YEREL HABERLER - 13 Şubat 2013 Çarşamba 10:01

(ÖZEL HABER) SİİRT`TE BEL FITIОI AMELİYATLARINDA MİCROCERRAHİ YÖNTEMİ

A
A
A
(ÖZEL HABER) SİİRT`TE BEL FITIОI AMELİYATLARINDA MİCROCERRAHİ YÖNTEMİ

Siirt Devlet Hastanesi`nde beyin ve sinir cerrahi kliniğinde, beyin ameliyatlarında olduğu gibi, bel, boyun fıtıkları ve diğer omurga disk hastalıklarının da microcerrahi yöntemle tedavi edilmesine başlandı.
Siirt Devlet Hastanesi, microcerrahi tedavi yöntemiyle çevre illerden de hasta almaya başladı. Beyin ve sinir cerrahisi Op. Dr. Berna Engin, bel boyun fıtıkları ameliyatlarının insanların kabusu olmaktan çıktığını belirterek, erişkinlerde karşılaşılan ağrı nedenlerinin başında bel bölgesi ağrılarının geldiğini söyledi. Bel ağrısı nedenleri arasında en sık karşılaşılan ağrının bel çevresindeki yumuşak dokuların zorlanması sonucu oluşan mekanik ağrılar olduğunu ifade eden Op. Dr. Engin, "Bunun dışında bel fıtığı, omurilik kanalının daralması, omurga kırıkları, iltihabi hastalıklar ve tümörler de bel ağrısı nedeni olabilir. Derhal bir beyin ve sinir cerrahi uzmanına başvurulması önerilir. Bel ağrısına yol açan nedenin saptanmasında ilk adım, hasta şikayetlerinin ayrıntılı bir şekilde öğrenilmesidir. Daha sonra fizik muayene, görüntüleme yöntemleri ve kan tetkikleri ile tanıya ulaşmak çoğu zaman mümkündür. Bel ağrısına yol açan neden saptandıktan sonra nedene yönelik girişimler dışında günlük yaşamda belin nasıl kullanılacağının öğrenilmesi tedavinin ve ileriye yönelik korumanın en önemli öğesidir. Zannedilenin aksine ağrı nedeniyle hareketi kısıtlayarak uzun süre istirahat etmek ağrı süresinin uzamasına neden olmaktadır. Bu nedenle omurga kırıkları, bel fıtığı, omurilik kanal darlığı gibi sinir basısı olan durumların dışında birkaç günden fazla yatak istirahati önerilmemekte, bir an önce aktif yaşama dönmeleri tercih edilmektedir" dedi. Hastaların kabusu olan ve ameliyatı neredeyse imkansız görünen bel boyun fıtıklarının artık kabus olmaktan çıktığını belirten Op. Dr. Engin, "Hastanemizde kullanmaya başladığımız son teknoloji cihazları ve elektronik mikroskop cihazı ile uyguladığımız microcerrahi tedavi yöntemle ameliyatları başarılı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Ağrı süresi uzun ve şiddeti zamanla artacak. Bel ağrısına bacak ağrısı da eşlik edecek. Ağrı ciddi bir travma sonrasında başlayacak. Bacakta uyuşma, his kusuru, kas güçsüzlüğü, idrar kaçırma gibi şikayetler de varsa Bel ağrısı ile birlikte ateş, kilo kaybı, bel bölgesinde basmakla hassasiyet olduğunda o zaman hastalığın ciddi duruma ulaştığı ve en yakın bir hastaneye başvurması öneririz" şeklinde konuştu. Bel, boyun ve sırt bölgesinde omurların arasında bulunan, disk olarak adlandırılan yükü emen yumuşak kıvamlı yastıkçıkların olduğunu kaydeden Op. Dr. Engin, "Diskler yumuşak jölemsi yapıda bir iç tabaka ve bunun çevresini saran kalın liflerden oluşan bir dış tabakadan oluşur. Bel fıtığı olan hastada travma, zorlama, ağır kaldırma gibi herhangi bir nedenle disklerdeki dış tabakanın yırtılması ile ortadaki jölemsi yapının dışarı doğru fıtıklaşıp omurilik kanalına ve bacağa giden sinirlere baskı yapmaktadır. Her bel fıtığı olan hastada cerrahi tedavi gerekmez. Bel fıtığı tanısı alan hastanın klinik bulguları ve mr görüntüleri beyin ve sinir cerrahi uzmanı tarafından değerlendirilerek cerrahi veya konservatif tedavi kararı verilir" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.