasını ve hiçbir ferdimizin okul dışında kalmamasını arzu ediyoruz’ Bizim sizlerden beklentimiz hiçbir çocuğun okul dışında kalmamasıdır. Bizim kavuşamadığımız veya göremediğimiz biri varsa işte sizlerin destekleriyle onlarında mutlaka okullaşmalarını sağlamaktır” dedi.



Fırat Kalkanı bölgesinde 81 bin öğrenci eğitim öğretim görüyor.


Kilis’te 55 bin öğrenci bulunduğunu bunların 23 binden fazlasının Suriyeli olduğunu ifade eden Alagöz, “Sizlerin akrabaları da bildiğiniz gibi, Azez’de, Çobanbey’de, Aktarin’de Soran’da, Dabık’ta, El Bab’da öğrenciler okumaktadırlar. Kısa adı Fırat Kalkanı Bölgesinde olan bu yerleşim birimlerinde 81 bin öğrenciye eğitim öğretim hizmetleri verilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, oraları da bir gün görme imkanınız olacak. Bizim okullar gibi oralarda okullar inşa ediyoruz. Devletimiz, milletimiz adına şu anda biz Fırat Kalkanı Kilis bölgesi olarak, 3 bin 100 civarında öğretmenle eğitim öğretim gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.


100 Suriyeli ailenin bilgilendirildiği toplantıda Bakanlık yetkilileri çocukların eğitimi konusunda Suriyeliler ile görüşme yaptı. Program soru cevap bölümünden sonra sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.